2019.04.18

Halálra rémültek a brit pártok a választásoktól

A brit szavazók a május másodikai helyhatósági és az esetleges európai parlamenti voksolást jobb híján második népszavazásként fogják kezelni.

2019.04.14

Szabadságolták a Brexitet - lelkileg szétestek a kormánypárti képviselők, az ellenzék előrehozott választást sürget

Megviseli a brit parlamenti képviselőket az Európai Unióból való kilépés végeláthatatlan folyamata. Idegállapotuk már nem csak vicc témája a szigetországban.

2019.04.11

Megalázó helyzetbe került Theresa May

Csalódottsággal és haraggal fogadta a szigetország, hogy a 2016. június 23-i népszavazáson elfogadott Brexit megvalósításához három év is kevés

2019.04.10

Theresa May minden követ megmozgat

Az Európai Tanács szerda esti brüsszeli csúcsértekezlete előtt lázas tevékenységet folytatott a kormányfő, hogy a legkedvezőbb feltételeket érje el a kilépési folyamat meghosszabbítása terén.

2019.04.09

Most már tényleg elegük van a briteknek

Közeledik az igazság pillanata Nagy-Britanniában, a Brexit ügyében. Hogy lesz-e megoldás, a héten talán okosabbak lehetünk.

2019.04.07

Egyre kétségbeesettebb erőfeszítéseket tesz May - magyarázza, miért "kellett" a Munkáspárthoz fordulnia

Vészesen közeledik április 12-e, amikor megegyezés híján az Egyesült Királyság kieshet az Európai Unióból.

2019.04.05

Brexit: június végéig kér haladékot May, de akár egy évet is kaphat az EU-tól

Ha a brit kormány elfogadja a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie az EP-választáson.

2019.04.04

Skócia kiugrásától rettent meg Theresa May

Bár Theresa May és Jeremy Corbyn már egyeztet, még nem tudni, hogy végül is milyen módon távozik Nagy-Britannia az unióból. Ha egyáltalán...

2019.04.03

May munkáspárti segítséggel próbálja elfogadtatni a brüsszeli megállapodást

A “puha” Brexit hívei a “tények győzelmét ünneplik az álmodozások felett”, az euroszkeptikusok bírálják a “marxista ördög” szalonképessé tételét, a munkáspártiak azt kockáztatják, hogy a kormányfő őket teszi felelőssé a nehézségekért.

2019.04.02

Újra nekifuthatnak a Brexit-megállapodásnak

Alaposan leszűkítik Theresa May miniszterelnök lehetőségeit az egymás torkának eső miniszterek és a háborúskodó parlamenti képviselők, de még mindig minden nyitott.

2019.04.01

A Brexit-farok csóválja a kutyát

Immár második alkalommal keresték hétfőn a zsákutcából kivezető utat a brit alsóház képviselői úgy, hogy a kormány javaslatai helyett saját alternatív ötleteiket mérlegelték.

2019.03.31

Káosz fenyegeti a Brexitet

Három nappal az eredetileg tervezett kilépés után és tizenegy nappal a jelenleg érvényes határidő előtt, hétfőn újabb parlamenti szavazások hozzák izgalomba a szigetországot.

2019.03.29

Még az is lehet, hogy Britannia részt vesz az EP-választáson, így szerezve haladékot a kiváló Brexit-projekt további finomítására

A londoni parlament alsóháza karcsúsított formájában is leszavazta Theresa May brüsszeli megállapodását.

2019.03.28

Brexit: se veled, se nélküled

Csütörtök délután a londoni alsóház elnöke vitára és szavazásra engedte a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer nagy többséggel elvetett, a kormány által azonban ma harmadszor is beterjesztett megállapodást.

2019.03.25

A feje búbjáig süllyedt a politikai káoszba Nagy-Britannia

A héten kellene keresztülvinnie a parlamenten a Brexit-megállapodást Theresa Maynek, ám ő is kezdi elveszteni a reményt.

2019.03.24

Lázadás készül Theresa May ellen

A brit sajtó szerint a kormány már a hét elején lemondásra szólíthatja fel a fizikailag és mentálisan egyaránt megroggyantnak látszó tory vezetőt. A legutóbbi napok eseményei megpecsételhették Theresa May politikai pályafutását

2019.03.22

Pánikhangulat uralkodik a Downing Streeten

Április 12-ig kapott haladékot az Európai Unió huszonhét tagországától Theresa May, így érthetően már péntek délelőtt munkához látott a Downing Street 10-ben, hogy legyen esélye a Brüsszellel kötött kivonulási egyezmény jövő heti elfogadtatására a parlamentben.

Theresa May mindenkit kiosztott és azt bizonygatta, nem ő a hunyó

Mint kiderült, a brit kormányfő “személyes sértésnek” tekinti, hogy a parlament késlelteti az Európából való távozást.

2019.03.20

Theresa May hivatalosan kérte az EU-tól a Brexit halasztását június 30-ig

Politikusok és egyszerű emberek egyformán belefáradtak az Európai Unióból való távozás gyötrelmeibe.

2019.03.19

Teljes bizonytalanság a Brexit-szavazás körül

A politikai élet mindkét meghatározó oldaláról folynak egyre kétségbeesettebb erőfeszítések arra, hogy a westminsteri parlament alsóháza harmadik nekifutásra megszavazza a Theresa May és az Európai Unió között kötött kilépési megállapodást.

2019.03.15

Theresa May időt kér

Ennek a Londonban különösen viharos hétnek a végén immár a harmadik “érdemi” szavazást készítheti elő a brit kormányfő az unióból való kilépés feltételeiről.

2019.03.13

Brexit: kezd betelni a pohár

Alig két héttel a távozás céldátuma előtt az Egyesült Királyságban egyre fokozódik a kétségbeesés. A kormányfő széke inog.

2019.03.12

Brexit: Londont az új alku sem nyugtatta meg

London vagy elfogadja az Európai Unió kibővített garanciáit, vagy akár el is maradhat a szigetország kilépése az EU-ból. A brit főügyész azonban igen megnehezítette Theresa May dolgát.

2019.03.11

Káosz és bizonytalanság a keddi “érdemi” szavazás előtt Nagy-Britanniában

Egy nappal a sorsdöntőnek tartott voksolás és kevesebb, mint három héttel a kilépés életbe lépése előtt találgatásoktól volt hangos Westminster.

Újabb sorsdöntő hét előtt a Brexit

Tizennyolc nappal az Európai Unió tervezett elhagyása előtt az egyetlen biztos pont, hogy március 29-én, 23 óráig dűlőre kell jutni.

2019.03.05

Brexit: valószínű a halasztás

Egy héttel a parlamenti voksolás előtt Theresa May több oldalról is biztató üzeneteket kapott. Ám a siker még messze nem biztos.

2019.02.28

Brexit: fogy az idő, sok a teendő

A brit kormányfőnek változatlanul meg kell küzdenie a politikáját ellenző konzervatív képviselőkkel is. A Munkáspárt közben újabb népszavazást, sőt előre hozott választást akarna.

2019.02.26

A Brexit halasztásáról is szavazhatnak

Ha a brit alsóház nem fogadja el a megállapodás nélküli távozást az unióból, akkor arról is voksolhatnak, odébb tolják-e a kilépést.

Semmit sem bánt meg a dzsihadista ara

A brit közvélemény továbbra is sokat foglalkozik Shamima Begummal, az Iszlám Államhoz 2015-ben csatlakozott kelet-londoni fiatalasszonnyal.

2019.02.24

Brexit: március 12-éig sorsdöntő szavazás jön

A kormánytagok fenyegetései közepette meghátrált a szerdára kitűzött fontos parlamenti erőpróbától Theresa May. Az unióból való brit kilépésről az érdemi szavazás újabb határideje: március 12.

2019.02.21

Felbolydult a brit pártrendszer

A héten már tizenegy westminsteri képviselő fordított hátat pártjának. Mások is csatlakozhatnak még a Független Csoporthoz.

2019.02.18

Hátat fordítottak a brit Munkáspártnak

Tovább éleződött hétfőn a Brexit-káosz miatt amúgy is feszült brit belpolitikai helyzet.

Hazatér az Iszlám Államhoz csatlakozott brit dzsihadista nő

Első két gyermeke szíriai elvesztése után Shamima Begum a brit egészségügyi ellátás keretében szeretne szülni. A brit hatóságok és közvélemény megosztottak az ügyben.

2019.02.15

Összeomlás és megaláztatás: egyre távolabb az uniós Brexit-megállapodás

Az Európai Unióból való brit kilépés napjához közeledve egyre távolabbinak látszik annak az esélye, hogy a fejleményeket az EU-val való megállapodás terelje mederbe.

2019.02.11

May nem siet - az ellenzék akcióba lendült

A brit Munkáspárt gyakorol a kormányfőre, hogy elkerülje az utolsó pillanatra maradó döntést az uniós kilépésről.

2019.02.09

Spájzolnak és pánikolnak a britek

Pánikszerű felvásárlástól, majd akár zavargásoktól tart az üzleti élet és a rendőrség az Európai Unióból távozni készülő szigetországban. Ennivalójuk, gyógyszereik és utazásaik miatt aggódnak a britek

2019.02.03

Új ötletekkel készül Brüsszelbe Theresa May

Ötvenhárom nappal (hétfőn) a Brexit D-Day, az EU-ból való kilépés napja előtt minden biztató nyilatkozat ellenére teljes bizonytalanság veszi körül a folyamatot.

2019.01.30

Brexit: felcsillant a remény

Két héttel korábbi megsemmisítő veresége után Theresa May ritka parlamenti sikernek örülhetett. Jóváhagyhatja a parlament a brüsszeli megegyezést.

2019.01.21

Theresa May nem akar megint népszavazást a Brexitről

Theresa May brit kormányfő újabb javaslattal állt elő a westminsteri parlamentben a rendezett kilépés megmentése érdekében. Kérdés, sikerrel jár-e.

Lépéskényszerben Theresa May

Hétfőn újabb javaslattal kell a parlament elé állnia Theresa Maynek, hogy megmentse Brexit-megállapodását, sőt saját politikai jövőjét.