2019.03.25

Bíróságon támadja a kormány a PDSZ-t a március 14-i sztrájk miatt

A szakszervezet szerint nemcsak illegitim, de teljesen érthetetlen is a kormány lépése.

2019.03.23

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a Magyarországon működő felsőoktatási intézmények vizsgálatának 2019-es ütemtervét, de a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) nem szerepel a listán – tudtuk meg a CEU rektorhelyettesétől.

2019.03.21

Tüntetés az MTA-ért - A propaganda nem szakmai javaslat!

A kutatókat a Lovász László elnökkel folytatott beszélgetés győzte meg, hogy érdemes harcolni az MTA hálózatáért.

2019.03.20

A CEU nem törődik sajtónyilatkozatokkal, jogi garanciákat vár a kormánytól

Ám ha a kabinet garantál, akkor akár visszafordítható az egyetem költözési folyamata is.

Évi egymillió forinttal is megrövidíthetik a tanárokat - töltik a sztrájkalapot

Utoljára 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát, most ezt a tömeget szeretnék megtöbbszörözni.

2019.03.19

Önálló élet helyett elszigeteltség vár a fogyatékkal élőkre a kormány tervei szerint

A kabinet felszámolná a nagy szociális intézményeket, ám szakmai szervezetek szerint az erről szóló koncepció továbbra is ellentétes a fogyatékkal élő emberek érdekeivel.

2019.03.18

Megbukott a hajléktalanbírság

Kudarcot vallott az a kormányzati terv, hogy büntetéssel "segítsék" az otthontalanokat menhelyre. A szállók forgalma nem nőtt és már a rendőrségi szigor is alábbhagyott.

2019.03.14

Elmeszelte a tanársztrájkot a Klebelsberg Központ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az iskolafenntartó is bírósághoz fordul.

2019.03.13

Dühös tanárok a sztrájkgyilkos tankerületnél

Több mint két órán át „előszobáztattak” néhány pedagógust egy budapesti tankerületben. Pedig csak azt akarták megtudni: miért nem sztrájkolhatnak?

Hatvan tankerületből négyben született sztrájkmegállapodás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerületek megsértik az együttműködési kötelezettséget.

2019.03.12

Kirúgták, mert megírta, milyen borzalmasak a körülmények egy gyermekotthonban

A Facebook-on kért segítséget ismerőseitől Hárs György Péter pszichológus, miután egy cikke miatt elveszítette állását. - Elkövettem egy nagy hibát

2019.03.11

„Az Akadémia nem tégla és habarcs”

A keresztényüldözésekhez hasonlítja Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelében az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) azt, amit a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel.

Törvényen kívüli helyzetben a menekült gyerekek

Két éve a kormány úgy módosította a jogszabályokat, hogy a kísérő nélküli kiskorú menekültekre ne vonatkozzanak a gyermekvédelmi törvény előírásai. Sok gyereket érdemi vizsgálat nélkül visszaküldenek Szerbiába.

2019.03.10

Akadémikusok: példátlan, amit a kormány művel

Jól tükrözi a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megzsarolt, kiszolgáltatott helyzetét az a szándéknyilatkozat, amit még pénteken írt alá Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA elnök – olvasható az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör ügyvivőinek nyilatkozatában.

2019.03.08

Kiszervezik a kutatóintézeteket az MTA alól

Közös szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az MTA finanszírozását és az akadémiai kutatóhálózat átszervezését illetően.

2019.03.06

„Lépést vétett a konzervatív értelmiség” - vita az MTA átalakításáról

A minisztériumi bürokraták döntsék el, milyen tudományos kutatások induljanak Magyarországon vagy a tudósok? – tette fel a kérdést Győrffy Dóra, a konzervatív értelmiségiekből álló Eötvös Csoport tagja a szervezet szerdai rendezvényén, melynek fókuszában ezúttal a tudománypolitika, s különösen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása állt.

2019.03.05

Patkánymérges cigivel ütik ki magukat a gyerekek a Zalaegerszegi Gyermekotthonban

Lesújtó jelentést közölt az ombudsman arról az otthonról, ahova a fóti Gyermekváros lakóit is vinnék.

Leépítések az ELTE-n: nem a minőség számít

Az ország egyik legjobb egyetemi karán nem a minőség számít, hanem az, mely oktatók elbocsátásával lehet a lehető legtöbb pénzt megspórolni – nyilatkozta lapunknak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) egyik munkatársa az intézményben éppen zajló elbocsátásokról.

2019.03.02

Folytatódik a „macska-egér harc”: továbbra is kétségek között tartja Palkovics az Akadémiát

Most az a kérdés, megengedi-e magának az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy elosztogassa a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénzét – nyilatkozta lapunknak Mende Balázs, az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) egyik alapítója.

2019.03.01

Gyermekváros bezárása: a jogvédők is aggódnak

Ami most a fóti Károlyi István Gyermekközpont körül történik, az minden, csak nem egy normálisan működő gyermekvédelmi rendszer újabb sikere – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

Fóti gyermekotthon bezárása: kerekesszékkel a budai hegyekbe

Nincs teljesen akadálymentesítve az az intézmény, ahová a bezárásra ítélt fóti Gyermekváros mozgássérült gondozottjait vinnék – tudta meg lapunk.

2019.02.28

CEU-ügy: visszafelé sült el a lejárató kampány

A Közép-európai Egyetem elleni kormánypropagandának is szerepe van az autonómia jelképévé váló intézmény nemzetközi hírnevének erősödésében.

2019.02.27

Palkovics követendő példaként emlegetett intézményének sem tetszik, amit a kormány az MTA-val művel

Nyolc német tudományos szervezet sem nézi jó szemmel, amit az Orbán-kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel, aggodalmaiknak egy, Palkovics László innovációs miniszternek címzett levélben adtak hangot.

Hét tudományterületen Magyarország legjobbja a CEU

A világ 41. legjobbja a politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok tárgyakból, négy tudományterületen pedig az első 100 között van a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felsőoktatási rangsorában a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU).

2019.02.26

MTA: nem kérnek a Palkovics-tervből

Nem adja fel sem kutatóhálózatát, sem vagyonát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) – egyebek mellett erről szól az Akadémia elnökségének kedd esti határozata.

Felmérés: a többség az akadémiai dolgozók mellett áll

Az emberek többsége támogatja a tüntetők követeléseit és elfogadhatatlannak tartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítására vonatkozó kormányzati terveket – derült ki a Pulzus Zrt.

Leszavazták Palkovics és Lovász meghallgatását

Nem támogatta az Országgyűlés Költségvetési bizottságának Fideszes többsége, hogy a plénum keddi ülésén meghallgassák Palkovics László innovációs minisztert és Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét az Akadémia és kutatóintézetei költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről.

2019.02.25

Volt állami gondozottak harcolnának a fóti Gyermekvárosért

Újabb, Mészáros Lőrinchez köthető "kastélymutyi" állhat a fóti gyermekközpont kiköltöztetésének hátterében - legalábbis Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint.

2019.02.23

Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

A tatárszentgyörgyi tragédia tizedik évfordulójáról szombat este Budapesten is megemlékeztek: a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat II. János Pál pápa téri épületénél emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatai emlékére

„A gyűlöletnél nincs nagyobb gyilkos” - a romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

Szombaton délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön is megemlékeztek a faluban tíz éve hideg vérrel meggyilkolt roma férfiról és kisfiáról.

2019.02.22

Jövő héten eldőlhet az MTA sorsa

„Konstruktív hangulatban” tárgyalt péntek reggel Palkovics László innovációs miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről, megállapodás azonban továbbra sem született, holott a hét elején még mindkét fél ebben bízott.

Sietősen távozott Palkovics az MTA-ról

Gyors egyeztetés történt ma reggel Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László között az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.

2019.02.21

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományosság, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg.

Kérdőjelekkel alakítják át a Corvinust

Ha bekövetkezik egy újabb gazdasági válság, az a jövőben a MOL-Richter részvények hozamaiból működő Corvinus Egyetemet is bedöntheti.

2019.02.20

Készen állnak a sztrájkra a tanárok

Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 támogatja a munkabeszüntetést.

2019.02.19

Lovász László: "Nem cáfolom, hogy zsarolnak minket"

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László bízik benne, hogy nem döntés, hanem megállapodás alapján dől el az intézmény sorsa. De már tudja, mikor kell lemondania.

2019.02.15

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.

Nem az élet számára készült az új szakképzési stratégia, ez "egy nemes veretű politikai propagandaanyag"

A magyar szakképzés hosszú távú, valós problémáinak megoldásában elenyésző szerepet fog játszani az innovációs minisztérium új szakképzési stratégiája – állítja Szilágyi János szakképzési elemző, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi képzési és oktatási igazgatója.

MTA: konstruktív tárgyalások kezdődtek a minisztériummal

Nem született döntés, a február 18-ai héten folytatódnak az egyeztetések.

2019.02.14

Szegregáció: pert vesztett és felelős az Emmi

Másodfokon is nyert csütörtökön az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben abban a több mint tíz éve húzódó perben, amit az alapítvány roma gyerekek iskolai szegregációja, vagyis a nem roma gyerekektől elkülönített oktatása miatt indított.