2019.01.18

A Legyen ön is milliomos! a kulisszák mögött

A TV2 kvízjátékot rendelt, nem kérdéseket, a vetélkedőnek pedig szükségszerűen változnia kellett. A Legyen ön is milliomos! kreatív producere, Bányai Gábor elvekről és gyakorlatról beszélt a Népszavának.

2018.12.31

Időutazók

Melyek voltak a legfontosabb produkciók, mit néztünk, hallgattunk, olvastunk 2018-ban? Szakmai és személyes élmények az összegzésben. Ezúttal tizennyolc év alattiaktól.

2018.12.28

„Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József a magyar függetlenségért és szabadságért adták életüket.

2018.12.20
Hompola Krisztina

Csataló kalapáccsal

Elképzelhető egy európai ország, ahol a kormánypárti propagandalap cikksorozatában kultúrharcot hirdet, személyeket pécéz ki és vádol, világképeket szembesít egymással, és ideológiákat emleget, miközben csupán politikai

2018.12.07

Zaz, aki mást akar már

Isabelle Geffroy-t, művésznevén Zaz-t napjaink leghíresebb francia énekesei között tartják számon, nem is ok nélkül. Legújabb, Effet miroir (Tüköreffektus) című albumán azonban a könnyebb ellenállást választotta.

2018.12.06

Ma még csak képzelet, holnap realitás (videó)

Varga Viktor a feltöltést segítő agyturbót és az ételt helyettesítő drazsét árul mesemusicalben. A valóságban pedig saját világot hoz létre zenével, képekkel és szobrokkal.

2018.11.21

2:1-re kikapott a fidesz kultúrpolitikusa

L. Simon László szerint kár küzdeni a tao-ért, inkább az áfa-csökkentés jelenthet pénzt a kulturális életnek. A kormánypárti politikus beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot és nem ütötte agyon Enyedi Ildikó filmje.

Pénz és kultúra: többszörösen bizalmi kérdés

Átláthatóság, elszámoltathatóság és a kormányciklusokon átívelő stratégia: többek között ez a sikeres kultúrafinanszírozás kulcsa Tóth Ákos közgazdász szerint.

2018.11.13
Hompola Krisztina

Morzsaharc

Néhány hete egy magas kormánytisztséget viselő politikus azzal érvelt igen nagy hévvel, hogy „ha a rendező a mi kenyerünket eszi, ne kritizáljon bennünket, sőt örüljön, hogy pénzt kap tőlünk!” Csendesen említettem, hogy a művész az én kenyeremet éppúgy eszi, mint az övét, és inkább örülnünk kellene, hogy alkot, egyébként pedig ő (is) azt mond, amit akar.

2018.11.12

Tiszteletet és megértést kér a csípőből csepült kütyügeneráció

A sokat kritizált fiatalok mesélnek a velük kapcsolatos előítéletek megéléséről a Müpa színpadán.

2018.11.07

Szerző (életközépi) válságban

Bridget Jones, a kilencvenes évek szingli hőse egyik értelmes pillanatában fontos döntést hoz: kidobja az összes önsegítő és életmód-tanácsadó könyvét a kukába.

2018.10.28

Sütiföld két generáció olvasatában

Egy könyv – két recenzió: Keresztesi József verses meséjét a tizenhat éves Solymosi Máté és a Népszava újságírója is elolvasta.

2018.10.27

Elszántan hallgat a kormány, miképp választja ki az új embert a PIM élére

Bár október 31-én lejár Prőhle Gergely igazgatói mandátuma, még mindig nem tudni, ki fogja vezetni a Petőfi Irodalmi Múzeumot november 1-től.

2018.10.25
Hompola Krisztina

Ismeretlen ismerős

Józsinak megadta a sors, hogy ne ismerje meg a rendőri intézkedés, a bírósági elkülönítés, a képernyő közvetítéssel végigvitt tárgyalás, a végtelen cinizmussal megítélt házi őrizet és az elzárás megaláztatásait.

2018.10.19

Presszó újra: beszélgetés és vendég ihlette süti

Október 23-án Ujj Mészáros Károllyal, a hamarosan a mozikba kerülő X – A rendszerből törölve című thriller rendezőjével indul újra Szemere Katalin Presszó című talkshow-ja.

2018.10.17

Észak-ír szerzőé a Man Booker

Idén először észak-írországi író kapta a Man Booker-díjnak: Anna Burns, aki Milkman című kötetével nyerte el az elismerést, és az ezzel járó ötvenezer fontos (kb. 18 millió forint) pénzjutalmat

2018.10.16

Film a MáSzínházról

Ne bámuljanak már! - inkluzív színház születik címmel készült dokumentumfilm sérült és ép színészek közös színházi produkciója, a MáSzínház KépMás – Próbálom túlkiabálni magam című előadás próbafolyamatáról.

2018.10.08

Pröhle kirúgásának utóélete: Titok. Hogy lesz-e egyáltalán pályázat

Nem tudhatjuk, milyen szempontok szerint és ki dönt a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatójának személyéről.

2018.10.04
Hompola Krisztina

Hetedhét álmok

A minap egy tudományban tisztességgel megőszült ismerős arról mesélt, hogy heten minden hét meghatározott napjának délutánján, hét lakás könyvtárszobáját váltogatva találkoznak.

2018.10.01

Elment a Bohém – meghalt Charles Aznavour

94 éves korában elhunyt az örmény származású francia sanzonénekes, színész, zeneszerző és szövegíró, Charles Aznavour.

2018.09.26

„Hát, én nem akarok idióta lenni”

Horgas Péter látványtervező, aki művészi munkája mellett aktív közéleti szerepet is vállal. Szerinte itt az ideje, hogy ideológiai viták helyett végre az alapokról szóljon a közbeszéd.

2018.09.24
Hompola Krisztina

Empátia

Évtizedes múlt és rengeteg látogató bizonyítja az ARC kiállítás létjogosultságát.

2018.09.22
Hompola Krisztina

Szellemi honvédek

Elképesztőnek tartom, hogy egy zárt körű polgári piknikről, Orbán Viktor kötcsei találkozójáról kiszivárgó hírek adnak okot kulturális intézmények vezetőinek reszketésére vagy megnyugvására, rosszakarók kárörvendésére vagy állami beleszólást nem szeretők örömére.

2018.09.20

Diák Oscar-díjat kapott Kovács István rövidfilmje

Nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában diák Oscar-díjat nyert Kovács István Ostrom című filmje. A díj már biztos, de az, hogy arany, ezüst vagy bronz Oscart kap-e a film, október 11-én derül ki.

2018.09.19

„Kettészakadt országban élünk”

A női düh a kiindulópontja A megmentő című előadásnak. A Feuer Yvette vezette társulat hátrányos helyzetű településeken is játszik.

2018.09.13
Hompola Krisztina

Megállt az idő

A keddi nap egy kis magántörténelem nagy fordulópontja is volt.

2018.08.31
Hompola Krisztina

Pocsolyába nézve

Nincs azzal probléma, ha a kultúrát az állam pénzeli, az a lényeg, hogy a finanszírozási rendszer nagyon jól működjön, ne szóljanak bele, hogy mi történik, és hagyják szabadon dolgozni a művészeket.

Ez a politikai tőke: odamondani a szemüveges pesti kávéháziaknak

Lopakodva hathat a Kulturkampf, ami az elmúlt évek csatamezői után újabb háborús színteret biztosít a kormánynak – véli Inkei Péter kultúrakutató, EU-s, Európa tanácsi és Unesco-s szakértő, tanácsadó.

2018.08.21

A nagy Operett-háború: mindenki pozícióban akar lenni

Lemondott Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A pozíció elengedése a Budapesti Operettszínház vezetésével is összefüggésbe hozható.

2018.08.10
Hompola Krisztina

Álmodozók

Néhány fiatal építész Magyarországon is bizonyítja, hogy a legmérnökibb művészet nem csupán az esztétikáról szól.

2018.08.03

Magu(n)kon röhögve

Az amerikai Pop Art művészeinek kiállítása a fogyasztói társadalom kritikája egy a gazdagságot, fényűzést és eleganciát sugárzó városban.

Hompola Krisztina

Könyvek sorsa

Az otthoni könyveknek történetük van. A valóban kézzel írt kéziratnak, amit Esterházy Pétertől sikerült elkunyerálni, miközben dedikálta a hátizsákokban odacipelt műveit

2018.08.01

Észhez kell térnünk! – a szeretet jegyében indul a Sziget

A fesztivál a szabadság szigete szlogen mellett idén a szeretet forradalmát hirdette meg.

2018.07.26
Hompola Krisztina

Abdul álma

Abdul huszonéves fiatalember. Nyolc testvérével olyan városban él, ahol csak piac, mobiltelefonüzlet és Yves Rocher-bolt van

2018.07.22

Arctalan emlékmű a vallásszabadságnak

Hogyan lesz az ötletből köztéri szobor? Mennyire szab határt az alkotói fantáziának a megrendelő? Melyik pályázat a győztes és miért?

2018.07.12

Költészet a vásznon

Káprázat és valóság Marc Chagall képein a bilbaoi Guggenheim Múzeum időszaki tárlatán.

2018.07.10

A másik igazság

Hat zsidó asszony sorsa olvasható Daisy, azaz Marianna D. Birnbaum Láthatatlan történetek című könyvében.

2018.06.23

Nem tűr vitát

A keresztény kultúra védelmének Alaptörvénybe emelése, a lebegtetett akadémiai önállóság, a tudósok pénzzel vagy inkább pénzhiánnyal való sakkban tartása nem hagy kétséget afelől, hogy az Orbán Viktor vezette kormány és a Fidesz többségű parlament milyen módszerekkel szándékozik uralni ezentúl is a magyar szellemi életet és elitet.

Megérinteni az érinthetetlent

Rock-koncertre mentem, helyette azonban különleges szeánsz részese lehettem Nick Cave csütörtök esti fellépésén.

2018.06.14

El Kazovszkij, a bálványépítő

Emlékkiállítással tiszteleg egyik első művésze, El Kazovszkij előtt a Várfok Galéria. A művész hetven éve született és tíz éve halt meg, de nem ez az egyetlen kerek évforduló, ami apropót ad