Zárolva marad a Mediaworks hirdetési fiókja

Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:13

Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
A döntésnek nincs köze a politikához. Egyszerűen megsértették a reklámszabályzatot.
A korábban Heinrich Pecina, majd Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mediaworks a múlt héten arra panaszkodott, hogy a Facebook megtiltotta a kiadó oldalainak reklámozását. A döntés mögött a kiadó „politikai és ideológiai”okokat sejtetett, a valóságban azonban erről szó sincs. A Mediaworks hétfőn arról tájékoztatta olvasóit, hogy visszakapták hirdetési fiókjaikat, a cég nevében eljáró alkalmazott pedig „a tévesen letiltott fiókok miatt okozott kényelmetlenségért elnézést kért”.  „Hozzánk is eljutott a Mediaworks által kezelt hirdetési fiókok zárolásának a híre, a csapatunk meg is vizsgálta a kérdéses fiókokat” – írta a HVG megkeresésére a Facebook egyik szóvivője – 
„Az egyik hirdetési fiókot felfüggesztettük, mert megsérti a valódi pénzért zajló szerencsejátékokra vonatkozó szabályunkat.

Előzetes írásos engedély kell minden olyan reklámhoz, amely valódi pénzben folytatott szerencsejátékot népszerűsít vagy ilyen szolgáltatás nyújt, ide értendő minden valódi pénzben játszott ügyességi játék és lottó, a valódi pénzforgalmat generáló online kaszinó, sportfogadás, bingó és póker”.
A szóvivő hozzátette, a Mediaworks kérdéses hirdetési fiókja továbbra is zárolva lesz, a többi azonban szabadon használható.

Az egyik illetékes elmondta, egy cégnek számos oldala lehet a közösségi médiában, ezek azonban a hirdetési fiókokat nem fedik.
Szerző

Kemény bírálatot kaptak Orbánék Strasbourgból

Publikálás dátuma
2019.05.21. 10:01

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Sürgősen fel kell számolni a jogsértéseket Magyarországon, mert aláássák a jogállamot és a jogvédő rendszert - állítja az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović abban a jelentésben, amely a februári magyarországi látogatásáról készült.
A 167 pontból álló, 34 oldalas beszámoló a menedékkérők és a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartását, a jogvédők és a civil társadalom helyzetét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak érvényesülését térképezi fel. Megállapításainak döntő többsége súlyos kritikát tartalmaz a magyar kormány tevékenységéről. Jelentésében a biztos leszögezi: a kormány bevándorlás-ellenes politikája olyan jogi környezetet teremtett, amely hátráltatja a menedékkérők befogadását és az elismert menekültek beilleszkedését. Dunja Mijatović felszólítja a magyar döntéshozókat, hogy helyezzék hatályon kívül a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” elrendeléséről szóló jogszabályt, mert az már nem indokolható a Magyarországra és az EU területére belépő menedékkérők számával. Sürgeti a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a migránsellenes retorikától és az olyan kampányoktól, amelyek idegengyűlöletet szítanak. Dunja Mijatović felrója, hogy a menedékkérők a magyar-szerb határ mentén elterülő, kerítéssel körülvett tranzitzónákban kénytelenek benyújtani a nemzetközi védelem iránti kérelmüket. „A kormánynak hatályon kívül kell helyeznie azt a jogszabályt, ami miatt rendszerszintűvé vált a menedékjog iránti kérelmek elutasítása. Mély aggodalommal töltenek el azok a beszámolók, amelyek arról szólnak, hogy a rendőrség túlzott tettlegességet alkalmaz a külföldiek erőszakos áthelyezése során” — olvasható a jelentésben. A biztos szerint késlekedés nélkül fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy a tranzitzónákban nem adnak élelmet a visszautasított menedékkérőknek. Az Európai Tanács vezető tisztségviselője felszólítja a magyar hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a civil társadalmi szervezetekre “pusztító hatást” gyakorló szankciókat tartalmazó törvényeket. A jogszabályok megbélyegzik és büntetik a nem kormányzati szervezeteket, amelyek működése egy demokratikus társadalomban teljesen törvényszerű — állítja jelentésében. Dunja Mijatović emlékeztet rá, hogy a magyarországi igazságszolgáltatási reform aggodalmat kelt a harmadik hatalmi ág függetlenségére gyakorolt ​​hatása miatt. Egy jogállamban elengedhetetlen, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke széleskörű hatáskörét megfelelő fékek és ellensúlyok közepette gyakorolja. A biztos aggasztónak tartja a közigazgatási bíróságok jövőbeli rendszerét, mert annak létrehozásában és működtetésében központi szerepet játszik az igazságügyi miniszter. Nem tartja elegendőnek a Velence Bizottság ajánlásai nyomán tervezett módosítását. A biztos úgy véli, hogy Magyarország keveset tesz a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért. A nők részvétele rendkívül alacsony a politikai döntéshozatalban, társadalmi szerepüket pedig a családra korlátozná a kormányzat - állítja Mijatović, aki ennek igazolását látja a családvédelmi akciótervben is. Jelentésében sürgeti a parlamentet, hogy ratifikálja a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását célul tűző Isztambuli Egyezményt.

Tételes magyar "cáfolat"

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunk birtokába jutott 18 oldalas válaszában igyekszik tételesen megcáfolni a Mijatović-jelentésben foglalt megállapítások nagy részét. A válsághelyzet fenntartását azzal indokolja, hogy a szomszédos nyugat-balkáni országokban sok migráns várakozik. A menekültpolitikáját meghatározó törvényekre vonatkozó bírálatokkal kapcsolatban többek között megjegyzi, hogy azokról az Európai Bíróság fog dönteni. A kormány szerint megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a magyar államnak gondoskodnia kéne a menedékkérők élelmiszerrel való ellátásáról azok után, hogy a menedékkérelmüket elutasították. Az illető személyek egyrészt távozhatnak a tranzitzónából Szerbia felé, másrészt bármikor vásárolhatnak maguknak élelmet a zónában, hangsúlyozza. A minisztérium leszögezi, hogy Magyarország lezárta az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos vitáit az Európai Unióval. A közigazgatási bíróságokról leszögezi, hogy a Velencei Bizottság elégedett a kilátásba helyezett változtatásokkal. A magyar kormány családpolitikája szabad választást biztosít a nők számára: se arra nem akarja kényszeríteni őket, hogy a szülés után sokáig otthon maradjanak, se arra, hogy gyorsan munkába álljanak, olvasható a KKM a válaszában, amely leszögezi egyben, hogy helyi szinten jóval több nő tölt be vezető pozíciót, mint országosan. A dokumentum nem tér ki arra, hogy Magyarország miért nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt.

Orbán: „Nem vagyok annyira optimista, mint a mérések”

Publikálás dátuma
2019.05.21. 09:21

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A miniszterelnök szerint szép időben az embereket nehezebb bevonni a politikába, de szeretné meggyőzni őket arról, hogy ez egy nagyon fontos választás lesz.
Orbán Viktor hétfőn a Zalaegerszegi Televíziónak adott interjút, amelyet az MTI szemlézett. A miniszterelnök az interjúban elmondta, hogy „a nyugat-európai országok szerencsések, mert gazdagok és nagy iparvállalataik vannak, a gazdasági fejlődés pedig általában a nagy ipari cégek döntései szerint halad előre. Mi a rossz oldalán voltunk a vasfüggönynek, ezért
mi mindig szegényebbek voltunk, a cégeink is sokkal kisebbek, ezért, ha csak a cégeink fejlesztésére várunk, sokkal lassabb lenne a fejlődés, akkor ez a tesztpálya sem épült volna meg”

„Ilyenkor jön az állam, amelyik azt mondja, hogy nyúljunk bele a gazdaságba a fejlesztés oldaláról, és hozzunk létre valamit, amiről tudjuk, hogy szükség lesz rá, aminek van üzleti jövője, de kormánydöntés nélkül nem jönne létre. Ezért szánt a kormány 45 milliárd forintot erre a beruházásra” – mondta a kormányfő.  Orbán a hétvégén esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban azt mondta, azért kampányol, hogy meggyőzze az embereket arról, ne tekintsenek erre a választásra úgy, mint egy távoli, messze Európában történő dologra, mert ez az ő választásuk, ez Magyarországról szól, a magyar emberek üzenetét kell most elküldeni Brüsszelbe. 
„Nem vagyok annyira optimista, mint a mérések, mert szép időben az embereket nehezebb bevonni a politikába, de szeretné meggyőzni őket arról, hogy ez egy nagyon fontos választás lesz”

–fogalmazott. „Nem mindegy, hogy Európa élén »bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes« vezetők állnak majd, 
nem mindegy, hogy a magyar kormánynak milyen a súlya Brüsszelben, mert a választás a kormányokat is megerősíti, vagy gyengíti. A magyar kormánynak sem mindegy, milyen választási eredmény lesz”

– hangsúlyozta a miniszterelnök. „Az Európai Tanácsban, ahol a miniszterelnökök vannak, ott lesz súlya és lesz következménye annak, hogy hogyan döntenek egy-egy országban a választópolgárok, mert ennek a választásnak az eredményeképpen egy-egy miniszterelnök, egy-egy ország meggyengülhet, vagy megerősödhet” –magyarázta a tévéinterjúban Orbán.
Szerző
Témák
Orbán Viktor