Új kutatás: semmi nem ment meg a felmelegedéstől, ha nem veszünk vissza

Publikálás dátuma
2019.05.23. 13:19
Illusztráció
Fotó: DIBYANGSHU SARKAR / AFP
Nincsenek rejtett mozgatóerők a globális középhőmérséklet alakulásában – állítja egy új tanulmány. Ez azt jelenti, hogy ha csökken az üvegházhatású gázok koncentrációja, csökkenni fog a hőmérséklet, de ha nem változtatunk, semmi nem ment meg a melegedéstől.
Az emberi tevékenység és más külső tényezők a felelősek a globális hőmérséklet emelkedéséért - erősítették meg új tanulmányukban az Oxfordi Egyetem kutatói. A tudományos közösségben régóta egyetértés van erről, de kétséges volt az, hogy az óceáni ciklusok miként hathatnak a globális felmelegedésre több évtizeden át. A kutatók által adott válasz szerint nagyon kevés hatással vannak vagy egyáltalán nincsenek hatással - olvasható az angliai egyetem honlapján közzétett közleményben.
A Journal of Climate című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Környezeti Változások Intézete kutatói megvizsgálták az óceáni és a szárazföldi hőmérsékletek adatait 1850 óta. Az olyan, ember gerjesztette tényezőkön kívül, mint az üvegházhatású gázok koncentrációja, bevonták elemzésükbe a vulkáni kitöréseket, a naptevékenységek és a légszennyezés csúcsait. Azt találták, hogy a lassan végbemenő óceáni ciklusok nem adnak magyarázatot a globális hőmérséklet hosszú távú változásaira, amely magában foglalja a felgyorsult vagy lelassult melegedés néhány évtizedét.
„Bizonyossággal kimondhatjuk, hogy az emberi tényezők, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a szállóporszennyezés, a természeti jelenségek, mint a vulkánkitörések vagy az El Nino elegendőek ahhoz, hogy megmagyarázzák a hőmérséklet összes hosszú távú változását. Aligha helyes az a feltevés, hogy az óceánok hűthették vagy melegíthették az időjárást több évtizeden keresztül és ezért a jövőben is ezt fogják tenni” – mondta Karsten Haustein, a tanulmány vezető szerzője.
A tanulmány megmutatta, hogy szintén külső tényezők okozták azt a globális felmelegedést, amely a korai felmelegedési periódusban (1915-1945) ment végbe. Korábban azt az óceánok hőmérsékletének változásaival magyarázták.
„Tanulmányunk megmutatta, hogy nincsenek rejtett mozgatóerők a globális középhőmérséklet alakulásában, Az általunk megfigyelt hőmérséklet-változásokat a már ismert mozgatóerők okozzák. Ez azt jelenti, hogy nem fogunk látni semmilyen meglepőt, ha ezek - mint a gázkibocsátás - megváltoznak. Jó hír, hogy ez azt jelenti: ha a csökken az üvegházhatású gázok koncentrációja, a hőmérséklet is csökkenni fog, ahogyan jeleztük, a rossz hír az, hogy 
semmi sem ment meg minket attól, hogy emelkedjenek a hőmérsékletek, ha nem vagyunk képesek drasztikusan csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását”

– hangsúlyozta Friederike Ott társszerző.

Szerző

Fehér oroszlánbébi született Szegeden

Publikálás dátuma
2019.05.22. 17:10

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
Az egy hete született nőstény kisoroszlánt több okból is Szonjának nevezték el a gondozók.
Május 15-én megszületett Nadja és Timba, a Szegedi Vadasparkban élő fehér oroszlánpár második kölyke. A nőstény kisoroszlánt Szonjának nevezték el a gondozók, egyrészt, mert azt látták a naptárban, másrészt annak hangzása hasonlít az anyjáéhoz, de még Oroszlán Szonjára is szeretek volna utalni - írták honlapjukon.
Szerencsére a már a győri állatkertben élő testvérével, Amalival ellentétben a nagyjából másfél kilós kölyöknél nem voltak problémák, az anyjának van elég teje, így a fejlődéséhez nincs szükség emberi segítségre.
Az oroszlánok fehér színe nem faji, alfaji bélyeg és nem is albinizmus, hanem Dél-Afrikában, Timbavati térségében a természetben is előforduló színváltozat. Miután kedvelt vadászcélpont volt, a 1990-es évek végére már nem is tudtak vadon élő egyedekről. A Global White Lion Protection Trust által közölt legfrissebb, 2018-as adatok szerint jelenleg csak tizenegy fehér oroszlán él természetes körülmények között, míg állatkertekben és tenyészfarmokon közel 300 egyed él.
Szerző

Gorillareggelit tartottak az Állatkertben

Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:45

Fotó: Kovács Attila / MTI/MTVA
A mobiltelefonok újrahasznosításáért kampányoltak a Fővárosi Állat- és Növénykertben az Állatkerti Alapítvány szerdán.
Az eseménnyel a Jane Goodall Intézettel közös mobiltelefongyűjtő akcióra kívánták felhívni a figyelmet, amelynek célja, hogy a használaton kívüli, kidobásra ítélt mobiltelefonok újrahasznosításával csökkenthető legyen egyes nyersanyagok, mindenekelőtt a tantál és annak érce, a koltán iránti igény, amely a gorillák és más főemlősök élőhelyén komoly természetvédelmi problémákat okoz. A tantál elengedhetetlenül szükséges például a mobiltelefonok, laptopok, táblagépek kondenzátorainak gyártásához. A gyűjtéssel jelentősen csökkenteni lehetne azt a bányászati tevékenységet, amelyet a gorillák, a csimpánzok és más veszélyeztetett állatok eredeti élőhelyén, Nyugat-Afrikában folytatnak.
 Az Állatkerti Alapítvány a fővárosi iskolák számára hirdetett egy éven át tartó akciót: az az osztály, amely egy hónapban a legnagyobb súlyú mobiltelefon-csomagot adja le az alapítványnál, állatkerti sétát nyer, amelynek során találkozhatnak az általuk megsegített gorillák Budapesten élő fajtársaival és gondozóik különleges idegenvezetést is tartanak. Az összegyűjtött mobilokat osztályonként lemérik, dokumentálják és leplombált zsákban, az adatvédelemről is gondoskodva juttatják el az Inter-Metal Recycling Kft.-hez, ahol visszanyerik belőlük az értékes fémeket.
A mobiltelefonok értékes nyersanyagainak újrahasznosítására létezik ma már megbízható technológia, a használaton kívüli, régi készülékek összegyűjtése azonban világviszonylatban nem teljesen kidolgozott. Ezért csatlakozott az Állatkerti Alapítvány a Jane Goodall Intézet Passzold vissza, Tesó! elnevezésű mobiltelefongyűjtő kampányához, hogy ezzel is segítsék a gorillák eredeti élőhelyének védelmét - mondta el Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a szerdai sajtóeseményen. A budapesti állatkertben már évek óta gyűjtik a használaton kívüli mobiltelefonokat, az új akcióval csak még inkább szeretnék erre a lehetőségre felhívni az emberek figyelmét.
Szerző