Vona Gábor hóbortjai

Publikálás dátuma
2017.06.10. 14:04
A pártelnök a Jobbik évadnyitó rendezvényén idén januárban. FOTÓ: Molnár Ádám
A Jobbik kongresszusán Vona Gábor pártelnök elárulta, milyen hóbortjai vannak. Orbán Viktoré a foci, az övé az egészségügy és az oktatás. Vona nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos a szeretet.

A jobbikos pártelnök leszámolt már néhány illúzióval, de abból az álmából nem enged, hogy biztonságos, élhető, igazságos és szabad országban szeretne élni. A mostani fullasztó Magyarország nem ilyen – jelentette ki Vona Gábor a Jobbik kongresszusán elmondott beszédében.

Többször hallottuk már tőle, és ezúttal is elmondta, hogy a Jobbik a XXI. század pártja, amely igyekszik meghaladni az előző század megosztottságát, továbbá a „nép pártján áll". Értelmezésében a „nép" fogalmába valamennyi magyar ember beletartozik.

A megújulásnak és tapasztalatnak együtt kell járnia, rögeszmék helyett józan észre, békés országépítésre van szükség – folytatta. Reményei szerint a Jobbik kormányra kerül 2018-ban. „Nem fogjuk elvenni az emberek szabadságát" – ígérte.

Közölte, hogy a Jobbik nem akar „migránsokat" befogadni (az a jó, ha mindenki a szülőföldjén boldogul), ellenben visszaállítja a határőrséget, jobban megvédi az országot, mint a Fidesz. A pártelnök hosszan beszélt a Jobbik béruniós kezdeményezéséről, amelyet – kifogásolta – a sajtó nagy része elhallgatott, politikusok és közgazdászok pedig félreértelmeztek.

Hatalomra jutása esetén a Jobbik „nulladik lépése" a korrupció felszámolása és az elszámoltatás lesz, majd – a bérek növelése mellett – az egészségügyre és az oktatásra fókuszál. Orbán Viktor miniszterelnöknek az a hóbortja, hogy a legjobb legyen a magyar foci. Vona Gáboré pedig az, hogy Magyarországon legyenek a legjobb kórházak. A jobbikos politikus másik hóbortja az oktatás – tudtuk meg.

A nyugdíjemelést a párt differenciált módon, a kis és közepes nyugdíjak vásárlóértékének megerősítésével akarja emelni. A bevándorlás rémisztő veszély, az elvándorlás azonban tragikus valóság, legsúlyosabb nemzettragédiánk – állapította meg Vona. Magyar az, akinek fáj az elvándorlás – aktualizálta a trianonos mondást.

A gazdasági szempontokon túl az elvándorlásnak fájó emberi oldala is van. A nagymama nem tud sütit sütni az unokának, a nagypapa nem tudja elvinni pecázni – írta le a helyzetet a pártelnök. Cinikusnak minősítette, hogy Orbán a fiatalok kalandvágyának tulajdonítja az elvándorlást. Vona szerint a rögeszmés, beteglelkű kormányzással egy országban élni – na, az a kalandvágy.

A pártelnök arról biztosította az egybegyűlteket, hogy a Jobbiknak nemcsak programja, hanem ereje is van. A Fidesz legyőzéséhez szerinte is összefogásra van szükség, de ezt nem a „hiteltelen" ellenzéki pártokkal képzeli el (erre sem elvi, sem gyakorlati lehetőséget nem lát), hanem a „kormányváltást akaró magyar emberekkel". A Fidesz szimpatizánsait a Jobbik nem fogja üldözni – mondta.

Végezetül a pártelnök kitért arra, hogy a jó kormányzáshoz az erőn kívül szeretet is kell. A szeretet mibenlétéről szóló eszmefuttatása után rögzítette, hogy nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Aztán – beszédét keretbe foglalva – újra felsorolta, milyen ország él a vágyaiban: biztonságos, élhető, igazságos és szabad.

Vona Gábor miniszterelnök-jelölt
A kongresszus a párt miniszterelnök-jelöltjévé választotta Vona Gábort.
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője, parlamenti képviselője a rendezvényt követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, Vona Gábor pártelnököt 97 százalékos szavazati aránnyal, 296 szavazattal titkos voksoláson választották meg; összesen 306 leadott szavazat volt, ebből kettő érvénytelen.
A Jobbik 98 százalékos támogatottsági aránnyal újra választmányi elnökké választotta Szabó Gábor pártigazgatót - közölte Mirkóczki Ádám. - MTI

Szerző
Frissítve: 2017.06.10. 18:30

Emmi: cigányzenét az éttermekbe

Publikálás dátuma
2017.06.10. 12:22
Cigányzenészek Franciaországban. Fotó Getty Images, Marco Di Lauro
A kormány ösztönzi, hogy minél több étteremben, kávézóban, csárdában, vendéglátóhelyen legyen élő cigányzene, mert ez egyszerre szolgálja a foglalkoztatás bővülését, a közös zenélés és éneklés élményét és a nemzeti kultúra, identitás erősödését - írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.

Az államtitkár a parlament honlapján olvasható válaszában emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy a kormány 2012-től az ötödére, 5 százalékra csökkentette az élőzene áfakulcsát, amennyiben előadóművész személyes közreműködésével vendéglátás során, üzletben, vagy nem nyilvánosan meghirdetett és zártkörű családi eseményen, baráti rendezvényen, illetve belépődíj nélküli közösségi rendezvényeken zárt térben 300 fő, nyílt térben 1000 fő alatt zajlik.

Ez évtől kezdve társasági adókedvezmény illeti meg az élőzenét játszó vendéglátóhelyeket: a kedvezmény a melegkonyhás vendéglátóhelyekre vagy borospincékre vonatkozik, ahol az éves árbevétel legalább 75 százaléka étel- és italforgalomból, illetve szálláshely-szolgáltatás nyújtásából származik. A társasági adóból lehet leírni a nyújtott élőzenei szolgáltatás áfa nélkül számított ellenértékének legfeljebb 50 százalékát, így 3 év alatt jelentős összeget, több mint 62 millió forintot írhat le egy vendéglátóhely.

Nemrégen a kormány a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére irányuló szándékát erősítve indította el a Hagyományok Házával a Muzsikáló Budapest pályázati programot.

Nem igaz tehát képviselő asszonynak az az állítása, amely szerint a kormány nem támogatja a vidéki előadóművészeket - írta válaszában az államtitkár.

Rétvári Bence arra is felhívta a szocialista képviselő figyelmét, hogy "a szocialista kormányok alatt az élő cigányzene értékének megőrzésére - egy vagy két kiemelt zenekar támogatását leszámítva - semmilyen érdemi lépés sem történt. Ennek is köszönhető az, hogy ma nem rendelkezik a cigányzene valódi utánpótlással, jövőképpel. A kormány célja éppen az, hogy - mintegy értékmentés gyanánt - visszahelyezze a cigányzenét az őt megillető helyre, ami "szerintünk nem a kirakatot jelenti, hanem például a vendéglátóhelyeket, a hazai és külföldi színpadokat".

Szerző

Előzetesben a korrupt röszkei határrendészek

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben elrendelte annak a tíz határrendésznek a házi őrizetét, akiket üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe korábban a rendőrség - áll a Szegedi Törvényszék sajtóosztályának közleményében, melyet a Délmagyarország idéz.

Az elsőfokú bíróság végzéseivel szemben az ügyész az előzetes letartóztatások elrendelése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa az ügyészi fellebbezést megalapozottnak tartotta és úgy ítélte meg: figyelemmel arra, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a nyomozás befolyásolására törekednének, illetve a szolgálati viszonyban lévő gyanúsítottak újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag az előzetes letartóztatásuk elrendelésével biztosíthatóak.
Ezen túlmenően a szolgálati vagy fegyelmi helyzet is csupán a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával tartható fenn, így minderre figyelemmel a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és a gyanúsítottak előzetes letartóztatását elrendelte.

Szerző