Katalán népszavazás - Hamarosan kikiáltják a függetlenséget

Publikálás dátuma
2017.10.03 07:37
Fotó: AFP/Burak Akbulut-Anadolu Agency
Fotó: /

Carles Puigdemont katalán vezető az alkotmánybíróság által felfüggesztett vasárnapi referendum után igen homályosan fogalmazott Katalónia jövőjével kapcsolatban, csupán annyit mondott, hogy a „napokban” kikiáltják a függetlenséget. Bár igen nagy a bizonytalanság, és nehéz kiszámítani a katalán kormány lépéseit, a spanyol sajtóban megjelent információk szerint szerdán, a regionális parlament ülése után kerülhet sor erre.

„Elnyertük a jogot, hogy legyen egy független államunk, köztársaság formájában” – mondta vasárnap késő este Puigdemont a referendum kérdését idézve. Még nem lehetett tudni az eredményeket, ám már akkor sem volt kérdés, hogy az igenek győznek. Hétfő délutánra a szavazatok többségét már összeszámolták, ezek szerint 90 százalék tette le voksát a függetlenség mellett. A részvételi arány 40 százalék volt: 2,26 millió katalán szavazott, kevesebb, mint a 2014-es konzultációvá szelídített referendumon, amelyen 2,3 millióan járultak az urnák elé. Mindezt úgy, hogy több spanyol médium, köztük a La Razón információi szerint olyan kaotikus állapotok uralkodtak vasárnap, hogy egyesek több alkalommal is szavaztak.

Hétfőn már nyugodtabb volt a hangulat, ma viszont megbénulhat a régió, mivel több szakszervezet általános sztrájkot hirdetett tiltakozásul.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő a vasárnap esti sajtótájékoztató óta – amelyen kiállt a rendőrök mellett, és azt mondta, nem történt népszavazás – kerüli a nyilvánosságot. Tegnap a szocialisták és a centrista Ciudadanos vezetőivel találkozott, hogy megbizonyosodjon támogatásukról. A spanyol kormánynak hamarosan lépnie kell valamit, szakértők szerint nem kizárt, hogy Madrid élesíti a 155. cikkelyt, s ezzel felfüggeszti a katalán autonómiát.

Óvatos kritika

„Az erőszak sosem lehet politikai eszköz” – kommentálta a függetlenségi népszavazás során kibontakozó erőszakot az Európai Bizottság szóvivője hétfőn. A katalán kormány reggeli tájékoztatása szerint több mint 800 ember sérült meg vasárnap.

Brüsszelből korábban azt üzenték, a katalán népszavazás spanyol belügy, azt azonban mindig is igyekeztek hangsúlyozni, hogy egy független Katalónia az EU-n kívül találná magát. Ennek ismeretében jelzésértékű, hogy a bizottsági így reagált a történtekre. „A spanyol alkotmány értelmében a tegnapi katalán népszavazás nem volt legális. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy ezekben az időkben egységre és stabilitásra van szükség, nem pedig széthúzásra és szembenállásra” –folytatta a szóvivő, majd hozzátette: bíznak Mariano Rajoyban. Bár a függetlenség kikiáltása, és az arra adott spanyol reakció egész Európára hatással lehet, a kontinens vezető országai inkább a hallgatást választották. Belgium, Finnország, Szlovénia és Litvánia azonban elítélte az erőszakot, és dialógust szorgalmaztak a felek között. Aleksandar Vucic szerb államfő szerint az EB álláspontja a legjobb példája a világpolitika kettős mércéjének és képmutatásának. Emlékeztetett, hogy Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását az EU 22 tagállama elismeri. Vucic ugyanakkor biztosította Madridot Spanyolország területi integritása melletti szerb kiállás felől.

Szerző
2017.10.03 07:37

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02