Szijjártó Moszkvából üzent Ukrajnának

Publikálás dátuma
2018.10.03. 20:27
Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatásakor, 2018. október 3-án
Fotó: kormány.hu/KKM
Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt, majd Kijevnek is jól odamondott a magyar politikus. Szijjártó egy energiaügyi konferencia vendégeként látogatott az orosz fővárosba.
Ukrajnának nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén alapuló választ fog adni - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszéléseit követően, más témába tartott sajtóértekezleten. Szijjártó Péter ukrán kollégájának, Pavlo Klimkinnek a szerdai bejelentésére reagált, miszerint a kijevi külügyminisztérium csütörtökön diplomáciai jegyzékben tájékoztatja Magyarországot arról, hogy a beregszászi magyar konzulnak el kell hagynia Ukrajnát. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a konzul magyar útleveleket adott át a kárpátaljai magyar kisebbség egyes tagjainak. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beregszászi magyar konzul nem követett el semmilyen szabályellenes cselekedetet, tevékenysége nem sértette sem a magyar, sem az ukrán, sem a nemzetközi jogot. Mint hangsúlyozta, Magyarország ukrajnai diplomáciai képviseletein minden ügyet törvényesen intéznek, és ezért nem látja indokoltnak a beregszászi konzul visszahívását.  
„Amennyiben Kijevben azt a döntést hozzák, hogy ki kell zsuppolni a konzulunkat, úgy én azon nyomban haladéktalanul kizsuppolok egy ukrán konzult Magyarországról" - Szijjártó nyilatkozatát az MTI.

Szijjártó és delegációja egy energetikai fórum keretében találkozott Szergej Lavrovval, a megbeszélésen pedig vélhetően az orosz földgázszállítmányok és Paks2 helyzetéről tárgyaltak. A találkozó előtt a magyar külügyminiszter a magyar energiamixről beszélt, amiben meghatározó szerepet fog játszani a nukláris energia. Tegyük hozzá, Magyarország áramtermelésének felét jelenleg is a paksi atomerőmű biztosítja. Szijjártó Péter kifejtette, hogy az energiabiztonság szempontjából Magyarország három projektben érdekelt: a Török Áramlat második csővezetékének megépítésében, amelyen át 2021-re már gáz érkezhet Magyarországra, továbbá költséghatékonyság esetén a horvátországi cseppfolyós földgáz fogadására képes terminál jövőbeni megépítésében, valamint a romániai fekete-tengeri gáz perspektivikus kitermelésben. 
Szerző

Lepattant a civil szervezetekről a bevándorlási különadó

Publikálás dátuma
2018.10.03. 20:06
Ellenőrzésre váró menekültek a magyar határon. Képünk illusztráció
Fotó: Matt Cardy / Getty Images
Az Amnesty International és Magyar Helsinki Bizottság nem hiszi, hogy rájuk vonatkozna a nemrég bevezetett adónem. Eddig a NAV sem kopogtatott náluk.
Sem az Amnesty Internationalt, sem a Magyar Helsinki Bizottságot nem kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevándorlási különadó miatt szeptember végéig – tudta meg a hvg.hu a szervezetektől. A kormány ezeket tartja "Soros-szervezeteinek", az Amnesty-t Hollik István Fidesz–KDNP-szóvivő egy "bevándorlást támogató szervezet" matricával nyilvánosan meg is bélyegezte, ám közölték, nem fognak fizetni.
A bevándorlási különadót szeptember 17-ig kellett első körben bevallani, ezután a NAV el is indíthatta volna az eljárást. A portál két hete megkerestw a NAV-ot, hogy a határidő lejárta után milyen lépéseket tettek, de megjósolni sem lehet, mikor válaszolnak.  A lap azt sem a hivataltól, hanem a Pénzügyminisztérium (PM) közleményéből tudta meg, hogy egyetlen szervezet sem érezte magára nézve kötelezőnek ezt az adót, ugyanis egy bevallás sem érkezett.
A PM szerint két oka van ennek: lehetséges, hogy augusztus 25-e és augusztus 31-e között egyetlen szervezet sem finanszírozott bevándorlást segítő tevékenységet, vagy az is lehet, hogy ezen szervezetek egyszerűen elmulasztották a bevallási kötelezettségüket teljesíteni. A bevándorlási különadó szabályai augusztus 25-én léptek hatályba, ezért az első bevallásban 7 nap tevékenységéről kellett volna elszámolni. A közlemény szerint azt, hogy a valóságnak megfelel-e, hogy egyetlenegy szervezet sem végzett bevándorlási különadó köteles tevékenységet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, szükség esetén bírságot és késedelmi pótlékot is kiszabhat az adózó terhére, utóbbi elérheti a félmillió forintot.
A különadóval nem törődő Helsinki más téren nagyon is aktív volt: szerdán jelentették be, hogy jogerősen harmadszor is pert nyertek a Fidesszel, és ezúttal Halász Jánossal szemben, a pártnak és a frakcióvezetőnek pedig összesen 800 ezer forintot kell fizetnie a jogvédő szervezetről állított hazugságok miatt. 
Szerző

Segít a MÁV, de ettől idegrohamot kapnak majd az utasok

Publikálás dátuma
2018.10.03. 18:32

Fotó: Kállai Márton
Két hétre lezárják a Déli pályaudvart, és pótlóbusz sem vár a Kelenföldön leszállított utasközönségre. A vasúttársaság „gáláns” ajánlata valószínűleg csak olaj lesz a tűzre.
Pár napja a Közlekedő Tömeg Egyesület akadt ki azon, hogy nincs humánus, észszerű megoldás a karbantartás miatt szerdától lezárt Déli megközelítésére: bár ezrek járnak be vidékről a dolgozni a pályaudvar környékére, október 4-17. között maguknak kell megoldaniuk, hogy Kelenföldről valamilyen BKK-járattal vagy akár biciklizve bejussanak munkahelyükre, ami és a vonaton megszokott 6 perc helyett 20-25 percet utazhatnak. 
Az egyesület a lezárás idejére pótlóbuszt, vagy legalább a Kelenföldi pályaudvarhoz ideiglenesen bekanyarodó helyi buszjáratokat (139-es, 140-es buszcsalád) kért a MÁV-tól. Az is felvették, hogy a két hetes időszakban legyenek érvényesek a vonatjegyek, bérletek az érintett vonalon a BKK helyi járatain. Az ügyben lapunk is kereste a vasúttársaságot – a MÁV napokkal később közleményben válaszolt. Ebből kiderül, hogy
  • nem lesz pótlóbusz, maradnak alternatív megoldásként a BKK járatai,
  • a139-es és 140-es busz az egyszerűség kedvéért sem kanyarodik be a Kelenföldön átszálló utasokért, gyakrabban jár viszont Kelenföldről a 4-es metró a kérdéses időszakban,
  • a MÁV jegyeit és bérleteit sem lehet majd használni a BKK-buszokon, de a vasúttársaság rész- és időarányosan megtéríti a vonatjegyek és bérletek Kelenföld és Déli közötti szakaszra érvényes árát.
Utóbbihoz viszont be kell menni a kelenföldi jegypénztárba, ami újabb kört jelent az utasoknak. Még rosszabb a helyzete azoknak, akik havi bérletük árából szeretnének valamennyit viszontlátni – nekik a MÁV valamelyik személyes ügyfélszolgálatára kell bemenniük. 
Kelenföldön nincs ilyen ügyfélszolgálat. Legközelebb a Déli pályaudvaron lenne, amit éppen a karbantartás miatt zártak be – tehát a Keletiig kell elmenni a kárpótlásig.

Az utasoknak viszont így is minimum 6300 forintot, egy kéthetes BKK-bérlet árát kell kifizetniük a nem túl utasbarát megoldás miatt. 
Fotó: Kállai Márton
Fotó: Kállai Márton

Így járnak majd a vonatok a karbantartás idején

A MÁV azt is összefoglalta, hogyan változik a vonatközlekedés a Déli két hetes lezárása miatt. • A Budapest-Déli–Győr vonalon közlekedő S10-es, a Budapest-Déli–Oroszlány között közlekedő S12-es, Budapest-Déli–Pusztaszabolcs/Dombóvár vonalon közlekedő S40-es, Budapest-Déli–Dunaújváros vonalon közlekedő S42-es és a Budapest-Déli–Székesfehérvár között közlekedő Z30-as jelzésű elővárosi személyvonatok Kelenföld állomásról közlekednek és oda is érkeznek. • A vasárnapi munkarend szerint Budapest-Déli–Győr vonalon közlekedő elővárosi gyorsított vonatok Budapest-Keletibe érkeznek és onnan indulnak. • A Göcsej InterCity (IC958 és IC959) Zalaegerszeg felé Kelenföldről indul, Zalaegerszeg felől viszont Budapest-Keletiig közlekedik. • Szintén a kelenföldi állomásról fordulnak a szombathelyi, zalaegerszegi, veszprémi, nagykanizsai, keszthelyi, tapolcai és ljubljanai gyorsvonatok, továbbá egyes InterCity járatok is. • A Budapest–Pusztaszabolcs vasútvonal korszerűsítési munkái miatti változások továbbra is érvényben lesznek, ezért az S40-es és S42-es vonatok továbbra sem érintik a Kelenföld és Érd felső közötti állomásokat és megállóhelyeket. • Az S36-os és G43-as vonatok változatlanul Kőbánya-Kispest, Tárnok, Martonvásár, illetve Székesfehérvár állomások között szállítják az utasokat. • A zágrábi (200-as és 201-es számú) Agram nemzetközi gyorsvonat a Déli helyett a Keletiből indul és oda is érkezik. Ugyancsak a Keletiből indul Zágráb felé a (204-es és 205-ös) Gradec gyorsvonat, amely azonban Zágráb felől csak Kelenföldig közlekedik.
Fotó: Kállai Márton
Fotó: Kállai Márton
Egyéb vágányzári munkák hatásai: ◦ Október 6-án és 7-én az S42-es vonatok csak Kelenföld–Pusztaszabolcs állomások között közlekednek a Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon végzett pályakarbantartás miatt. ◦ A Szombathely–Budapest vasútvonalon Székesfehérvár–Várpalota állomások között október 8-17-ig pályakarbantartási munkálatok miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az érintett szombathelyi, zalaegerszegi és veszprémi vonatok – a buszok hosszabb menetideje miatt – az alapmenetrendhez képest Kelenföld–Székesfehérvár viszonylatban korábban, míg Székesfehérvár–Kelenföld viszonylatban később közlekednek.
Szerző
Frissítve: 2018.10.03. 18:38