2018.07.12

Brit földön portyázik Trump

Miután az amerikai elnök jelentősen megkavarta a brüsszeli NATO-csúcs programját, nagy-britanniai látogatással folytatta európai programját.

2018.06.25

"Migránsokat" a laktanyába

Két katonai laktanyában alakítanak ki átmeneti szállásokat az Egyesült Államokba illegális úton bejutott családoknak – közölte James Mattis amerikai védelmi miniszter.

2018.06.24

Trump kemény fellépést ígér

Határozottan kell eljárni, erőt kell mutatni az illegális határátlépőkkel szemben – hangoztatta az amerikai elnök Nevada államban, az újraválasztásáért induló Dean Heller republikánus szenátor mellett kampányolva.

2018.06.23

Nem számít Trump a demokratákra

Csak az idejüket vesztegetik a republikánusok, ha a demokraták kompromisszumkészségében bíznak a bevándorlás szabályozását illetően - írta tegnapi Twitter-üzenetében az amerikai elnök.

2018.06.19

Csiszolják Macron reformtervét

A német kormány Berlin melletti vendégházában, a mesebergi kastélyban egyeztet ma Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Angela Merkel kancellárral a közös fizetőeszközt használó uniós övezet reformterveiről.

2018.06.18

Melania Trump ellenzi a migránsgyerekek elválasztását

A First Lady „gyűlöli azt látni, hogy családokat szétszakítanak a határon” - nyilatkozott Stephanie Grisham, az amerikai elnök feleségének, Melania Trumpnak a szóvivője, és kétpárti együttműködést sürgetett a bevándorlási törvények reformja érdekében.

2018.06.14

Felfüggeszthetik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat

A szöuli elnöki hivatal szerdán utalt arra, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un előző napi szingapúri találkozója nyomán elképzelhető az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok felfüggesztése.

2018.06.09

Populista győzelem Ontarióban

A populista Doug Ford által vezetett, magát Progresszív Konzervatív Pártnak nevező politikai erő nyerte meg Kanada legnépesebb tartományában a választásokat a tévécsatornák felmérései szerint.

2018.06.07

Haladás és populizmus csatája Ontarióban

Az Andrea Horwath vezette Új Demokrata Párt (NDP) és Doug Ford Konzervatív Pártja fej fej mellett állt a mai Ontario tartományi választás előtti utolsó mérések szerint.

2018.06.06

Mueller újra támadásba lendül

Ismét támadásba lendült Robert Mueller különleges ügyész, aki a 2016-os kampányba való orosz beavatkozási kísérletek, illetve a Trump-kampánycsapat és Oroszország között feltételezett összejátszás szálait hivatott kibogozni.

2018.06.02

Miniszter az ukrán fronton

Az ukrán-orosz feszültség enyhítése érdekében újabb találkozót tart e hónap 11-én Berlinben a két érintett ország, valamint Németország és Franciaország külügyminisztere - közölte pénteken az Ukrajnában vendégeskedő Heiko Maas, a német diplomácia irányítója.

2018.05.19

Putyin-Merkel egyetértés

Az Ukrajnát elkerülő "Északi Áramlat 2” gázvezetéknek semmi köze a politikához, és az Ukrajnán keresztül Európába történő orosz gázszállítás annak megépülése után is folytatódik majd, mindaddig, amíg az gazdasági szempontból indokolt - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután pénteken Szocsiban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

2018.05.18

Az elnök ügyvédje a vizsgálat lezárását sürgeti

A vizsgálat lezárására szólította fel Donald Trump ügyvédje azt a különleges ügyészt, aki a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozási kísérletek, illetve a republikánus elnökjelölt kampánycsapatával feltételezett összejátszás ügyét hivatott felderíteni.

2018.05.08

Lemondott a fojtogató főügyész

Lemondott hivataláról Eric Schneiderman, New York állam főügyésze, akit négy nő egymástól függetlenül azzal vádolt meg a The New Yorker című hetilapban, hogy intim együttléteik során durva fizikai erőszakot alkalmazott velük szemben.

2018.05.04
2018.05.03

Perlik az álmokat

Pert indított az Egyesült Államok hét állama annak érdekében, hogy töröljék el azt a szövetségi programot, amely átmeneti haladékot biztosít a kitoloncolással szemben annak a mintegy 800 ezer fiatalnak, akiket gyermekkorukban a szüleik illegális bevándorlóként hoztak az országba.

2018.05.02

Halasztják a védővámok bevezetését

Donald Trump újabb egy hónappal odébb tolta az Európai Unió, Kanada és Mexikó vonatkozásában az acél-, és az alumíniumipari termékekre elvben kivetett védővámok tényleges bevezetését.

2018.04.18

Meghalt Barbara Bush

Elhunyt a leginkább ezüst hajkoronájáról ismert Barbara Bush, aki két amerikai elnököt is „adott a világnak”: férje, George H. W. Bush 1989 és 1993 között, fia, George W. Bush pedig 2001-től 2009-ig volt a Fehér Ház lakója.

2018.04.14

Moszkva óv a szíriai „kalandtól”

Oroszország reméli, hogy a nyugati országok nem szánják rá magukat az iraki vagy a líbiai forgatókönyv szerinti kalandra Szíriában - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában.

2018.04.05

Katonákat küldene Trump a mexikói határra

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, katonákkal akarja megerősíttetni a bevándorlókkal szemben a mexikói határ védelmét mindaddig, amíg meg nem épül az általa korábban megígért fal.

2018.04.03

Nemet mond Trump az Álmodóknak

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben visszakozott attól a korábbi ígéretétől, hogy rendezi azoknak a fiataloknak a jogi helyzetét, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak – zömmel Közép-Amerikából, illetve a karibi térségből - kisgyermekként az Egyesült Államokba, és aztán ott is nőttek fel.

2018.03.28

EU–török csúcskudarc

Nem közeledtek az álláspontok a legfőbb vitás kérdésekben Recep Tayyip Erdogan török államfő és az európai uniós vezetők hétfő esti várnai találkozóján, így bizonytalan, hogy milyenek az elvben még uniós tagjelölt Ankara európai kilátásai.

2018.03.22

Nők a szekrényből

Sorra dőlnek ki – nem csontvázak, hanem – nagyon is hús-vér nők Donald Trump múltjának szekrényéből: kedden három olyan ügyben is történtek jogi lépések, amelyek mindegyike azzal kapcsolatos, hogy elnökké választása előtt a milliárdos üzletember szexuálisan közeledett – részben „nem kívánt módon” – a vele valamiképpen kapcsolatba került nőkhöz.

2018.03.20

Békén hagyja Trump a különleges ügyészt

Az elnöknek nem áll szándékában elmozdítani az orosz kapcsolat ügyében vizsgálódó különleges ügyészt – közölte Ty Cobb, a Fehér Ház egyik vezető jogásza, miután Donald Trump több Twitter-üzenetben bírálta Robert Mueller tevékenységét, ám törvényhozók óvták Trumpot attól, hogy egyáltalán felmerüljön benne Mueller felmentésének a gondolata.

2018.03.16

Megmérgezett kapcsolatok

Az Egyesült Államok, Franciaország és Németország közös állásfoglalásban sorakozott fel csütörtökön Nagy-Britannia mellett Szergej Szkripal volt hírszerző és lánya, Julija megmérgezése ügyében.

2018.03.09

Vérdíj egy tálib vezetőre

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai külügyminisztérium Fazlulla molla pakisztáni tálib vezető fejére.

Indiában engedélyezik a passzív eutanáziát

Engedélyezte a passzív eutanázia alkalmazását pénteken az indiai legfelsőbb bíróság, azzal indokolva döntését, hogy mindenkinek joga van méltósággal meghalni.

Áramszünet Amszterdamban - Leállt a villamosközlekedés

Áramszünet miatt péntek délelőtt leállt a villamosközlekedés Amszterdam belvárosának egyes részein, a Rijks Múzeumot pedig ki kellett üríteni.

Heiko Maas lesz a német külügyminiszter

Heiko Maas lesz az új német külügyminiszter - derült ki pénteken, amikor a konzervatív CDU és CSU után a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette miniszterjelöltjeit az új német nagykoalíciós kormányba.

2018.03.08

Ragaszkodik Trump a védővámokhoz

Donald Trump ragaszkodik ahhoz, hogy 25 százalékos vámot vezet be az acél, 10 százalékosat pedig az alumínium importjára.

Vámháborút robbanthat ki az USA

A washingtoni kormány az Egyesült Államokban eszközölt kínai beruházások korlátozását tervezi, és a termékek sokkal szélesebb skálájára fontolgatja importvám bevezetését, mint amiről az elmúlt napokban szó volt – írja a Bloomberg hírügynökség.

2018.03.07

Vámháborútól tartanak a republikánusok

Megnyugodtak és új erőre kaptak kedden az úgynevezett feltörekvő piacok, miután az amerikai republikánus törvényhozók lényegében egyöntetű elutasítással fogadták Donald Trump elnök múlt heti felvetését az acél és az alumínium amerikai importjára bevezetendő védővámokról.

2018.02.24

Újabb vádak Trump környezetében

Újabb vádpontokat fogalmazott meg az orosz kapcsolat ügyében nyomozó Robert Mueller különleges ügyész Donald Trump amerikai elnök volt kampányigazgatójával és egykori tanácsadójával szemben.

2018.02.19

Cáfolatok cáfolata

Egymás szavait cáfolták a hét végén oroszok és amerikaiak azzal kapcsolatban, hogy Moszkva beavatkozott-e az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztásába, illetve hogy volt-e összejátszás az oroszok és Donald Trump akkori republikánus elnökjelölt kampánystábja között.

2018.02.15

Moszkva feláldozhatta az oroszokat

A jelek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök szolgálatában álló orosz zsoldosokkal csapott össze a múlt héten az amerikai haderő.

2018.02.12

Memó memó hátán Washingtonban

A republikánus képviselők feljegyzését engedte, a demokraták ellendokumentumát egyelőre nem hagyja nyilvánosságra hozni Donald Trump elnök a 2016-os elnökválasztási kampányba való orosz beavatkozás FBI-vizsgálatával kapcsolatban.

2018.02.09

Szenátusi egyezség a költségvetésről

Megállapodás született Washingtonban a kormányzó republikánusok és az ellenzéki demokraták szenátusbeli vezetői között a pótköltségvetésről. Így elkerülhető a szövetségi kormányzat újabb leállása

2018.02.02

A remény neve: Kennedy

Újra a Kennedy név jelentheti a Hillary Clintontól kissé megfáradt amerikai Demokrata Párt számára a reményt, hogy lesz, aki legyőzze a republikánusok jelöltjét, talán már a következő, 2020-as elnökválasztáson.

2018.01.30

Bírálják Bécsben az odalátogató Orbánt

„Megvádolni, megfélemlíteni, megbüntetni” – ezzel a három szóval jellemezte az Orbán-kormány által az ellenzékre és a civil társadalomra gyakorolt nyomást a Kurier című bécsi lap, a magyar miniszterelnök mai ausztriai látogatását beharangozó írásában.

2018.01.29

Amerikai-lengyel bírálat az Északi Áramlat címére

Az Egyesült Államok és Lengyelország egyetért abban, hogy a tervezett Északi Áramlat – 2 elnevezésű gázvezeték, amelyen keresztül orosz gázt juttatnának el Németországba, a Kreml politikai befolyásszerző céljait szolgálja, és az orosz gáztól való függés növelésével aláássa Európa energiabiztonságát.