2019.04.22

Egyiptom elnöke hosszú távra tervez

Nem vesztegették sokat az időt Egyiptomban: azok után, hogy múlt kedden a parlament elsöprő többséggel megszavazta az alkotmánymódosítási javaslatokat, négy napra rá már referendumot is tartottak a kérdésben.

2019.04.18

„Guantanamo ehhez képest öt csillagos hotel” - Egy magyar három éve a húszik fogságában

Gyilkosság, kínzás, embertelen körülmények, al-Kaida. Egy magyar férfi három évet töltött a világ egyik legkeményebb milíciájának, a jemeni húsziknak a fogságában.

2019.04.16

Még nyilvánosságra sem hozták, máris hamvába holt Trumpék béketerve

Életképtelennek tűnik az amerikai elnök által az „évszázad alkujaként” beharangozott izraeli-palesztin béketerv.

2019.04.15
László Dávid

Dönteni kell

Dörgedelmes figyelmeztetések megfogalmazásában az Európai Unió már nagy profi.

2019.04.13
2019.04.11

Hasogdzsi fia a szaúdi uralkodóház védelmére kelt

Angol nyelvű üzenetben állt ki a szaúdi királyi család védelmében Szalah Hasogdzsi, a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán meggyilkolt ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi legidősebb fia.

India választ: százmilliók szava dönt

Mozgásban a világ legnagyobb demokráciája: pénteken kezdődnek a parlamenti választások Indiában.

2019.04.10

Netanjahu erősebb, mint valaha

Csak megszorongatni tudták az izraeli miniszterelnököt, legyőzni nem. Előretörtek a vallásos pártok és a szélsőjobb, történelmi mélyponton a baloldal.

„Fordult a kocka: Kína felnőtt mellénk”

Salát Gergely sinológus szerint az Unió egyik nagy problémája, hogy nem egységes, Peking viszont valószínűleg nem akarja az „oszd meg és uralkodj” taktikáját használni.

2019.04.08

Fej fej mellett Izrael két legerősebb alakulata a holnapi voksolás előtt

Hogy végül ki alakíthat kormányt, az főleg a kis pártok szereplésétől, és a koalíciós tárgyalásoktól függ.

2019.04.05

Orosz rakétákkal védi egét a NATO egyik nagyhatalma - az USA nem jókedvű

Az Egyesült Államoknak nagyon nem tetszik, hogy Törökország Moszkvától vásárolt légvédelmi rendszert, ráadásul egy amerikai gyártmány helyett.

2019.04.03

Algériában győzött a mosoly forradalom

Hajnalig tartó ünnepléssel, tűzijátékkal köszöntötték a hírt kedd este Algériában: Abdelaziz Buteflika elnök bejelentette lemondását.

2019.04.02

Csattanós választ adtak a vasárnapi török helyhatósági választások azokra az aggodalmaskodó hangokra, amelyek szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő - különösen az elnöki rendszer tavalyi bevezetése óta - diktatúrát épít.

2019.04.01

"Mindenki nyert" a török választásokon

Törökország fővárosában, Ankarában, valamint legnépesebb településén, Isztambulban is megtört az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több évtizedes uralma.

2019.03.29

Isztambul sorsa is bizonytalan - megszorongathatja az ellenzék Erdogant

Feszült légkörben járulnak az urnák elé a szavazók vasárnap a helyhatósági választásokon.

2019.03.28

Csillagok háborúja - új rakétahatalom született

India egy hadgyakorlaton rakétával semmisített meg egy műholdat. Erre eddig csak az Egyesült Államok, Oroszország és Kína volt képes.

2019.03.27

Japán tovább küzd az öngyilkossággal

Még mindig sok fiatal vet véget saját kezével életének. Iskola, család, párkapcsolatok - a jelenség mögött számos tényező állhat.

Végét járja a Sophia művelet - az elmúlt négy évben 45 ezer migránst mentettek ki a Földközi-tengerből

A tagállamok közötti megállapodás hiánya miatt március 31-én megszűnhet az Európai Unió haditengerészeti művelete, a Sophia, amely 2015-ben indult azzal a céllal, hogy megnehezítse az embercsempészetet és az illegális migrációt a Földközi-tenger déli-középső részén.

2019.03.26

Az Új selyemút nem lehet egyirányú utca

Európában is félnek a kínai befolyás növekedésétől, de mikor nemzeti érdekekre terelődik a szó, mindenki saját pecsenyéjét sütögeti.

László Dávid

A Trump-kártya

Szép ajándékot kapott purim alkalmából - ez a perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésének ünnepe - Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, vagy ahogy mifelénk mondanánk, idén korán jött neki a Mikulás.

2019.03.25

A terrorkalifátus vége

Öt év rémuralom után az Iszlám Állam utolsó területeit is visszafoglalták. Ha a terrorszervezetet le is győzték, meg nem semmisítették.

Rakéta csapódott be Tel-Aviv mellett - Gáza újra háborúba sodródik

A humanitárius katasztrófa szélén táncoló palesztin területen is egyre nő az elégedetlenség, és már a Hamász ellen is tüntettek, ami meglehetősen ritkának számít.

2019.03.22

Asszonyvita Egyiptomban: több feleség, kevesebb igazságosság

Az arab országban ismét fellángolt a vita a többnejűségről. Egyesek szerint a nőknek is hasznos, a társadalom is jól jár vele, mások úgy vélik, valójában a Korán sem engedi.

2019.03.21
2019.03.19

Piszkos kampány Izraelben

Szivárogtatás, pletykák, vádaskodás, személyeskedés és szex: semmitől nem riadnak vissza a pártok, hogy befeketítsék egymást.

2019.03.18

„Nem választási rendőrség vagyunk” - Interjú Alexander Shlyk EBESZ-tisztségviselővel

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a magyar választásokon is rajta tartotta a szemét.

2019.03.14

Hiába építette ki hatalmi rendszerét, erősen aggódik Erdogan

A török elnök kétségtelenül megerősödött a puccskísérlet után, de az önkormányzati választásokon azért lesz miért izgulnia.

2019.03.12

Fegyverkezik a világ: az eladott amerikai fegyverek több mint fele a Közel-Keleten landolt

Szárnyal az Egyesült Államok hadipara, messze az amerikaiak adják el a legtöbb fegyvert a világon. A legnagyobb vásárló már Szaúd-Arábia.

2019.03.11

Észak-Korea "voksolt"

Kim Dzsong Un diktatúrájában komolyan veszik a demokráciát: csupán egyetlen jelöltre lehet szavazni, az urnák elé járulni viszont mindenkinek kötelező.

2019.03.05

Amit szabad Jupiternek: kinek lehet atomfegyvere?

Bár csak korlátozott a nukleáris elrettentő erővel rendelkező államok száma, a veszély így is igen nagy.

2019.03.01

Észak-Korea másképp emlékszik

Nem igaz, hogy Észak-Korea a szankciók teljes feloldását követelte, csupán részleges engedményt szerettek volna az ország legfőbb nukleáris létesítményének leállításáért cserébe - állította Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter, miután csütörtökön Hanoiban kudarcba fulladt Donald Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója.

Egymillió dolláros vérdíjat tűztek ki bin Laden fejére

Az Egyesült Államok már 150 millió dollárt fizetett ki olyan információkért, melyekkel merényleteket akadályoztak meg, vagy terroristákat kerítettek kézre.

2019.02.28

Mi lesz a békefolyamattal Trump és Kim csúcstalálkozója után?

Az észak-koreai vezető a szankciók azonnali feloldását követelte a szakaszos leszerelésért, az amerikai elnök ebbe nem egyezett bele.

2019.02.27

Trump volt ügyvédje mindent kitálalt

„Rasszista, szélhámos, csaló” – nem finomkodott Michael Cohen, mikor kongresszusi meghallgatásán az Egyesült Államok elnökéről beszélt.

Körbeudvarolta egymást Trump és Kim Dzsong Un

Az amerikai elnök barátjának és nagyszerű vezetőnek nevezte az észak-koreai vezetőt, aki pedig azt méltatta, micsoda bátor politikai döntés volt megrendezni a második találkozót is.

2019.02.26

Kezdődik Trump és Kim Dzsong Un kötélhúzása

Az Egyesült Államok teljes leszerelést szeretne látni, Észak-Korea előbb kérne cserébe valamit. Azért a rakéták egy ideig még maradnak.

2019.02.23

Sokba kerül Oroszországnak a háború

Hivatalos adatok híján csak megbecsülni lehet, hogy emberéletben és gazdaságilag milyen áldozatokkal jár a kelet-ukrajnai és szíriai konfliktus.

2019.02.22

Amerika megy is, marad is Szíriában

Az Egyesült Államok mégsem vonja ki az összes csapatát Szíriából, egy nagyjából kétszáz fős „békefenntartó” erővel határozatlan ideig még maradni fog – derült ki a Fehér Ház közleményéből, amit azután adtak ki, hogy Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett egymással.

2019.02.21

Csak ígéret maradt az iráni forradalom?

Népességrobbanás, munkanélküliség, korrupció, szankciók: negyven évvel a sah elűzése után a perzsa államnak még mindig jelentős kihívásokkal kell megküzdenie.

2019.02.20

Tiltakoznak a palesztinok Orbán Viktor bejelentése ellen

„Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat” - írta közleményében a budapesti Palesztin Nagykövetség arra a hírre reagálva, hogy Orbán Viktor kedden Jeruzsálemben bejelentette, Magyarország külkereskedelmi képviseletet nyit a városban.