Közös fedél

Egy valódi választási kampány jellegzetessége az, hogy valódi, a megszólítandók számára érthető és szerencsés esetben támogatható ügyek mentén rendeződik. Ebben mindeddig csak a jobbközép és jobboldali radikálisok jeleskedtek. A sort a Momentumnak a 2024-es budapesti olimpia megrendezése ellen indított népszavazási kezdeményezése nyitotta meg, majd a Jobbik a béruniós elképzeléseivel folytatta. Új szín a palettán, hogy - az MSZP mellett - az ismeretlenség homályából váratlanul felbukkanó, magát a Polgári Világ Pártjának (PVP) nevező alakulat is az euró magyarországi bevezetésének támogatását kérné az állampolgároktól. Félő persze, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elveti majd népszavazási kérdésük jóváhagyását. Valószínűleg nem hatja majd meg a bizottság kormánypárti elnökét és tagjait a tavalyi pedagógus tüntetések élharcosaként megismert Pukli Istvánnak az az érvelése, hogy "vagy csatlakozunk az európai magországokhoz, vagy végérvényesen leszakadunk”.

A PVP kérdése így hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvény megalkotásával kötelezze arra a kormányt, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozás érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai átváltási árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerébe?" Tisztességes a kérdés, noha közgazdasági értelemben megkérdőjelezhető az az érvelésük, hogy "hazánk az uniós csatlakozása óta eltelt időszakban nem teremtette meg a felzárkózás alapjait". Ugyanis - Brüsszel által sem megkérdőjelezhető módon - Magyarország teljesítette az európai monetáris rendszerbe való belépés valamennyi feltételét, az úgynevezett maastrichti kritériumokat. Megteremtődött az árstabilitás, rendezett és fenntartható az államháztartás, stabil az euró-forint keresztárfolyama, a hosszú lejáratú államadósság kamatának mértéke nem tér el a követelményektől. Csak egyetlen mutatónkkal nem dicsekedhetünk, ez pedig a GDP arányos államadósság mértéke, amely a maga - trükkök nélkül számított - 76 százalékával bizony jócskán felülmúlja a 60 százalékos elfogadható szintet. De még itt sincs okunk kesergésre, mert - és ez a magyar kormány által megállításra érdemesnek ítélt Brüsszel jóindulatának csalhatatlan jele -, minden bizonnyal elfogadnák azt a tényt, hogy a GDP arányos államadósság csökkenő pályát ír le.

A PVP népszavazási kezdeményezésének célja semmi más, mint az általuk elérhető szavazópolgároknál bejelentkezni: mi is létezünk! Magyarország számára ugyanis nem alternatíva, hanem a 2004-es uniós tagságunkhoz kötődő kötelezettség a konvergencia program folyamatos teljesítése, amelynek egyetlen célja van: az euró magyarországi bevezetése. Ami szerepel a Fidesz hatályos európai programjában is. Az azonban tény, hogy a kormánypárt görcsösen ragaszkodik a nemzeti önállóság erősítéséhez a közös döntéshozatallal szemben. Ennek ravasz megfogalmazása Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél így hangzik: "A forint nevű házból akkor érdemes elköltözni, ha biztonságosabb fedelet találunk.” Higgyünk neki, és lássunk hozzá a költözködéshez, mielőtt végképp lecsúsznánk.

Szerző
2017.08.17 08:05

Népszavazást akar Hadházy a kormánypropaganda betiltásáról

Publikálás dátuma
2018.07.17 15:31
Hadházy Ákos
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A volt LMP-s képviselő három kérdést nyújtott be a választási irodához a közpénzből fizetett propaganda betiltásáért vagy legalábbis szigorú szabályozásáért.
Három népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Hadházy Ákos független (korábban LMP-s) képviselő és Kassai Dániel (aki korábban szintén az LMP képviselőjelöltje volt, de felfüggesztették tagságát), amelyek a mindent eluraló, közpénzből fizetett kormánypropaganda tiltását, illetve komoly korlátozását célozzák.  Ez a népszavazás egy „ hülyeség gátló népszavazás” – mondta kedden, a választási iroda épülete előtt Hadházy, aki korábban adott be hasonló tárgyú törvényjavaslatot is, de nincs kétsége afelől, hogy azt a kormánypárti többség lesöpri az asztalról, ezért kell népszavazással kikényszeríteni. A beadott kérdések:
„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a fizetett kormányzati hirdetéseket?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés 2019. január 1-jétől tiltsa meg azt, hogy a Kormány és az irányítása alatt álló szervek fizetett hirdetéseket tegyenek közzé?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben írja elő, hogy költségvetési szerv és köztulajdonban álló gazdasági társaság reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenysége kizárólag a címzettek számára a jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható tájékoztatásra irányulhat?
A kormány százmilliárdos nagyságrendben nyomja a propagandát – mondta a képviselő –, ami nem csak az agymosást célozza, de ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. „A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” 0 fogalmazott a képviselő.
Hadházy szerint versenyt futnak az idővel, mert szinte biztos, hogy Patyi Andrást, az NVB elnökét választják majd a Közigazgatási Felsőbíróság elnökévé, ami azt is jelenti, hogy a következő években nem engedi majd a kormánynak nem tetsző népszavazások kiírását (a Kúria helyett ugyanis az új közigazgatási bírósághoz lehet majd fordulni jogorvoslatért egyebek mellett népszavazási ügyekben is - a szerk.)
2018.07.17 15:31
Frissítve: 2018.07.17 15:33