Támogatnák a videóbíró bevezetését a klubvezetők

Publikálás dátuma
2017.10.13 07:53
Fotó: AFP/Christof Stache
Fotó: /
A labdarúgó NB I tizenkét csapata közül négy válaszolt lapunk körkérdésére a videóbíró bevezetéséről, akik reagáltak, örülnének, ha lenne lehetőség a vitás helyzetek visszanézésére.

Németországban és Olaszországban is videóbíró segíti a játékvezetők munkáját ebben a bajnoki szezonban az első osztályban. Lapunk azt követően döntött a klubok megkérdezéséről, hogy a világbajnoki selejtezőket megelőző utolsó bajnoki fordulóban Németországban a Borussia Mönchengladbach–Hannover találkozó 93. percében Christian Dingert büntetőt ítélt a hazaiak javára. Ezután Wolfgang Stark, korábbi FIFA-játékvezető, a találkozó videóbírója a sípmester fülére szólt, hogy nézze vissza az esetet újra. Dingert a pálya szélén videózott, majd megerősítette korábbi döntését, a házigazdák a belőtt büntetővel szerezték meg a három pontot. A lefújás után a vesztes hannoveriek is azt mondták, örülnek a videóbírónak, mert így mindenki biztos lehet benne, hogy nem egy téves ítélet dönt a bajnoki pontokról. Nyilatkozott a játékvezető is, aki azt mondta, számára megnyugtató volt, hogy a felvételek megerősítették, jól döntött, amikor a tizenegyes pontra mutatott.

A Népszava azt szerette volna megtudni, hogy mi az élvonalbeli klubok véleménye a videóbíró bevezetéséről, adottak-e ehhez a technikai feltételek, illetve jobb lenne-e a csapatok és a játékvezetők viszonya, ha a bírók nyilatkozhatnának a mérkőzés után, ahogy erre Németországban is lehetőséget biztosítanak számukra.

A címvédő Honvédnál örülnének a videóbíró bevezetésének, a feltételek ehhez jelenleg nem adottak a Bozsik Stadionban, de a fővárosi klubnál úgy vélik, viszonylag kis ráfordítással megoldható lenne ez a helyzet. A játékvezetők mérkőzés utáni nyilatkozatát nem támogatják Kispesten, úgy vélik, ettől nem javulna a viszony a bírók és a klubok között.

A Vasastól Vancsa Miklós ügyvezető válaszolt, aki szerint akkor lenne jó a videóbíró, ha nem magyarosan működne. „Ez alatt azt értem, hogy amit látunk, azt mondjuk be. Az NB I-es mérkőzések összefoglalóinál a stúdióban helyet foglaló szakértők például rendszeresen véleményt formálnak, csak épp nem azt mondják, amit látunk. A videóbíró esetében az lenne a jó megoldás, ha legalább három szakember nézné meg a vitatott esetet és az ő véleményük alapján születne meg a végső döntés.” Az Illovszky Stadiont most újítják fel, az új létesítményben lesz lehetőség videózni. A bírók meccs utáni értékeléséről ezt írta az angyalföldi vezető: „Természetesen jó ötletnek tartjuk. Sokkal emberibb lenne a kapcsolat a játékvezetők és a klubok, valamint a játékvezetők és a szurkolók között, ha adott esetben beismernék a hibájukat. A munkánkért ugyanis vállalni kell a felelősséget. Ugyanez a helyzet a játékosnál: ha rendszeresen rosszul teljesít, akkor csökken az értéke, kikerül a csapatból. Az biztosan nem jó rendszer, amelyben valaki a teljesítményétől függetlenül „élete végéig” bíró lehet, függetlenül attól, hogyan végzi a munkáját. Ha valami nem megy, nem kell erőltetni…”

Diósgyőrből Szabó Tamás ügyvezető úgy vélte, jót tenne a videóbíró bevezetése. Jelenleg a borsodiak is ideiglenes helyszínen fogadják az ellenfeleket, de az új arénájuk alkalmas lesz a videóbírós rendszer alkalmazására. Szabó úgy véli, jelentősen javulna a klubok és a játékvezetők viszonya, ráadásul úgy vélte, a bíróknak is az lenne az érdekük, hogy legyen lehetőségük a nyilvánosság előtt megvédeni magukat, ha bírálják őket egy-egy ítélet után.

Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője szerint is jó lenne, ha bevezetnék a videóbírót, így elkerülhető lenne, hogy a mérkőzés végeredményét befolyásoló rossz ítélet szülessen. Az ügyvezető biztos benne, hogy a Haladás új stadionjában nem lesz technikai akadálya a videóbírózásnak. A német rendszerrel szemben (Kölnben vannak a mérkőzések videóbírói és onnan szólnak a meccsen dolgozó kollégájuk fülére) a szombathelyi vezető jobbnak tartaná, ha az eredményjelzőre vetítenék ki a vitatott eseteket, így a szurkolók is azonnal látnák és megértenék, adott esetben miért változtatja meg a döntését a játékvezető. Tóth azt gondolja, ha bevezetik a videóbírót, akkor nincs szükség a meccsek után játékvezetői nyilatkozatokra, a jelenlegi rendszerben azonban jó lenne, ha egy nappal a találkozók után a játékvezetők is nyilatkozhatnának a sajtónak.

Etikai kódexet sértő klubok és szövetség
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) erre a szezonra kiadott etikai kódexének 4.10. pontja így rendelkezik: „Korrekt kapcsolat a médiával. Ez a kapcsolat egyrészt a szükséges információk megadását, másrészt a személyiségi jogok kereteinek betartását, továbbá az igazsághoz és a valósághoz való feltétlen ragaszkodást jelenti.” Nyolc klub – Balmazújváros, Debrecen, Ferencváros, Mezőkövesd, Paks, Puskás Akadémia, Újpest, Videoton – nem tartotta be az etikai kódexet, nem adta meg az információkat. Ugyanez igaz a szövetségre is: vasárnap este küldtük el kérdéseinket, az automata visszaigazolás szerint 48 órán belül reagál a szövetség, ez azonban tegnapi lapzártánkig sem történt meg.

2017.10.13 07:53

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01