Már négyet kimentettek a thai barlangban rekedt gyerekek közül

Publikálás dátuma
2018.07.08 09:29

Fotó: AFP/ LILLIAN SUWANRUMPHA
A két hete egy vízzel elárasztott barlangba szorult 12 fiú és edzőjük felszínre hozását hétfőn tudják csak folytatni a hatóságok.
A mentőalakulatok reggel 10-kor elindultak - nyilatkozta a műveletet vezető Narongsak Osottanakorn a BBC tudósítása szerint. A helyszínen jelenleg csak a búvárok - 18-an -, orvosok és a biztonsági személyzet tartózkodhat.
Ha most nem sikerül felszínre hozni őket, akkor jelentősen rosszabb helyzetbe kerülnek:
3-4 nap múlva újabb heves esőzésekre lehet számítani a környéken.
A fiúkat egyesével hozzák ki, így nem kizárt, hogy napokig is eltart mire közülük az utolsó is kijut. Narongsak szerint mindannyian jól vannak, és az előzetes orvosi vizsgálat alapján fizikailag és szellemileg is alkalmasak a több kilométeres barlangi útra.
"Eltökéltek és fókuszáltak"
- fogalmazott Narongsak.
A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő, már csak a távolságnál fogva is - írja az MTI. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken a nehéz körülmények miatt életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja -
a fiatal fiúk közt pedig olyan is van, aki még úszni sem tanult meg.
Egy-egy gyereket kettő búvár kísér az útja során: egyikük előtte úszva vezeti és viszi a búvárfelszerelését, egy másik pedig mögötte haladva vigyáz rá. A fiúkon a légzés megkönnyítéséért a megszokott búvármaszkok helyett a teljes arcukat takaró légző maszkok vannak. A tájékozódást egy, az útvonalon végigvezetett kötél segíti. Az útvonalon olyan szakasz is van, ahol úszás helyett lehetőség van mászni, vagy esetleg még sétálni is lehet.

Egy menekült fiú segített

A Tham Luang barlangban rekedt focicsapat egyetlen tagja tud csak angolul: Adul Sam-on, egy 14 éves mianmari menekült - írja a Straits Times. Egy brit barlangi mentő csoport érte el először a fiúkat, de Sam-on fordítása nélkül nem sokat tudtak volna meg hogylétükről és legfontosabb szükségelteikről, így arról, hogy mindenek előtt éhesek. A fiúnak a kereszténysége miatt üldözött családjából egyedüliként sikerült eddig Thaiföldre jutnia. Ez is csak viszonylagos biztonságot jelent: nincsen állampolgársága, sem papírjai, így többek közt bakszámlája sem lehet és munkát sem vállalhat tanulmányai után. Thaiföld 2024-re ígérte, hogy a hozzá hasonló hontalan személyeket regisztrálja, jogilag így rendezve bizonytalan helyzetüket.

Már négy fiút a felszínre hoztak - írja a BBC. Őket először a helyszínen látták el, majd elindultak velük a legközelebbi, nagyjából egy órás útra lévő kórházba, ahol a szüleikkel is találkozhatnak. A leginkább legyengültekkel kezdték a mentést.
Csak hétfőn fogják folytatni a mentést
- nyilatkozta a munkálatokat vezető Narongsak.
Egy sajtótájékoztatón arról számolt be, nagyjából 10 órás szünetet tartanak, hogy a mentőalakulatok felkészülhessenek a következő küldetésre. Elmondta azt is, mind a négy fiú "tökéletes állapotban van".
Előzetesen úgy tippelték a szakértők, helyi idő szerint este 9-re - Magyarországon ez délután 4 - éri el az első fiú a barlang kijáratát. A vízszint viszont valamelyest csökkent idő közben, ez pedig nagyban gyorsította a haladást.

Szakadékba zuhant a mentőegységek egy járműve

10 emberrel együtt szakadékba zuhant a mentőalakulatok egyik járműve - számol be a FoxNews. A legtöbben csak könnyebben sérültek, de az egyik utas súlyos sérüléseket is szenvedett. A szerencsétlenül járt mentők a hegy tetején kerestek lejáratokat a barlangrendszerbe, hogy - siker esetén - ezzel könnyítsék a mentést.

2018.07.08 09:29
Frissítve: 2018.07.08 16:29

Vége a veszélyes kihívásoknak: a YouTube letiltja a gyanús videókat

Publikálás dátuma
2019.01.16 16:10

Fotó: Youtube/
A YouTube közösségi videomegosztó letiltja platformjáról a veszélyes, a nézőket érzelmileg sokkoló viccesnek szánt tartalmakat és kihívásokat. A lépést az váltotta ki, hogy ezek több alkalommal végződtek sérüléssel vagy halállal - írta az MTI a BBC News alapján.
A Google tulajdonában lévő YouTube leszögezte, hogy ilyen otrombaságoknak többé nincs helye a videomegosztó portálon. Ugyanakkor az új tiltás arra is utal, hogy a portál láthatóan nem tud érvényt szerezni a káros tartalmakat szabályozó meglévő rendelkezéseinek. A Buzzfeed jelentése részletesen beszámol arról, hogy miközben a YouTube már korábban ígéretet tett a durva ugratásokat bemutató vagy arra utaló képek eltávolítására, ilyesmi még mindig található a közösségi oldalon. Néhány ilyen videónak több millió nézője volt már, miközben a csatorna azt állítja, hogy erélyesen dolgozik a visszaélések ellehetetlenítésén. Az új tilalomnak még nehezebb lehet majd érvényt szerezni, hiszen sok esetben nem egyszerű eldönteni, hogy károsnak tekinthető-e.
A csatorna gyakori kérdések rovatában üzenetet is küldött a felhasználóknak, amelyben kifejtette, hogy a YouTube sok kedves kihívásnak és vicces videónak ad helyet, de mindig voltak olyan irányelvei, amelyek meghatározták, hogy meddig lehet elmenni ezekkel, meddig nem károsak vagy veszélyesek. Ezek az irányelvek tiltják azokat a tartalmakat is, amelyek veszélyes tevékenységre bíztatnak, és azt is tisztázzák, hogy mi számít veszélyes kihívásnak és durvaságnak. Ennek megfelelően tilos a "súlyos testi sérülés veszélyével járó csínyekről készült videók" közzététele. A tiltott videók közé tartoznak azok is, amelyekben valakivel csak elhitetik, hogy súlyos veszélyben van, de közben nem fenyegeti semmi. Az olyan videókat is letiltják, amelyek képsorai életre szóló traumát okozhatnak gyerekeknek, például az olyan durva ugratásokat, amikor egy gyerekkel elhitetik, hogy a szülei meghaltak.
A YouTube szabályzatának szigorítására azt követően került sor, hogy tavaly májusban elítéltek egy húszéves amerikai nőt, aki agyonlőtte barátját, miközben videón közvetítették azt a mutatványt, hogy a férfi egy enciklopédiát maga elé tartva akar felfogni egy lövést. Emellett az amerikai hatóságok szerint sokan egy videó hatására szenvedtek mérgezést. A felvételen az volt látható, hogy emberek mosogatószert tartalmazó műanyag párnácskákat esznek. A termék forgalmazója Rob Gronkowski amerikaifutball-sztár közreműködésével kezdett kampányt, hogy a közösségi médián figyelmeztesse az embereket a mérgezés veszélyére. Legutóbb a Netflix filmje, a Sandra Bullock főszereplésével forgatott Madarak a dobozban váltott ki hasonló őrületet, mivel a főhőshöz hasonlóan sokan tettek próbát azzal, hogy bekötött szemmel csináltak valamit, például autót vezettek, aminek következtében legalább egyikük karambolozott.
2019.01.16 16:10

Az O1G híre már Kínáig is eljutott

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:27

Fotó: / Molnár Ádám
Az Aliexpressen feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó.
A kínai Alibaba Group által 2010-ben alapított Aliexpress a világ legnagyobb online viszonteladói oldala. Kisvállalkozókat fog össze, s szinte fillérekért lehet vásárolni megannyi terméket. A jelek szerint az Aliexpressen eladó vállalkozók Magyarországról is kapnak megrendeléseket. A honlapon ugyanis feltűnt egy O1G-t ábrázoló kulcstartó. Hatféle színben, illetve méretben lehet hozzájutni, s valóban fillérekért, hiszen az ár még az egy dollárt sem éri el. A szállítás a megrendelői oldal szerint ingyenes Kínából, s a termék 30-50 nap alatt ér Magyarországra. A – mondjuk így – medál 25 milliméteres.
2019.01.16 15:27
Frissítve: 2019.01.16 15:34