2019.01.22

Esedékes fizetését várja 800 ezer ember, úgy tűnik hiába

Kedden meg kellett volna kezdeni az amerikai szövetségi kormányalkalmazottak következő fizetésének a bérszámfejtését, de erre egyelőre nincs költségvetési fedezet.

2019.01.20

Nemet mondtak Trump ajánlatára

A demokrata párti törvényhozók azonnal visszautasították az elnök felvetését, hogy haladékot adna a fiatal illegális bevándorlóknak a kitoloncolás alól, ha megkapná a pénzt a mexikói határ mentén létesítendő védműre.

2019.01.19

Jelenetek egy kényszerházasságból: hetek óta takaréklángon az amerikai kormány

Pelosi megakadályozta, hogy Trump évet értékeljen, aki viszont nem engedte, hogy a házelnök külföldre repüljön: ötödik hete takaréklángon az amerikai kormány.

2019.01.17

Ha nem hívják meg, csúszik Trump évértékelő beszéde

Későbbre halasztják az amerikai elnök szokásos évértékelő beszédét, hacsak gyorsan meg nem oldódik a szövetségi kormányzati intézményeket immár majdnem egy hónapja részlegesen megbénító költségvetési vita a Fehér Ház és az ellenzéki demokraták között.

Se fizetés, se kerítés: nem körvonalazódik a válsághelyzet megoldása

Lassan újra esedékes az amerikai szövetségi kormányalkalmazottak járandóságának a bérszámfejtése, de sehogy sem látszik a költségvetési válsághelyzet megoldása.

2019.01.15

Trump még a NATO-ból is kivonult volna

Az amerikai elnök tavaly több ízben felvetette munkatársai előtt azt a saját ötletét, hogy az Egyesült Államok lépjen ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből, amely Európa és Észak-Amerika biztonságának a fő garanciáját jelenti.

2019.01.14

Trump megpróbált ráijeszteni Ankarára

Az amerikai elnök a török gazdaság tönkretételével fenyegetőzött arra az esetre, ha a törökök rátámadnának a szíriai kurd milíciákra, miközben az Egyesült Államok fokozatosan kivonja erőit a több éves polgárháború sújtotta országból.

"Orbán, Putyin és Trump önmagának dolgozik, gazdagodni akarnak" - interjú Jason Stanley amerikai filozófussal

A nagy nemzetközi vállalatok és az oligarchák húznak hasznot abból, ha szétverik a környezetet védő, illetve a munka világát szabályozó nemzetközi megállapodásokat – hangsúlyozta lapunknak Jason Stanley amerikai filozófus.

2019.01.13

Még mindig nem kap fizetést 800 ezer ember

A hét végén negyedik hetébe lépett, és ezzel – összevetve a korábbi leállások időtartamával - történelmi rekordot döntött az amerikai szövetségi kormányzati intézmények működésének részleges megbénulását okozó patthelyzet.

2019.01.09

Tovább őrölnek Trump malmai

Az amerikai elnök lassan, de biztosan megszabadul azoktól a kormányzati emberektől, akik nem bírják a bizalmát: most az igazságügyi miniszter helyettese van soron.

Orosz bűnözők Mueller látókörében

Bérgyilkosságra felbujtó féltékeny orosz férfi is Robert Mueller különleges ügyész látókörébe kerülhetett - írják különböző amerikai, illetve orosz portálok.

2019.01.08

Trump kerítést akar minden áron

A mexikói határon válságosnak mondott helyzetre követel sürgős megoldást az amerikai elnök, miközben a szövetségi kormányzat részben zárva tart.

2019.01.07
Kárpáti János

Trump, a relativista

Hogy mi számít falnak, az meglehetősen viszonylagos dolog – okoskodik Mick Mulvaney, a fehér házi apparátus vezetője, aki szerint az elnök esetleg hajlandó letenni arról, hogy betonfalat emeljenek végig a mexikói határ mentén.

2019.01.04

Maradt a propagandaháború: megjósolhatatlan az orosz-ukrán taktika

Kérdéses az óév végén létrejött fegyvernyugvás jövője, de a megtévesztő szócsaták még mindig a hibrid hadviselés legtűrhetőbb válfaját jelentik.

2019.01.03

Vádeljárással fenyegeti Trumpot a képviselőház elnöke

Nancy Pelosi, a demokrata párti házelnök offenzívába kezdett az elnök elmozdítására.

400 ezer ember 'ingyen' dolgozik a kormánynak, ugyanannyian vannak kényszerszabadságon

A csütörtökön összeülő, megváltozott összetételű amerikai törvényhozásra vár a részleges kormányzati leállást okozó költségvetési ellentétek feloldása.

2018.12.29

Tovább tart a kényszerszünet az USA-ban

Áthúzódik a jövő évre az amerikai szövetségi kormányhivatalok egy részének zárva tartása, a déli határvédő falépítés költségei körüli vita miatt.

2018.12.24

A nemzeti parkok is bezártak Amerikában a kormányzati leállás miatt

Karácsony után is zárva maradhat az amerikai kormányhivatalok egy része, mert a törvényhozás nem adta meg a határvédő falra Trump által követelt pénzt.

2018.12.21

Kétes alku: meglehet a böjtje a szíriai távozásnak

Törökországnak is szerepe lehet abban, hogy az amerikai elnök ki akarja vonni csapatait Szíriából. Donald Trump tervét hazájában is sokan ellenzik.

2018.12.18

Visszaengedte az idősebb lengyel bírákat a pulpitusra az elnök

Igaz, mérsékelt mozgástere volt: az EU világossá tette, hogy Lengyelország nem tehet meg mindent az "ítélkező tanácsokkal".

Kitartóan próbál elsunnyogni Trump a vizsgálat elől

Nem hajlandó önszántából válaszolni a különleges ügyész kérdéseire az amerikai elnök – mondja a jogásza.

2018.12.12
Kárpáti János

A szitokszó

Ha azt nézzük, hogy a világszervezet 193 tagállama közül 164 – ami 85 százalék - elfogadta a migrációról szóló, 23 célkitűzést megfogalmazó ENSZ-megállapodást, akkor voltaképpen túlnyomó többségről beszélhetünk.

2018.12.11

És Orbán elérte, hogy őt másolja Trump - a New York Times a Fidesz-receptről ír

A látszatdemokrácia és a tekintélyuralmi berendezkedés példájaként említi Paul Krugman, a New York Times publicistája Magyarországot, és úgy látja, hogy az amerikai republikánusok, ahol csak tudják, igyekeznek alkalmazni a Fidesz receptjét.

2018.12.10

Már Trump börtönbe küldését emlegetik

Az amerikai elnökre is rávetül azoknak a vesztegetési vádaknak az árnyéka, amelyeket korábbi ügyvédjével szemben fogalmazott meg az ügyészség.

Gyanúsnak mondott migrációs csomag kapcsán megy a birkózás Marokkóban

A bevándorlás ellenzői ideális célpontra leltek az ENSZ által kidolgozott, elfogadásra váró migrációs megállapodásban.

2018.12.05

Tűzszünet halálos áldozatokkal

A tél beálltával egyre több gyötrődés vár azokra a tízezrekre, akik a kelet-ukrajnai tűzszüneti vonal mentén élnek, és ingázni kénytelenek.

Kárpáti János

Pro Ukrajna

Pro Ukrajna kormány vagyunk - fogalmazott a minap Orbán Viktor Prágában.

2018.12.02

George H. W. Bush, a korszakváltás államfője

94 esztendős korában távozott George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke.

2018.12.01
Kárpáti János

Mosolyszünet

Az Egyesült Államok kormányának nincsenek érzelmei, csak érdekei. Még akkor is, ha Donald Trump az elnök

2018.11.30

Vámháború és klímaváltozás – Nehéz tárgyalások Argentínában

A légkör felmelegedése elleni globális küzdelemről vitáznak – a vámháborús témák mellett – a G-20-ként emlegetett országcsoport vezetői.

Sürget az idő: több száz millió embert taszíthat nyomorba a klímaváltozás

Késésben van az emberiség az éghajlatváltozás ellen szükséges fellépést illetően - állítja a Szocintern.

2018.11.27

Kiesett a Trump elleni vizsgálat koronatanúja

A republikánusok orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész szerint az amerikai elnök volt kampányfőnöke megsértette a vádalkut - és ismételten hazudik.

2018.11.26

Porosenko hadiállapotot hirdetett, a parlament végül rábólintott

A Krím 2014-es megszállása óta nem éleződött ki ennyire Kijev és Moszkva konfliktusa, újra megmozdult a nemzetközi diplomácia is.

Hódít a sárga mellény Párizsban, harmonizál a füsttel és a lángokkal

A párizsi Champs-Élysées sugárúton szombaton erőszakba átcsapott megmozdulások után a következő hétvégére ismét tüntetéseket hirdettek - immár Emmanuel Macron francia köztársasági elnök általános politikája ellen - az eredetileg csupán az üzemanyagadó tervezett emelése miatt tiltakozók.

2018.11.19

A mérsékelt republikánusok elpártoltak Trumptól, a demokraták viszont kiöregedtek - interjú Gary Nordlinger professzorral

A „félig teli, félig üres pohár" esetének tartja az amerikai félidős választások kimenetelét Gary Nordlinger, a George Washington Egyetem politológus professzora.

2018.11.16

Lehet, hogy most tévedett a Financial Times, de az is lehet, hogy mégsem.

2018.11.14

Sokkal jobban kikapott Trump, mint ahogy látszott

Egy héttel az amerikai félidős választások után, a postai voksokat is figyelembe véve, a korábbinál kedvezőbb a demokraták szempontjából.

2018.11.05

Amerikai próbatétel félidőben

Minden korábbinál több női, illetve színes, kisebbségi jelölttel próbálják legyőzni a demokraták a zömmel fehér férfiakat indító republikánusokat a holnapi amerikai képviselőházi választáson.

2018.11.03

Washington beint Teheránnak

Újabb amerikai büntető intézkedések lépnek érvénybe a jövő héttől, és a Fehér Ház most már a többi országtól is elvárja, hogy számolják fel olajügyleteiket Iránnal.