2019.01.15

Találkoznak Palkoviccsal az MTA intézeteinek igazgatói

Eleget tesznek Palkovics László meghívásának, csütörtökön találkoznak az innovációs miniszterrel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóközpontjainak és független intézeteinek igazgatói – értesült lapunk.

2019.01.14

"Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol rögtön a határnál vágták el a vezetéket" - Tudományos forrásoktól estek el kutatók

A magyar fél túl drágának találta a holland szolgáltató árait, ezért három jelentős tudományos forrástól estek el a magyar kutatók.

2019.01.12

Sztrájkbizottságot hozott létre a PDSZ

Megalakult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottsága annak érdekében, hogy a sztrájktörvény keretei között kényszeríthessék egyeztetésre a kormányt – értesült lapunk.

Kiszolgáltatottság, minimális alkupozíció: ez jut ma a szakképzésből kikerülőknek

A jelenlegi szakképzési rendszer a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokra készíti fel a diákokat, amit belső körökben „egyszer használatos szakmunkás modellnek” neveznek.

Kordás László: "Még a kritikus ponton innen vagyunk"

Egyelőre nem törte át a gátat, de egyre nagyobb a sztrájkhajlandóság a magyar munkavállalók körében – állítja Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke.

2019.01.10

„Megszoktam, hogy szemétnek néznek”

A hajléktalantörvény hatályba lépésétől január elejéig 298 hajléktalant figyelmeztetett a rendőrség. Az utóbbi hónapokban kevésbé vegzálták az utcán élőket.

Palkovics nem kegyelmez az MTA-nak

Hiába kérte a Magyar Tudományos Akadémia december végén az innovációs minisztert, nem kapják meg a kutatóintézetek teljes finanszírozását. A károk már most érzékelhetőek.

2019.01.08

Újra gyűjt a menekülteknek a Migration Aid

Bizonytalanságban tartja a NAV a menekülteket segítő civil szervezeteket, amelyek egyike mára megelégelte a hatóság halogató taktikáját.

A radiátorhoz bilincselték és ráhúztak egy fejvédőt

Megalázó bánásmód, legális hangulatjavító szerek jelenléte és elhanyagolt környezet - többek között ilyen és egyéb lehangoló megállapításokat tartalmaz az az ombudsmani jelentés, amely a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I.

2019.01.03

Egyre többen fagynak meg Magyarországon az utóbbi években

A 2014-es esztendő óta emelkedik a kihűléses halálesetek száma.

2019.01.02

A szabadság ára – Így vált üldözötté a CEU

A Közép-európai Egyetem hiánypótló „árucikként” jött létre olyan időszakban, amikor nagy volt az igény a nyitottságra és a demokratikus értékekre. Fáklyavivőből mégis üldözötté vált.

2018.12.28

„Nagy Imre egész emberi drámáját semmisítik meg”

Az éj leple alatt eltávolították Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. A lapunknak nyilatkozó történészek ellentétes álláspontot képviselnek az ügyben.

2018.12.27

Előválasztás: a DK nem indít saját jelöltet, a Párbeszéd meglepetéssel készül

A regisztráció már megkezdődött a január végi-február eleji első fordulóra.

2018.12.18

Ombudsman: rakjanak rendet a patalomi szociális otthonban!

Visszafertőzöttségről, létszámhiányról, elzárt gondozottakról esik szó a jelentésben.

Jogsértő migránsadó: a NAV tehetetlen

Az adóhatóság hónapok óta nem ad tájékoztatást a Velencei Bizottság által is jogsértőnek ítélt bevándorlási különadóról. A kormány kitart az értelmezhetetlen törvény mellett.

2018.12.13

Közösen lépnek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen

A polgári engedetlenséget és az általános sztrájkot sem zárják ki. Pénzügyi alapot is létrehoznának az összehangolt akciók támogatására.

Juhász Dániel

Terminátor

Az „Orbán bulldogjaként” is emlegetett Palkovics miniszter elszánt és kitartó ember hírében áll, aki tűzön-vízen keresztülviszi akaratát.

GDPR-büntetés: nincs türelmi idő

Összesen 1063 vizsgálati eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adatvédelmi ügyekben az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) május 25-i alkalmazhatóvá válása és október vége között, s számos alkalommal állapított meg jogsértést – tudta meg lapunk.

2018.12.12

MTA-ügy: saját embereit is átverte Palkovics

A miniszter úgy vont el forrásokat az Akadémiától, hogy a tárcája küldötteivel működő bizottság ennek ellenkezőjét ígérte.

2018.12.10

„Nem szeretnék karácsonykor az utcán aludni”

Emberhez méltó lakhatási körülményeket szeretnének a szállókon élő hajléktalan emberek, a kormányhoz és az ellátó szervekhez fordultak segítségért.

2018.12.08

Komótosan kivérezteti a kormány a Magyar Tudományos Akadémiát

Olyan sebeket ejt a kormány az MTA gazdálkodásán, amelyek nem gyors halált hoznak, hanem lassú elmúlást. Tárgyalástechnikai megoldások a NER-ben.

2018.12.06

Pénzmegvonással zsarolja az Akadémiát a kormány

A kutatóhálózatok finanszírozásának visszatartásával próbál nyomást gyakorolni a kormány a függetlenségét féltő MTA-ra. Ez az egész világon példa nélküli.

Előbb visszatérhet a CEU, mint a kormány gondolná

Ha az egyetem jogszerűen működik Bécsben, akkor az uniós jog szerint Budapesten is szabályosan folytathatná tevékenységét.

2018.12.05

Kártérítési pert indíthat a CEU

Nem tartja kizártnak a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorhelyettese, hogy a jövőben kártérítési pert indítanak a magyar kormány ellen az egyetem budapesti működésének ellehetetlenítése miatt.

2018.12.03

CEU-rektor: kiszorítottak minket Budapestről

Miután a magyar felsőoktatási törvény tavalyi, Lex CEU-ként elhíresült módosítása értelmében a CEU januártól nem vehet fel új diákokat, az egyetem a mai napon kénytelen bejelenteni: minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – olvasható a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) hétfői közleményében.

2018.12.01

Csak akkor vizsgálják a CEU-t, ha már elüldözték

A kormány ma még aláírhatja a CEU-megállapodást – ha nem teszik, az egyetem jövőre Bécsben indítja meg képzéseinek nagy részét. Az Oktatási Hivatal majd januárban kezd vizsgálódni.

2018.11.30

Ahol a magyar szó is luxus

Civil kezdeményezésre indult jótékonysági könyvgyűjtés Budapesten és vidéki városokban. A cél az, hogy a lehető legtöbb magyar ajkú kárpátaljai gyermek mind több magyar nyelvű könyvet olvashasson

2018.11.29

Még a csatlakozási feltételeket is megváltoztathatja az EU a CEU-botrány miatt

Elítéli a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen indított támadásokat A tudományos élet szabadságának védelme az EU külső fellépéseiben címet viselő csütörtökön elfogadott európai parlamenti jelentés.

2018.11.28

Pokorni: Évente tízezer gyerek megy a lecsóba

Erős kritikával illette a jelenlegi oktatáspolitikát a Fidesz egykori szakminisztere Pokorni Zoltán.

CEU-s diákok leveleivel telhet meg Orbán postaládája

A hallgatók még küzdenek, de az egyetem vezetése már nem lát sok esélyt a maradásra – szombaton lejár a határidő.

A felnőttoktatás csődöt mondott, igazából csak az EU-s pénzeket áramoltatják vissza

A kormány a gyerekek érdekeire hivatkozik, ám valójában gazdasági okok állnak az országos szakmajegyzék átalakítása mögött.

2018.11.26

Nem vezetik be jövőre az új Nemzeti alaptantervet

A tervezetről zajló vita még nem ért véget – mondta Pósán László. Csak egyetlen javaslat tárgysorozatba vételéről döntött pozitívan a bizottság, ezt a fideszes Bánki Erik nyújtotta be.

Mindjárt kancellárok lépnek a szakképző centrumok nyakára

Kiadásstopot rendeltek el a szakképzési centrumokban, ahol kancellárok veszik majd át a gazdasági irányítást, tudta meg a Népszava.

2018.11.24

„Nem csak a CEU-ért tüntetünk”

Több százan tüntettek szombat délután Budapesten egyetemisták felhívására a tudomány és az oktatás szabadságáért.

Diákok foglalják el a Kossuth teret

Ma délután kettőtől újabb megmozdulásra lehet számítani Budapesten, tanárok, diákok, egyetemi hallgatók, oktatók tüntetnek majd a tudomány és az oktatás szabadságáért.

2018.11.21

Eddig a kormány el akarta rejteni a fogyatékkal élőket, de talán mostantól másképp lesz

A fóti gyermekközpont sorsáról az államtitkár nem beszél, a fogyatékkal élők helyzetét pedig a kommunisták rovására írja.

2018.11.19

A NAV sem tud mit kezdeni a civilek "migránsadójával"

Hónapok óta nem tudja eldönteni az adóhivatal, mely civil szervezeteket lehetne megadóztatni a "bevándorlás segítése" miatt.

2018.11.16

"Ez a kormány bűnös, a jövő Magyarországának int búcsút!" - A CEU-ért tüntettek

Akik a CEU-t el akarják üldözni, Budapestet akarják tönkretenni - hangzott el a Momentum pénteki tüntetésén.

Félidő – A CEU-megállapodás aláírásáért tüntetnek

Ma este újból a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) melletti kiállásra hívja az embereket a Momentum Mozgalom, a szervezők ismét több ezer résztvevőt várnak.

Juhász Dániel

Félelem

Sztrájkoltak szerdán az ELTE oktatói. Észrevették? Nincsenek egyedül… A Társadalomtudományi Kar információs sztrájkjának lényege persze nem az volt, hogy megbénítsa a fél országot