A nyolcadik fiút is kimentették a thaiföldi barlangból

Publikálás dátuma
2018.07.09 12:43

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
Már csak négyen maradtak bent, és az edzőjük. A korábbinál is több résztvevő bevonásával folytatódott a vasárnap félbemaradt mentőakció, amit végül kedden terveznek befejezni.
Újabb sikeres mentőakciót hajtottak végre a búvárok hétfőn, és kihozták a vízzel elárasztott barlangból az ott rekedt focicsapat nyolcadik tagját is – erősítették meg hivatalosan a Reuters szemtanúktól származó információit. Sajtóhírek szerint mindannyian jól vannak, bár eléggé áthűltek.
A mentési munkálatokat kedden fogják folytatni, írja a BBC: négy fiú és az edzőjük továbbra is a Thang Luang barlangban vár.
Vasárnap szintén négy gyereket mentettek ki a június 23-án eltűnt, majd kilenc nappal később egy elzárt üregben megtalált csapat tagjai közül.

Mindenki segíteni akar

Szükség esetére felajánlotta segítségét a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg is elismert stábja Thaiföldnek - írja az MTI. A thaiföldi kormány megköszönte a gesztust, hozzátéve: a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás. Amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre, időben jelzik.

Az újabb küldetés helyi idő szerint reggel 9-kor kezdődött, mondta a BBC értesülései szerint a mentést koordináló Narongsak Osottanakorn. Várhatóan este 9-ig fog tartani. A vasárnapinál most több ember vesz részt az akcióban.
Az elmúlt napon esett eső miatti, a vízszint emelkedésével kapcsolatos aggodalmakra válaszul Narongsak úgy nyilatkozott: a körülmények vannak olyan jók, mint vasárnap voltak.
A kijutott gyerekek nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, tekintettel a továbbra is a barlangban rekedt fiúk családjára. Fertőzésveszély miatt a kijutottak sem érintkezhetnek még családtagjaikkal a szó fizikai értelmében, csak majd ha az orvosok megbizonyosodtak róla, hogy immunrendszerük kellően megerősödött. Ez persze nem jelenti, hogy például üvegfallal elválasztva ne láthatnák egymást.

Az edző: hős vagy vádlott?

Ekapol Chanthawong (Ek) volt az, aki a monszun miatt lezárt barlangba besétált a gyerekekkel. Ennek ellenére még a fiúk szüleitől is hallani olyan nyilatkozatokat, amiben hősként beszélnek róla - írja az Index. A 25 éves férfi fiatalon elárvult, majd egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, 22 éves koráig élt szerzetesként. Amikor rátaláltak a barlangban rekedt csapatra, Ek volt a legrosszabb állapotban: alig evett és ivott, hogy a szűkös készletekből több jusson a gyerekeknek. Ezen túl meditációs gyakorlatokra tanította a csapatot, hogy minél kevesebb energiát emésszenek fel. Bár a közvélemény mellette áll, ismerősei szerint magát fogja vádolni a történtekért, és a büntetőjogi felelősségre vonást is aligha kerülheti el.

2018.07.09 12:43
Frissítve: 2018.07.09 17:18

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23

Washingtontól Jeruzsálemig ível az illiberális románc

Publikálás dátuma
2018.07.20 20:15

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/
Az Amerikai Zsidó Tanács döbbenten bírálta az Orbán-vizit idején elfogadott új izraeli nemzetállamtörvényt, a magyar miniszterelnöknek viszont csak dicsérő szavai voltak vendéglátója, Benjamin Netanjahu irányába.
A judaizmus szent helyét, a Nyugati Falat látogatta meg péntek reggel Orbán Viktor. Ez volt a kormányfő szerdán kezdődött hivatalos izraeli látogatásának záróprogramja. A falnál tett látogatásával olyan fontos vezetők nyomdokaiba lépett, mint Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök vagy Vilmos herceg, a brit (2. számú) trónörökös. 
A Jerusalem Post izraeli konzervatív napilap beszámolója szerint a magyar miniszterelnököt fogadta a létesítmény alapítványának igazgatója, Mordechai Eliav, majd a nyugati fal rabbija, Shmuel Rabinowitz megáldotta, hogy a Síratófalba elhelyezett papírcetlire felírt kívánsága teljesüljön. Az alapítvány igazgatója a történelmi háttér ismertetése mellett arról is beszélt, mit jelent és mit jelentett mindig a világ zsidóságának Jeruzsálem, a rabbi pedig az áldás előtt elszavalta számára a 21. zsoltárt. Orbán Viktor elmondta, mennyire elbűvölték az előző két nap során látottak. A két nap viszont nagyon rövidnek bizonyult, szívesen visszatérne családjával egy hosszabb izraeli kirándulásra, számolt be Jerusalem Post. 
A konzervatív napilap azonban azt is kiemelte, hogy a migrációellenes magyar miniszterelnök megítélése „ellentmondásos”, és emlékeztetett arra, hogy az izraeli-magyar államközi kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók. A tavaly július 19-én Budapestre látogató Benjamin Netanjahu volt az első izraeli kormányfő, aki az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolatok felvétele óta Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Izraelben. A magyar kormány feje ez alkalommal azt is előrebocsátotta, hogy 2019-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulóját meg fogják ünnepelni. Hangsúlyozta azt is, örül, hogy mostani látogatása Izrael Állam létesítésének 70. évfordulóján került sorra. 
A magyar-izraeli kapcsolatok javulása valóban üdvözlendő tény, de ezen túlmenően több szépséghibája is van az Orbán-Netanjahu szövetségnek. Mindenekelőtt az, amit maga Orbán Viktor is hangsúlyozott a csütörtöki, Netanjahuval közösen tartott sajtótájékoztatón, hogy „azonosan látják a 21. század” nagy kérdéseit. Merthogy mindez elsősorban az Orbán Viktorral szemben kritikus izraeli média és civil szervezetek által is hangsúlyozott illiberális, a demokratikus alapelvekkel szembe menő nézetazonosságban, vagyis abban nyilvánul meg, hogy mindkét miniszterelnök tudatosan és következetesen próbálkozik a jogállam lebontásával saját országában. Az ellenzéki Haaretz értékelésében tovább ment, és a Washingtontól Jeruzsálemig ívelő illiberális románcról írt. 
Amint arról az Orbán-vizit kapcsán beszámoltunk már, csütörtök hajnalban fogadta el az izraeli törvényhozás azt a nemzetállamtörvényt, amelyet még izraeli ellenzékiek is az apartheid jelzővel illettek. Bár végső változatában a hazai és nemzetközi felháborodás következtében némiképp módosult a jogszabály legvitatottabb része, a kizárólagosan zsidó települések létesítését ösztönző passzus, számos olyan rendelkezése maradt, amely világszerte tiltakozást szült. Az Európai Unió, amely előzetesen is tiltakozott a diszkriminatív előírások miatt, többek között azért fejezte ki aggodalmát, mert a kétállamos megoldás ellehetetlenítését látja a törvényben az arab kisebbség jogainak csorbulása mellett. Tiltakozott az Amerikai Zsidó Tanács is: az ynetnews portál beszámolója szerint azt emelték ki, hogy ez a Netanjahu által is szorgalmazott törvény árt a zsidóságnak és Izraelnek egyaránt.
A környező országok közül elsőként Törökország állt ki a törvény ellen, többek között azt kifogásolva, hogy Jeruzsálemet a zsidó nép osztatlan fővárosaként határozza meg.
2018.07.20 20:15