Előfizetés

Australian Open - Élete első főtáblás meccsét nyerte Fucsovics

Publikálás dátuma
2018.01.16. 10:33
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini
Fucsovics Márton bejutott a második fordulóba a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Fucsovics Márton megnyerte élete első főtáblás mérkőzését, ezzel bejutott a második fordulóba a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A világranglistán 80. magyar játékos - aki döntőt vívott a múlt heti, canberrai challenger-tornán - a moldovai Radu Albottal (87.) találkozott, s négy szettben (6:2, 6:3, 4:6, 7:5), 3 óra 19 perc alatt gyűrte le riválisát.

„Áttört egy újabb gát. Megvan oly sok próbálkozás után az első Grand Slam-főtáblás győzelmem. Tavaly nagyon közel voltam hozzá a US Openen, most sikerült. Sávolt Attilával este átbeszéltük a mai taktikát, és azt erősítette bennem, hogy nem szabad foglalkoznom a körülményekkel, kizárólag pozitív maradhatok, nem pánikolhatok akár a győzelmi lehetőség, akár a rossz állás miatt" - értékelt Facebook-oldalán Fucsovics. - Fizikailag sokkal jobban elfáradtam, mint gondoltam, de talán a belső feszültség, a túlzott győzni akarás vett ki többet a meccsnél. A játék viszont továbbra is jól megy, egy hatalmas kőszikla omlott le most a vállamról, és nagyon várom már a következő meccset" - tette hozzá.

Magyar férfi teniszező 2002-ben ünnepelhetett legutóbb győzelmet az Australian Openen, Grand Slam-tornán pedig 2003-ban a Roland Garroson. Mindkét hőstett Fucsovics edzőjéhez, Sávolt Attila nevéhez fűződik. A 25 éves magyar a 64 között a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querreyvel találkozik.

Ami az urakat illeti, a hatszoros győztes Novak Djokovic és a 2014-es bajnok Stan Wawrinka is győzelemmel tért vissza hosszú sérülés után. A 30 éves szerb játékos - aki könyökproblémák miatt fél évet hagyott ki - az amerikai Donald Youngot verte. Az ugyancsak Wimbledon óta kényszerpihenőn lévő Wawrinka küzdelmes meccsen bizonyult jobbnak a litván Ricardas Berankisnál. A címvédő Roger Federer ugyanakkor könnyed győzelemmel kezdett, a britből ismét szlovénná lett Aljaz Bedenét verte.

A nőknél a világelső Simona Halep sikerrel vette az első akadályt, pedig a hazai közönség előtt szereplő, 17 éves Destanee Aiava 5:2-re is vezetett az első szettben. A kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova viszont búcsúzni kényszerült. A 27. helyen kiemelt cseh játékost az az Andrea Petkovic búcsúztatta, aki a tavalyi Australian Open óta az első mérkőzését nyerte Grand Slam-tornán. Babos Tímea páros partnere, Kristina Mladenovic pedig két játszmában kapott ki a román Ana Bogdantól.

Első kiemelt lesz
Fucsovics Márton lesz az első helyen kiemelt teniszező a február 4-én kezdődő, 64 ezer euró összdíjazású budapesti challenger-tornán. Balázs Attila ugyancsak alanyi jogon főtáblás Budapesten, mint ahogy ott lesz Piros Zsombor is, aki nemrég top 100-as játékost győzött le, majd az Australian Open selejtezőjében is aratott egy győzelmet. Rajtuk kívül Valkusz Máté, Borsos Gábor és Nagy Péter is szerepel a BOK Csarnok kemény pályáján.
Jürgen Melzer ugyanakkor nem tér vissza megvédeni a címét. Az osztrák játékos nem sokkal tavalyi diadala után apa lett, és a wimbledoni bajnokság óta nem lépett pályára.

Bírók lázadása - Handó kritikusai is a bírói tanácsban

Publikálás dátuma
2018.01.16. 10:24
Fotó: Szalmás Péter
Kollégái tapssal fogadták a Handó Tünde ellen pert indító Vasvári Csabának, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírójának programismertetőjét, amikor mintegy ötszáz fővárosi bíró küldötteket választott maga közül. A több mint két tucat jelölt közül egyedül Vasvári kapott hangos tetszésnyilvánítást – írtuk tavaly októberben. Alig pár napja pedig arról adtunk hírt, hogy Handó Tünde már a sokadik bírói vezetői pályázatot nyilvánította eredménytelennek, amikor az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke január elején úgy döntött, hogy a Fővárosi Törvényszék január 5-től megüresedő elnöki posztjára kiírt pályázat is jusson erre a sorsra. 

Most a HVG informál arról, hogy Handó legnagyobb kritikusai is bekerültek az őt ellenőrző testületbe. Forradalom, lázadás, taktikai KO az elnöknek  – így értékelték a lap forrásai az új Országos Bírói Tanács tagjainak (OBT) megválasztását. Az biztos, hogy alaposan feladták a bírók a leckét Handó Tünde számára: a hétfői, estébe nyúló választás nyomán és az előjelek alapján igencsak kritikus hangvételű OBT fogja felügyelni az OBH-elnök egyre erősebben vitatott tevékenységét.

A HVG információja szerint az új OBT tagja lett Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, aki Handó korábbi munkatársából lett egyik legnagyobb kritikusa. Ő volt az is, aki a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, és így Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. És ugyancsak az új OBT tagja lett a bevezetőben idézett Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája, aki pedig azért perelte Handót, mert a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Mentelmi joga felfüggesztését kéri a cseh kormányfő

Andrej Babis cseh kormányfő kedden bejelentette: kérni fogja a parlamenti alsóházat, hogy vonja meg mentelmi jogát, és adja ki a rendőrségnek, amely büntetőjogi eljárást indított ellene, mert gyanúja szerint európai uniós támogatásokkal élt vissza.

Andrej Babis a képviselőház mandátumvizsgáló bizottságának ülése előtt ismertette döntését újságírókkal. A testület várhatóan döntést hoz arról, javasolja-e a parlamenti alsóháznak Babis kiadását. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón ismét politikai ügynek nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szerveztek meg, hogy eltávolítsák őt a politikából

A Gólyafészek nevű szabadidőközpontről van szó, amelynek építésekor a tulajdonos állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (580 millió forintos) európai uniós támogatáshoz. Az ügyben Jaroslav Faltynek képviselő, Babis pártájának, az ANO-nak az első alelnöke is érintett, ő is kérni fogja a parlamenttől kiadatását. Az ellenük folyó eljárást éppen képviselői mentelmi joguk miatt függesztették fel.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón ismét politikai ügynek nevezte az eljárást, amelyet szerinte azzal a céllal szerveztek meg, hogy eltávolítsák őt a politikából. Ezt az összeesküvést a maffia szervezte meg, amely milliárdokat lopott el hosszú éveken át - élt a jól ismert támadva védekezés módszerével Babis, aki azt is hozzátette, hogy szerinte a rendőrségnek nincsenek konkrét bizonyítékai arról, hogy törvénysértés történt volna.

Az OLAF a prágai sajtóban nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. A szabadidőközpont  képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének. A Gólyafészek ügyben a rendőrség 11 ember ellen indított büntetőjogi eljárást, köztük van Babis felesége, sógora és első házasságából származó gyermekei is. (MTI)