2019.03.23

Fajelmélettel hódít a szélsőjobb új csillaga Hollandiában

Rendkívül veszélyes ideológiát hirdet Thierry Baudet, a szélsőjobb új csillaga, aki még Geert Wilders szerint is elfogadhatatlan tanokat képvisel.

2019.03.21

Orbán a Néppártban - Weber sorsa forog kockán

A nemzetközi sajtó nagy terjedelemben foglalkozott a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztésével. Több osztrák és német lap címoldalán számolt be az eseményekről.

Bevált Macron terve

Április közepén teszi közzé javaslatait Emmanuel Macron. Kérdés, várható-e irányváltás eddigi politikájában. A miniszterelnök kételkedik ebben.

2019.03.20

Lábon megvennék Itáliát - az olasz kormány is Kína pénzére pályázik

Rómában kezdi meg európai körútját Hszi Csin-ping elnök. Gazdasági okok miatt különös figyelmet kelt római vizitje.

2019.03.19

Visszafizeti a szaúdiak pénzét a világ talán leghíresebb operaháza

A milánói Scala igazgatótanácsa hétfő esti ülésén egyhangúan úgy döntött, visszafizetik a Szaúd-Arábiától kapott támogatást.

Rozsdafoltok a német-francia tengelyen

Az EU szerdánkezdődő csúcstalálkozóján szó lesz az unió jövőjét érintő reformelképzelésekről, de e tekintetben mind nagyobbak a különbségek.

Rónay Tamás

Szerb tükör

Sosem lehet előre megjósolni, miből alakul ki egy forradalom. Melyik az a pont, amikor egy békés tüntetés átfordul erőszakba, s ennek láttán az addig az eseményeket békésen szemlélő emberek is csatlakoznak a lázadókhoz

2019.03.18

Véres merénylet Utrechtben - Elfogták a lövöldözéssel gyanúsított török férfit

A holland rendőrség hétfő este bejelentette, hogy elfogták a 37 éves Gökmen Tanist, akit azzal gyanúsítanak, hogy agyonlőtt három embert egy utrechti villamoson.

Magát védi az új-zélandi merénylő

Tíz napon belül meg akarják változtatni a fegyvertartási törvényeket. Brendon Tarrant jelenleg vizsgálati fogságban van, életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatják.

2019.03.16

Sötét titkok az NDK-ból

Az utóbbi években megannyi szó esett a papok által elkövetett szexuális bűncselekményekről.

2019.03.13

Pedofil-botrányok: börtönben a bíboros, ledöntötték a lelkipásztor szobrát

A Vatikán pénztárnoka és egy ikonikus lengyel pap bűnei bizonyosodtak be - purgálja Ferenc pápa az egyházat.

2019.03.12

Szaúdi olajpénz a Scalának

A jövőben a nők csak iszlám fejkendőben tehetik be a lábukat a milánói Scalába? – tette fel a pátoszt sem nélkülöző kérdést a Silvio Berlusconi volt kormányfő pártja, a Forza Italia politikusa, Daniela Santache.

Trump, a múzsa

Egy sor amerikai alkotás ötletadója az amerikai elnök. Reneszánszát éli a politikai művészet.

2019.03.09

Új szelek a német CDU-nál

Annegret Kramp-Karrenbauer, a kereszténydemokraták elnöke rendkívül népszerűvé vált pártjában, korábbi riválisait, bírálóit is megbékítette.

Szerb politikust mintázó bábut égettek Dalmáciában

Vasárnap rendkívüli regionális választást rendeznek a horvátországi Lika-Zengg megyében (horvátul: Licko-sensjka zupanija).

Merre tovább, Európa, miként élheti túl a válságos időszakot az EU? E kérdések foglalkoztatják már évek óta az unió közvéleményét, politikusait.

2019.03.08

Hatalmi harc a szaúdi királyi családban

Már szinte semmiben sem ért egyet az uralkodó, Szalman mind nagyobb hatalomra törekvő fiával, Mohammeddel.

Szabadesésben a spanyol liberálisok

Spanyolországban a Ciudadanos (CS) párt megtapasztalhatja: nem elég népszerűvé válni, annak maradni sem könnyű.

Az Európai Koalíció az esély Kaczynskiék legyőzésére

Több fiatal politikus is részt vesz az új lengyel ellenzéki szövetségben. Az első megmérettetés az európai parlamenti választás lesz.

2019.03.07

Ideges Erdogan kormánypártja

Komoly vízválasztó lesz a március 31-én esedékes önkormányzati választás az ankarai kabinet számára. Megkezdődhet az AKP hanyatlása.

2019.03.06

Megnyílik a vatikáni archívum: akár XII. Piusz boldoggá avatási eljárását is befolyásolhatja

Teljesen új megvilágításba kerülhet XII. Piusz második világháborúban betöltött szerepe a katolikus egyházfő döntésének köszönhetően.

Az utóbbi években itthon nem egyszer hallhattuk a miniszterelnöktől, illetve a külügyminisztertől, hogy a visegrádi négyek jelentik az unió motorját.

Nem teljesítették a házi feladatot a görögök

Görögország a napokban tízéves államkötvényeket kíván kibocsátani, mintegy kétmilliárd eurós bevételt remélve. Az országban szárnyal a turizmus

2019.03.05

Agymosás kínai módra - mobilos applikáció a pártvezér gondolatairól

Miután Kínában olyan mértékű a gazdasági és technikai fejlődés, elképzelhetetlen lenne az agymosás észak-koreai változatát alkalmazni, ahol egy előre beállított televíziócsatornát lehet nézni, a mobiltelefonra pedig csak központilag engedélyezett alkalmazásokat lehet letölteni egy arra szakosodott hivatal révén.

2019.03.04

Balra át az olasz demokratáknál

Új vezetője van az olasz Demokrata Pártnak (PD). Az 53 éves Nicola Zingarettit, Lazio tartomány első emberét, nagy, hetven százalékos többséggel választották meg a balközép párt élére.

A liberálisok nyerték az észtországi választást

Hatalomváltás lesz Észtországban. A balti államban ugyanis a liberális ellenzék nyerte meg a parlamenti választást. A legtöbb mandátumot a Reformpárt szerezte meg, így listavezetője, Kaja Kallas lehet a következő miniszterelnök.

Feszültebb lett a helyzet a Néppártban Orbán interjúja után

Bár a német kereszténydemokratáknál és a keresztényszociálisoknál továbbra sincs meg az egyértelmű politikai akarat arra, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mint a Spiegel Online írja, Orbán Viktornak a Welt am Sonntagban megjelent interjúja nem könnyítette, éppen megnehezítette a helyzetet.

Arab tavasz Algériában

Tízezrek tüntettek az észak-afrikai országban az ellen, hogy ismét Andelaziz Bouteflikát nevezzék ki államfőnek.

2019.03.02

Tüntetnek a média szabadságáért

Szombaton utcára vonulnak a horvát újságírók, mert az őket érintő törvények a maffiózóknak, a korrupt politikusoknak kedveznek.

2019.03.01

Prágának is sok, ami a V4-eknél történik

Pavel Rychetsky, a cseh alkotmánybíróság elnöke szerint a visegrádi államokban csökken a bírói hatalom.

2019.02.28

Félbeszakadtak a tárgyalások Trump és Kim Dzsong Un között

Nincs megállapodás, pedig a két vezető csütörtökön még körbeudvarolta egymást, és mindketten optimistának tűntek.

2019.02.27

Az utóbbi napok indiai és pakisztáni jelentéseit hallván az az érzésünk támadhat, mintha a régióban mindenki csak győzne. Újdelhi kedden légicsapást intézett egy helyi terrorszervezettel szemben

A háború határán az atomnagyhatalom India és Pakisztán

A kasmíri helyzet miatt ismét fagyossá vált a két állam viszonya: szerdán Iszlámábád indiai gépeket semmisített meg.

2019.02.26

Visszakozott az olasz belügyminiszter

Sikert sikerre halmoz a szárd-egyiptomi felmenőkkel rendelkező, magát teljesen olasznak valló énekes, Alessandro Mahmoud, aki két hete megnyerte a sanremói dalfesztivált Soldi című dalával.

Áttörést remélt a világ a papi bűncselekményekről szóló, vasárnap zárult vatikáni konferenciától, ám a nemzetközi sajtót, illetve az áldozatokat képviselő szervezetek reakcióit böngészve megállapíthatjuk: túlnyomórészt negatív volt az esemény visszhangja.

2019.02.25

Elfogadták az új alkotmányt, óvatosan nyit a piacgazdaság felé Kuba

Ha óvatosan is, de nyit a piacgazdaság felé Kuba az új alkotmánnyal, amelyet nagy többséggel fogadtak el vasárnap. Ezúttal valóban fontos referendumról van szó, hiszen a havannai vezetés célja az, hogy hatékonyabbá tegye az államot

Az Iszlám Állam ellen harcolt, mégis elítélték

Enyhe büntetést kapott az a férfi, aki azért utazott Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon.

2019.02.22
Rónay Tamás

Remek időzítés

Az Európai Bizottságnál kezd betelni a pohár Magyarországgal kapcsolatban. A Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátkampány nemcsak Brüsszelben, hanem egy sor uniós fővárosban kiverte a biztosítékot

2019.02.21

Megtisztulás vagy kárhozat - a pedofília áldozatai is megszólalnak a vatikáni konferencián

Valódi fordulatot akar elérni a Vatikán azon a csütörtökön kezdődő és vasárnap záruló konferencián, amelyen a főpapok arról tanácskoznak, milyen stratégiát folytassanak a szexuális bűncselekményt elkövetett papok ellen.

A német javaslat ösztönözheti a V4-eket

Csak akkor részesülhetnek a nem a közös uniós valutát használó államok az euróövezeti támogatásokból, ha csatlakoznak az ERM II-höz.