2019.02.12

Nekiment Handó a bírói egyesületnek is

Tovább harcol a bírói társadalommal Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

2019.02.11

Tovább háborúzik Handó Tünde

Folytatja a csatározást Handó Tünde az Országos Bírói Tanáccsal (OBT). Most éppen a tanács tagjainak pártatlan bíráskodását vonta kétségbe.

2019.02.06

Továbbra is törvénytelen Handó működése az OBT szerint

Az OBH-elnök tisztségétől való megfosztása a Fidesz-KDNP-n múlik, de arra nem sok esély van, hogy Szájer József feleségét, az Orbán család jó barátját menesszék.

2019.02.05

Visszanyernék a bíróságok nemzeti karakterét

Trócsányi László igazságügyi miniszter mellett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével, Handó Tündével, illetve az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjaival is találkozott tegnap az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság (VB) delegációja.

2019.01.28

Trócsányi László: „A politikai hisztériát kikérem magamnak”

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kormány és Brüsszel vitáiról, az Alaptörvény korrekciójáról, az MTVA-ban történtekről, a közigazgatási bíróságokról, politikai lojalitásról és a bírói kar belső harcairól.

2019.01.19
Simon Zoltán

Sugárzásmérő

Ha igaz, Simicska Orbánnal való háborújának vége felé beszerzett két sugárzásmérő készüléket, s az egyiket mindig magával hordta.

2019.01.14
Simon Zoltán

Ördögi kör

Tavaly október eleje óta új, önálló honlapja van az Országos Bírói Tanácsnak (OBT). Az orszagosbiroitanacs

2018.12.31
Simon Zoltán

Hajnalban, titokban

Ilyen csak a mesében van. Hogy megint hajnalban és titokban

2018.12.19
Simon Zoltán

Ördögök

Nem hiába van Kovács Zoltánnak CEU-s diplomája. Az államtitkár, aki most épp a nemzetközi kommunikációért felel, olyan szociológiai elemzést rittyentett ugyanis a budapesti tüntetésekről, amit Max Weber is megirigyelne

2018.12.18
Simon Zoltán

Jó hír

A szoci Czeglédy Csabának még a borostája is szúrja az ügyészség ülepét, írtam ugyanitt pár napja annak kapcsán, hogy bezzeg ha fideszes politikusról van szó, akkor az ügyészség malmai is lassabban őrölnek.

2018.12.14
Simon Zoltán

Tűrhetetlen

Jó előre be lehet lőni manapság, miként, minek vagy kinek a javára dönt az Alkotmánybíróság egy-egy kérdésben. A kormánypártokat is érintő ügyekben csak akkor mondják ki az alaptörvény sérelmét, ha az már elkerülhetetlen

2018.12.13

Van-e joga az MNB-nek alkotmányjogi panaszra?

Megsemmisítette ma az Alkotmánybíróság a Kúriának az MNB közigazgatási határozatát hatályon kívül helyező döntését.

2018.12.11

Féktelen ellensúlybontás - a földet, a bíróságokat és a Balatont is viszi a Fidesz a rabszolgatörvény takarásában

Noha a rabszolgatörvényt övezte a legnagyobb figyelem, a fideszes többség több létfontosságú változást átnyomhat a T.

2018.12.06

Darák szerint indokolt a közigazgatási bíráskodás elkülönítése

Kérdezzék Trócsányi Lászlót! - mondta Darák Péter arra a kérdésre, hogy a múlt héten a Kúriára látogató igazságügyi miniszterrel való informális, jó hangulatú beszélgetésen milyen konkrétumok merültek fel a rendes bíróságoktól szervezetileg elkülönült, új közigazgatási bírósági rendszer kialakítása kapcsán.

2018.11.27
Simon Zoltán

Privilégiumok

Orbán Viktor és ezzel a Fidesz viszonyát az egyházakhoz remekül demonstrálja Prőhle Gergely példája: az irodalmi múzeum főigazgatói székéből való eltávolításában ugyanis még kormányzati források szerint sem csekély szerepet játszott, hogy ő az egyik vezetője a menekült-kérdésben a Fidesz gyűlöletbeszédével szembefordult evangélikus egyháznak.

2018.11.12
Simon Zoltán

Korlátok

Az eredetileg tervezett „liberális demokrácia” kifejezés helyett kereszténydemokráciát fognak írni a Néppárt határozatába. De mégsem marad a szövegben a liberális demokrácia, bár csak egyszer

2018.11.02
Simon Zoltán

Farkastörvény

Ha minden a kormánypártoknak kedvezően alakul, 2019-ben kilenc hónapon keresztül úgy lesz majd egy szervezetnek megválasztott elnöke, hogy a szervezet maga nem is létezik.

2018.10.29

Jönnek a lojális közigazgatási bírók, a régieket le is cserélhetik

Aggódnak a közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírák: ha ugyanis a hamarosan felálló bíróságokon csak a rendszerhű személyek dolgozhatnak, akkor elveszíthetik státuszukat.

2018.10.14

Handó Tünde a kabinet segítségével verné le kritikusait

Új szintre lép az OBH-elnök harca az őt felügyelő bírói tanács ellen: a meghekkelt küldöttgyűlés után kormányzati segítséggel törvénymódosítás készül.

2018.10.09
2018.10.04

Újabb bizottság vizsgálja Handó Tünde működését

A grémiumot életre hívó Országos Bírói Tanács legitim voltát nem ismeri el az Országos Bírói Hivatal elnöke, mivel abban az ő kritikusai is helyet kaptak. És megint Handó Tünde kinevezési gyakorlatát vizsgálják.

2018.10.01

Újabb bírósági csörte a fővárosban – Célkeresztben a PKKB elnöke

Lemondásra próbálja rávenni Kádárné Báló Ágnes elnököt egy olyan felettese, aki nem pályázaton nyerte el posztját, hanem Handó Tünde saját hivatalából küldte a törvényszék élére.

2018.09.19

Ha bíró lenne, most azonnal lemondana - még májusban nyilatkozta ezt lapunknak Fleck Zoltán, miután a kormány beadta az alaptörvény módosítására irányuló tervezetét.

2018.08.24
Simon Zoltán

Téboly

Tényleg szaros 28 milliárdért csinálják ezt az egészet, vagy ez már a hatalmi téboly, hogy mindenkinek, de valóban mindenkinek igazodnia kell? - ebben a formában érkezett hozzám az e cikk megírására szóló felkérés.

2018.08.16
Simon Zoltán

Megfelelő emberek

Az orbáni észjárás egyik sajátossága, amelyet mindenki az elsők között ismer föl, a dafke „logikája”.

2018.07.25

Büntetni vagy legalizálni? Vita a fű körül

Máshol legalizálnak, nálunk marad a szigor: kérdés, visszaszorítja-e a kábítószer-fogyasztást a kriminalizáció? Itthon fiatalkorúak is börtönbe kerülhetnek a szigorú törvény miatt, Coloradóban viszont kiderült, hogy a legalizálás kifejezetten rontja a baleseti statisztikákat.

2018.07.20
Simon Zoltán

Selyemzsinór

Darák Péterrel baj van. Hogy egész pontosan mi a baj a Kúria elnökével, azt nehéz elmagyarázni, legyen elég annyi itt, hogy a főbíró egyre kevésbé NER-kompatibilis. Mindez kiderül a kormány lapjában vele közölt interjúból.

2018.07.08

Malmői képek dán árnyalatokkal

Csak a negyedik, utolsó délután jöttem rá, amikor Helsingborgban sétáltunk le a várból a kikötő felé a tűző napsütésben: az összes lefelé tartó utca dél-délnyugati irányú, vagyis nem véletlenül nincs árnyékos hely sehol, eleve úgy építették a svédek a házaikat, hogy a delelőn túllépő Nap minden melegét, sugarát kihasználják.

2018.01.17

Legalizálnák az orvosi célú kender hazai fogyasztását

A kannabisz fogyasztásának orvosi célú engedélyezését indítványozza Fodor Gábor független képviselő. A törvénymódosításra azonban csekély az esély. Az Orbán-kormány a drákói szigor híve.

2018.01.08

Nem változott Handó kinevezési gyakorlata

Nem először minősített eredménytelennek bírói vezetői pályázatot az OBH elnöke a múlt héten. Orbán bizalmasa gyakran él jogkörével, így a neki és a kormánynak tetsző személyek kerülnek pozícióba.

2017.11.04
2017.10.18

Római-part - Az aláírásgyűjtést is megállítaná a közgyűlés

Újabb referendum ellehetetlenítésére készül a Fővárosi Közgyűlés: az olimpiarendezés után a tervezett római-parti gátról sem mondhatnak véleményt a budapestiek. Már az aláírásgyűjtést is okafogyottá tennék.

2017.09.11
Simon Zoltán

Ez nem egy pipa

Biztosan ismerik René Magritte A képek árulása (La trahision des images) című művét.

2017.09.04

Nem kérdés, hogy elvben ki lehetne dolgozni a mainál igazságosabb, arányosabb választási rendszert. Ahogyan azt a Közös Ország Mozgalom által az Alkotmány utcában létrehozott Agóra tűzte ki céljául

2017.08.10

Free, but not fair (unfair) - hozzuk fel rendszeresen az EBESZ megfigyelőinek véleményét, amikor a 2014-es magyar parlamenti választásról (és persze a 2018-asról) esik szó.

2017.05.02

Leépül a hazai sajtószabadság - Már csak "részben szabad"

A Riporterek Határok Nélkül és a Freedom House aktuális jelentése szerint is jelentősen romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon.

2017.04.15

Harmadszor is, immár végérvényesen, azaz örökre kitiltotta a Parlament épületéből Kövér László a Párbeszéd szóvivőjét.

2017.04.05
Simon Zoltán

Kontextus

A csalás, az csalás, akárki követi is el, továbbá: Magyarországon senki sem állhat a törvények felett, hiába milliárdos. Elhangzása, péntek óta nem hagy nyugodni Orbán Viktor néhány mondata

2017.03.25

A 60 éve született Bächer Ivánra emlékeztek

Bächer Ivánra, a Népszabadság egykori újságírójára, az ismert íróra emlékeztek szombat délután barátai, olvasói, volt munkatársai 60. születésnapján. 

2017.03.04

A nemzeti egység hiánya - a fideszes kommunikáció szerint ez az oka annak, hogy a kormány kénytelen volt Budapest olimpiai pályázatának visszavonását javasolni.