Vizsgálatot követelnek az ÁSZ-tól, amiért a kormány a Fidesz kampányát támogatja

Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:42
A Fidesz tájékoztató kampánya ismét szembemegy Brüsszellel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Orbán-kabinet elfelejti, hogy hivatalosan csak pártok kampányolhatnak - mondja Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője.
Az MSZP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát követeli, mert a kormány közpénzből a Fidesz európai parlamenti (EP-) választási kampányát támogatja -jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján  Ujhelyi István, melyet az MTI is idézett.  A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a héten egy televíziós műsorban azt mondta, kampány van, ezért a kormány plakátokkal kampányol. Csak azt felejti el a kormány, hogy kampányban nem ő, hanem a pártok kampányolnak - mutatott rá Ujhelyi.   Hozzátette: a kabinet adóforintokat használ fel arra, hogy Fidesz érdekében folytasson kampányt; 
csak Orbán Viktor miniszterelnökként írt levele 300 millió forintba fog kerülni. Ez több annál, mint ahány forintot az összes ellenzéki politikai erő elkölthet a az EP-választás előtt

Az MSZP éppen ezért követeli az az Állami Számvevőszéktől, vizsgálja meg, megfelel-e a magyar jogszabályoknak, ha a kormányzat milliárdokat költ közpénzből plakátokra, levelekre. Nehéz ugyanakkor elképzelni, hogy az  egykori fideszes Domokos László vezette, saját törvényi szabályozás alapján működő ÁSZ – ami 2010 óta nem talált kivetnivalót a kormánypárt elszámolásainál és kampányköltéseinél – eleget tesz-e az ellenzéki kérésnek.

Közös lista nem lesz, technikai együttműködés igen

Ujhelyi kitért arra is, hogy az MSZP elkezdte EP-kampányát, elfogadta listáját és a választási programját. Hozzátette: sok politikai erő nem fogadta el az MSZP javaslatát a közös EP-listára. Ezért nyílt a verseny és a választóknak tudniuk kell, hogy az öt százalékot el nem érő pártokra leadott voksok, nem hasznosulnak, sőt Fidesz-mandátumot jelenthetnek – magyarázta. Ugyanakkor azt is megjegyezte, az ellenzéki pártok a választáson technikai együttműködésre készülnek, nem maradhat egyetlen szavazókör sem ellenzéki felügyelet nélkül.  A beszámoló szerint már zajlanak a tárgyalások az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról, bár a politikus szerint a választók nem arra kíváncsiak, hogyan áll össze a pártok az EP-listája, hanem azt szeretnék tudni, milyen programjuk van. Az MSZP-Párbeszéd Európa-párti és célja a szociális Európa megvalósítása . 

Toborzásba kezd az MSZP

A sajtótájékoztatón részt vett Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki itt jelentett be, pártja toborzókampányba kezd, várják azokat az embereket, akiknek fontos, hogy az EU a béke letéteményese legyen, illetve azokat, akiknek fontos a szociális Európa.     Komjáthi hozzátette, az ellenzék közös fellépése novemberben és decemberben sikeres volt, ezért folytatják a megmozdulásokat – március 15-én pedig az ellenzéki politikai erőknek és a civil szervezeteknek együtt kell kiállniuk az elnyomó hatalommal szemben. Csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet egyébként arról írt, hogy az ellenzék közös programmal, egyfajta alternatív parlament meghirdetésével készül a nemzeti ünnepre.

ÁSZ: nincs kampányidőszak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felszólította az MSZP-t, hogy ne használja a szervezetet kampánycéljaira. Az ÁSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak. Az ÁSZ a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-választás kampánypénzeinek tekintetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési hatásköre. A pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint. A választási eljárásról szóló törvény előírása szerint a választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart. Mindez azt jelenti, hogy a jogszabály szerint jelenleg nincs kampányidőszak 

Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 18:53

Csaknem hatmilliárdra perelheti a BKV a Metrovagonmast

Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:08
Szerelvények a Metrovagonmash moszkvai üzemében
Fotó: Nikita Shvetsov / AFP
Bíróságra került a kötbérvita, februárban megindították a peres eljárást.
Bíróságra került a BKV-Metrovagonmas kötbérvita a felújított orosz metrókocsik ügyében. Tarlós István főpolgármester Gál József képviselői kérdésére adott írásbeli válaszából kiderül, hogy a BKV februárban megindította a peres eljárást az orosz féllel szemben – írja az Index. A portál információi szerint a BKV kiegyezett volna a kétmilliárd forintos kötbérértékkel, ám az orosz cég sokallta ezt. Ezért a BKV beadta a bíróságra a keresetet a teljes, vitás és nem vitás kötbérkövetelésre, összesen majdnem hatmilliárd forintra. A követelés nem is lehetne sokkal több, hiszen az a teljes szerződéses érték maximum 10 százalékát érheti el. 
Szerző
Témák
BKV Metrovagonmas
Frissítve: 2019.02.28. 12:12

Nem hátrálnak meg: cáfolja a kivonulásról szóló hírt a Spar

Publikálás dátuma
2019.02.28. 11:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Pontról pontra cáfolja az üzletlánc, hogy szakszervezeti vezetőket zaklatott volna, vagy hogy az ország elhagyását terveznék. Csak idén 26 milliárdos hazai beruházást tervezünk – üzenték.
 Közleményben cáfolta a Spar Magyarország a Magyar Nemzet újabb, üzlethálózatukról szóló cikkének állításait. A lapunk által is idézett lapértesülés arról szólt, hogy magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután bérvita robbant ki a cégnél.
A kormánypárti lapnak a a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke nyilatkozott, aki arról beszélt, hogy miután a vállalat több millió forinttal tartozik üllői dolgozóinak, és miután ezt a szakszervezet szóvá tette, zaklatják, zsarolják képviselőiket is. A SPAR Magyarország levelében jelezte,teljes mértékben elhatárolódik a Magyar Nemzetben „Kivonulással fenyegetőzik a SPAR” című cikkétől. Majd pontról pontra haladva cáfolták a cikk állításait:
    • Le kell szögeznünk, hogy a SPAR Magyarország nem vonul ki Magyarországról. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot. • A SPAR visszautasítja, hogy a KDFSZ képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A SPAR Magyarországnál a KDFSZ egyébiránt nem reprezentatív szakszervezet, Kollektív Szerződés kötésére nem jogosult. • A KDFSZ által a SPAR-ra irányuló lejárató kampány a dolgozóink szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a Szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a SPAR mindenkor elhatárolódik. • A szakszervezetek tagtoborzását a SPAR mindenkor támogatja, a szakszervezeti tagságról minden esetben a dolgozók szabadon, saját akaratokból dönthetnek és ez igaz akkor is, ha valaki saját akaratából elhagyja a szakszervezetek bármelyikét. • Nincs bérvita a SPAR-nál, a vállalatnál elérhető legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül egyedülálló módon 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek. • A SPAR egyedülálló a piacon azzal, hogy saját dolgozókat foglalkoztat logisztikai szervezetében, stabilitást biztosítva ezzel a munkavállalók részére a bejelentett munkahely, a magas színvonalú bérek és a hosszútávú megélhetés tekintetében, melyet munkatársaink pozitív véleménye is visszaigazol. • A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett, tiszta, átlátható jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés, mely szintén egyedülálló a magyar piacon. • Azonnali hatállyal elindítjuk a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez. 
-írták közleményükben. A Spar körüli botrány február 25-én kezdődött, a Magyar Nemzet ekkor írt arról, hogy hatósági vizsgálat indulhat az üzletláncnál a törvényben garantált bérminimumnál alacsonyabb fizetések miatt. A Spar ezt az állítást is cáfolta.
Szerző