2018.09.24

Elegáns lett a megújult Szépművészeti (fotók)

Október végén Leonardo-kamarakiállítással nyílik meg a Szépművészeti Múzeum. A következő megnyitását 2019 közepére tervezik.

Gyilkolni kételyek nélkül

Nemcsak a Harmadik Birodalom fő háborús bűnöseit állították nemzetközi bíróság elé Nürnbergben: az amerikai katonai bíróságokon 1946 és 1949 között tizenkét perben 185 orvos, ügyvéd, gyáros, SS- és rendőri vezető, Wehrmacht-tábornok, köztisztviselő, bíró és diplomata ellen emeltek vádat.

A belső szabadság falképei

Szerdánként bárki felmehet Kőszeg Ferenc lakásába, hogy lássa a magyar pop art egyik legfontosabb művét.

2018.09.23

Dán thriller kapta a CineFest fődíját

Kilenc nap alatt huszonötezer nézőt vonzott a Jameson CineFest, a Miskolcon 15. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál szombat este ért véget

2018.09.22

A szecessziós paraván egy másik magyar utat rejt

Négy év zárva tartás után megnyílt az Iparművészeti Múzeum filiáléja, a Ráth György-villa. Az Iparművészeti esetében ez viharos tempónak számít.

2018.09.18

Krzysztof Zanussi: Nem tudom elfogadni, hogy Európának vége

Pénteken 15. alkalommal rajtolt el Miskolcon a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál. A nagyzsűri elnöke, Krzysztof Zanussi az erkölcsi nyugtalanság filmeseként ismert, Európába vetett hite továbbra is töretlen.

Az asszony, aki mindig úton van

A Géniusz: Picasso tévésorozatból keveset tudhattunk meg a spanyol festőművész élettársáról, Francoise Gilot-ról, mint művészről. Ezt most a Várfok Galériában pótolhatjuk.

2018.09.14

Kezdődik a filmünnep Miskolcon

Magyarországon itt látható először Nemes Jeles László Velencében sikert aratott filmje, a Napszállta.

2018.09.11

P. Szabó Ernő halálára

Úgy három évvel ezelőtt történhetett: egy igen illusztris társaság gyűlt össze egy belvárosi galériában annak alkalmából, hogy éppen két művészeti kötete is megjelent P. Szabó Ernő művészettörténészek

Jakupcsek Plusz: a válástól a reptéri rémálmokig

Mindig tudtuk, hogy van élet a politikán és a bulváron kívül is. Jó, hogy Jakupcsek Gabriella új műsora is ezt a meggyőződésünket erősíti.

2018.09.08

Graphisoft Park: a csábítás építészete Óbudán

Alacsonyabbat, kisebbet, több zöldet: ritkaság, ha mindez nem a civil városvédők követelése, hanem ingatlanfejlesztői szemlélet. Az emberléptékű gondolkodás az óbudai Graphisoft Parknál is bevált.

2018.09.06
Tölgyesi Gábor

Boltosok

Nem akkora tragédia, ha egy politikus nem ért mindenhez, amennyiben meghallgatja a szakértőket. Feltéve, hogy szakértővé nem ő avatta (elv)barátját, szomszédját, iskolatársát, rokonát vagy lovát

2018.09.05

Jön az állami könyvkereskedő cég?

„Én csak egy vidéki képviselő vagyok, nem tudom, mi az állam szándéka” - L. Simon László így ütötte el azt a kérdést, hogy a tankönyvkiadás államosítása után a kormány milyen további lépéseket tervez a könyvpiacon.

2018.09.03

Szenzációs Négyes: mikor Szabó Simon világgá fut

Vasárnap este debütált az RTL Klub saját fejlesztésű celeb-tehetségkutatója, a Szenzációs Négyes, ami majdnem rekordot döntött: ilyen gyorsan eljutni a mélypontig csak Aureliónak sikerült a Való Világban.

2018.09.01

Ahol a koncertek nem recsegnek

Légkondicionált elővárosi vasúttal Kelenföldről mindössze tizenkilenc perc Érd. Budafokról autóval csak öt perc. Ha egy jó, ráadásul ingyenes dzsesszfesztivált keresünk, igazán megéri útra kelni a fővárosból.

Ideiglenes akadémia osztana alternatív Nobelt a botrány után

Szexuális zaklatás s korrupció tépázta meg a Svéd Akadémia tekintélyét, így nem biztos, hogy idén kiosztják az irodalmi Nobel-díjat. Alternatív elismerés viszont biztos lesz, a négy jelölt neve is ismert.

2018.08.29

Enyém a vár, tied a lekvár - a gusztusos reality

Hétfőn elindult a Nyerő páros második évada az RTL Klubon. A moslékos kondérnál a szereplők jobban viszolyogtak egy sátortól.

Újabb villa, halleluja! – az Andrássy útra költözik a művészeti akadémia

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának új otthonát, ami eddig hatmilliárdba került az adófizetőknek.

2018.08.27

Akik a hollywoodi hangzást megteremtették

Számos zeneszerző a vészkorszak elől menekülve jutott el az amerikai álomgyárba. Korcsolán Orsolya hegedűművész az ő műveiket mutatja be augusztus 29-én az Urániában.

2018.08.24

Kundera feltámadása a pincében

Beck Andrást harminc évvel ezelőtt rabul ejtette Kundera betiltott, első regénye, a Tréfa. Ebből most kiállítás és könyv született.

2018.08.21

A nagy Operett-háború: mindenki pozícióban akar lenni

Lemondott Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. A pozíció elengedése a Budapesti Operettszínház vezetésével is összefüggésbe hozható.

2018.08.20

Magyarország beteg és csodálatos

Bár az internetadó bevezetésének terve „nagyobb sikert” aratott, az Erzsébet hídnál egy Tankcsapda-koncert is tömegeket mozgat.

2018.08.18

Síhimnuszból csinált nyári slágert az osztrák politika

Három nap alatt az iTunes toplista élére ugrott egy több mint negyvenéves, bugyuta dalocska, csak mert a szerző összekülönbözött a Szabadságpárttal.

2018.08.16

Félmunka volt az Erkel felújítása, és ez sokba fog kerülni

Öt évvel ezelőtt nyílt meg a rekonstruált Erkel Színház, amelyet Ókovács Szilveszter főigazgató szerint 2020 végén újra be kellene zárni. Az indok: fel kellene újítani.

2018.08.12

Radnóti és az emlékezet utcakövei

Az elmúlt héten több mint ötven munkaszolgálatos egykori lakóhelyén helyeztek el botlatóköveket. Köztük van Radnóti Miklós is.

2018.08.10

Vándorkiállítás lesz az ARC?

Ha Zuglóban nem sikerülne helyszínt találnia, a XIII. kerület is befogadná az ARC plakátkiállítást, de a fővároson kívül is van iránta érdeklődés.

Hat szó elég, és aranyat is érhet

Az Internet Hungary konferencia szervezői hatszavas történetmesélői pályázatot hirdettek. Meglehet, a világ legjobb flekkdíját kapják a győztesek.

2018.08.09

Továbbra sincs helye az ARC plakátkiállításnak

A zuglói önkormányzat nem támogatta a kinézett az új helyszínt, így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra.

2018.08.07

Elmérgesedett viszony

Nem kér a színikritikusok díjából Vidnyánszky Attila, de ha egy nemzetis művész el akar menni a díjátadóra, nem akadályozza meg.

2018.08.04

Megérkezett a kultúrpénzharc

Elmúlt nyolc év, mire a fideszes kultúrpolitikusnak is feltűnt, hogy valami nagyon nem stimmel.