"A szabadságot szeretem mindenek felett" - Ezért gyújtotta fel magát a lengyel vegyész

Publikálás dátuma
2017.11.19 20:34
AFP fotók
Fotó: /
A magyarral forró barátságot ápoló jobboldali populista lengyel PiS-kormány elleni tiltakozásként három hete Varsó központjában gyújtotta fel önmagát Piotr Szczęsny. A megrázó öngyilkosság előtt osztogatott tiltakozó röpirata éppúgy nem jutott el a magyar nyilvánosságba, mint ahogy a megdöbbentő tragédia híre sem - írja a közösségi portálon Jávor Benedek. 

Ami azt illeti, a hír eljutott, a Népszava is megírta, az MTI is kiadta, de gyakorlatilag valóban - újabb keserű tapasztalásként - szinte visszhang nélkül maradt, mint egy, az égen egy pillanatra megjelenő cseppnyi sötét felhő, ami gyorsan eloszlott abban az áporodott, tömény, arrogáns, gyűlölettel teli politikai klímában, ami manapság uralja a közéletet. Pedig. 

Pedig Magyarországon fájóan ismerős és tanulságos mindaz, amiről ír - folytatja Jávor.  Itt teszem először magyarul elérhetővé Szczęsny pontjait. Ijesztő, hogy gyakorlatilag egy-az-egyben írhatta volna Magyarországon is. Őrizzük meg emlékét.

Piotr Szczęsny lengyel vegyész október 29-én halt meg, miután 10 napig feküdt összeégve a kórházban. Október 19-én gyújtotta fel magát, így tiltakozva a lengyel kormánypárt politikája ellen. A drámai csekledete közben a Freedom - I'm not able to give it away című dal szólt.  

Szerző
2017.11.19 20:34

Leszámolás a Századvég folyóiratnál

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:17
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormányközeli Századvég Alapítványnak nem tetsző tanulmányok miatt eltávolították az internetről a Századvég folyóirat legújabb számát, majd kirúgták a szerkesztőséget.
A lap „új feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz”
Ezután lemondott a Századvég élén álló grémium, a szerkesztőbizottság fele – írta az Index. Az online és nyomtatott formában is megjelenő lap főszerkesztőjével, Demeter Tamással a múlt héten közölte a lapot kiadó Századvég Alapítvány vezetője, Barthel-Rúzsa Zsolt, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és a folyóiratnak új profilt adnak. A „járadék” problematikáját körüljáró utolsó számot is visszavonják: néhány napja még szabadon olvasható volt az interneten, azóta azonban a benne szereplő tanulmányok már elérhetetlenek.
Az Index információi szerint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök egyik tanulmánya vágta ki a biztosítékot. A szerző a hvg.hu-nak elmondta, hogy gyakorlatilag visszadobták az írását:
„Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt”.
Szerző
2018.09.24 20:17

Lassan melegszik az idő, aztán hétvégén újabb hidegfront jöhet

Publikálás dátuma
2018.09.24 20:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Élénk széllel indul a hét, hajnali fagyokra és sok napsütésre is számítani lehet. A következő hidegfront szombaton érheti el az országot.
Kedden kevés felhőre és sok napsütésre lehet számítani - írja a előrejelzésében az Időkép. Futó zápor csak északkeleten valószínű, és továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Hideg idővel, helyenként gyenge faggyal indul a nap, és a legmelegebb órákban is mindössze 12-16 fokos maximumokkal számolhatunk. Nem lesz front térségünkben.
Szerdán túlnyomóan napos, időnként felhős időben lehet részünk. Csapadék nem valószínű. Hideg, többfelé fagypont közeli lesz ismét a hajnal, napközben 14-18 fokig emelkedik a hőmérséklet. A légmozgás déliesre fordul és mérséklődik, legfeljebb északnyugaton lehetnek élénk lökések.
Csütörtökön is többnyire napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A szél már csak északkeleten lehet élénk. Csípős marad a hajnal, délután 20 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet.
Pénteken szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, a szél is országszerte mérsékelt marad. Hűvös hajnal után 20-25 fokig melegszik a levegő. 
Szombaton előreláthatólag ismét hidegfront érkezik, esővel, viharos északnyugatira forduló széllel, lehűléssel.
2018.09.24 20:08