2018.12.16

Szembe megy a kormány a pápa tanításával

A katolikus egyházfő nyíltan kiállt az ENSZ migrációs megállapodása mellett.

2018.11.12

Orbán barátja óva int az illiberális államtól

Az Orbán Viktorral jó viszonyban lévő volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi, az ellenzéki Forza Italia elnöke az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali radikális Liga alkotta koalícióval való szakításra szólította fel honfitársait.

2018.11.06

Szélsőjobboldali csoport tervezett merényletet Macron ellen

A francia belbiztonsági szolgálat hat személyt vett őrizetbe, akik „erőszakos akciót” terveztek Emmanuel Macron ellen.

2018.07.05

"Véletlenül" mérgezhetett a leghalálosabb szovjet idegméreg Nagy-Britanniában

Novicsokkal támadtak: valószínűleg véletlenül került kapcsolatba idegméreggel egy brit pár. Legalábbis egyelőre ezt valószínűsíti a Scotland Yard.

2018.07.04

Tízezrek tüntettek a bírák nyugdíjazása ellen Lengyelországban

Egyre nagyobb botrány bontakozik ki Lengyelországban amiatt, hogy a bírósági reform értelmében szerdától nyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság 65 év feletti tagjait.

2018.06.11

Trump folytatja kirohanásait

Nem ült el a vihar, amelyet Donald Trump okozott a világ hét legfejlettebb országának csúcstalálkozóján. Az amerikai elnök már elutazása után vonta vissza a G7-ek zárónyilatkozatára adott támogatását

2018.06.09

Összeomlás jöhet a Brexit után

Látszólag teljes a tanácstalanság a britek uniós kilépésével kapcsolatban a brit kormánynál. Egy hangfelvétel megerősíti, Theresa May kabinetje valóban nem tudja, hogy a Brexit milyen következményekkel jár

2018.06.05

Az AfD-t is megosztja a kirohanás

Óriási felháborodást keltett Alexander Gauland, a német szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) társelnökének szombat este, a párt ifjúsági szervezete, az „Ifjú Alternatíva” rendezvényén elhangzott kijelentése, amelyben úgy foglalt állást, a nácizmus csak egy csöppnyi madárpiszok Németország történelmében.

2018.06.04

Az orosz elnök és az ő kelet-európai tanítványai

Vlagyimir Putyin orosz elnök Közép- Kelet-Európában is hű szövetségesekre számíthat.

Merkel közzétette reformelképzeléseit

Emmanuel Macron és Angela Merkel június végére ígérte, hogy előállnak az euróövezet átalakítására vonatkozó reformjukkal.

2018.05.28

Erdogan törököt fogott

Egyre tanácstalanabb a török kormány annak kapcsán, hogyan állítsa meg a török nemzeti valuta mélyrepülését.

2018.05.27
2018.05.24

Háborútól tartanak a svédek

Jövő héten mind a 4,7 millió svéd háztartásba húszoldalas füzetet küldenek ki, amely egyebek mellett részletes tájékoztatást ad arról, mit tegyenek az emberek háborús helyzetben.

Megerősíti saját irányvonalát Ferenc pápa

Ferenc pápának nem könnyű keresztülvinni reformjait, elsősorban a konzervatív főpapok ellenállása miatt.

Merkel nehéz küldetése Kínában

Angela Merkel ma tizenegyedik alkalommal látogat Kínába kancellári megbízatása óta.

2018.05.23

Bezárja Phenjan nukleáris objektumát

Műholdfelvételek is megerősítik, hogy Észak-Korea ma valóban megsemmisíti kísérleti föld alatti nukleáris létesítményét Punggye-riben.

2018.05.22

Elvesztheti a CSU az abszolút többséget

Elindult lefelé a lejtőn a Német Keresztényszociális Unió (CSU), ami nem túl biztató a négy hónap múlva esedékes tartományi választás előtt, mert a párt elvesztheti abszolút többségét.

2018.05.21

Ellentmondásos megállapodás Kínával

Mégsem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Áttörés történt ugyanis a két ország közötti kereskedelmi tárgyalásokon

2018.05.16

Kényes helyzetben az Európai Unió

Tervet dolgot ki az Európai Unió és Irán, miként lehetne megmenteni a perzsa állammal 2015 júliusában megkötött nukleáris megállapodást, amelyet múlt héten mondott fel Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke.

2018.05.12

Politikai földindulás Malajziában

Felgyorsultak az események Malajziában egy nappal azt követően, hogy beiktatták miniszterelnöknek az ellenzék vezetőjét, a korábbi miniszterelnök Mahathir Mohamadot.

2018.05.11

Euroszkeptikus koalíció Itáliában

Európa számára felettébb kellemetlen hír, hogy Olaszországban létrejöhet az euroszkeptikus koalíció az Északi Liga (LN) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) között.

2018.05.09

Szennyezi a turizmus az emberi környezetet

Az már rég köztudott, hogy a gyárak, gépkocsik károsanyag kibocsátása mennyire negatív hatással van a környezetre.

2018.05.08

Újabb csoportos erőszak Indiában

Indiában továbbra is gyakori a nők elleni erőszak.

2018.05.07

Berlinben is késik a baloldali összefogás

Bár áprilisban Andrea Nahlest választották meg az SPD élére, túlzás lenne azt állítani, hogy azóta nyugalom költözött volna a német szociáldemokraták életébe.

2018.05.05

A csehek is gyártottak novicsokot?

Meglepő kijelentéssel állt elő Milos Zeman cseh elnök. Csütörtök este kifejtette, hogy Csehországban kis mennyiségben állítottak elő novicsok nevezetű mérget, amit a tesztelését követően megsemmisítettek

2018.05.03

Emelkednek a katonai kiadások

A világban tapasztalható konfliktusok miatt a hidegháború óta nem volt tapasztalható olyan mértékű fegyverkezés, mint 2017-ben – olvasható a katonai kiadásokkal foglalkozó, stockholmi székhelyű kutatóintézet, a SIPRI frissen publikált jelentésében.

2018.04.30

Elmaradhat az irodalmi Nobel-díj átadója

Egyre súlyosabb válság alakul ki az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiánál.

Egyházi intő a bajor kormányfőnek

A német katolikus egyház ismét, immár sokadszorra példát mutatott abból, hogyan kell viszonyulni azokhoz a politikusokhoz, akik vallási jelképeket, érzéseket használnak fel politikai célra.

2018.04.28

Nem tartják veszélyesnek az antiszemitizmust

Németországban a társadalom egy része nem tartja nagy problémának az antiszemitizmust. Illetve kortól függ, miként viszonyulnak az ország polgárai a zsidógyűlölethez – derül ki a YouGov felméréséből

2018.04.25

Trumpnak üzent Macron

Hatalmas ünneplésben részesítették Emmanuel Macront az amerikai képviselők és szenátorok. A francia köztársasági elnök a kongresszus két háza előtt mondott körülbelül egyórás beszédet

2018.04.21

Komor jövő előtt a Svájci Gárda

Egyre nehezebben képes utánpótlást találni a Svájci Gárda.

2018.04.20

Erdogan megdöbbentő húzása

Valósággal megsemmisítő hír volt a török ellenzék számára, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök bejelentette, június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást rendeznek.

2018.04.16

Macron diplomáciai offenzívája

Franciaország egyre aktívabb diplomáciát folytat a szíriai válság kapcsán. Párizs hétfőn határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsánál

2018.04.11

Erdogan szemben a Nyugattal

Szó szerint a pokolba kívánta a nyugati országokat Recep Tayyip Erdogan. A török elnök ugyan nemrégiben prioritásnak nevezte hazája uniós csatlakozását, az ország folyamatosan távolodik Európától

2018.03.31

Botrányos török akció Koszovóban

Komoly belpolitikai botrány alakult ki Koszovóban azt követően, hogy a rendőrség letartóztatott hat, gülenistának tartott tanárt, méghozzá diákjaik előtt.

2018.03.29

A menekültekről is szólhat a pápa

A közelgő húsvét alkalmából Ferenc pápa meglátogatta elődjét, XVI. Benedek emeritus pápát a Mater Ecclesiae kolostorban

2018.03.27

Egyiptomi bohózat választásnak álcázva

Egyetlen pillanatig sem kétséges a hétfőn kezdődött, szerdán záruló egyiptomi elnökválasztás eredménye.

2018.03.26

Bajban a holland szélsőjobb

Egy éve, tavaly március közepén minden jel arra utalt, hogy a „fordulat évének” aposztrofált 2017 első komoly európai választásán előretör Geert Wilders jobboldali radikális Szabadságpártja (PVV).

2018.03.24

Megosztottak a németek iszlámügyben

Megvédte az iszlámmal kapcsolatos vitatott mondatát Horst Seehofer új német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

2018.03.22

Szégyenpadon Magyarország

A világban 3,3 milliárdnyian élnek autokrata rezsimben. Ez derül ki a Bertelsmann alapítvány világpolitikai jelentéséből, amelyet kétévente hoz nyilvánosságra.