2018.12.10
Hargitai Miklós

Ez a harc

Az Eurostat hivatalos adatai szerint az EU-ban (a lengyelekkel együtt) a magyarok dolgoznak a legtöbbet, az évente ledolgozott óráink száma megközelíti a 2000-et.

2018.12.08

Kortalan interjúk papírkoszolókkal

Mindenről, ami ezzel a bolygóval történt mostanság.

2018.12.07
Hargitai Miklós

Virágnyelv

Mindazok kedvéért, akik eddig még nem sejtették, hogy mi a közérdek, Orbán Viktor egy kormányrendeletben elmagyarázta.

2018.12.05
Hargitai Miklós

Történelmi lecke

Bécs ünnepel. Teljes joggal: megszerezték Közép-Európa egyik legjobb egyetemét

2018.11.30

Bős: a kormány az időt húzza

A kormány több ponton is hozzányúl az államhatárhoz: a magyar-szlovák határvonalat igazítják hozzá egy kétoldalú szerződéssel az Ipoly folyó mentén az elmúlt évek vízrendezései nyomán kialakult valósághoz.

Hargitai Miklós

Fényt kapott

Amikor az ember újságírónak áll, megtanítják neki: súlyos hiba, ha az olvasóban/nézőben/hallgatóban megválaszolatlan kérdések maradnak.

2018.11.27
Hargitai Miklós

Föld! Föld!

Aki jó negyedszázada foglalkozik újságírással, abban a szerencsés helyzetben lehet, hogy megvan neki az a fideszes sajtóközlemény is, amelyben Orbán Viktor az állami vagyon eladása (az ún.

2018.11.24
Hargitai Miklós

Fogy a magyar

Harmincezerrel vagyunk kevesebben KSH szerint, mint 2018 január elsején.

2018.11.22
Hargitai Miklós

Csarna-völgyi csata

Másfél évtizede indult el, és 2004 februárjában torkollott az ún.

2018.11.17

Még túl is teljesítette az agrártárca a kirúgási keretet, de így is azt magyarázza: nem érte kár a környezetvédelmet

Érdekes dolgok derülnek ki a minisztériumi leépítések kapcsán, például az, hogy az agrártárca szerint a természetvédelem az kétkezi mutatvány, illetve az is, hogy durván csúsztat a minisztérium.

2018.11.16

Fidesz-közelben landoltak a 4-es metró korrupciós ügyének főszereplői

Az Orbán-kormány Magyarország legnagyobb korrupciós botrányának nevezte tavaly a 4-es metró ügyét, azóta viszont mélyen hallgat róla.

2018.11.13
Hargitai Miklós

Paksi végjáték

Nem kockáztatunk nagyot, ha leírjuk: a Roszatom által tervezett két atomreaktor soha nem fog felépülni Pakson.

2018.11.09
Hargitai Miklós

Üzen a Párt

Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek - ezt mondja a jogrend csúcsán trónoló Alaptörvény. De ebben az országban senkit sem érdekel, hogy mi van az alkotmányban; a legkevésbé azokat, akik írták

Ezermilliárdokat bukhatunk - Megelégelte az Unió az intézményes korrupciót

Minden korábban elképzeltnél keményebb következményei lesznek az Orbán-kormány Brüsszelig látszó korrupcióhajlamának – állítja Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. Túlzottdeficit-eljárásba torkollhat a pénzcsapok elzárása

2018.11.08

Csak Európának esik le az álla, hogy semminek nincs következménye

Az Unióban valódi nyomozást vártak Elios-ügyben, de a rendőrség mindössze néhány hónap után lezárta az eljárást. Magyarországnak komoly gazdasági következményekre és új uniós vizsgálatra kell készülnie

2018.11.07

Nincs az az áramár, ami javítaná Paks2 esélyeit

Hibás az a feltételezés, miszerint az európai áramárak emelkedése akár a tervezett paksi bővítés esélyeit is javíthatja: a projekt kilátásai rosszabbak, mint valaha - így számol ávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

2018.11.03
Hargitai Miklós

Ufóválasztás

A politika végső soron tiszta matematika.

2018.10.30
Hargitai Miklós

Oktatási kérdés

Másfél éve az Orbán-kormány akkori parlamenti többsége módosította a felsőoktatási törvényt, és előírta, hogy az 1993 óta Budapesten oktató, időközben Magyarország legjobb egyetemévé vált CEU további hazai működéséhez milyen új feltételeket kell teljesíteni.

2018.10.26
Hargitai Miklós

Tisztes profit

Kormányfőnk legújabb haditerve szerint ezúttal a profitéhes spekulánsoktól kell megvédeni a magyar hazát.

2018.10.24
Hargitai Miklós

Ládafia

Abban az emelkedett vitában, hogy a szabadságharcosok vagy a hóhérok utódai kormányoznak-e most, igazságot tenni legfeljebb az utókor fog.

2018.10.22

Dől a paksi dominó, a kormánynak most már színt kell vallania

Nem titkolhatja tovább a kormány, hogy miről és mennyiért szerződött a Rothschild-csoporttal az erőműbővítés ügyében.

2018.10.20

Paks2: félrenézést vásárol a kormány

Politikai ellentétek elsimítására, „feszültségoldásra” használja a kormány a erőműbővítés részberuházásait. Rossz hír az adófizetőknek: a módszer működik.

2018.10.19

Ha közbiztonságról van szó, Orbánt biztosan cáfolják a számok

A kormányfő szerint Budapest és az ország Európa egyik legveszélytelenebb városa, állama. Az Eurostat szerint ennél árnyaltabb a kép.

Pótvizsgán a paksi atomerőmű hűtése

Rekord alacsony a Duna vízállása, kisegítő szivattyúkra van szükség a hűtővíz biztosításához. Nehéz elképzelni, hogyan kezelnék a helyzetet, ha működnének az új blokkok.

2018.10.16

Roszatom-projekt: Finnországban épp megbukik, Paksra pont jó lesz

A finn nukleáris hatóság elutasított a Roszatom finnországi atomerőmű-építési engedélykérelmét a benyújtott dokumentáció elégtelen színvonalára hivatkozva.

Hargitai Miklós

A helyszínen

Mint köztudott, a magyar kormány nem embertelenségből zavarja el a menekülteket, hanem azért, mert a jelenség helyett az okokra koncentrál, a gyökerénél akarja kezelni a krízist.

2018.10.12

Arra jöttem rá, hogy voltaképpen szeretem a Fideszt. Egy pártot persze nehéz szeretni, de amit például az Európa-politikában papír szerint képvisel, arra akár szavazni is hajlandó lennék.

2018.10.09

Téved, aki azt hiszi, hogy bőven ráér a klímakatasztrófáig

Ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése nem marad 1,5 fok alatt, akkor az emberiség elveszti a kontrollt.

2018.10.04
Hargitai Miklós

Ennyit a reformról

Akkor tehát a következő négy évben sem fog semmi érdemi történni az egészségügyben. Erről épp most lett tájékoztatva a nagyközönség, Nagy Anikó szakállamtitkár lemondásának elfogadása útján.

2018.10.03
Hargitai Miklós

Pénzért csináljuk

Valamikor a 2000-es évek közepe táján, még jóval a Facebook berobbanása előtt hallottam először azt a mondatot (ha jól emlékszem) az IWIW alapítójától, hogy ha az interneten valami – tartalom vagy szolgáltatás – ingyen van, akkor ott mi magunk, olvasók és felhasználók leszünk a termék.

2018.10.01
Hargitai Miklós

Demagógia

Abból a 3-400 milliárd forintból, amit az Orbán-kormány 2010 óta stadionokra költött, akár 30 ezer lakást is fel lehetett volna építeni.

2018.09.30

Fajgyűlölők védik a „keresztény kultúrát”

„Igen: fajgyűlölő a kormány, ha a félelmeinkre, a kiszolgáltatottságunkra, a zsigereinkben élő történelmi tapasztalatokra építve gyűlöletet kelt bennünk más rasszokhoz tartozó (sokszor keresztény) emberek iránt.”

2018.09.28
Hargitai Miklós

Csak a biztonság

Orbán Viktor azzal indokolta a napokban a paksi bővítés elkerülhetetlennek látszó csúszását, hogy itt nem a határidő, hanem a biztonság a legfontosabb.

2018.09.27

Újabb pofon Paks 2-nek: tovább csúszik a beruházás

Az eddigi 2-3 éves csúszás mellé újabbakat gyűjtött be a közelmúltban a tervezett atomerőmű-bővítés: egymás után válnak eredménytelenné a beruházás stratégiai fontosságú közbeszerzései.

2018.09.26
Hargitai Miklós

Századvég-vég

Hogy Orbán Viktor megint füllentett, abban már nincs semmi érdekes. Ám ezúttal a sajtóval, a nyilvánossággal kapcsolatban rugaszkodott el az igazságtól, amit már csak szakmai okok miatt sem szívesen hagynánk szó nélkül.

2018.09.24
Hargitai Miklós

Pontozás

A közmédia és a pártsajtó ritkán említi, de Orbán Viktor egyik politikai példaképe egy rendíthetetlen marxista (nem rónánk meg őt ezért, de nem is lennénk a helyében, amikor mondjuk a Marxot a kommunizmus szellemi atyjának tekintő Deutsch Tamás valahonnan mégis megtudja).

2018.09.22
Hargitai Miklós

Megmentők

Most, sok évvel a devizahitelesek megmentése után (ami úgy kezdődött, hogy Kósa Lajos a de facto államcsődben lévő Görögországhoz hasonlította Magyarország pénzügyi helyzetét, amitől azonnal elszálltak a devizaárfolyamok, durván tovább nehezítve az adósok amúgy is reménytelen helyzetét), talán nem idő előtti a kijelentés: az Orbán-kormány zseniálisan csinálta.

2018.09.20
Hargitai Miklós

Tájékoztatás

Vasárnap óta olvasható a Népszava honlapján egy tartalmi összefoglaló a Sargentini-jelentésről

2018.09.19

Jávor: Orbán kimondta, hogy Paks2 politikai projekt

Nem az országnak, hanem egyedül Orbán Viktornak van szüksége az orosz részvételű paksi bővítésre, és ezt maga a magyar miniszterelnök vallotta be – így értékelte a kormányfő keddi moszkvai kijelentéseit Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője.

Hargitai Miklós

Szuverenitás

Augusztus utolsó napjaiban, közel három héttel ezelőtt hallottuk először egy kormányközeli figurától – akinél a paksi engedélyezés csúszásának hátteréről érdeklődtünk –, hogy Orbán Viktor majd szeptember 18-án fogja megtudni Moszkvában Putyin elnöktől, mikorra kell a tervezett atomerőmű-bővítési beruházás létesítési engedélyének megszületni.