Új szövetségesi rendszert építget Moszkva

Publikálás dátuma
2017.10.03 07:35
Fotó: AFP/Bandar Al-Jaloud
Fotó: /

Hivatalos látogatásra Moszkvába érkezik csütörtökön, október 5-én Szalmán ibn Abdul-Azíz, Szaúd-Arábia királya, jelentette be tegnap Jurij Uszakov. Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsosa részletekkel nem szolgált, így egyelőre ismeretlen a nem mindennapi találkozó napirendje és témái.

Fotó: AFP/Bandar Al-Jaloud

Fotó: AFP/Bandar Al-Jaloud

Az azonban egyértelmű, hogy kiemelt fontosságú, rendhagyó diplomáciai egyeztetésről van szó, nemcsak azért, mert Oroszország és Szaúd-Arábia a jelenlegi szíriai konfliktusban ellentétes oldalon állnak, hanem azért is, mert hagyományosan más-más geopolitikai tábor része a két ország. Szaúd-Arábia az Amerikai Egyesült Államok stratégiai szövetségese a közel-keleti térségben és legfőbb riválisa Iránnak, amellyel viszont Moszkva ápol szoros szövetséget.

Oroszország 2014 őszén lépett be a szíriai háborúba, és ez fokozatosan átírta a régió geopolitikai viszonyait. Az amerikai befolyás csökkent, az orosz pedig növekedett, igaz ehhez nagymértékben hozzájárult, az orosz katonai sikereken túl, az, hogy az amerikai politika 2016-ban már elsősorban az elnökválasztásra összpontosított,valamint az új elnök, Donald Trump kiszámíthatatlan, kapkodó külpolitikája is. Washington gyakorlatilag kimaradt a szíriai rendezési folyamatból, amelyet ma már csak az orosz-perzsa-török trió irányít. Szaúd-Arábiának viszont nem érdeke egyetlen olyan szövetség megerősödése sem, amelyben Irán benne van, ő pedig kimarad. Donald Trump ugyan épp Rijadban kezdte külföldi hivatalos látogatásainak sorát és több százmilliárd dollár értékű (köztük egy 110 milliárdos azonnal életbe lépő fegyvervásárlási) üzletet kötött, Szalmán király Szíriáról Putyinnal fog egyeztetni.

Minden bizonnyal az olajár kérdése is napirendre kerül Moszkvában, hiszen egy hónap múlva újra ülésezik az OPEC. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete tavaly novemberben állapodott meg a termelés visszafogásáról az olajárak drasztikus csökkenése miatt. Az egyezmény 2017 első hat hónapjára szólt, majd újabb 9 hónappal hosszabbították meg. A megállapodáshoz csatlakozott a nem OPEC-tag Oroszország is. A kőolaj árának emelése mindkét országnak létfontosságú, hiszen gazdaságuk a fosszilis energiahordozókra épül.

Szerző
2017.10.03 07:35

770 összevert tüntető ügyében indul eljárás a román csendőrség vezetői ellen

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:46
Bukaresti kormányellenes tüntetés, 2018 augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.
Mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérüléseik miatt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.
Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

Jogszerű és szakszerű

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá. A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne tegye nevetségesen enyhévé a büntető törvénykönyv adta lehetőségeket a korrupciós bűncselekmények kapcsán, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években. Ilyen "visszaélés" volt például a legerősebb kormánypártnak, a PSD elnökének elítélése korrupció miatt.
2018.09.21 14:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15