2019.03.20
N. Kósa Judit

Wellness

Nem úgy van ám az, hogy a NER-társak meg a saját lábukon álló családtagok alaposan bevásárolnak, dagad a cekker a sok szállodától, aztán meg áll üresen az a temérdek szoba, mert ha randa az idő, a magyar juszt se megy wellnessezni a Balatonhoz.

2019.03.12
N. Kósa Judit

Nőnapi szobor

Családomban régóta kikristályosodott az a meggyőződés, hogy az ember kizárólag az ellenségeitől várhatja, hogy jót tegyenek vele.

2019.03.08
N. Kósa Judit

Panta rhei

Ha az ember olyan hosszú időn át volt kulturális újságíró, mint mondjuk én, csak rezignáltan bólint arra a hírre, hogy az egykori Kilián laktanyába költözhet az Országos Széchényi Könyvtár.

2019.03.05
N. Kósa Judit

Mi, magyarok

Ne is kérdezzék, hogy a dalmát Hudolin Ferenc ükapámra vagy a feleségére, a ruszin Bumbák Juliannára való tekintettel van-e nekem az övékét idéző nemzettudatom - mert naná, hogy nincs.

2019.02.24

N. Kósa Judit: Cipőgyáros reverendában

Legyen legalább öt gyermeked, és biztos, hogy nem fogsz válni, hogy házasságod boldog lesz – ezzel biztatta Dán György zárdalelkész a házasságra készülő leányokat 1943-ban, az Ő meg én címmel írott tanácsadó könyv lapjain.

2019.02.20
N. Kósa Judit

Súlyos helyzet

Egykori kollégám, aki évtizedek óta elszánt harcot vív az ly ellen, most keserű elégtétellel veregetheti meg a saját vállát: lám, ő megmondta, hogy csak a baj van vele.

2019.02.16
N. Kósa Judit

Korhatár

Százötven évvel ezelőtt a gyerekek munkaerejét sem lehetett nélkülözni a nyári betakarításkor, nem csoda hát, hogy a tanítást Péter-Pál előtt be kellett fejezni, és Szent István után lehetett csak újrakezdeni.

2019.02.14
N. Kósa Judit

Késpárbaj

Vannak helyzetek, amikor fenébe az eleganciával, mert a hatékonyság a fontos.

2019.02.09
N. Kósa Judit

Nem viccelt

Azt sem hittük volna, hogy a kormány képes, és egy asztaltársaság kénye-kedvére bízza a magyar kultúrát.

2019.02.05
N. Kósa Judit

Magyar Vagon

Áll Orbán Viktor a compiegne-i erdőben, és rém elégedetten nézi a 2419 D számú vasúti étkezőkocsit.

2019.02.02
N. Kósa Judit

Kidobott évek

Tíz év piszok hosszú idő.

2019.01.27

N. Kósa Judit: Fecske és fruska

Azt hiszem, tizennyolcadszor olvastam el a napokban a Fecskék és Fruskákat. A nagyságrend biztos, a szám egy kicsit bizonytalan, mert a – talán – tizenhetedik olvasás úgy negyven éve zajlott

2019.01.24
N. Kósa Judit

Bejgli

Nem mondhatni tehát, hogy előzmény nélküli az a gyűjtőszenvedély, amellyel a fideszes országvezetők most a múzeumok kincseiből igyekeznek lakályosítani a munkahelyüket.

2019.01.23
N. Kósa Judit

Fogy az idő

Igazán nem azért mondom, mert kétszer lukra futottam a kerületi MSZP-iroda előtt - elvégre harmadszorra sikerült feliratkoznom -,  de egyelőre eléggé lelombozó mindaz, ami a főpolgármesteri előválasztás körül zajlik.

2019.01.18
N. Kósa Judit

Lucky strike

Huszonnyolc évvel ezelőtt, megelégelvén a kierőszakolt kormánypárti fordulattal kombinált leépítés-hullámot, az akkori Magyar Nemzet szerkesztősége élt a sztrájk jogával.

2019.01.08
N. Kósa Judit

Őszödi cvekedli

Mondjuk ha belegondolok, mennyi rossz kínai csirkét, török padlizsánt és rántással dús gyorsbüfé-főzeléket ettem az elmúlt két évben, amióta ebben a príma belvárosi irodában dolgozom, egyszerűen esz a penész a miniszterelnök úr Gundel-menüje láttán.

N. Kósa Judit

Le Vak Bélával!

A történelemtanárok Vak Béla-effektusnak hívják azt a jelenséget, amely évtizedek óta akadályozza a tananyagcsökkentést.

2018.12.29

Monarchikus tündejáték a Várban - orbáni álom luxuskivitelben

Példaszerűen rekonstruált régi és izgalmas új terekben kezdi meg a munkát január elején a miniszterelnöki kabinet. Orbán Viktor régi vágya teljesül a Várba költözéssel, ám hogy ez mennyibe került, az féltve óvott titok.

2018.12.24
N. Kósa Judit

Egyrészt, másrészt

Te aztán optimista vagy! - mondta meghökkent arccal a rendszergazda, amikor épp egy esztendővel ezelőtt bediktáltam neki az új jelszavamat: 18Eljenazujev! Pozitív gondolkodás, feleltem intőn, hidd el barátom, fejben dől el minden.

2018.12.23
2018.12.20
N. Kósa Judit

Közös Tarlós

Komolyan, ha így megy tovább, én is kénytelen leszek elindulni a főpolgármester-választáson. Programom pont olyan egyszerű lesz, mint Puzsér kolléga sétálós koncepciója: Ez az egész itt Budapest!

2018.12.15
N. Kósa Judit

Karate ütés

Korábban azt hittem, a karate abban különbözik a közönséges kocsmai verekedéstől, hogy az előbbiben az észnek, a megfontolásnak is jut némi szerep. Amióta azonban Palkovics miniszter mozgását figyelem, erős kétségeim támadtak

2018.12.12

Bizonyára lélegeztetőgépre is le lehet fordítani azt a pénzt, amit a három év múlva esedékes vadászati világkiállításra akar elkölteni a kormány, de mi az egyszerűség kedvéért mérjük csak a kórházak idei adósságához.

2018.12.08
N. Kósa Judit

Emberkísérlet

A  Magyar Tudományos Akadémia most éppen Esztergomba megy.

2018.12.06
N. Kósa Judit

Világelső gödör

Amilyen rémes volt ez az év, meglehet, végül azt kérem majd a családtól karácsonyra, hogy fizessenek be engem valami Év Embere díjra, esetleg egy kisebb vadnyugati egyetem díszdoktori címére.

2018.12.01
N. Kósa Judit

Másként magyar

Mielőtt az a látszat keletkezne, hogy nem akadályozza már semmi más Handó Tünde, Darák Péter és Polt Péter diadalmas Kossuth téri bevonulását, csak a gaz kommunisták, akik a világért odébb nem hordanák a poros papírjaikat, álljunk meg egy pillanatra, és figyeljünk rá föl: a Kúria hajdani palotájában a Politikatörténeti Intézet mellett ott van még egy múzeum is, háromnegyed millió műtárggyal.

2018.11.25

N. Kósa Judit: Az elpárolgott szobor

Likőrök, puncseszenciák, cognac, törköly és pálinka, borecet, kárpáti növényszerital, karthausi likőr, curacao triple sec, rozskömény, köményvíz, sherry brandy, borszesz sóval és só nélkül.

2018.11.19

Szerintem

Magyar vastartalék Orbán Viktor kiadta a jelszót: sokasodjunk, szaporodjunk. Alvezérei hűségesen szajkózzák a vezér gondolatát: mi a magyar családokra, és nem a bevándorlásra építjük jövőnket

2018.11.17
N. Kósa Judit

A NER bronzban

Igaz, Mussolini várostervezői ihlették, de attól még - vagy hát: éppen ezért - impozáns és megkapóan egységes stílusú tere Budapestnek a Madách tér.

2018.11.14
N. Kósa Judit

Rendszerváltók

Harminc évvel ezelőtt, amikor Kövér László még olyan országban akart élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi, én is épp egyetemre jártam.

2018.11.07
N. Kósa Judit

Három H

Tizennyolc évvel ezelőtt, emlékszem, elborzadtam attól a szemforgató gesztustól, hogy a legelső Orbán-kormány a rémes küllemű új Nemzeti Színháza mellé létrehozott egy kiemelt nyugdíjkategóriát is, felállítván a Nemzeti Színészei testületet.

2018.11.05
N. Kósa Judit

Nekik mindegy

Két fotóval adott hírt a hétvégén a közszolgálati hírügynökség arról, hogy Nagycsécsen megemlékeztek a tíz éve zajlott, romák elleni sorozatgyilkosság első halálos áldozatairól.

2018.10.31
N. Kósa Judit

Egy vödör szó

Sejtem, hogy nincs sok értelme a tényekkel előhozakodni, amikor a miniszterelnök úr beszédírói, ahogy aznapi kedvük diktálja, beöntenek egy vödör szót egy nagy zsákba, jól összerázzák, papírra rendezik, főnökük pedig engedelmesen felolvassa, hiszen a végeredmény hallatán nem röhög hangosan senki.

2018.10.29
N. Kósa Judit

Húsz év HÉV

Idestova húsz éve már, hogy Orbán Viktor megelégelte a mindenbe belekotnyeleskedő budapesti önkormányzatok véleményterrorját, és úgy döntött, a pályázatnyertes Bán Ferenc helyett majd épít neki Nemzeti Színházat Siklós Mária.

2018.10.28

Horthy trafikja, a mozi

A kormányrendelet úgymond „mozirevíziót” hirdetett: minden meglévő engedélyt felülvizsgált a belügyminiszter, újat pedig csak feddhetetlen és hazafias érzelműnek ismert polgárok kaphattak.

2018.10.26
N. Kósa Judit

Bécsi gyors

Pár év múlva, amikor a CEU-n majd történészi, szociológiai, diplomáciai, pszichiátriai és gender PhD-dolgozatok sora születik arról, hogyan is került az egyetem Budapestről Bécsbe, a diákok a választott tudomány szempontjai szerint fogják végigkövetni ezt a folyamatot.

2018.10.25
N. Kósa Judit

Rendcsinálók

Tulajdonképpen tényleg itt a legfőbb ideje, hogy a kormány rendet tegyen a taomilliárdokban fürdőző álszínházak és az adóforintokat elsíboló táncegyüttesek háza táján, mert ha van probléma hazánkban a közpénzfelhasználás körül, akkor ez  az.

2018.10.20

Tamás Gábor halálára

Sokat bosszantottuk azzal, hogy nem lehet ő afféle tősgyökeres agrárújságíró, mert ahhoz túl élvezetesen ír.

2018.10.18
N. Kósa Judit

Ez kevés

Hogyan forintosítható az emberi élet?

2018.10.12
N. Kósa Judit

Sóval behintve

Ha tényleg az volt Tarlós István feltétele az újbóli induláshoz, aminek teljesülését szerdán győzelemként tálalta, akkor a főpolgármesternek legalábbis különös elképzelései vannak az önkormányzatiságról.