Ki nevet a végén?

Meseország társadalmi terepe mára pártpolitikai gyakorlótér lett, vagy - a legújabb kori közrendvédelmi szakkifejezéssel élve - úgynevezett műveleti terület. A politika műveleti területe. Leginkább azonban játszótere.

Manapság éppen a Ki nevet a végén nevű, régimódi játék került divatba, ami valójában nem más, mint egy politikailag aberrált seggrepacsi. Amiben ma már nem az a fontos, hogy kitalálható legyen, ki volt, aki ütött, mint a régi szép időkben, hanem csak az, hogy jó nagyot lehessen odasózni.

Egy ilyen játékban vannak nyertesek és vannak vesztesek. De egyvalami biztos: a játék folyamán mindenki izgul. Ha kellemes a játék, kellemes az izgalom is. Ha viszont a játék eldurvul, sőt ha a játékszabályok folyamatosan változnak, a kellemes izgalomból félelem lesz. Kiváltképp, ha a szabályok úgy változnak, hogy azok az egyik játékost segítik, a másikat meg nem. Vagyis keresztbetesznek.

Meseországnak ebben a politikai játékában a hatalmosabb és erősebb játékos nagyobb és erősebb pacsit tud adni, amit a kisebb és gyengébb játékosnak el kell viselnie. A viszontpacsi - ha van is - gyengébb, bár láthatóan ez is bosszantja, sőt egyre gyakrabban félelembe kergeti a hatalmast.

Miből állhat össze ez a félelem? Meseországban egyre többen vannak, akik szerint az talán abból a rettegésből fakad, hogy a hatalmas veszíthet. Elveszítheti azt, amije van. Például a többséget és az azzal együtt járó hatalmat. Vagy ami még ijesztőbb, az azzal együtt járó pénzt és vagyont. Vagy, és ez a legrémisztőbb: eljöhet a számonkérés ideje.

Ez a félelem mutatkozott meg Meseország kormányának nemzeti konzultációk formájában megjelenített kényszeres önigazolási kísérleteiben. De ez a vesztéstől való félelem hívta elő azt a plakátzuhatagot is, ami hivatva volt megmondani mindenkinek, hogy miről hogyan vélekedjék. Kitől, mitől, hogyan féljen. Kit, mit kell szeretni, kit, mit kell utálni. Ezek a plakátok azt is hirdették, hogy „Meseország erősödik”. Meg hogy „Meseország erős és büszke (sőt) európai ország”. Ilyenformán egyfajta gondolat-rendőrség lett uralkodóvá Meseország közterületein.

Meseországban köztéren hirdette meg a Hatalom, hogy fél a vesztéstől.

Lássuk, miket is veszíthet el a játékos Hatalom, és annak kiszolgálói.

A Hatalom elveszítheti hatalmi többségét, az anyagi alapokat és mindent, ami ezzel együtt jár.

A kiszolgálók (kollaboránsok) pedig – és ez a legijesztőbb – elveszíthetik a védettséget. Azt az úgyszólván „kegyelmi” állapotot, hogy érinthetetlenek. Mint ahogy azok is: erkölcsi páriák.

Márpedig ha ez a védelem megszűnik, számon kérhetőek lesznek. És nemcsak számon kérhetőek, de kiesnek abból a privilegizált körből is, amely minden állami és uniós közbeszerzésen nyertes. Egyszóval megszűnik az állami források leszívhatósága, ezzel a megélhetési utánpótlás. Majd jöhet a számonkérés. Nem csoda, ha buzog a rettenet. Ha ez bekövetkezik, nagy bajban lesznek a hirtelen felépült mesés vállalatbirodalmak, amiknek működése és túlélése kizárólag Meseország állami forrásaira alapozódott - ahogyan azok hatalmi protektorai is.

Érthető, ha ez a hisztérikus rettegés mára fizikai erőszakot is kitermelt magából Meseországban. Hol verőlegények alkalmaztak fizikai terrort az állami hivatalban, hol pedig pikáns, keresztény-nemzeti próbalincselést tartottak Meseország nemzeti együttműködésének elszánt hívei azon a morálisan posványos rendezvényen, ahol évente összejönnek meghallgatni a Nagy Mesemondó meséit.

Mit veszíthet viszont a másik fél? Azaz ki nevet a végén?

Az a játékos, aki ennek az egyenlőtlen játékmezőnek a gyengébbik oldalán áll, elveszítheti évek óta belészuggerált reménytelenségét abban, hogy változás jöhet. De elveszítheti a feje fölül azokat is, akik eddig lehazaárulózták és el akarták takarítani. Ez a játékos tömeg ma már akkora, hogy nagysága átlépte az ún. kritikus tömeget. Nem mellőzhető, nem ignorálható.

Ez a tömeg elveszítheti az erkölcstelen kötelezőségeket, amikre akarata ellenére törvényileg kényszerítették. Elveszítheti azt a közérdekké felkent hatalmi érdeket, hogy minden erkölcstelenséget törvényessé kell tenni.

Mit veszíthet Meseország?

Meseország nem veszíthet. Meseország csak nyerhet. Sőt nevethet is a végén!

2017.08.17 08:01

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24