2019.03.15

Trump megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést

Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést.

2019.03.13

Amerika lett a sátán, nem tűrnek meg jenkit az országban

Venezuela gyorsan kiutasította a még ottmaradt amerikai diplomatákat, miután Washingtonban közölték, hogy visszahívják őket.

Minden másra ott a megszorítás - készül az amerikai büdzsé

Az amerikai elnök az elkövetkező egy évtized alatt 2,7 billió dollárral, összességében 5 százalékkal nyesné meg a hazai kiadásokat, ha minden rajta múlna - de nem ez a helyzet.

2019.03.12

Ellentmondásos botrány Ottawában

Külföldi szemmel nézve súlytalannak látszó botrány tartja izgalomban Kanadát, és emiatt az októberi választásokon könnyen megbukhat Justin Trudeau liberális kormánya.

2019.03.11

Nem ifjaknak való vidék - idős politikusok vezetik a demokrata párt népszerűségi listáját

A 76 éves Joe Biden vezeti a népszerűségi listát a 77 esztendős Bernie Sanders előtt az amerikai Iowa államban a lehetséges demokrata párti elnökjelöltek összevetésében.

2019.03.06

Észak-Korea helyreállítja egyik rakétatelepét

A phenjani rezsim a korábbi részleges leszerelés folytatása helyett a jelek szerint újra „felszerelkezik”, helyreállítja a nagy hatótávolságú rakéták indítására szolgáló hadállás egyes létesítményeit.

2019.03.05

Vizsgálat vizsgálat hátán Trump ellen

Demokrata párti törvényhozók alaposabban utána akarnak járni Donald Trump többféle viselt dolgának.

2019.03.04

Őrizetbe vehetik az ellenzék vezérét

A személyi szabadságát kockáztatja Juan Guaido, a venezuelai demokratikus ellenzék vezére, hétfőre tervezett hazatérésével.

2019.03.03

Trump nagyot fújt a harci kürtbe

Durva szavakkal támadta és gúnyolta politikai ellenfeleit az amerikai elnök, a Maryland állambeli Oxon Hillben, a Konzervatív Politikai Akcióbizottság konferenciáján elmondott szombati beszédében.

2019.03.01

Bénának bizonyult az ENSZ BT

Moszkva és Peking megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Venezueláról szóló amerikai határozati javaslatot, az orosz diplomácia által megfogalmazott ellen-előterjesztés pedig kisebbségben maradt a testületben.

2019.02.25

Trump magyarázza a vámok emelésének halasztását

Egyelőre nem hajtja végre az Egyesült Államok azt a 15 százalékpontos védővámemelést, amit a kínai importcikkek tekintetében, 200 milliárd összértékre nézve helyezett kilátásba korábban, március elsejei hatállyal.

Kárpáti János

NER-konform EU-szótár

Már majdnem úgy volt, hogy Budapest még az Európai Unió és az Arab Liga országainak első csúcstalálkozóját is megfúrja, mert az előzetes egyeztetéseken a közös közlemény szövegezői meg akarták említeni az ENSZ-ben született migrációs paktumot, amely – jogi kötelező erő nélkül, pusztán politikai kötelezettségvállalásként - úgy fogalmazza meg a jogellenes határátlépés és az embercsempészet visszaszorításának a célját, hogy közben szorgalmazza a legális bevándorlás kereteinek a kimunkálását is.

2019.02.24

Venezueláról tárgyal Kolumbiában az amerikai alelnök

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Kolumbiába utazik, hogy ott több mint egy tucat, többségében konzervatív irányzatú latin-amerikai, illetve karibi állam külügyminiszterével folytasson válságtanácskozást a Venezuelában előállt helyzetről.

2019.02.22

Trump fala: a kör bezárul

Határozati javaslatot készít az amerikai kongresszusi ellenzék, hogy megakadályozza a törvényhozás jóváhagyása nélküli elnöki költekezést.

2019.02.19

Rendkívüli állapot - 16 tagállam pert indított a Trump-kormányzat ellen

Kalifornia és 15 másik amerikai tagállam hétfő este pert indított a Trump-kormányzat ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt.

2019.02.17

Magára maradt Merkel

Az amerikaiak nem értenek egyet a németek Oroszország-politikájával, a kínaiak pedig a rakétakorlátozás gondolatát vetik el.

2019.02.15

Vészhelyzetet hirdet Trump

Elfogadta Donald Trump az amerikai határbiztonság finanszírozásáról szóló törvényt, de egyúttal úgy döntött, hogy rendkívüli állapotot hirdet ki a mexikói határtérségben.

Mind veszélyesebb hely a világ

A Szovjetunió összeomlása óta nem volt ilyen ingatag a globális biztonsági helyzet – olvasható a müncheni konferencia előtt kiadott jelentésben.

2019.02.12

A szövetségesi hűséget sorolja előre az amerikai nagykövet

Valamennyi tagország elkötelezetten támogatja a NATO-t, és demokráciának számít, hiszen tartanak választásokat – így felelt Kay Bailey Hutchison nagykövet arra a riporteri kérdésre, hogy nem aggódik-e a magyar, a lengyel és a török kormány antidemokratikus volta miatt.

2019.02.11

Pompeo felhánytorgatja Moszkva és Peking befolyását

Az orosz energiafüggés és a Huawei terjeszkedése egyformán zavarja az amerikaiakat – akik azért azt is elismerik, hogy az elmúlt tíz évben nem sokat foglalkoztak térségünkkel.

2019.02.05
2019.02.04

A tálibok Moszkvába mennek

A fanatikus muszlim tálibok mozgalma bejelentette, hogy részt vesz az orosz fővárosban azon az „afgánközi” megbeszélésen, amelynek célja, hogy egyesítse az ellenzéki erőket és törzsi vezetőket.

Újabb hidegháború közeleg: most a "zsarolj rakétával" jelszó van érvényben

Válaszul az amerikai bejelentésre, a hét végén Oroszország is felfüggesztette a maga részéről a közepes hatótávolságú nukleáris eszközök tilalmáról kötött 1987-es INF-szerződés előírásainak a hatályát.

2019.02.01

Zavart okoz a kávékirály a demokraták versenyében

A sokszínűség jellemzi az amerikai elnökválasztásra eddig benevezett demokrata politikusokat, de a párt számításait keresztül húzhatja egy üzletember.

2019.01.29

Készülő afganisztáni távozás vérontással

Körvonalazódik a megállapodás az Egyesült Államok és a tálibok között az amerikai katonák Afganisztánból való kivonásáról.

2019.01.26

Amerikai szenátorok határozati javaslatban kezdeményezték az Orbán-kormány "elítélését"

Három demokrata párti amerikai szenátor határozati javaslatban kezdeményezte, hogy ítéljék el a magyar kabinetet a demokrácia aláásása és az emberi jogok megsértése miatt.

2019.01.23

Felmondja Washington a rakétaszerződést

Az amerikai kormányzat Oroszország tudomására hozta, hogy végleges döntésre jutott: felmondja a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi telepítésű nukleáris fegyverek – rakéták, illetve manőverező robotrepülőgépek felszámolásáról szóló, 1987-ben még a Szovjetunióval megkötött INF-szerződést.

2019.01.22

Lemondott Wess Mitchell

Tizenhat hónap munka után, február közepén távozik hivatalából az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki már a Trump-kormányzat kinevezettjeként erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy javítsa a magyar vezetéssel fennálló viszonyt.

Esedékes fizetését várja 800 ezer ember, úgy tűnik hiába

Kedden meg kellett volna kezdeni az amerikai szövetségi kormányalkalmazottak következő fizetésének a bérszámfejtését, de erre egyelőre nincs költségvetési fedezet.

2019.01.20

Nemet mondtak Trump ajánlatára

A demokrata párti törvényhozók azonnal visszautasították az elnök felvetését, hogy haladékot adna a fiatal illegális bevándorlóknak a kitoloncolás alól, ha megkapná a pénzt a mexikói határ mentén létesítendő védműre.

2019.01.19

Jelenetek egy kényszerházasságból: hetek óta takaréklángon az amerikai kormány

Pelosi megakadályozta, hogy Trump évet értékeljen, aki viszont nem engedte, hogy a házelnök külföldre repüljön: ötödik hete takaréklángon az amerikai kormány.

2019.01.17

Ha nem hívják meg, csúszik Trump évértékelő beszéde

Későbbre halasztják az amerikai elnök szokásos évértékelő beszédét, hacsak gyorsan meg nem oldódik a szövetségi kormányzati intézményeket immár majdnem egy hónapja részlegesen megbénító költségvetési vita a Fehér Ház és az ellenzéki demokraták között.

Se fizetés, se kerítés: nem körvonalazódik a válsághelyzet megoldása

Lassan újra esedékes az amerikai szövetségi kormányalkalmazottak járandóságának a bérszámfejtése, de sehogy sem látszik a költségvetési válsághelyzet megoldása.

2019.01.15

Trump még a NATO-ból is kivonult volna

Az amerikai elnök tavaly több ízben felvetette munkatársai előtt azt a saját ötletét, hogy az Egyesült Államok lépjen ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből, amely Európa és Észak-Amerika biztonságának a fő garanciáját jelenti.

2019.01.14

Trump megpróbált ráijeszteni Ankarára

Az amerikai elnök a török gazdaság tönkretételével fenyegetőzött arra az esetre, ha a törökök rátámadnának a szíriai kurd milíciákra, miközben az Egyesült Államok fokozatosan kivonja erőit a több éves polgárháború sújtotta országból.

"Orbán, Putyin és Trump önmagának dolgozik, gazdagodni akarnak" - interjú Jason Stanley amerikai filozófussal

A nagy nemzetközi vállalatok és az oligarchák húznak hasznot abból, ha szétverik a környezetet védő, illetve a munka világát szabályozó nemzetközi megállapodásokat – hangsúlyozta lapunknak Jason Stanley amerikai filozófus.

2019.01.13

Még mindig nem kap fizetést 800 ezer ember

A hét végén negyedik hetébe lépett, és ezzel – összevetve a korábbi leállások időtartamával - történelmi rekordot döntött az amerikai szövetségi kormányzati intézmények működésének részleges megbénulását okozó patthelyzet.

2019.01.09

Tovább őrölnek Trump malmai

Az amerikai elnök lassan, de biztosan megszabadul azoktól a kormányzati emberektől, akik nem bírják a bizalmát: most az igazságügyi miniszter helyettese van soron.

Orosz bűnözők Mueller látókörében

Bérgyilkosságra felbujtó féltékeny orosz férfi is Robert Mueller különleges ügyész látókörébe kerülhetett - írják különböző amerikai, illetve orosz portálok.