2019.01.08
N. Kósa Judit

Őszödi cvekedli

Mondjuk ha belegondolok, mennyi rossz kínai csirkét, török padlizsánt és rántással dús gyorsbüfé-főzeléket ettem az elmúlt két évben, amióta ebben a príma belvárosi irodában dolgozom, egyszerűen esz a penész a miniszterelnök úr Gundel-menüje láttán.

N. Kósa Judit

Le Vak Bélával!

A történelemtanárok Vak Béla-effektusnak hívják azt a jelenséget, amely évtizedek óta akadályozza a tananyagcsökkentést.

2018.12.29

Monarchikus tündejáték a Várban - orbáni álom luxuskivitelben

Példaszerűen rekonstruált régi és izgalmas új terekben kezdi meg a munkát január elején a miniszterelnöki kabinet. Orbán Viktor régi vágya teljesül a Várba költözéssel, ám hogy ez mennyibe került, az féltve óvott titok.

2018.12.24
N. Kósa Judit

Egyrészt, másrészt

Te aztán optimista vagy! - mondta meghökkent arccal a rendszergazda, amikor épp egy esztendővel ezelőtt bediktáltam neki az új jelszavamat: 18Eljenazujev! Pozitív gondolkodás, feleltem intőn, hidd el barátom, fejben dől el minden.

2018.12.23
2018.12.20
N. Kósa Judit

Közös Tarlós

Komolyan, ha így megy tovább, én is kénytelen leszek elindulni a főpolgármester-választáson. Programom pont olyan egyszerű lesz, mint Puzsér kolléga sétálós koncepciója: Ez az egész itt Budapest!

2018.12.15
N. Kósa Judit

Karate ütés

Korábban azt hittem, a karate abban különbözik a közönséges kocsmai verekedéstől, hogy az előbbiben az észnek, a megfontolásnak is jut némi szerep. Amióta azonban Palkovics miniszter mozgását figyelem, erős kétségeim támadtak

2018.12.12

Bizonyára lélegeztetőgépre is le lehet fordítani azt a pénzt, amit a három év múlva esedékes vadászati világkiállításra akar elkölteni a kormány, de mi az egyszerűség kedvéért mérjük csak a kórházak idei adósságához.

2018.12.08
N. Kósa Judit

Emberkísérlet

A  Magyar Tudományos Akadémia most éppen Esztergomba megy.

2018.12.06
N. Kósa Judit

Világelső gödör

Amilyen rémes volt ez az év, meglehet, végül azt kérem majd a családtól karácsonyra, hogy fizessenek be engem valami Év Embere díjra, esetleg egy kisebb vadnyugati egyetem díszdoktori címére.

2018.12.01
N. Kósa Judit

Másként magyar

Mielőtt az a látszat keletkezne, hogy nem akadályozza már semmi más Handó Tünde, Darák Péter és Polt Péter diadalmas Kossuth téri bevonulását, csak a gaz kommunisták, akik a világért odébb nem hordanák a poros papírjaikat, álljunk meg egy pillanatra, és figyeljünk rá föl: a Kúria hajdani palotájában a Politikatörténeti Intézet mellett ott van még egy múzeum is, háromnegyed millió műtárggyal.

2018.11.25

N. Kósa Judit: Az elpárolgott szobor

Likőrök, puncseszenciák, cognac, törköly és pálinka, borecet, kárpáti növényszerital, karthausi likőr, curacao triple sec, rozskömény, köményvíz, sherry brandy, borszesz sóval és só nélkül.

2018.11.19

Szerintem

Magyar vastartalék Orbán Viktor kiadta a jelszót: sokasodjunk, szaporodjunk. Alvezérei hűségesen szajkózzák a vezér gondolatát: mi a magyar családokra, és nem a bevándorlásra építjük jövőnket

2018.11.17
N. Kósa Judit

A NER bronzban

Igaz, Mussolini várostervezői ihlették, de attól még - vagy hát: éppen ezért - impozáns és megkapóan egységes stílusú tere Budapestnek a Madách tér.

2018.11.14
N. Kósa Judit

Rendszerváltók

Harminc évvel ezelőtt, amikor Kövér László még olyan országban akart élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi, én is épp egyetemre jártam.

2018.11.07
N. Kósa Judit

Három H

Tizennyolc évvel ezelőtt, emlékszem, elborzadtam attól a szemforgató gesztustól, hogy a legelső Orbán-kormány a rémes küllemű új Nemzeti Színháza mellé létrehozott egy kiemelt nyugdíjkategóriát is, felállítván a Nemzeti Színészei testületet.

2018.11.05
N. Kósa Judit

Nekik mindegy

Két fotóval adott hírt a hétvégén a közszolgálati hírügynökség arról, hogy Nagycsécsen megemlékeztek a tíz éve zajlott, romák elleni sorozatgyilkosság első halálos áldozatairól.

2018.10.31
N. Kósa Judit

Egy vödör szó

Sejtem, hogy nincs sok értelme a tényekkel előhozakodni, amikor a miniszterelnök úr beszédírói, ahogy aznapi kedvük diktálja, beöntenek egy vödör szót egy nagy zsákba, jól összerázzák, papírra rendezik, főnökük pedig engedelmesen felolvassa, hiszen a végeredmény hallatán nem röhög hangosan senki.

2018.10.29
N. Kósa Judit

Húsz év HÉV

Idestova húsz éve már, hogy Orbán Viktor megelégelte a mindenbe belekotnyeleskedő budapesti önkormányzatok véleményterrorját, és úgy döntött, a pályázatnyertes Bán Ferenc helyett majd épít neki Nemzeti Színházat Siklós Mária.

2018.10.28

Horthy trafikja, a mozi

A kormányrendelet úgymond „mozirevíziót” hirdetett: minden meglévő engedélyt felülvizsgált a belügyminiszter, újat pedig csak feddhetetlen és hazafias érzelműnek ismert polgárok kaphattak.

2018.10.26
N. Kósa Judit

Bécsi gyors

Pár év múlva, amikor a CEU-n majd történészi, szociológiai, diplomáciai, pszichiátriai és gender PhD-dolgozatok sora születik arról, hogyan is került az egyetem Budapestről Bécsbe, a diákok a választott tudomány szempontjai szerint fogják végigkövetni ezt a folyamatot.

2018.10.25
N. Kósa Judit

Rendcsinálók

Tulajdonképpen tényleg itt a legfőbb ideje, hogy a kormány rendet tegyen a taomilliárdokban fürdőző álszínházak és az adóforintokat elsíboló táncegyüttesek háza táján, mert ha van probléma hazánkban a közpénzfelhasználás körül, akkor ez  az.

2018.10.20

Tamás Gábor halálára

Sokat bosszantottuk azzal, hogy nem lehet ő afféle tősgyökeres agrárújságíró, mert ahhoz túl élvezetesen ír.

2018.10.18
N. Kósa Judit

Ez kevés

Hogyan forintosítható az emberi élet?

2018.10.12
N. Kósa Judit

Sóval behintve

Ha tényleg az volt Tarlós István feltétele az újbóli induláshoz, aminek teljesülését szerdán győzelemként tálalta, akkor a főpolgármesternek legalábbis különös elképzelései vannak az önkormányzatiságról.

2018.10.10
N. Kósa Judit

Tücsökzene

Adott, ugye, egy miniszterelnök, aki soha nem hazudik, és aki lenépszavaztatta a megfizethető és ösztöndíjrendszerrel megtámogatott felsőoktatási tandíj bevezetését.

2018.10.09
N. Kósa Judit

Eltelt két év

Két évvel ezelőtt ezekben a percekben egy autó mellett álltam, amelyben vidékre kellett volna utaznom. De aznap már nem tudtam beülni abba az autóba

2018.10.05
N. Kósa Judit

Saját költség

Hogy egy magát gondoskodónak valló állam megteheti-e, hogy az állampolgárok egy balsorsú csoportját törvényileg tiltja el a létezéstől ahelyett, hogy minden erejével a társadalomba való visszavezetésükön igyekezne, e pillanatban Magyarországon eldöntendő kérdés.

2018.10.02
N. Kósa Judit

A palotai példa

Kisbér neve mond még önöknek valamit? A városé, ahol alig egy évvel az első szabad voksolás után a megürült képviselői helyre egyszerűen lehetetlennek bizonyult új honatyát választani, mert az emberek csakazértsem mentek el az urnákhoz.

2018.09.30

Kőbe vésett gyilkosság

Csalán és gyalogakác vette át az uralmat a kőröshegyi régi temető fölött. Néhány sírkő felirata silabizálható csak ki, ha az ember utat tör magának a vadonban, és végiglábal a besüppedt, göröngyös hantokon

2018.09.29
N. Kósa Judit

Tarlós álma

Talán ma már nem számít indiszkréciónak, ha elárulom, hogy a néhai Népszabadság Budapest rovatában szolid közelharc folyt a kilencvenes években a III. kerületért

2018.09.26
N. Kósa Judit

Népviseletben

Végignéztem egyszer az interneten, ahogy Ri Cshunhi, az észak-koreai Központi Televízió veterán bemondónője drámai mimikával és zengzetes hangon bejelenti a világnak, hazája sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre.

2018.08.30
N. Kósa Judit

Bevka, a pöröly

Nem tudom, sima bónusz-e, vagy eleve így volt kitalálva, mindenesetre igen szép találat, hogy az - amúgy eléggé szovjet avantgárdosan hangzó - bevka légypapírján elsőként a CEU ragadt fenn.

2018.08.27
N. Kósa Judit

Ahogy régen

Épp harminc évvel ezelőtt úgy lettem középiskolai tanár, hogy Ibi néni - három nappal később: Ibi igazgató kolléga - augusztus végén ráébredt a régi iskolámban, hogy több az osztály, mint az angolos.

2018.08.26

N. Kósa Judit: Gutenberg örökösei

Meg nem tudnám mondani, hányszor torpantam már meg munkába menet vagy épp onnan jövet a Nagymező utca 26. előtt. Csinos kis városi palota, gyönyörű kovácsoltvas kapuval és erkélyrácsokkal, elomló nimfák hevernek az ablakai felett.

2018.08.21
N. Kósa Judit

Magistra vitae

Neurológus nagyapám gyakran társalgott latinul Bugár-Mészáros angiológus professzorral, de azért lefogadom, közben mindketten tudták, hogy ennek a klasszikus lateiner műveltségnek rég leáldozott.

2018.08.18
N. Kósa Judit

Vadítás

Lehet, hogy a híres stanfordi kísérlet kamu volt, de ettől még kétségtelen: az emberek sikeresen vadíthatók.

2018.08.15
N. Kósa Judit

Hullik a forgács

Jess Wade fizikus, világító diódákkal foglalkozik az Imperial College London kutatójaként. Amúgy meg annak szentelte ezt az évet, hogy felhívja a figyelmet a természet- és mérnöki tudományokat művelő nők teljesítményére

2018.08.14
N. Kósa Judit

Bevallják

Kicsit sajnálom, hogy erről a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről nem tudtam pár hónappal ezelőtt, amikor gyerekkori jóbarátommal, egy mai iskolaigazgatóval beszélgettem.

2018.08.07

Másfél évszázada tart Budapest ostroma

Mostanában a főpolgármester-választás esetleges eltörlése, a kerületek és a főváros váltakozó szerencséjű harca készteti arra a budapestieket, hogy némi szorongással várják a jövő évi önkormányzati választást.