Orbán elutazott Moszkvába, hogy ismét találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.09.18 09:37
A két elnök egy korábbi találkozása.
Fotó: Getty Images/ Sean Gallup
Szijjártó azt reméli, megtérül a kormány nagylelkűsége, amivel még áprilisban egy több száz milliárd forintos tendert játszott át annak magyar nyertesétől egy orosz cégnek.
Van pár ötlete Magyarországnak arra, hogyan erősítse kapcsolatait Oroszországgal - nyilatkozta a TASS orosz állami hírügynökségnek Szijjártó Péter külügyminiszter Orbán Viktor moszkvai útjával kapcsolatban. A Kreml sajtóosztálya szerint Orbán és Vlagyimir Putyin a további orosz-magyar együttműködés kulcselemeiről fog tárgyalni kedden, illetve nemzetközi ügyekről.
Szijjártó még arra is kitért, hogy a megbeszélés részét képezi majd a 2019-ben lejáró, gázellátásról szóló egyezmény megújítása a Gazprommal. Továbbá, Szijjártó visszaidézte azt az Egyiptomnak gyártandó vasúti kocsikról szóló tendert, amit a nyertes 100 százalékos magyar tulajdonban lévő Ganz-csoporttól egy orosz cég, a Metrovagnomas markába játszott át a Fidesz-kormány. Az euróban is milliárdos tender áprilisban még 700, szeptemberben már 1300 kocsiról szól. Az oroszok a tenderrel együtt megörökölték az Eximbank hitelét is.
A külügyminiszter ezek után hangot adott reményének, hogy jövőre megduplázódik az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok értéke, elérve a 10 milliárd dollárt.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot.
2018.09.18 09:37
Frissítve: 2018.09.18 09:45

Összedőlt egy egyetemi épület Szentpétervárott

Publikálás dátuma
2019.02.16 19:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Összedőlt szombaton Oroszországban a Szentpétervári Nemzeti Műszaki, Informatikai és Optikai Kutatóegyetem egyik épületének több emelete.
Egyelőre úgy tudni, hogy a balesetnek sem halálos áldozatai, sem sérültjei nincsenek. Hírügynökségi jelentések szerint az épület tetőszerkezete szakadt be, és a legfelső, ötödik emelettől a másodikig dőltek össze a szintek. Sajtóértesülések szerint nagyjából 80 embert sikerült biztonságba helyezni - tudósított a történtekről a hirado.hu.
A baleset oka egyelőre nem ismert. Orosz hírügynökségek értesülései szerint az érintett épületrészt éppen felújították. A TASZSZ orosz hírügynökség azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy Alekszandr Beglov, Szentpétervár ügyvivő kormányzója a helyszínre látogatott.
2019.02.16 19:47

Felakasztva találtak egy fiatalt a magyar-szlovák határ Ipoly-hídján

Publikálás dátuma
2019.02.16 13:58

Fotó: Shutterstock/
Nagy valószínűséggel öngyilkosságot követett el egy fiatal férfi, akinek holttestét egy hídon felakasztva találták meg a szlovák-magyar határon.
Minderről a parameter.sk hírportál számolt be. Mint írták, a 20 éves Zoltán holttestét csütörtökön találták meg a nagykürtösi járásbeli Busa (Bušince) községnél. A holttest az Ipoly folyó felett átívelő vashídon lógott felakasztva. A helyszínre a szlovák és a magyar rendőröket is riasztották, ugyanis el kellett dönteni, hogy még szlovák vagy már magyar félen találták-e a holttestet. Az illetékesek végül úgy döntöttek, hogy az ügyet a szlovák hatóságok vizsgálják ki. Petra Kováčiková rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint egy helyi fiatal férfiről van szó, a jelek pedig arra mutatnak, hogy öngyilkosságot követett el.
Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!
2019.02.16 13:58