Egy lépésre van a szakadástól a berlini kormánykoalíció

Publikálás dátuma
2018.07.01 18:21

Fotó: DPA/ KAY NIETFELD
Nem elégedett a CSU a brüsszeli uniós csúcson született zárónyilatkozattal, a párt vezetői vasárnap este döntenek arról, hogyan tovább. Mindenki máshogy értelmezi a brüsszeli eredményeket, ráadásul a közép-európai országok meghazudtolták a kancellárt.
Döntő szakaszához érkezett a német kormányválság. Angela Merkel kancellár szombaton este találkozott Horst Seehofer belügyminiszterrel, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, információk azonban nem szivárogtak ki megbeszéléseikről. Seehofer két órán át tartó tárgyalás után hagyta el a kancellária hivatalát.
A CDU, illetve a CSU vezetősége vasárnap tanácskozott a kialakult helyzetről. Angela Merkel a koalíciós partner szociáldemokrata SPD, illetve a CSU pártvezetőinek és frakcióvezetőinek írott levelében kifejtette, késznek mutatkozik a menekültpolitikában egy sor szigorításra. A dokumentum szerint 14 ország – köztük Magyarország – ígéretet tett Merkel kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó menekülteket befogadnák azok az államok, amelyekben az Európai Unió területén először regisztrálták őket. A jelentés név szerint említette Belgiumot, Dániát, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Litvániát, Lettországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Portugáliát, Svédországot, Csehországot és Magyarországot.
Mindez azért volt meglepő, mert a berlini, illetve brüsszeli menekültpolitikát folyvást elutasító visegrádi négyek közül hármat is felsoroltak. Elsőként azonban Magyarország cáfolt. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt közölte, semmilyen megállapodás nem jött létre Magyarország és Németország között a kérdésben, egyúttal a „szokásos politikai kacsának” nevezte. Cáfolta a megegyezést Andrej Babis cseh miniszterelnök. A Franciaországban munkalátogatáson tartózkodó kormányfő kifejtette, „ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz”. Angela Merkel sajnálattal fogadta a döntést. Ugyanakkor szombaton este az egyik német kormányszóvivő azt állította, "a cseh fél kifejezte hajlandóságát arra, hogy megállapodást kössön a menekültek visszaküldését szolgáló együttműködés javításáról." Később aztán a lengyel kormány cáfolata is befutott Berlinbe. „Nem született új, a menedékkérők befogadását érintő megállapodás” – közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője, Artur Lompart.
A CSU-nál eleve kétkedéssel fogadták az Európai Unió pénteken zárult csúcstalálkozóján a menekültpolitikával kapcsolatban született nyilatkozatot. Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője pedig a Bild am Sonntagnak elmondta, kiindulva a tagországokból érkezett cáfolatokból, nem lehet bízni abban, hogy a zárónyilatkozatban foglaltak megvalósulnak. Előzőleg, még az uniós csúcsot követően az abban foglaltakat szerinte úgy lehet értelmezni, hogy az egyes tagországok egyéni döntéseket hozhatnak a menekültkérdésben, vagyis lehetővé válna Horst Seehofer terve, s a CSU visszafordíthatja a határon azokat a menedékkérőket, akiket már egy másik országban regisztráltak. Ezt azonban szombaton este cáfolta a német kormányszóvivő. Rámutatott, a nyilatkozat szerint szó sincs arról, hogy a tagállamok egyoldalú döntéseket hozhatnának más tagországok kárára.
A kereszténydemokrata CDU vezetése teljességgel kiállt a kancellár mellett. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy foglalt állást, hogy az uniós csúcs jobb eredményt hozott, mint amilyet néhány nappal korábban reméltek. Reményét fejezte ki, hogy a CSU már nem akar egyéni döntést hozni. Thomas Strobl, Baden-Württemberg belügyminisztere pedig azt közölte, bízik benne, hogy az EU külső határai védelmét illetően a szavakat hamarosan tettek követik majd. Úgy vélte, addig, amíg a külső határokat nem védik kellőképpen, a belső határoknál is fokozottabb rendőri jelenlétre van szükség.
Günther Oettinger német uniós biztos, a CDU elnökségi tagja figyelmeztetett arra, az uniós zárónyilatkozat csak annak köszönhetően jöhetett létre, hogy a német kancellár óriási tekintélynek örvend Európában. „Ez rendkívül értékes Németország számára, ezt senki sem rombolhatja le” – hangoztatta. A két uniópárt ifjúsági szerve, a Junge Union (JU) óva intette a szakadástól a CDU-t és a CSU-t. „Felhívjuk őket arra: egységet alkotunk, összetartozunk. A hazánkért”. A nyilatkozatot egyhangúan fogadták el, ami azért figyelemreméltó, mert a JU bajorországi tagszerve igen kritikus a kancellárral szemben.
2018.07.01 18:21
Frissítve: 2018.07.01 18:29

Trump és Putyin a Fehér Házban folytathatja

Publikálás dátuma
2018.07.20 15:27

Fotó: AFP/ Michael Klimentyev
Az amerikai elnök meghívta Washingtonba az orosz elnököt. A látogatásra az ősz folyamán kerülhet sor.
Donald Trump és Vlagyimir Putyin hétfői találkozója Helsinkiben - kettőjük első hivatalos kétoldalú megbeszélése - a média számára látható síkon felettébb ellentmondásosan alakult. A két elnök közös záró sajtótájékoztatóját elsősorban az a téma uralta, hogy beavatkozott-e Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztásba, mégpedig Putyin utasítására, az akkori republikánus elnökjelölt, Trump győzelmének az előmozdítása érdekében. Előzőleg az amerikai hírszerző közösség azt állapította meg, hogy igen, és ezt a következtetést a szenátus hírszerzési bizottsága is elfogadta. Helsinkiben Trump - miként az újságírókkal közölte - felvetette a kérdést Putyinnak, aki azonban rendkívül meggyőzően azt válaszolta neki, hogy nem volt semmilyen beavatkozás. Arra a kérdésre, hogy kinek hisz inkább, saját hírszerzésének vagy az orosz vezetőnek, Trump arról beszélt, hogy nem látja, miért kellene felelősnek tekintenie Oroszországot. A hatalmas hazai felhördülés nyomán később, immár Washingtonban az elnök korrigálta önmagát, azt állította, hogy nem ezt akarta mondani, nem zárta ki az orosz beavatkozási kísérlet eshetőségét, de amellett kitartott, hogy nem tudták befolyásolni a fejleményeket, és hogy ő ettől teljesen függetlenül és magabiztosan verte meg a választáson demokrata riválisát, Hillary Clintont. A Demokrata Párt és az amerikai média jelentős része értetlenséggel fogadta az elnök egymásnak ellentmondó megnyilvánulásait, az amerikai hírszerző szervezetek közösségének az igazgatója, Dan Coats pedig egy Colorado állambeli biztonságpolitikai fórumon  azt mondta: fogalma sincs arról, mi hangzott el saját elnöke és az orosz államfő négyszemközti  - pontosabban: csak a tolmácsok jelenlétében lezajlott - megbeszélésén. Trump viszont - mint Twitter-bejegyzéseiből kiderül - már arra készül, hogy az ősz folyamán a Fehér Házban tárgyaljon Putyinnal a terrorizmus elleni küzdelemről, Izrael biztonságának ügyéről, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról, Ukrajnáról, a Közel-Keletről és Észak-Koreáról. Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok csoportjának a vezetője bírálta Putyin meghívását. Szerinte addig, amíg nem tudják meg, mi történt azon a bő két órás bizalmas megbeszélésen Helsinkiben, az elnöknek nem kellene újabb találkozót tartania Putyinnal.
2018.07.20 15:27
Frissítve: 2018.07.20 16:22

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20