Pécs még harcol Sorossal

Publikálás dátuma
2018.03.03 06:04
Tüntetés Pécsen a civilek mellett. Népszava fotó
Fotó: /

Nem tarthat rendezvényt a pécsi Művészetek Házában az Emberség Erejével Alapítvány (EEA), mivel az épületet hasznosító Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője, Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész nem kívánja a civil szervezetnek bérbe adni a kft. ingatlanját.

Korábban megírtuk: a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány idén 130 millió forinttal támogatja a dél-dunántúli civil szervezeteket, s a pénz elosztását a pécsi Emberség Erejével Alapítvány koordinálja. A megyeszékhely kormánypárti többségű közgyűlése erről értesülve decemberben határozatban szólította fel a város polgárait és vállalkozásait, hogy ne adják bérbe ingatlanjukat a Soros által támogatott szervezeteknek. A pécsi fideszes vezetők azt sulykolták (noha erre semmilyen bizonyítékuk nem volt), hogy a nem kívánatosnak minősített szervezetek valószínűleg migránsokat akarnak betelepíteni a térségbe. A határozat után az a cég, amelyik addig bérbe adta ingatlanját az EEA-nak, felmondta az alapítvánnyal a szerződést, ezért a szervezet kénytelen volt új helyet keresni magának.

Vincze Balázs a közgyűlési határozattal indokolta elzárkózását, s azzal, hogy a Művészetek Háza is önkormányzati intézmény. Megkérdeztük tőle, hogy saját elhatározásból döntött-e a bérbeadás megtagadásáról, amire azt felelte, hogy nem kapott utasítást a város vezetőitől.

Amúgy az EEA-hoz 111 Baranya, Somogy és Tolna megyei alapítvány pályázott támogatásért, február közepén hatvanan kaptak kisebb-nagyobb összeget, s mint azt az alapítvány szóvivője, Mester Zoltán elmondta, a nyertesek szociális, kulturális, egészségügyi és közösségfejlesztő munkát végeznek. A díjazottak közül egyik sem foglalkozik menekültekkel. (A Művészetek Házába tervezett rendezvényen egyébként a nyertes szervezetekkel találkozott volna az EEA.)

A történethez tartozik, hogy az EEA pert indított az alapítvány hátrányos megkülönböztetése miatt Pécs önkormányzata ellen. Az általunk megkérdezett jogászok szerint csaknem biztos, hogy a pert az alapítvány megnyeri, hisz a pécsi várostyák – helyben sokak ellenérzését kiváltó - határozata vitathatatlanul diszkriminatív. Az egyik jogász felvetette, hogy a városvezetés megengedhetné, hogy eltekint a szerencsétlen határozattól, ehhez nem kellene más, mint nyitottság és jóízlés. Az ötletet felvető ügyvéd azonban hozzátette: a rendelet elfogadása azt mutatja, hogy a városvezetésből mindkettő hiányzik, így nem számíthatunk arra, hogy Pécs felfüggeszti határozatát a jogerős verdiktig.

2018.03.03 06:04

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39