2018.09.20

Kishegyi varázs a somogyi dűlőkön

Ha egykor a Balatonnál a forró nyári hónapokban helyi nedűre vágytunk, magától értetődő volt, hogy badacsonyi bor kortyolgatása közben merülünk el a táj szépségeiben.

2018.09.18

A populistáknak nem megy olyan könnyen az összefogás

Az olasz-osztrák viszony híven mutatja, hogy a populista pártok között sosem lehet teljes egység. Dél-Tirol ügyében igen távoliak az álláspontok.

2018.09.17

Szöul nem vár túl sokat a csúcstalálkozótól

Visszafogottan várja Szöul az Észak- és Dél-Korea közötti harmadik csúcstalálkozót, amelyet kedden, Phenjanban rendeznek meg.

Rónay Tamás

Kommunista tempó

A 7-es cikkely megindításáról szóló szerdai európai parlamenti szavazás azt mutatta meg, hogy már nemcsak a Kreml tudja megosztani Európát, hanem Orbán Viktor is.

2018.09.16

Jön a vasárnapi boltzár Itáliában

Hamarosan nem lehet vásárolni vasárnap Olaszországban. Luigi Di Maio kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője ugyanis a napokban bejelentett, azt indítványozza, hogy a vasár- és ünnepnapokon zárva tartsanak az üzletek

2018.09.15

Rossz hírt kapott Angela Merkel: a Wahlen közvéleménykutatónál első ízben süllyedt harminc százalékra az uniópártok támogatottsága.

2018.09.14

A német titkosszolgálat főnökének fejét követelik Chemnitz után

A német kormánypártot is megosztja Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, aki szerint a szélsőjobboldaliak nem indítottak hajtóvadászatot Chemnitzben.

2018.09.13

Több együttérzést vártak a Nobel-békedíjastól

Némi önkritikát gyakorolt Aun Szan Szu Kji, Mianmar de facto miniszterelnöke a muzulmán kisebbséggel, a rohingyákkal kapcsolatos bánásmód miatt.

Integráció a gyógyír a populisták ellen

A svéd választás megmutatta, lelassult a szélsőségesek népszerűségének növekedése, a veszély azonban még messze nem múlt el.

2018.09.12

Újabb bástyát döntött le Erdogan

Recep Tayyip Erdogan elnök saját magát nevezte ki a jóléti alap vezetőjének, s leváltotta a teljes vezetőséget, amely két évig irányította annak munkáját.

Sargentini-jelentés: Magyarország az európai tudósítások élén

Szerda délután megszavazták a Magyarországgal szembeni 7-es cikkelyes eljárás megindítását kezdeményező jelentést az Európai Parlamentben. A külföldi sajtó kiemelt helyen foglalkozott a döntéssel.

Polgárháború dúl a brit kormánypártban

Fennállásuk talán legsúlyosabb válságába sodródtak a brit konzervatívok. Boris Johnson nem titkolt célja a kormányfői szék megszerzése.

2018.09.11

Kiderült egy tévedés, nőtt a baloldal előnye Svédországban

Stockholmban szerdán teszik közzé a vasárnapi parlamenti választás végeredményét. Ekkorra számolják ugyanis össze a Svédország határain kívül élő állampolgárok levélben leadott szavazatait

Így ér véget a világ – nem robajjal, hanem nyöszörgéssel, jövendölte egy ízben T. S Eliot

2018.09.10

Titkos terveket szőnek az amerikaiak Maduro ellen

Venezuela mély válságban van, az elnök pedig régóta azzal vádolja az ellenzéket, hogy amerikai segítséggel akarják eltávolítani. És lehet, hogy ez igaz is.

Nem vették be Stockholmot a populisták

Nehéz koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Svédországban. A szélsőségesek nem erősödtek meg annyira a vasárnapi választáson, ahogyan azt előzetesen jövendölték.

2018.09.07

Lecsaptak a szlovén gárdistákra

Az európai populisták megerősödésének veszélyeit mutatja, hogy Szlovéniában zavartalanul működhetett egy szeparatista csoport.

Száz éven át fizettetnék a németekkel a világháborús jóvátételt

Lengyelország akár több százmilliárd eurós kártérítést is követelhet Németországtól a második világháborúban elkövetett bűnök miatt.

2018.09.06

Kérdőre vonják Orbánt az Európai Néppártban

„Kiállunk az uniós alapértékek mellett" - jelentette ki Manfred Weber frakcióvezető, aki elfogadhatatlannak tarja a CEU bezárását, és az EU legnagyobb belső ellenségeinek a nacionalistákat és az Európa-elleneseket tartja.

2018.09.04
Rónay Tamás

Széllel szemben

Az ember csak kapkodja a fejét, mi zajlik a Vatikánban, miként fordulhat elő, hogy Carlo Maria Viganó érsek nyíltan szólítsa lemondásra a pápát. A Szentszék évszázadokon át megközelíthetetlen, zárt világ volt

Az utolsó órában is tárgyalnak a Föld megmentéséről

Keddtől Bangkokban rendezik meg az ENSZ újabb klímakonferenciáját. Előkészítik a decemberi katowicei klíma klímacsúcsot.

2018.09.03

Ferenc pápa csendre intette a lemondását követelő érseket

Ferenc pápa először válaszolt Carlo Maria Viganó érseknek, aki jó egy hete lemondásra szólította fel az egyházfőt, mert állítása szerint ő is fedezte a szexuális bűncselekményeket elkövetett washingtoni püspököt, Theodore McCarricket.

Börtönbe kerültek a népirtás után nyomozó mianmari újságírók

Hiába ismerte el a kormány is a rohingyák ellen elkövetett népirtás tényét, a témát feltáró riporterek hosszú évekre börtönbe küldenék, „államtitoksértés” vádjával.

2018.09.01

Generációváltás Brüsszelben: Weber ülhet az EB elnöki székébe

Manfred Weber lehet az Európai Néppárt (EPP) listavezetője Angela Merkel kérésére, így várhatóan ő ülhet az Európai Bizottság elnöki székébe.

Propaganda orosz módra

A populisták előretörését hozhatja a svéd parlamenti választás, ám nem lesz könnyű kormányra kerülnie a helyi radikális pártnak.

2018.08.31

Valóra válhat Trump nagy terve

Mexikó és Kanada is derűlátó. Bíznak benne, hogy még a héten sikerül megállapodniuk a szabadkereskedelmi egyezményről.

2018.08.30

Zsarolja az EU-t Salvini kormánya

Brüsszel aggodalommal várja az olasz költségvetést. Ha a kormány megvalósítja ígéreteit, 100 milliárd euróval terheli meg az amúgy is gyenge lábakon álló büdzsét.

2018.08.29

Chemnitz tanulságai

Szigorúbb fellépést követelnek Németországban a szélsőséges csoportok ellen. Szász-Anhalt tartományban a zsidó közösséget féltik.

Puccskísérlet Ferenc pápa ellen?

Ferenc pápa nem kommentálta Carlo Maria Vinanó érsek vasárnapi megnyilatkozását, amelyben lemondásra szólította fel őt a papok által elkövetett bűncselekmények kezelése miatt.

2018.08.28

Orbán és Salvini: illiberális összekacsintás Milánóban

A bevándorlás állt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozójának középpontjában. A magyar kormányfő megkerülte a kérdést, hogy a Fidesz ki akar-e lépni az Európai Néppártból.

Erőszakba torkolltak a tüntetések Chemnitzben

Egyre csak forrnak az indulatok Chemnitzben, ahol egy vasárnap hajnali késelés után kezdődtek erőszakossá fajuló tüntetések, majd ellentüntetések.

A Zöldek beelőzték a szélsőségeseket, a konzervatívok és a szocdemek sorvadnak

A német politikai nyár nagy nyertesei a környezetvédők voltak. Szinte minden húzásuk, bejött, ami az SPD számára nem túl jó hír.

Lehet-e létjogosultsága a mai Európai Unióban egy humánus menekültpolitikának? Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint nem, Angela Merkel vagy a spanyol kisebbségi szocialista kormány viszont úgy véli, nem az a megoldás, hogy bűnözőkként kezeljük a bevándorlókat.

A bujkáló elefánt, a vörös herceg és a mindhalálig vezérkedő pártfőtitkár

Nem olyan békés a kínai közélet, mint ahogy azt az állami média közvetíti: a párt elitjének gyermekei, a vörös hercegek alaposan zokon vették, hogy az elnök gyakorlatilag élete végéig kormányozhatja a távol-keleti birodalmat.

2018.08.27

Az EU nem szeretné, ha egyes országok területeket és tízezreket csereberélnének

Koszovó és Szerbia elkötelezett a területcserét illetően, ez azonban a térségben is rendkívül veszélyes precedenst teremthet.

Hatalomtechnikából elégtelen: hiba volt megpuccsolni a miniszterelnököt

Fogyó népszerűsége még tovább kopik az ausztrál Liberális Pártnak, mert a választóknak nem tetszik, ahogy egy belső lázadás kicsinálta a Turnbull kormányfőt.

Távolinak tűnik az afgán béke

Afganisztánban nem csillapodik az erőszak. A tálibok újult erővel támadnak, múlt héten Asraf Gani elnök beszéde alatt is rakétákat lőttek az államfő hivatala felé.

Rónay Tamás

Blöffölnek

Műholdfelvételekből kitűnik, Észak-Korea leállította a leszerelés folyamatát.

Uniós populista viszályok - Inog az olasz–magyar szövetség

A magyar kormányfő Rómába készül, hogy megerősítse a menekültellenes populista szövetséget az EP-választások előtt. Ám, a jelek szerint ez meglehetősen bizonytalan.

2018.08.26

Ördögi Brexit-kör

Egyre erősebben hallatják hangjukat a brit populisták. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mind nagyobb befolyásuk lenne, épp ellenkezőleg.