Támogatnák a videóbíró bevezetését a klubvezetők

Publikálás dátuma
2017.10.13 07:53
Fotó: AFP/Christof Stache
Fotó: /
A labdarúgó NB I tizenkét csapata közül négy válaszolt lapunk körkérdésére a videóbíró bevezetéséről, akik reagáltak, örülnének, ha lenne lehetőség a vitás helyzetek visszanézésére.

Németországban és Olaszországban is videóbíró segíti a játékvezetők munkáját ebben a bajnoki szezonban az első osztályban. Lapunk azt követően döntött a klubok megkérdezéséről, hogy a világbajnoki selejtezőket megelőző utolsó bajnoki fordulóban Németországban a Borussia Mönchengladbach–Hannover találkozó 93. percében Christian Dingert büntetőt ítélt a hazaiak javára. Ezután Wolfgang Stark, korábbi FIFA-játékvezető, a találkozó videóbírója a sípmester fülére szólt, hogy nézze vissza az esetet újra. Dingert a pálya szélén videózott, majd megerősítette korábbi döntését, a házigazdák a belőtt büntetővel szerezték meg a három pontot. A lefújás után a vesztes hannoveriek is azt mondták, örülnek a videóbírónak, mert így mindenki biztos lehet benne, hogy nem egy téves ítélet dönt a bajnoki pontokról. Nyilatkozott a játékvezető is, aki azt mondta, számára megnyugtató volt, hogy a felvételek megerősítették, jól döntött, amikor a tizenegyes pontra mutatott.

A Népszava azt szerette volna megtudni, hogy mi az élvonalbeli klubok véleménye a videóbíró bevezetéséről, adottak-e ehhez a technikai feltételek, illetve jobb lenne-e a csapatok és a játékvezetők viszonya, ha a bírók nyilatkozhatnának a mérkőzés után, ahogy erre Németországban is lehetőséget biztosítanak számukra.

A címvédő Honvédnál örülnének a videóbíró bevezetésének, a feltételek ehhez jelenleg nem adottak a Bozsik Stadionban, de a fővárosi klubnál úgy vélik, viszonylag kis ráfordítással megoldható lenne ez a helyzet. A játékvezetők mérkőzés utáni nyilatkozatát nem támogatják Kispesten, úgy vélik, ettől nem javulna a viszony a bírók és a klubok között.

A Vasastól Vancsa Miklós ügyvezető válaszolt, aki szerint akkor lenne jó a videóbíró, ha nem magyarosan működne. „Ez alatt azt értem, hogy amit látunk, azt mondjuk be. Az NB I-es mérkőzések összefoglalóinál a stúdióban helyet foglaló szakértők például rendszeresen véleményt formálnak, csak épp nem azt mondják, amit látunk. A videóbíró esetében az lenne a jó megoldás, ha legalább három szakember nézné meg a vitatott esetet és az ő véleményük alapján születne meg a végső döntés.” Az Illovszky Stadiont most újítják fel, az új létesítményben lesz lehetőség videózni. A bírók meccs utáni értékeléséről ezt írta az angyalföldi vezető: „Természetesen jó ötletnek tartjuk. Sokkal emberibb lenne a kapcsolat a játékvezetők és a klubok, valamint a játékvezetők és a szurkolók között, ha adott esetben beismernék a hibájukat. A munkánkért ugyanis vállalni kell a felelősséget. Ugyanez a helyzet a játékosnál: ha rendszeresen rosszul teljesít, akkor csökken az értéke, kikerül a csapatból. Az biztosan nem jó rendszer, amelyben valaki a teljesítményétől függetlenül „élete végéig” bíró lehet, függetlenül attól, hogyan végzi a munkáját. Ha valami nem megy, nem kell erőltetni…”

Diósgyőrből Szabó Tamás ügyvezető úgy vélte, jót tenne a videóbíró bevezetése. Jelenleg a borsodiak is ideiglenes helyszínen fogadják az ellenfeleket, de az új arénájuk alkalmas lesz a videóbírós rendszer alkalmazására. Szabó úgy véli, jelentősen javulna a klubok és a játékvezetők viszonya, ráadásul úgy vélte, a bíróknak is az lenne az érdekük, hogy legyen lehetőségük a nyilvánosság előtt megvédeni magukat, ha bírálják őket egy-egy ítélet után.

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője szerint is jó lenne, ha bevezetnék a videóbírót, így elkerülhető lenne, hogy a mérkőzés végeredményét befolyásoló rossz ítélet szülessen. Az ügyvezető biztos benne, hogy a Haladás új stadionjában nem lesz technikai akadálya a videóbírózásnak. A német rendszerrel szemben (Kölnben vannak a mérkőzések videóbírói és onnan szólnak a meccsen dolgozó kollégájuk fülére) a szombathelyi vezető jobbnak tartaná, ha az eredményjelzőre vetítenék ki a vitatott eseteket, így a szurkolók is azonnal látnák és megértenék, adott esetben miért változtatja meg a döntését a játékvezető. Tóth azt gondolja, ha bevezetik a videóbírót, akkor nincs szükség a meccsek után játékvezetői nyilatkozatokra, a jelenlegi rendszerben azonban jó lenne, ha egy nappal a találkozók után a játékvezetők is nyilatkozhatnának a sajtónak.

Etikai kódexet sértő klubok és szövetség
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) erre a szezonra kiadott etikai kódexének 4.10. pontja így rendelkezik: „Korrekt kapcsolat a médiával. Ez a kapcsolat egyrészt a szükséges információk megadását, másrészt a személyiségi jogok kereteinek betartását, továbbá az igazsághoz és a valósághoz való feltétlen ragaszkodást jelenti.” Nyolc klub – Balmazújváros, Debrecen, Ferencváros, Mezőkövesd, Paks, Puskás Akadémia, Újpest, Videoton – nem tartotta be az etikai kódexet, nem adta meg az információkat. Ugyanez igaz a szövetségre is: vasárnap este küldtük el kérdéseinket, az automata visszaigazolás szerint 48 órán belül reagál a szövetség, ez azonban tegnapi lapzártánkig sem történt meg.

2017.10.13 07:53

Gera Zoltán is segíti majd Marco Rossit a válogatottnál

Publikálás dátuma
2018.07.21 14:04
Gera Zoltán
Fotó: AFP/ ISZA FERENC
A júniusban visszavonult játékos másodedzői feladatokat lát majd el.
Hivatalosan is munkába állt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – írja az MTI. Az olasz szakember csütörtök estig még az Európa Ligában szereplő DAC vezetőedzői feladatait látta el, de emellett – amint arról a hazai szövetség (MLSZ) honlapja szombaton beszámolt – a válogatottal kapcsolatos információkat is elkezdte gyűjteni, az új szakmai stáb tagjai pedig szombaton már a helyszíneken tekintik meg az OTP Bank Liga új idényének első mérkőzéseit. Az MLSZ június 19-én jelentette be, hogy Marco Rossi váltja a belga Georges Leekenst. Az új szakvezető, aki tavaly 24 év után bajnoki címre vezette a Budapest Honvédot, 2020 nyaráig szóló szerződést kötött. A szövetség akkor hangsúlyozta: továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a válogatott kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra – amelynek három csoportmérkőzését és egy nyolcaddöntőjét Budapesten rendezik –, emellett leszögezte, hogy az új kapitány feladata változatlanul egy versenyképes csapat kialakítása fiatal játékosok beépítésével. Marco Rossi a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában mutatkozik majd be a magyarok kispadján, így tétmérkőzéseken kell kialakítania annak a csapatnak a gerincét, amely az MLSZ elvárásai szerint képes lesz a selejtezősorozat végéig a kijutó helyekért harcolni. A szövetségi kapitány az MLSZ honlapján úgy fogalmazott: izgatottan várja, hogy együtt legyen a játékosokkal és elkezdjék a felkészülést. „Nagyon sokat kell majd beszélnünk egymással, miközben azon dolgoznunk, hogy minél hamarabb arcot, identitást adjunk a csapatnak. Szeretném a játékosokon ugyanazt az önbizalmat, ugyanazt a testbeszédet látni, amit a 2016-os Eb-n és utána láttam rajtuk. A legfontosabb, hogy ezt az önbizalmat visszaadjuk nekik” – mondta.

„Teljesen más lesz edzőként visszajönni”

Rossi klasszikus másodedzője az olasz Cosimo Inguscio lesz. Ugyancsak másodedzőként, illetve videoelemzőként dolgozik a szintén olasz Giovanni Costantino, és másodedzői feladatokat lát majd el a júniusban visszavonult, 97-szeres Gera Zoltán. Az mlsz.hu emlékeztet rá, hogy Gera sérüléssel bajlódott az elmúlt időszakban, de mind Szélesi Zoltán, mind Georges Leekens meghívta a keretbe, mivel „nyugalma, tapasztalata és alázata nagy segítséget jelentett a mindenkori szövetségi kapitány számára”. Ezt az utat folytatja Marco Rossi is, amikor számít rá, immár a szakmai stáb tagjaként. „Számomra ez egy megszokott közeg, viszont mégis teljesen más lesz edzőként visszajönni, mint játékosként. Bár a Fradinál már elkezdtem a munkát, de ez mégis a magyar válogatott, úgyhogy biztos kell majd idő, hogy megszokjam, de nagyon örülök a lehetőségnek, nagyon várom már a munkát” – nyilatkozott Gera, hozzátéve, hogy a játékosok talán eddig is odafigyeltek arra, amit mondott a pályán vagy a pályán kívül, úgyhogy ebből a szempontból szeretne minél nagyobb hasznára lenni a stábnak és a csapatnak. A kapusedző az olasz Enrico Limone lesz, erőnléti edzőként pedig honfitársa, Luigi Febbrari segíti majd Marco Rossi munkáját. Továbbra is négy fizioterapeuta gondoskodik a rehabilitációról, a csapatorvos pedig ezután is Szilas Ádám lesz. Csapatmenedzserként ezentúl is Tömő Attila tevékenykedik, és folytatja munkáját a válogatott sajtófőnökeként Szabó Gergő.
2018.07.21 14:04
Frissítve: 2018.07.21 16:34

Ingyen mehetnek be a nézők a junior műszó-vb hétvégi versenyeire

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Ingyen engedik be a nézőket a budapesti Duna Arénában zajló junior műúszó-világbajnokság hétvégi versenynapjain. A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a döntés célja a sportág további népszerűsítése.
Szombaton 16 órakor kezdődik a vegyespárosok technikai számának döntője, 18 órától pedig a csapat szabadprogram fináléjára kerül sor.
Vasárnap a szabadkombinációs csapatverseny selejtezői délelőtt 11-kor kezdődnek, a vegyespáros szabadprogram döntője 16, a szabadkombinációs csapatverseny fináléja 17 órakor kezdődik. 
A budapesti vb-t a gála zárja 19 órától.
Szerző
2018.07.21 13:38
Frissítve: 2018.07.21 13:39