Színre lépett az MSZP - Bejöhet az irányváltás

Publikálás dátuma
2017.03.17 06:01
Botka László és Molnár Gyula nagy egyetértésben tenne igazságot az országban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Botka László színre lépése, és programhirdetése nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört - mondta lapunknak a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Tóth Csaba a szocialisták tegnap indított országos politikai kampányát értékelve arról beszélt: a Botka által szabott, Molnár Gyula pártelnök által fölkarolt baloldali fordulat meghozhatja a sikert. Az MSZP Tegyünk igazságot! címmel indított akcióját is e két szereplő személyesíti meg: a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt együtt járja végig az országot májusig. Eközben a kispártok népes tábora is nő.

Országos politikai kampányt indított az MSZP Tegyünk igazságot! szlogennel - jelentette be a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje tegnap Kispesten, egy Botka-óriásplakát alatt. Molnár Gyula pártelnök szerint ma Magyarországon olyan kormány van hatalmon, amely fordított Robin Hoodként veszi el, csorbítja a szegények javait, s osztja szét saját gazdag barátai között. Az MSZP elnöke szerint a kampányban azt akarják megmutatni, hogyan lehet Magyarországból egy igazságosabb országot csinálni.

Úgy fogalmazott: "ebben az időszakban nem az a fontos, hogy a pártok hogyan tárgyalnak egymással, s hogy ki, milyen jelöltet állít a jövő évi választásra. Az MSZP ugyan továbbra is kész mind a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt-jelöltjéről tárgyalni más demokratikus kispártokkal, de jelenleg sokkal fontosabb társadalmi párbeszédet folytatni". Arról is beszélt, "élőerős", helyszíni kampányt fognak folytatni, mely során személyesen, utcákon, s köztereken lesznek majd jelen, maga a pártelnök és Botka László együtt járja végig az országot. A cél az, hogy a választópolgárokkal közösen alakítsák a baloldali programot, melyet így május elején be is mutathatnak.

Tegyünk igazságot! Ez az új baloldali politika lényege - jelentette ki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Botka László azt mondta, a magyarok legnagyobb baja, hogy igazságtalanság van az országban, az igazságtalan kormánypolitika pedig elképesztő mértékben növelte a szegénységet. "Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy gazdag-ellenes, hanem egy igazságpárti kampány. Nekünk az a célunk, hogy Magyarországon igazságos közteherviselés, igazságos adópolitika legyen". Ennek eléréséhez kívánják bevezetni a luxusadót a legmagasabb jövedelműeknél és legnagyobb vagyonú keveseknél, amiből csökkenteni lehetne az átlag alatti jövedelműek adóterhelését. Ez az új adónem alig néhány százezer családot érintene, hiszen csak a havi egymillió forint feletti jövedelműekre, a százmillió forint feletti vagyonnal rendelkezőkre, illetve a tízmillió forint feletti értékű autók, vagy egyéb luxustárgyak birtokosaira vetnék ki, amiből évente 300 milliárd forint folyna be a központi költségvetésbe - mondta Botka. Ez a forrás lenne elegendő arra, hogy adómentessé tegyék a minimálbért, a középosztályt pedig megerősítsék. "Nem választási kampány van, nagyon fontos, hogy még azt megelőzően személyesen tudjunk az emberekkel találkozni, s megbeszélni azt, milyen programmal vágunk neki jövő tavasszal a kormányváltásnak" - fogalmazott végül Botka arról, miért kezdenek országjárásba.

A szó szoros értelmében, jogilag nincsen választási kampány Magyarországon, ám, ahogyan azt politológusok mondani szokták, a kampányüzemmód valójában az előző választás másnapján megkezdődik valamennyi párt és politikus életében - mondta lapunknak Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nem választási kampányként kell az MSZP most meghirdetett akcióját értékelni, főként mert már az előző, s a jelenlegi ciklusban is voltak ehhez hasonlók, például a béremelés ügyében, de Botka László miniszterelnök-jelölti programismertető országjárása nevezhető előkampánynak. A szakértő szerint ősszel indul az igazi választási kampányüzemmód, így természetes, hogy az MSZP kormányfő-jelöltje addig is szeretné növelni ismertségét és népszerűségét, amely egyébként - különböző mérések szerint - nagyobb, mint pártjáé. Egyelőre. Tóth szerint ugyanis stratégiailag jó a Botka által meghirdetett, de az MSZP által is fölkarolt erősen balos program és irány, "balra kell fordulni", ez nem is kérdés a szocialisták számára, ez hozhat számukra sikert, csak az a kérdés, a párt következetesen kitart-e e politizálás mellett. Azzal kapcsolatban ugyanakkor a politológus szkeptikus volt, hogy mindennek egy-két hónap alatt lenne mérhető hatása, szerinte a Jobbiknak is legalább fél év kellett ahhoz, hogy néppártosodási irányvonal eljusson a köztudatba. Éppen ezért Botka színre lépése, s programhirdetése egyáltalán nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört.

A kispártok jelenlegi elzárkózása, s a baloldalt töredező feszültségek kapcsán Tóth azt mondta: teljesen természetes, hogy minden politikai párt a saját programja, saját politikája mellett áll ki, s azt tekinti a legjobbnak, épp ezért szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Botka és az MSZP népszerűségnövekedése esetén ezek a formációk pusztán ezért mégis beállnának a szocialista miniszterelnök-jelölt mögé. Ettől függetlenül az MSZP egyedül is befuthat sikert, amelyhez aztán Botka kaphat külső támogatást is ezektől a kispártoktól. "Egy év hosszú idő, azt tudjuk, hogy noha a biztos pártválasztók körében a Fidesz testhosszal vezet, valójában a társadalom jelentős része változást, azaz kormányváltást akar. Így tényleg van esély a kormányváltásra" - mondta Tóth, aki szerint az utóbbi napok pártalapítási dömpingjének is az az oka, hogy aki el akar indulni a jövő évi választáson, annak lassan jeleznie kell ezt. Azokat a szereplőket, akik most új párttal jelentkeztek, s még jelentkezhetnek, valójában a Momentum Mozgalom hozta lépéskényszerbe, épp ezért ezek a szereplők egymással rivalizálnak leginkább.

Mások is rajthoz állnának
- Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium - tüntetésszervezői készségéről ismert - igazgatója kedd este jelentette be, hogy új polgári pártot alapít. A tavasz folyamán hivatalosan is megalakulnak, és Pukli állítása szerint kész oktatási és egészségügyi koncepcióval rendelkeznek.
- Gémesi György, Gödöllő polgármestere a város március 15-i megemlékezésén jelentette be, hogy Új Kezdet néven párttá alakult a Józan Ész forradalma nevű Facebook-csoportja. Programjuk egyfajta 12 pont, az általuk "nemzeti minimumnak" nevezett tételek között szerepel a korrupció felszámolása, a szólásszabadság, az erős, független önkormányzatiság, az emberhez méltó egészségügy és hasznos tudást adó oktatás. Információink szerint e tömörüléshez csatlakozik a másik "kockásinges", Pilz Olivér is.
- "A Momentum most nekünk jó! Nem érted?" - kérdezett vissza egy fideszes képviselő az Index újságírójával történt beszélgetésben arra, miért támadja elementáris erővel a Fidesz és a kormánymédia a most párttá váló, a Fideszre egyelőre nem nagy veszélyt jelentő szervezetet. Az olimpiai népszavazásos aláírásgyűjtésben jeleskedő fiatalok nemrég alakultak párttá, ami e teória szerint nemhogy kihívója lenne a Fidesznek, épp abban segíti, hogy a baloldal tovább darabolódjon.
- A Gyurcsány Ferenc személyét érintő kritikákon annyira megsértődhetett a Demokratikus Koalíció (DK), hogy tegnapra már kifejezetten az MSZP-nek igyekezett hadat üzenni a párt szóvivője. Gréczy Zsolt közleményben kritizálta a szocialistákat, amiért négy parlamenti képviselőjük is aláírt egy törvényjavaslatot, amely "ingyen játszaná át a több milliárd forint értékű Grassalkovich-kastélyt a Fidesz vadászni járó milliárdos elitjének, a vadászkamarának". A DK szóvivője magyarázatot vár a szocialistáktól és Botka Lászlótól is "a Fidesszel való kétharmados együttműködésre". Eközben azonban a párt, az MSZP és a Párbeszéd képviselői és politikusai közösen kampányolnak a zuglói időközi önkormányzati választáson.2017.03.17 06:01

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14