Sötétlő árnyak

Az „illiberális fordulatok” magyarázata mögött a Nyugat mintafelmutató szerepének delegitimálódását is láthatjuk. Ahhoz tehát, hogy Orbán képzelő- és politikai ereje gyengüljön, valószínűleg a Nyugatnak is változnia kell – írja a tegnapi Népszavában Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője, amihez csak annyi hozzáfűznivalónk lenne, hogy egy kicsit megerősítenénk az „is”-t és mellőznénk a „valószínűleget”.
Piszkos nagyot téved az – Böcskei nem esik ebbe a hibába –, aki a kormányfő szombati tusványosi beszédét besorolja a hagyományos orbániádák közé. A beszédnek ugyan voltak tragikomikus elemei, de Orbán Viktor a 2009-es kötcsei beszéd óta nem volt ennyire nyílt és koherens, mint most, amikor bejelentkezett a Kárpát-medence, Közép-Európa és – ha bejönnek az Unió jobbratolódását előrejelző számításai – Európa megújító vezetőjének. Olyan koherens jobboldali Európa-képet vázolt fel, amely arra kellene hogy kényszerítse a magyar ellenzéket, hagyja végre abba az elveszett áprilisi választások feletti nyafogást, és álljon elő saját Európa-képével.
A történelem megmutatta már, hogy a liberális parlamentarizmus – a Nyugat - lomhasága, kényelmessége, önimádata miatt képtelen szembenézni saját fogyatékosságaival, hogy meg tudja teremteni a szélsőséges jobb- és baloldal felemelkedését, a radikális féligazságok virágzását és hatalomra jutását. A magyar kormányfő világosan látja, hogy az Európai Unió politikai berendezkedése képtelen az új, nagyon is valóságos problémák kezelésére. Az már más kérdés, hogy amit megoldásként ajánl, vonzó zsákutca, mert a nemzetállamok felgerjesztett nacionalizmusa nevében megy neki a mélyebb integrációnak.
Orbán magyar hegemóniával építené újra – szellemileg is – új korszakot teremtve Közép-Európát. Ezzel megnyomta a vészcsengőt. Mert miből gondolja, hogy ha a magyar emlékezetben Trianon élő fájdalom, akkor a magyar hegemónia nem ugyanolyan taszító történelmi emléke a Monarchia egykori nemzetiségeinek? Túl kevés méz a madzagon a „kölcsönös tisztelet”, Közép-Európa szükséges infrastrukturális – sztrádák, vasúti összeköttetés - fejlesztése. Mert a madzag végén nemcsak a magyar hegemónia árnya mutatkozik meg, hanem Moszkva – Orbán által nyíltan vállalt – biztonsági érdeke is, hogy a térség ismét ütközőzóna legyen Nyugat-Európa és Oroszország között, ami a Balti-tengertől az Adriáig élők számára vállalhatatlan.
Igaza van Orbánnak: az Uniónak közvetlenül tárgyalnia kell Moszkvával: el kell ismernie az orosz biztonsági szempontokat, szilárd XXI. századi biztonsági és együttműködési rendszert kell javasolnia, akár a NATO által nyújtott XX. századi „erőegyensúly” helyett. A kereskedelmi szankciók is értelmetlenek, mint ahogyan a Trump által meghirdetett kereskedelmi háború is az. Ezek nem XXI. századi eszközök. Az Unió döntéshozatali mechanizmusa is komoly átalakításra szorul. Ami ebből a munkából a magyar ellenzékre vár: egyértelmű Európa-képet adni mielőbb, mert végleg elveszti annak esélyét, hogy beleszólhasson a földrész – és benne Magyarország - jövőjébe.
2018.08.01 08:03

Kockajáték

A dél-karolinai kisváros, Charleston gettójában nyáresténként tereferélnek az asszonyok a Harcsa utcában, a férfiak kockajátékot űznek. A szerencsejátékosok hiszik, egy nagy dobással mindent megnyerhetnek, de akadnak olyanok is, akiknek álca a játék, inkább Sporting Life-ot, a kábítószerdílert várják. George Gershwin 1935-ös operája, a Porgy és Bess eredetileg ezzel az eleven képpel indul, és aztán egy olyan történetet mesél el slágerekben, hogy mű a XX. század egyik legjobb operájaként a Carmen magasságába emelkedik.
Gershwin darabja 1970-ben érkezett Budapestre, játszották az Erkelben és a Szegedi Szabadtéri Játékokon is, mindenütt nagy sikerrel. Majd 1983-ban a darab bemutatását ahhoz a kitételhez kötötték a szövegíró, Ira Gershwin végakarata szerint, hogy a szerepeket afroamerikaiak énekeljék. Az elvárás nem előzmény nélküli: George Gershwin sem rajongott az ötletért, hogy az egyik első hangosfilm, Az éneklő bolond sztárja, Al Jolson, aki feketére festett arccal játszott afroamerikait az 1920-as évek végén, bekerülhessen a darabba.
A Porgy és Bess tavaly négy előadás erejéig újra az Erkelben volt látható. A bemutató több szempontból is nagy dobásnak bizonyult, és nem hiányzott a fekete arcfesték Almási-Tóth András rendezéséből. A sikert beárnyékolta, hogy a magyar intézmény kitétel nélküli szerződést kötött az amerikai jogkezelővel, így mindenütt jeleznie kellett: az előadás ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel. 
A tervek szerint két hét múlva újra bemutatnák itt a darabot, ám egyelőre játszási engedély nincs. Hasonló helyzet nyilván nem példa nélküli, ám egy kiemelt nemzeti intézmény szempontjából ez hazárdjátéknak tűnik. Főként, hogy az Operaház főigazgatója a vitatható „all black cast” szabályt rasszistának titulálta, nem érezvén a szavak súlyát.
2019.03.23 09:22
Frissítve: 2019.03.23 16:11

A felfüggesztés hete

Azt állította Gulyás Gergely miniszter (az Európai Néppárt ülése előtti nyilatkozatában az MTI-nek), hogy a Fidesz csak akkor tud a Néppártban maradni, ha nem csupán a párt kizárására, hanem a felfüggesztésére sem kerül sor.
Ezzel szemben a tény az, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették, mégis maradt. A Néppárt honlapján ez a cím olvasható: Fidesz membership suspended after EPP Political Assembly (Felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppárt Politikai Gyűlése után). A többi süket duma süketeknek és vakoknak.
Azt állította Orbán Viktor (Brüsszelben, az Európai Néppárt döntése után), hogy "a magunk részéről… egyoldalúan mi felfüggesztjük jogaink gyakorlását.”
Ezzel szemben a tény az, hogy ilyen nincs és nem is volt. Ha lett volna, akkor a Fidesz egyoldalúan fogja magát, és egyoldalúan kivonul a Néppárt gyűléséről, mondván, hogy felfüggesztettem a tagságomat, viszontlátásra. Ehelyett megegyezett a felfüggesztésben és a vele járó szankciókban a néppárti elnökséggel, majd hozzájárult ahhoz, hogy a tagok ezt megszavazzák. Az eredmény: 190-3. Egyoldalúnak egyébként tényleg egyoldalú.
Azt állította Varga Judit, uniós kapcsolatokért felelős államtitkár (a kormánypárti Mandiner hírportálnak, arra válaszolva, miért is jön majd a néppárti bölcsek tanácsa Budapestre), hogy „évek óta dobálóznak kritikusaink azzal, hogy Magyarországon milyen problémák vannak az európai értékekkel, a bíróságok függetlenségével, az Alkotmánybírósággal, de senki sem jött el hozzánk, hogy valóban meggyőződhessen arról, mi is a helyzet pontosan.”
Ezzel szemben a tény az, hogy például a Velencei Bizottság szakértői rendszeresen jártak ide, és legutóbb például a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatban adtak ki bíráló állásfoglalást. Az Európai Parlament pedig (több itteni helyzetfelmérés után) többször is határozatban ítélte el – legutóbb a néppárti képviselők többségének a szavazatával – a magyar kormányt a jogállami normák megsértése miatt. Szóval a Néppártnak már a könyökén jön ki Orbán. De még mindig nem megy ki.
Azt állította Orbán Viktor (brüsszeli sajtóértekezletén), hogy „jogállamiság tekintetében se Belgium, se Svédország, se Finnország, se Németország egy fikarcnyival sincs jobb helyzetben, mint Magyarország.”
Ezzel szemben a tény az, hogy egyik nevezett országban sincs a teljes hatalom néhány régi haver kezében, nincs gyakorlatilag leválthatatlan legfőbb ügyész, nem függ a bírósági kinevezések, előmenetelek rendje egyetlen kinevezett baráttól, nem került az Alkotmánybíróság teljes kormányzati fennhatóság alá, nincs totális kormányuralom az állami média fölött, és nem szerezte meg a kormány a magántulajdonban lévő média nagy részét is, nem jutnak a közbeszerzési megbízások Mészárosokhoz és Garancsikhoz, vagyis a kormányfő barátaihoz, nem fejezik le a tudományos életet és az ország egyik legjobb egyetemét, nem éheztetik a menedékkérőket, és nem fenyegetik az állampolgári jogok mellett kiálló civil szervezeteket. Csak úgy, egy szuszra. De volna még két-három szuszra való is.
2019.03.23 09:21
Frissítve: 2019.03.23 09:27