2019.03.21

Jamaicai búvópatak - a ska előtt tiszteleg a minifesztivál

A legnépszerűbb jamaicai zenei műfaj, a reggae közvetlen előzményének tekinthető ska előtt tiszteleg a rendezvény, amelyen három zenekar – Pentele Ska Club, Super Starsky, Ska Hecc – lép színpadra.

2019.02.26

Porter, Goldblum, Costello – furcsa trió

Elvis Costello, Jeff Goldblum, Gregory Porter. Az angolszász szórakoztatóipar három ismert személyisége között eddig nehéz lett volna bármilyen összefüggést felfedezni

2019.02.22

Dzsemboriznak - közös koncertet ad a PASO és a Kéknyúl

A hazai popzenei két innovatív csapata, a PASO és a Kéknyúl – történetükben először – közös koncertre vállalkozik. A két frontember, KRSA (Tóth Kristóf) és Premecz Mátyás beszél a részletekről.

2019.02.08

Cimbalom – határok nélkül

A virtuóz cimbalomművész, Lisztes Jenő a klasszikus és kortárs zenében, jazzben, kávéházi muzsikában és filmzenében is otthon érzi magát. Fiatal kora ellenére már Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is felfigyeltek rá.

2019.01.25

Bodzavirágok muzsikája - Bozzay Zina a Fonóban

Az Egyesült Államokban élő énekesnő, Bozzay Zina Music of Elderflowers (Bodzavirágok muzsikája) – Magyar népdalok kézműves átiratban címmel jelentette meg új lemezét, amelyen kárpát-medencei népzene hallható, egészen egyedi értelmezésben és feldolgozásban.

2019.01.18

Csillogó lelkek találkozása az új lemezen

Spiritualitás, Weöres Sándor ihlette dalok és rögtönzések az altszaxofonos-zeneszerző, Tóth Viktor legújabb albumán.

2019.01.11

A világ egyik legjobb dobosa a saját bőrén tapasztalhatta meg a kirekesztést

Bad Hombre: rossz ember – mondta a mexikóiakra Donald Trump. És ez lett a címe a mexikói-amerikai Antonio Sánchez 2017-es szólólemezének. A dobos legenda zenekarával, a Migration-nel vasárnap este ad lemezbemutató koncertet az A38 hajón.

2018.12.28

Elveszettnek hitt Duke Ellington-koncertfelvételt vetítenek Coventryben

Több mint fél évszázad múltán láthatja újra a közönség Duke Ellington egyik legemlékezetesebb koncertjének filmfelvételét, amit elveszettnek hittek.

2018.12.19

Csigaházba kényszerített világ

Krulik Zoltán és zenekara, a Makám hagyományos adventi koncertjén premierként hangzanak el a jeles piarista papköltő, Sík Sándor (1889–1963) megzenésített versei, amelyek hamarosan lemezen is megjelennek.

2018.12.14

Az Imitation fura popzenéje

Pápai Zsanett énekes-dalszerző és Gödri Bulcsu zeneszerző közös projektje, az Imitation minden tekintetben átlépi a műfaji határokat. Ők egyszerűen csak „fura popnak” (weird pop) nevezik The Original című lemezüket.

2018.11.23

Raskolnikov, a tiszteletbeli magyar

Az Európa-szerte koncertező, „tiszteletbeli magyar” blues-muzsikus, Ripoff Raskolnikov Small World (Kicsi a világ) címmel készítette el új lemezét, amit szombaton a pesti közönségnek is bemutat.

2018.11.20

Alternatív Járat a Holdra

A Negyvenkettő zenekar a 2000-es évek eleje óta koncertezik, s most jutottak el az első önálló lemezig. A Trip hajón élőben is bemutatják.

2018.11.14

Két amerikai ikonnal szemben állja a versenyt a magyar dzsesszénekesnő

George Gershwin születésének 120. évfordulójára jelent meg a napokban Karosi Júlia legújabb albuma, melynek a bemutatója november 22-én lesz a Budapest Jazz Clubban.

2018.11.10

Marquis Hill, a trombitáló slammer

A keleti parti improvizatív zene egyik legtehetségesebb titánja, Marquis Hill chicagói trombitás és Blacktet nevű zenekara dupla lemezbemutató koncertet ad az A38 hajón.

2018.10.18

A hétköznapi New York krónikása - Interjú Suzanne Vegával

Suzanne Vega novemberben rövid európai turnéra indul, amelynek során Budapesten is színpadra lép. A Népszava még imádott városában, New York-ban érte utol minden idők egyik legsikeresebb énekes-dalszerzőjét.

2018.10.16

Hangszabászat felsőfokon

Sound Tailors néven új média-zeneszerző műhely alakult a Pannónia Filmstúdió bázisán. Kozma Kata, Alpár Balázs és Sebestyén Áron társulása készítheti a JimJam tévécsatorna zenei arculatát is.

2018.10.05

Szakcsi Jr. és az imádott jazz

Ifj. Szakcsi Lakatos Béla – művésznevén Szakcsi Jr., barátainak és kollégáinak Béci – a magyar jazz minden generációját felvonultató, monumentális koncerttel ünnepli ötvenedik születésnapját.

2018.09.12

Hallotta már a pipacsok énekét?

A tehetséges énekes-dalszerző duóként indult Papaver Cousins második nagylemezével a minőségi rock és a zenekari hangzás felé mozdult el. Az A38 hajón, pénteken régebbi, akusztikus-folkos dalaikból is játszanak.

2018.09.05

Festői, álomszerű történetek

Nemzetközi színtéren is egyre többen érdeklődnek a 2009-ben alapított Cirkusz-Ka zenekar festői, álomszerű muzsikája iránt. Most viszont itthon lépnek fel: pénteken, a Narratív Zenekarok Fesztiválján

2018.08.30

Seymour az alkotmányt olvassa

A középnemzedék első számú jazz-zongoristájának tartott Brad Mehldau új triólemezén egyszerre állít emléket Philip Seymour Hoffman színésznek, s mondja el véleményét az amerikai demokrácia állapotáról.

2018.08.25

Tim Ries – Jagger és Szakcsi barátja

Tim Ries szaxofonos-zeneszerző nevét a Rolling Stones turnéin való állandó közreműködése tette világszerte ismertté.

2018.08.23

New Orleans magyar hangjai

Glenn Miller, Josephine Baker és George Gershwin. A múlt század első évtizedeinek karizmatikus alkotó- és előadóművészei előtt tiszteleg a Müpa hagyományos, augusztus végi programja, a New Orleans Swingfesztivál.

2018.06.28

A fény és az árnyék kvintettje

A nemzetközi hírű cimbalomművész, Lukács Miklós vezette Cimbiózis kvintetté bővülve jelentette meg Lux et Umbra (Fény és árnyék) című lemezét.

2018.04.30

Hozomány a Mezőség kincseiből

Hozomány – Erdélyi népzene régen és most címmel jelent meg a nagyszerű énekesnő, Herczku Ágnes új dupla albuma, amely a tervek szerint egy sorozat nyitánya.

2018.04.07

„A gospelből, a spirituáléból töltekezem”

Először lép fel Magyarországon az új generáció ünnepelt dzsesszdívája, Lizz Wright. A 38 éves énekesnő európai turnéjának megkezdése előtt, még New Yorkban válaszolt a Népszava kérdéseire.

2018.04.05

Hullámtarajok, sima vízfelszínek

Kézdy Luca, az eredeti tehetségű dzsesszhegedűs és zeneszerző Deep Diving címmel jelentette meg új lemezét.

2018.01.31

Kaszás Péter, az énekes-dobos

Kaszás Pétert virtuóz dobosként, illetve Al di Meola zenekarának állandó tagjaként ismeri a szakma és a közönség. Meglepő lehet, hogy első szólólemezén énekesként mutatkozik be és a minőségi popzene felé vette az irányt.

2017.08.22

Tisztelgés Bartók Béla és Jimi Hendrix előtt

Tavalyi, emlékezetes sikerű margitszigeti koncertje után ismét Magyarországra érkezik a különleges, kétkezes gitártechnikájáról ismert amerikai virtuóz, Stanley Jordan.

2017.07.05

Szakcsi-születésnap

Szakcsi Lakatos Béla az 1970-es évek kultikus – és tavaly újjászervezett – zenekarával, a Rákfogóval ad születésnapi koncertet július 6-án, csütörtökön este a Budapest Jazz Clubban.

2017.07.01

A pillanat, a szív, az érzelem a lényeg

Először koncertezik Magyarországon a sokmilliós rajongótáborral rendelkező francia-amerikai jazz- és blues-énekesnő, Madeleine Peyroux. Secular Hymns (Világi himnuszok) című új lemezét mutatja be július 4-én, kedden este a MOMKultban.

2017.06.16

Babos Gyula Makrokozmosza

A gitáros-zeneszerző a Budapest Music Centerben játszik Makrokozmosz című lemezéről néhány új kompozíciója mellett. Mindig személyes dallam- és harmóniavilágra törekedett.

2017.06.09

Megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea

Egyszeri és megismételhetetlen koncertre készül Palya Bea énekesnő, Szokolay Dongó Balázs fúvós és az Európa-szerte koncertező Szent Efrém Férfikar vasárnap este a Szent István Bazilikában.

2017.05.31

Dalok a női lélek rejtelmeiről

Csütörtök este a Müpában, a Fesztivál Színházban mutatják be Kiss Ferenc Leánydicsérő című népzenei/világzenei produkcióját, amelynek különlegessége, hogy együtt énekel benne Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Bognár Szilvia.

2017.05.24

Vasárnap estig áll a bál

A Fonóban és a Várkert Bazárban ma kezdődik és vasárnap estig tart a Budapest Folk Fest – a hagyományőrző népzene, a városi folklór és a világzene legfontosabb hazai rendezvénye.

2017.05.16

Lucky Dog - Kampány a jazz népszerűsítéséért

Lucky Dog, azaz Boldog kutya címmel jelentette meg legújabb lemezét az Európa-szerte elismert jazz-zongoraművész és zeneszerző, Sárik Péter triója. Ezzel párhuzamosan Sárik elindította az I Love Jazz kampányt.

2017.05.15

Mégis a szerelem

Másfél-két évtizede még nem kedveltem a crossovert, azaz a különböző zenei műfajok keresztezését, mert általában nem őszinte, hanem producerek által kitalált, híg, felületes produkciók születtek belőle.

2017.05.03

Újrahasznosítás

Az Unger-testvérek (a cimbalmos Balázs és a gitáros Gergő) zenekara, a Cimbaliband rövid idő alatt, szinte észrevétlenül lett a hazai populáris világzenei szcéna legsikeresebb csapata.

2017.04.29

Ingyen koncertek 23 helyszínen

Április 30-án a Nemzetközi Jazznapon az etno-jazztől a klezmer-dixie-ig nagy a kínálat.

2017.04.18

Bartók nyomában a Muzsikás

Allegro barbaro címmel indul országos turnéra a hazai táncházmozgalom, s egyúttal a nemzetközi népzenei színtér emblematikus zenekara, a Muzsikás.

2017.03.28

John Scofield - Igazi folklórkincs a countryzene

A Get Closer Budapest Jazz Fest talán legjobb koncertjét adta a MOM Kulturális Központban a dzsesszgitározás amerikai ikonja, John Scofield.