Távozott főszerkesztő - Megszólalt a Zoom.hu tulajdonosa

Publikálás dátuma
2017.09.21 12:42
FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Nem az Orbán család cégügyeiről szóló cikk átvétele miatt kellett távoznia Zappe Gábornak – állítja a Zoom.hu tulajdonosa. Tarjányi Péter azt is elmondta, miért kellett letörölni a Magyar Nemzettől átvett hírt, és egy - ideiglenesen eltávolított - közleményt, ami arról szólt, hogy a portál teljesen független a szintén általa alapított Magyar Progresszív Mozgalomtól.

"Ugyan én jelentettem be az indulást, de ez nem azt jelenti, hogy én leszek a vezetője is. Csak az ügyvezetést szeretném vinni, ha megválasztanak a napokban sorra kerülő szavazáson. Nincsenek politikai ambícióim, és nem szeretnék országgyűlési képviselő lenni" - jelentette ki Tarjányi azzal kapcsolatban, hogy a közelmúltban bejelentette, többekkel együtt megalakítja a Magyar Progresszív Mozgalmat (MPM). A Zoom.hu tulajdonosa és ügyvezető igazgatója azt is elmondta, hogy a mozgalom nem fogja kommunikációs fegyverként használni a mozgalmat. Szerinte nem vonták vissza a mozgalomtól távolságot hirdető közleményt, csak akkor került ki a cikk, amikor még nem volt meg a mozgalom sajtótájékoztatójának időpontja, arra vártak. "A kolléga viszont véletlenül rányomott az élesítésre, de csak két percig volt kint. Nem tudtam róla, hogy kiment, és azt is csak utólag tudtam meg, hogy vissza lett vonva. Nem adtam utasítást, hogy vonják vissza. Vasárnap értesültem az egész ügyről" - nyilatkozta.

A Magyar Nemzettől átvett hírt Simicska Lajos miatt vették le a portálról, de nem ezért távozott Zappe Gábor, ugyanis ő már a cikk előtti napon tudta, hogy nem marad főszerkesztő. Tarjányi azzal is indokolta a cikk törlését, hogy az induláskor az volt az egyik alapelvárása, hogy a Zoomon saját anyagokkal kell kijönni, legalább 90 százalékban, ez azonban nem valósult meg. "Ezzel hívtam fel a Gábort. Mondtam neki, hogy ez nem saját anyag, ezt nem tartom újságcikknek az újságomnál. Később egyébként ugyanúgy foglalkoztunk az üggyel, csak saját anyag lett belőle. A beszélgetésből végül kakaskodás lett, amit nem tudok elfogadni. Benne nyilván dolgozott az előző nap, a különválás kapcsán, bennem pedig az volt, hogy tulajdonosként, ha valami nem tetszik, akkor azt hadd jelezzem" - magyarázta Tarjányi a lapnak.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el! 

Szerző
2017.09.21 12:42

Életet mentett a hős szállodai recepciós

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:25

Fotó: Facebook/ Országos Mentőszolgálat
Hotelben esett össze egy idős asszony, a fiatal férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.
Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán mondott köszönetet egy szálloda recepciósának, aki egy idős nő segítségére sietett. Az asszony a hotelben esett össze, és miután a férfi nem tapasztalt légzést, azonnal megkezdte a beteg újraélesztését. Bár a központi rohamkocsi hamar a helyszínre ért és emelt szinten folytatta az ellátást, a fiatal szállodai alkalmazott sem tétlenkedett: segítette a további beavatkozásokat és még a betegmozgatásban is részt vett. Az idős nőt végül – az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően – stabil állapotban szállították.
„A helyszínen nem igazán volt alkalmunk megköszönni a hős recepciós segítségét de remélem így talán elér hozzá!”
– mondta az eset után a mentőorvos.
2018.08.17 17:25
Frissítve: 2018.08.17 17:25

A nyugdíjreform talán már nem is elég

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:52

Fotó: / Kállai Márton
Nem omlik össze a nyugdíjrendszer, de egyre nőnek a feszültségek: a frissen nyugdíjba vonulók és az idősebbek közt, de a 40 év után visszavonuló nők és a rugalmatlan korhatár miatt munkában maradók közt is.
Mielőbbi nyugdíjreformot sürget legújabb elemzésében az egyik legismertebb hazai nyugdíjszakértő. Simonovits András az Indexen arról értekezett, hogy azért lett volna jobb az egykor általa is támogatott inflációkövető nyugdíjemelés helyett mégis az előző évi nettó bérnövekedés felét is tartalmazó „svájci indexálásnál” maradni, mert akkor a régebbi ellátások is magasabb arányban nőttek volna. Az emiatt emelkedő nyugdíjkifizetések pedig óvatosabb béremelésre kényszerítették volna a kormányt, amely most a magas béremelésekkel és a szociális hozzájárulási adó szintén radikális csökkentésével látszólag paradicsomi állapotokat teremtett a munkavállalók és a munkaadók számára. A progresszív személyi jövedelemadó eltörlése és az utóbbi két év reálbérrobbanása azonban szinte elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott a nyugdíjrendszerbe – szögezi le Simonovits. Már 18 százalékos rés keletkezett az azonos körülmények között 2-3 éve és a most nyugdíjba vonult friss nyugdíjasok között, és az idősebbek leszakadása idén, sőt a szerző szerint 2021-ig tovább nő. Végeredményként pedig az összes nyugdíjas rosszul jár, hiszen ellátásuk egyre kevesebbet ér a bérekhez képest. Ez az úgynevezett „helyettesítési ráta” 2015-ben még majdnem 70 százalék volt, ma már alig magasabb 50 százaléknál. A szakértő arra figyelmeztet a cikkben, hogy a bérnövekedés törvényszerűen lassul majd, a magasabb induló nyugdíjjal belépők hatására emelkedik az átlagnyugdíj és a helyettesítési arány visszaáll a magasabb szintre. Ezek hatására pedig néhány év múlva az akkori kormány kénytelen lesz ismét emelni a járulékkulcsokat. Simonovits András ehhez hozzáveszi azt a feszültséget is, ami a Nők40 lehetőségével élni tudók és a teljesen rugalmatlan, de egyre emelkedő korhatár miatt munkavégzésre kényszerített tömegek között feszül. Hevesen tiltakozik a biztosítók által gerjesztett hisztéria ellen, hogy a magyar nyugdíjrendszer hamarosan összeomlik, de állítja: Nők40 nélküli rugalmasabb korhatárt, progresszív személyi jövedelemadót és nem csak inflációkövető indexálást kell bevezetni – lehetőleg minél hamarabb.
Szerző
2018.08.17 16:52