2018.09.22
Hompola Krisztina

Szellemi honvédek

Elképesztőnek tartom, hogy egy zárt körű polgári piknikről, Orbán Viktor kötcsei találkozójáról kiszivárgó hírek adnak okot kulturális intézmények vezetőinek reszketésére vagy megnyugvására, rosszakarók kárörvendésére vagy állami beleszólást nem szeretők örömére.

2018.09.20

Diák Oscar-díjat kapott Kovács István rövidfilmje

Nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában diák Oscar-díjat nyert Kovács István Ostrom című filmje. A díj már biztos, de az, hogy arany, ezüst vagy bronz Oscart kap-e a film, október 11-én derül ki.

2018.09.19

„Kettészakadt országban élünk”

A női düh a kiindulópontja A megmentő című előadásnak. A Feuer Yvette vezette társulat hátrányos helyzetű településeken is játszik.

2018.09.13
Hompola Krisztina

Megállt az idő

A keddi nap egy kis magántörténelem nagy fordulópontja is volt.

2018.08.31
Hompola Krisztina

Pocsolyába nézve

Nincs azzal probléma, ha a kultúrát az állam pénzeli, az a lényeg, hogy a finanszírozási rendszer nagyon jól működjön, ne szóljanak bele, hogy mi történik, és hagyják szabadon dolgozni a művészeket.

Ez a politikai tőke: odamondani a szemüveges pesti kávéháziaknak

Lopakodva hathat a Kulturkampf, ami az elmúlt évek csatamezői után újabb háborús színteret biztosít a kormánynak – véli Inkei Péter kultúrakutató, EU-s, Európa tanácsi és Unesco-s szakértő, tanácsadó.

2018.08.21

A nagy Operett-háború: mindenki pozícióban akar lenni

Lemondott Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A pozíció elengedése a Budapesti Operettszínház vezetésével is összefüggésbe hozható.

2018.08.10
Hompola Krisztina

Álmodozók

Néhány fiatal építész Magyarországon is bizonyítja, hogy a legmérnökibb művészet nem csupán az esztétikáról szól.

2018.08.03

Magu(n)kon röhögve

Az amerikai Pop Art művészeinek kiállítása a fogyasztói társadalom kritikája egy a gazdagságot, fényűzést és eleganciát sugárzó városban.

Hompola Krisztina

Könyvek sorsa

Az otthoni könyveknek történetük van. A valóban kézzel írt kéziratnak, amit Esterházy Pétertől sikerült elkunyerálni, miközben dedikálta a hátizsákokban odacipelt műveit

2018.08.01

Észhez kell térnünk! – a szeretet jegyében indul a Sziget

A fesztivál a szabadság szigete szlogen mellett idén a szeretet forradalmát hirdette meg.

2018.07.26
Hompola Krisztina

Abdul álma

Abdul huszonéves fiatalember. Nyolc testvérével olyan városban él, ahol csak piac, mobiltelefonüzlet és Yves Rocher-bolt van

2018.07.22

Arctalan emlékmű a vallásszabadságnak

Hogyan lesz az ötletből köztéri szobor? Mennyire szab határt az alkotói fantáziának a megrendelő? Melyik pályázat a győztes és miért?

2018.07.12

Költészet a vásznon

Káprázat és valóság Marc Chagall képein a bilbaoi Guggenheim Múzeum időszaki tárlatán.

2018.07.10

A másik igazság

Hat zsidó asszony sorsa olvasható Daisy, azaz Marianna D. Birnbaum Láthatatlan történetek című könyvében.

2018.06.23

Nem tűr vitát

A keresztény kultúra védelmének Alaptörvénybe emelése, a lebegtetett akadémiai önállóság, a tudósok pénzzel vagy inkább pénzhiánnyal való sakkban tartása nem hagy kétséget afelől, hogy az Orbán Viktor vezette kormány és a Fidesz többségű parlament milyen módszerekkel szándékozik uralni ezentúl is a magyar szellemi életet és elitet.

Megérinteni az érinthetetlent

Rock-koncertre mentem, helyette azonban különleges szeánsz részese lehettem Nick Cave csütörtök esti fellépésén.

2018.06.14

El Kazovszkij, a bálványépítő

Emlékkiállítással tiszteleg egyik első művésze, El Kazovszkij előtt a Várfok Galéria. A művész hetven éve született és tíz éve halt meg, de nem ez az egyetlen kerek évforduló, ami apropót ad

2018.06.08

Evickélni a változó világban

Lugosi Viktória a rendszerváltás utáni évek hazai valóságát mutatja be sűrű történésekkel teli Vándorhomár című kötetében, ami Akár is lehetne.

2018.06.02

Bringázva segíteni menő - A Bike Maffiával bicikliztünk

A Vitamin kommandó önkéntesei szendvicseket kennek, majd két kerékre pattanva hajléktalanokhoz viszik mindazt, amit elkészítettek. A Budapest Bike Maffiával bicikliztünk csütörtök este.

2018.05.31

Jó ügyért csobbannak

Angliában több mint harminc éve kezdődött a sorozat, a legendák szerint még Diana hercegnő is úszott egy civil ügy érdekében.

2018.05.16

Emlékmű a vallásszabadságnak

Hogyan lesz az ötletből köztéri szobor? Miért épp a kiválasztott történelmi személyiség “érdemel” ilyen megtiszteltetést? Mennyire szab határt az alkotói fantáziának a megrendelő?

2018.05.10
Hompola Krisztina

A mi oázisunk

Magyarország a szólás- és sajtószabadság szempontjából üdítő oázis Európában – nyilatkozta Orbán Viktor az Origón április 8-án megjelent interjúban.

2018.05.09

Szabadkai álmodozók

Újraavatták a vajdasági város zsinagógáját, Jakab Dezső és Komor Marcell restaurált alkotását.

2018.04.28

Csernobili szuvenír

Az atomkatasztrófáról szóló dokumentumfilm azoknak szól, akik már sokat tudnak a 32 évvel ezelőtt történtekről és  következményeiről.

2018.04.26

Kincsek a ládafiából

Eddig ismeretlen művek kerültek elő a magyar avantgarde művészek alkotásait kiállító két párizsi galériának köszönhetően.

2018.04.21
Hompola Krisztina

Könnyek nélkül

Sorsfordító év volt a magyar történelemben 1984.

2018.04.17

Zenészek otthona

Hiába emlegetik sokan és sokszor a műfaj válságát, „a klasszikus zene sikerre van ítélve” – hangsúlyozta Vígh Andrea, a Zeneakadémia rektora az intézmény következő évad bérleteinek ismertetésekor.

2018.04.14
Hompola Krisztina

Sorok között

Harminc évvel ezelőtt kezdtük hinni, lehet, hogy lesz idő, amikor már nem sorok között olvasunk majd.

2018.04.13

Kiposztolt versünnep

Civilek szervezés nélkül tették valódi jeles nappá április 11-ét megmutatva, milyen az igazi alulról jövő, spontán kezdeményezés.

2018.04.03
Hompola Krisztina

Földet érés

A nőt már a repülőtéren idegesítette a szegényes öltözékű bácsi, aki tolakodott, fontoskodott, és kopottas bőröndjével addig-addig előzgetett, ideges mozdulataival addig-addig erőszakoskodott, amíg el nem érte, hogy elsőként juthasson a becsekkolást unottan végző férfihoz, aki száját húzva válaszolgatott egyre szaporodó, izgatott kérdéseire.

Hamis zenekari támogatások

Csaknem hárommilliárd forintot, a tavalyinál nagyjából egymilliárddal több pénzt biztosít a kormány a magyarországi szimfonikus együttesek támogatására.

2018.03.14
2018.03.13

Március 15. nem csupán a forradalomra való emlékezés, a demonstrációk és a szabad sajtó napja

2018.03.08

Házhoz jönnek a pártok - Szexi a "kívülálló"?

A profi politikusokban csalódottak számára szexi lehet a kívülálló, a trendi dizájn pedig nem jó kampányeszköz.

2018.02.22

Vonós gesztusok

Kortárs amerikai mű, XX. századi ritkaság és jól ismert klasszikus Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok műsorán.

2018.02.21

Lou Reed és a Havanna lakótelep

Nem tisztelgés, nem emlékkoncert és nem is fordítások, inkább egy életérzés közvetítése jelenik meg Legát Tibor Lou Reed nyomán készülő, Budapest Wild Side című produkciójában.

2018.02.20

Brahms és a fehér hollók

- Budapest világváros, fantasztikus zenei élettel, remek koncerttermekkel, de a kamarazene szentélye még nem alakult ki.

2018.02.13

Elmosódó határok

Tényleg nehezen befogadható a kortárs klasszikus zene? Van átjárás a műfajok között? Tanítható a komponálás? Az Amerikában zeneszerzőversenyt nyert Kecskés D. Balázs mesélt lapunknak.

2018.02.03

Távol a keresztény eszmétől

Müller Péter Sziámi közérzeti költőnek tartja magát, aki mindig ügyelt arra, hogy semmilyen izmusnak, indulatnak ne dőljön be.