2018.11.16

Bajban a cseh miniszterelnök, jövőhéten megbukhat a kormány

Egyre súlyosabb belpolitikai válság alakul ki Csehországban, aminek nyomán a jövő pénteki bizalmi szavazással megbukhat Andrej Babis kormánya.

2018.11.15
Rónay Tamás

Putyin kottája

Donald Trumpot nem olyan személyiségnek ismertük meg, aki túlzottan sokra tartaná a diplomáciát.

2018.11.14

Veszedelmes balkáni viszonyok: Orbán már korábban is mindent bevetett barátjáért

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki barátsága több okra vezethető vissza. Az azonban aligha véletlen, hogy politikájuk kísértetiesen hasonlít egymásra.

Sosem látott politikai válságba sodródhat Svédország

Politikai zsákutcába kerülhet  Svédország, miután a stockholmi parlament nemet mondott az ellenzéki jelölt, a jobbközép Mérsékelt párt vezetője, Ulf Kristersson miniszterelnöki kinevezésére.

2018.11.13

Nem sietett visszautalni az illegális kampánypénzt a szélsőjobbos politikus

Alice Weidel azt állította nem is ismeri a jótékony kampányfinanszírozót, mégis az ő nevére érkeztek a csekkek.

Orbántól kér segítséget a macedón Orbán - máris berendelték a szkopjei magyar nagykövetet

Budapesten van és a magyar hatóságoktól remél politikai menedékjogot a börtönbüntetésre ítélt Nicola Gruevszki - frissen kiadott nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben.

2018.11.12

A borvidék, amely Széchenyit is megihlette

A neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidéken terül el. 1977-ben kapta meg a borvidék címet

Lemondott Horst Seehofer

A politikus hétfőn hivatalosan is bejelentette: távozik a Keresztényszociális Unió (CSU) éléről.

Újfasiszták a lengyel kormány képviselőinek közelében

Andzrej Duda elnök és és a PiS kormánypárt több tagja is szélsőjobboldaliakkal együtt vonult a lengyel függetlenség 100. évfordulóján szervezett demonstráción. A tömegben azt skandálták: Lengyelország fehér és katolikus.

2018.11.11

Itt a vége, lemond Orbán barátja

A CSU új elnökét a jövő év elején választják meg.

Macron a nacionalista Putyin és Trump árnyékában ostorozta a nacionalizmust

A béke nem magától értetődő, a történelem tragédiája megismétlődhet – hangoztatta a francia elnök a Diadalívnél elmondott beszédében. Állam- és kormányfők emlékeztek az I. világháború lezárására.

2018.11.10
Rónay Tamás

Dilemma

Bár az Európai Néppárt egy leheletnyit finomított azon a határozaton, amelyet egyértelműen a Fidesz miatt tűztek a konzervatív pártcsalád kongresszusának napirendjére, a dokumentum elfogadása azt jelzi, sárga lapot adtak Orbán Viktornak.

2018.11.08

Eldőlt: Manfred Weber az Európai Néppárt listavezetője

Manfred Webert, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választották meg Helsinkiben az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) listavezetőjének.

Nem bírálták nyíltan Orbánt - Ma választják meg a néppárt listavezetőjét

Ma választják meg a konzervatív európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) listavezetőjét.

Rónay Tamás

Brüsszel üzen

Johannes Hahn, az Európai Unió szomszédságpolitikáért és az EU bővítéséért felelős biztosa kedden mondta ki azt, amit talán már két évvel ezelőtt kellett volna: véget vetnek a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalásoknak.

2018.11.07

Kormányalakítási svédcsavar

Jövő héten szavaz a stockholmi parlament az új miniszterelnök személyéről. Igencsak kétes a voksolás végkimenetele.

2018.11.06
Rónay Tamás

Ne szólj szám...

Orbán Viktor félig-meddig elérte, amit akart. Azt még azért nem, hogy Európa vezető személyisége legyen, azt viszont igen, hogy az Európai Néppárt (EPP) listavezetőjének megválasztása előtt mindenki róla beszéljen

2018.11.05

Tömegharc indult Merkel pártelnöki posztjának utódlásáért, de kevés az esélyes

Beindult az igazi küzdelem a német kereszténydemokratáknál a pártelnökségért. Összesen tizenketten vesznek részt a szavazáson, de csak kettőnek van esélye.

Fény derülhet a múlt rejtélyére a Vatikánban

Rejtélyes csontmaradványok tartják lázban az olasz sajtót. A lapok azt remélik, hogy végre feltárják egy 35 évvel ezelőtti ügy hátterét.

Seehofer nem maradhat a párt elnöke

Igen hamar, három héttel a bajor választás után létrejöhet az új kormány a tartományban.

Lenyomta Macront a szélsőjobb, pillanatnyilag

A tapasztalatok szerint a szélsőséges pártok nem képesek érdemben húsz százalék fölé erősödni, illetve befolyásolja a meccset, hogy ki lesz a harmadik erő, a szocialisták listavezetője.

A szimbolikus városokat a második menetben sem tudta elfoglalni a jobboldali kormánypárt

Az önkormányzati választáson a kiemelkedően fontos lengyel városok lakói nem kértek a hatalom pártjaiból - a Szolidaritás otthonát és az egykori koronázóvárost is az ellenzék irányítja tovább.

2018.11.02

Merkel után: Európa új vezetője kerestetik

A német kancellár komoly űrt hagy maga után, hiszen az Unió vezető személyisége vonul fokozatosan vissza a politikától. Rendkívül nehéz lesz megtalálni a hozzá méltó utódot.

2018.10.30

Seehofert hibáztatják, Merkel utódják keresik a CDU-ban

Nem tesz jót a német kereszténydemokratáknak, hogy egyre nagyobb vita alakul ki arról, ki irányítsa a pártot Angela Merkel lemondása után.

Kultúrharc Belgrádban

Folyamatosan váltják le a kulturális intézmények vezetőit Szerbiában, s a kormány szempontjából megbízható személyeket neveznek ki.

Idén már csak egy fontosabb választás van hátra a világban: jövő kedden az amerikai félidős voksolás. A világpolitika szempontjából kellemetlen év zárul le ezzel

2018.10.29

„Nem kancellárnak születtem” - Távozik Merkel a CDU éléről

Utódlási harc kezdődött a német kereszténydemokratáknál, miután a német kancellár bejelentette, decemberben nem jelölteti magát pártja elnökének.

Drámai jövőkép Berlinben

Két nap alatt két súlyos vereséget szenvedtek el a német nagykoalíció pártjai: előzőleg Bajorországban, most vasárnap pedig Hessenben született hasonló eredmény.

Fasizmus fenyeget Brazíliában

Veszélybe kerülhet a dél-amerikai államban a demokrácia azt követően, hogy a szélsőjobboldali Jair Bolsonarót választották meg államfőnek.

2018.10.27

Tisztogatást és privatizációt ígér a „brazil Trump”

Nosztalgiával gondol a katonai diktatúra idejére a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro. Az egykori ejtőernyőst vasárnap jó eséllyel a legnépesebb dél-amerikai állam elnökének választják.

Példátlan szigorral lép fel Ferenc pápa

Egy püspök leváltása rendkívül ritka esemény a katolikus egyházban, de most mégis ez történik. A memphisi püspököt ráadásul nem szexuális visszaéléssel, hanem az egyházmegye hanyag irányításával vádolják.

2018.10.26

Hessenben meginoghat a kancellár széke is

Akár a szövetségi kormány sorsáról is dönthetnek a választók a vasárnapi hesseni tartományi voksoláson. A nagykoalíció pártjai igazán nehéz helyzetben vannak, és egy rossz szereplés után elindulhat a bomlás is.

2018.10.25

Cipővel támad és Brüsszel ellen hangol az olasz kormány

Súlyos következményei lesznek az Európai Unió jövőjére nézve, ha nem lesz megoldás az olasz büdzsé ügyében. Rómában a magyar kormánypárttól tanulnak és Moszkva felé kacsintgatnak.

2018.10.19

Ijesztő javaslat Salvinitől

Az olasz belügyminiszter azt közölte, elképzelhető, hogy listavezetőként indul a következő európai parlamenti választáson.

2018.10.18

Seehofer húzza az időt - Maradna a csúcson

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke úgy véli, mindent jól csinált, nem rajta múlott, hogy pártja az utóbbi bő fél évszázad legrosszabb eredményét érte el a vasárnapi tartományi választáson, 37,2 százalékot szerezve.

Tegnap munkavacsorával kezdődött az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója. Az étlapon a végeláthatatlan vita szerepelt a britek kilépéséről.

2018.10.17

Közelít a kemény Brexit, a sajátjai fenik a kést May ellen

Nem várható előrelépés a Brexit-ügyében az Európai Unió ma kezdődő csúcstalálkozóján. Megoldhatatlan az északír határ kérdése.

2018.10.16

Neves focisták támogatják a brazil szörnyet

A rendpárti, szélsőjobbos programmal fellépő Jair Bolsonar megnyerte az elnökválasztás első fordulóját, és a végső győzelemre is esélye van.