2018.09.25

Trump újra a porondon

Iránról és Koreáról eshet a legtöbb szó az ENSZ-Közgyűlés ma kezdődő New York-i őszi ülésszakán, és mindkét témában az amerikai elnök tart igényt a főszerepre.

2018.09.24

Veszélyben Rosenstein pozíciója

Csütörtökön beszélhet személyesen Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes Donald Trumppal a saját sorsáról, miután az terjedt el, hogy titokban hangfelvételt készített az elnök szavairól, és szervezkedett az elmozdítása érdekében.

Erőszakvád a múlt ködéből

Tiltakozási hullámot váltott ki a hét végén Donald Trump azzal, hogy provokatív megállapításokat tett a főbírójelöltjét szexuális erőszakoskodással vádoló nőre.

2018.09.21

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.

2018.09.20

Phenjan feladta a labdát

A Korea-közi csúcstalálkozón tett északi leszerelési ajánlatok új lökést adtak az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédhez is.

2018.09.19

A két fő tétel: a Brexit és Orbán Salzburgban

A sokadik összhangzattani pótvizsgára gyűlnek össze ma este a válságos időket megélő Európa vezetői Wolfgang Amadeus Mozart festői szülővárosában.

2018.09.17

Felsorakoztak a seregek, jöhet Trump legnagyobb erőpróbája

Lezajlottak az amerikai előválasztások, a demokraták baloldalibb jelöltekkel indulnak a november 6-i félidős választásokon, a republikánusok pedig a korábbinál egyértelműbben az elnök pártjaként lépnek fel.

2018.09.16

Megtört Trump volt kampányigazgatója

Bűnösnek vallotta magát csalás céljából elkövetett összeesküvésben, valamint az igazságszolgáltatás akadályozásában Paul Manafort, aki Donald Trump 2016-os választási hadjáratát vezette egy ideig.

2018.09.14

Putyin kelet felé fordul, miközben dörögnek a fegyverek

Vlagyimir Putyin szorosabb gazdasági együttműködést szorgalmazott Kínával, békeszerződést ajánlott Japánnak, majd megtekintette Oroszország történetének eddigi legnagyobb hadijátékát.

2018.09.13

Trump fél éve nem volt ennyire népszerűtlen

Negyven százalék alá csökkent az amerikai elnök elfogadottsága a nyolc vezető amerikai közvélemény-kutató által mért adatok átlagában.

2018.09.12

Inog a Fidesz széke a pártcsaládban

Azzal, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti frakciója nem védte meg magyar tagpártját, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós alapszerződés 7.

Kárpáti János

A türelem határai

Orbán Viktor tegnap megtapasztalhatta, hogy Európában nem mindenütt várnak rá a végtelenségig. Némi késéssel kezdődött Strasbourgban az Európai Parlament délutáni vitája

2018.09.11

Bátor döntéseket vár Szöul, ha Kim Dzsongun békülni akar

A phenjani atomfegyverprogramról folytatott, de megtorpant tárgyalások előrelendítésére szólította fel a dél-koreai elnök Washingtont és a félsziget északi, kommunista államát.

2018.09.10

A dél-franciaországi kikötővárostól Mozart szülőhelyéig politikai értelemben – ezekben a hetekben legalábbis – Strasbourgon át vezet az út.

2018.09.09

Veteránok állták el Vucic útját Koszovóban

Az egykori Koszovói Felszabadási Hadsereg veteránjai vasárnap elállták az előző nap koszovói látogatásra érkezett Aleksandar Vucic útját, megakadályozva, hogy a szerb elnök ellátogasson a szerb többségű Baje faluba.

2018.09.08

„Trump úgy tekint Orbánra, mint hasonló gondolkodású valakire”

Az amerikai elnök nagyon sok szemléletbeli hasonlóságot lát önmaga és a magyar kormányfő között, például a bevándorlás elleni érvelésben – mondta lapunknak adott nyilatkozatában Mark Kramer amerikai politikatudós.

2018.09.06

"Az elnök viselkedése árt a köztársaság egészségének" - Belső ellenálló támadta Trumpot

Magát magas beosztású kormányzati embernek mondó névtelen szerző Donald Trumpot súlyosan elmarasztaló véleménycikkét közölte a New York Times.

Nem igazán szabad a kereskedelem – ez már a vámháborúk kora

Donald Trump Kína és Európa után, Kanadával kezdett kereskedelmi háborúba. Az Európai Unió, miközben nem hagyja válasz nélkül Trump büntetővámjait, ésszerű kompromisszumot keresne.

2018.09.04

Támadja Trump az igazságügyet

Politikai szempontú érveléssel bírálta az amerikai elnök a jog érvényre juttatásáért felelős tárca vezetőjét, két republikánus képviselő elleni büntető eljárás megindítása miatt.

2018.09.02

Végső búcsú a szenátortól

Az annapolisi amerikai haditengerészeti akadémia területén helyezték örök nyugalomra John McCaint vasárnap, a többnapos gyászszertartás-sorozat végén.

Trump nem enged Kanadának

Nem sikerült megállapodni a kitűzött határidőre az Egyesült Államok és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás tartalmában, ezért a megbeszéléseket szerdán folytatják.

2018.08.25
Kárpáti János

Digitális Bondok

Bő három évvel ezelőtt tette meg drámai bejelentését az akkori amerikai elnök: az Egyesült Államok elleni kibernetikai támadások mértéke immár rendkívüli nemzetbiztonsági, külpolitikai és gazdasági fenyegetést jelent az országra nézve.

2018.08.22

Európa nem tűri, hogy a feje felett és a kárára cselekedjenek

Az Európai Valutaalap létrehozását és független európai bankközi fizetési rendszer kialakítását sürgette a német külügyminiszter egy lapinterjúban.

2018.08.21

Újabb orosz hackerek buktak le

Két konzervatív amerikai intézmény ellen irányuló kibernetikai támadás orosz elkövetőit leplezte le a Microsoft.

2018.08.20

Kiszivárgott: Merkel Putyinnal vállvetve vágna rendet a Közel-Keleten

Új kezdeményezésként német-orosz-francia-török együttműködésben próbálják stabilizálni a szíriai helyzetet - állítja Moszkva.

2018.08.19

Három óra rejtély Mesebergben

Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.

2018.08.17

Ukrajna feje felett egyezkedik Merkel és Putyin

Három hónap elteltével újra megbeszélést tart szombaton Angela Merkel és Vlagyimir Putyin, ezúttal a német kormány Berlin melletti vendégházában. Van mit megbeszélniük, és lehet, hogy elmozdulnak a holtpontról.

2018.08.16

Kiűzetés, fehér házi módra

Donald Trump amerikai elnök visszavonta John Brennan biztonsági igazolását, arra hivatkozva, hogy korábbi CIA-igazgató a bizalmas információk birtokában a kormányzat lejáratásán dolgozott.

2018.08.15

Transznemű kormányzójelölt Vermontban

Az állam erősen liberális, ott legalizálták először az Egyesült Államokban az azonos neműek házasságát. A jelenlegi kormányzó viszont republikánus.

Körvonalazódik a Trump-Putyin korszak képlete

Washington és Moszkva ma is ott tart be egymásnak, ahol tud, de Amerika már nem figyel úgy Európára.

2018.08.12

Nem kér Bannonból a német szélsőjobb

„Nem látok nagy lehetőséget az együttműködésre. Nem vagyunk Amerikában” – mondta az AfD társelnöke.

2018.08.09

Újabb szankciók Oroszország ellen a Szkripal-ügy miatt

Moszkva elleni büntető intézkedésekről döntött Washington az angliai mérgezéses ügyek miatt.

Elbukni látszik az amerikai új baloldal forradalma

Sorra elmaradnak a választási, előválasztási sikerek az amerikai Demokrata Párt balszárnyát képviselő Bernie Sanders politikai táborában.

2018.08.08

Fej fej mellett a vörös zónában - Kitartanak-e Trump mellett a republikánusok?

A szoros állás miatt késett az eredményhirdetés az ohiói kongresszusi választáson egy olyan körzetben, ahol 1920 óta csaknem mindig republikánus jelölt győzött.

2018.08.06

Trump elismerte: terhelő információkat reméltek

Az amerikai elnök azt írta, teljességgel legális dolog, és mindig is gyakorlat volt a politikában, hogy értesüléseket gyűjtenek a versenytársról.

2018.08.02

Trump támadásba lendült

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben követelte, hogy az illetékes miniszter azonnal állítsa le a „boszorkányüldözést”. Erre fellángolt a vita, hogy ez felér-e az igazságszolgáltatás akadályozásával.

Rasszista uszító Európában

Steve Bannon létre akarja hozni az európai nacionalisták internacionáléját, de azok egy része, akik rajonganak Trumpért, a lelke mélyén utálja Amerikát.

2018.07.31

Migrációellenes összhangban Trump és Conte

A bevándorlókkal szembeni kemény fellépést illetően barátra lelt egymásban az Egyesült Államok elnöke és Olaszország kormányfője.

2018.07.27

Észak-Korea tett egy gesztust, elesett katonák maradványai térhetnek haza

Átadta Észak-Korea az Egyesült Államoknak 55 olyan amerikai katona vélelmezett földi maradványait, akik az 1950 és 1953 közötti koreai háborúban estek el.

2018.07.26

Visszavonulót fújt Trump és Juncker

A kereskedelem útjában álló akadályok csökkentésében, a "vámháború" elkerülésében állapodott meg egymással Washingtonban az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnöke.