2019.03.16
Németh Péter

Haszontalan idióták

A hasznos idióta a politikai zsargonban olyan ember, aki tudatlanságából kifolyólag önként, lelkesedésből szolgál egy olyan érdeket, amellyel, ha ismerné a valódi természetét, nem szimpatizálna.

2019.03.09

Pakoljuk össze, amit eddig tudunk, láttunk, olvastunk hallottunk. Belátom, lesz ebben az összeállításban némi célzatosság, nyilván lehetne választani más híreket, nyilatkozatokat, megnyilvánulásokat is

2019.03.02

Talán a hetedik, vagy nyolcadik - netán a kilencedik ? – levelénél tart Orbán Viktor, amit nekünk állampolgároknak ír, pénzt, fáradságot nem kímélve.

2019.02.23
Németh Péter

A Blanka-szindróma

Nem tudom, vágyott-e hírnévre Nagy Blanka, a tizenkilenc éves kiskunfélegyházi gimnazista lány, egyáltalán gondolt-e arra, hogy amikor elmondja helyenként kétségkívül alpárira sikeredett kecskeméti beszédét, az erről készült videó napok alatt bejárja az országot, és ismertté teszi.

2019.02.16
Németh Péter

Maradunk rabszolgák

Kint a gyász, bent az ünnep; nagyjából ez a szimbolikus jelentése az Orbán-féle évértékelőnek.

2019.02.09

Ballai Attila meg tudja csinálni a Magyar Nemzetet.

2019.02.02
Németh Péter

A család zsebe

Igazán elégedettek lehetünk: noha az uniós korrupciós listán csak két ország áll rosszabbul, mint mi, azért egy helyet és két pontot javítottunk az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

2019.01.26
Németh Péter

Vissza a fotelbe

Akárhogy is szeretnénk az ellenkezőjét látni, észre kell vennünk, hogy fáradnak az ellenzéki tüntetések. És tegyük hozzá gyorsan: megint.

2019.01.19
Németh Péter

Fehér falak

Több évszázados freskót tüntetett el a várbeli karmelita kolostor egyik tárgyalóterméből Orbán Viktor.

2019.01.12
Németh Péter

Banánhéjra várva

Most, hogy a miniszterelnök különleges kegyet gyakorolva, mintegy megajándékozva a magyar sajtó egy – általuk megszűrt – részét, valamint a kíváncsi alattvalóit, kiállt a nyilvánosság elé, megtudhattuk tőle, hogy ebben az országban nagyjából minden rendben van.

2019.01.05

Néhány megalázó megbízás, kinevezés után, számos hűségesküt követően Lázár János megint kibeszélt. Újra megengedett magának olyan mondatokat, amelyek azonnal bejárták a magyar sajtót, pontosabban az ellenzékit

2018.12.29

Hamarosan ráfordulunk az európai parlamenti választásra, megjelennek majd a kormány tájékoztató, valamit a Fidesz kampányplakátjai.

2018.12.22
Németh Péter

Az elnök sietett

Most már sosem tudhatjuk meg, hogy mekkora tömeg verődött volna össze péntek estére a „Ne írd alá, János címmel meghirdetett tüntetésre, ha Áder csütörtökön rohamtempóban nem helyezi el a szignóját a jogszabályon.

2018.12.15
Németh Péter

Utcaharc

Védekezik és támad a kormány, beveti az erőszak eszközeit, beveti a kommunikációs arzenáljának teljes kelléktárát.

2018.12.08
Németh Péter

Jónak lenni jó

Két fideszes politikusról is tudósítottak a kollégák a minap; mindkettő fontosnak tartotta, hogy óvodás gyerekekkel együtt ünnepelje a Mikulás érkezését.

2018.12.01
Németh Péter

Orbán, a kalóz

Több mint cinikus volt a reakciója Gulyás Gergelynek arra a kérdésre, hogy vajon a kormány hajlandó-e lépni a CEU ügyében december 1-ig, az egyetem által megadott végső határidőig.

2018.11.24
Németh Péter

Bond Gruevszki

Viharos gyorsasággal rúgta ki a Külügyminisztérium a volt bécsi nagykövetet, aki nem mellesleg egy új állomáshely elfoglalása előtt állt.

2018.11.17
Németh Péter

Sakálok

El a kezekkel a sajtótól! – jelszóval vonultak utcára az olasz újságírók Rómában, Firenzében, Genovában, Perugiában, Milánóban – olvasom lapunk csütörtöki számában.

2018.11.10
Németh Péter

Több fényt

Szűkszavú a rendőrség Elios-ügyben, bár ez a szűkszavúság igencsak sokatmondó.

2018.11.03
Németh Péter

Kósa tükörbe néz

Ez az írás nem az Orbán nevű emberek Flóra nevű lányairól szól. Ezt azért sietek leszögezni, nehogy bajba sodorjam magamat, még kevésbé a lapomat; pontosan tudjuk, hogy az ilyesmi mivel járhat

2018.10.27

Nagy utat tettünk meg azóta, hogy a magyar sajtó jobbik fele igyekezett bojkottálni, karanténba zárni a Jobbikot. Ma elfogadott, legitim szereplője a nyilvánosságnak, legalábbis annak, amelyet az imént a sajtó jobbik felének neveztem

2018.10.20
Németh Péter

Balog Zoltán lelke

A szegénység elleni küzdelem világnapján (október 17.) nyilatkozott Balog Zoltán volt emberminiszter az ATV reggeli műsorában

2018.10.13
Németh Péter

A legvidámabb barakk

Próbálom megfejteni, vajon mit is jelent pontosan a diplomácia nyelvén, ha egy nagykövet azt nyilatkozza: hogyha a fogadó ország vezetése bizonyos követelményeknek nem tesz eleget, akkor nem lesz vidám a folytatás.

2018.10.06
Németh Péter

Két lövés

Azt mondja Bencsik András az Echo tv Sajtóklub című műsorában, hogy Orbán Viktor vagy Orbán Ráhel megfigyelése – ahogy korábban elhangzott: külföldről irányított, titkosszolgálati megfigyelése – tulajdonképpen nem a hazai közvéleménynek, hanem Európának szól, kvázi a Sargentini-jelentés igazolására, hogy itt lopakodó diktatúráról van szó.

2018.09.29
Németh Péter

Megyek repülni

Egyszer megígértem, és tartom is magam ehhez: nem gúnyolódom Orbán Viktor túlzott futball-imádatán, nem támadom, bírálom ezért; nemcsak kötél-, de focibarátság is létezik ugyanis.

2018.09.22
Németh Péter

Alagútban

„Bátor vállalkozás ez, a Kelet-Nyugat együttműködésének távlatában is. Persze rengeteg szabványügyi, bürokratikus kérdést vetnek fel, sok kihívás lesz még, és az is másodlagos, ha esetleg a határidők csúsznak

2018.09.15
Németh Péter

Migráns-simogató

Azt kérdezi tőlem a teniszpartnerem, egyébként tanult városi asszony, hogy a strasbourgi döntés után korlátlanul jöhetnek Magyarországra a migránsok? Ezt honnan a fenéből veszed, fordulok felé, mire azt válaszolja, hogy ezt hallja a tévékben, rádiókban.

2018.09.08
Németh Péter

Bothúzás

Ha valaki azt hinné, hogy alábecsülöm a Nomád Világjátékok jelentőségét, netán gúnyolódom a bothúzásban elért eredményeinken, sietek leszögezni: ennek az írásnak nincs ilyen tartalma.

2018.09.01
Németh Péter

FA

Van a Népszava impresszumában két név, amely mögött nem áll titulus. Csak úgy állnak önmagukban, éppen úgy, ahogy illik állniuk azoknak a neveknek, amelyek viselőiről mindenki tudja, kik ők

2018.08.25
Németh Péter

Acsarkodók

Meghirdetődött itten – elnézést az alanyt elkerülő kifejezésért, de hát nem tudjuk, ki által – egy kultúrharc, hogy pontosan kik ellen és mi ellen, nem körülhatárolható.

2018.08.18
Németh Péter

Báb-Lázár

Lázár látta a példákat, és elvonult magától. Legalábbis a látszat ez volt.

2018.08.11
Németh Péter

Orbán bábjai

Nem emlékszem, hogy az Állami Számvevőszék valaha is olyan kirohanást intézett volna a magyar kórházak gazdálkodása ellen, mint amilyet most a szervezet elnökétől olvashattunk.

2018.08.04
Németh Péter

Nemzeti hazugságok

Kocsis Máté ártatlan képpel azt mondja: „nem gondolom, hogy jobboldali médiatúlsúly lenne.”

2018.07.28
Németh Péter

Csodát tesznek

Talán sosem értesülünk arról, mi, körön kívüliek, hogy milyen vallási mozgalom szerveződik a fiatalok, döntően az egyetemisták körében, ha annak történetesen nem tagja,

2018.07.21
Németh Péter

Szégyen, zászló

Mit emelgeted a zászlót, mit harcolsz a Fidesz ellen, amikor pontosan látod, hogy teljesen értelmetlen, mondja a barátom, majd hozzáteszi: ez az ellenzék meg sem érdemli, hogy mellé állj.

2018.07.14
Németh Péter

Ronaldo, fél pénzen

Próbálom kiszámolni, még a telefonom segédprogramját is igénybe véve, hogy mennyi forintot is fizetnek Ronaldóért, de nehezen megy.

2018.07.07
Németh Péter

Bukott háború

Arról már az elmúlt hetekben terjengtek hírek, hogy Orbán és Simicska („két jóbarát”) már a választásokat megelőzően kiegyezett egymással.

2018.06.30

Nincs jobb dolog a felnőttképzésnél, mondja Alvy Singer, alias Woody Allen az Annie Hallban, és milyen igaza van.

2018.06.23

Pillantás a kilencedikről - Zsidózunk? Cigányozunk?

Azon a napon, amikor a magyar kormány, teljes sikert aratva, elfogadtatta a Stop Soros törvényt, bizonyítván, hogy neki semmit sem jelent a menekültek világnapja; azon a napon, amikor a parlament – az új törvény alapján - börtönnel fenyegette meg azokat, akik segíteni mernek a menekülteknek; azon a napon, amikor az Alaptörvény elfogadásával üldözöttekké tették a hajléktalanokat; azon a napon, amikor a munkavállalókat megfosztották a cafeteriától, és ezáltal jelentősen csökkentették a jövőbeni kereseti lehetőségüket; azon a napon, amikor a miniszteri fizetéseket potenciálisan majd’ négymillió forinttal megemelték; azon a napon, amikor a kormány jóvoltából jelentős állami hirdetésekből fenntartott Figyelő újabb listát közölt, ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia tudósainak egy részét megbélyegezve; azon a napon, amikor Ferenc pápa is védelmébe vette a menekülteket, és bírálta azokat, akik nem hajlandóak befogadni őket .

2018.06.09

Új utat vágott Kósa Lajos a Fidesz kommunikációs dzsungelében; olyan magyarázattal állt elő, amelyből kifelejtette a migránsokat.