Milliárdos üzletet tolt át az oroszoknak a kormány

A Fidesz-kormánynak már az általa favorizált, 100 százalékos magyar tulajdonban lévő, nagy hagyományú Ganz-csoport exporttermékének külföldi piacra juttatása sem érdeke, helyettük egy "baráti" orosz céget támogathat. Ez az a Metrovagonmas nevű cég - illetve a Transzmasholding -, amely a budapesti 3-as metró egyes felújított kocsijait csak többszöri nekifutásra tudta a biztonságos közlekedés követelményeinek megfelelően felújítani.

A Direkt36 számolt be arról, hogy a gépgyártással foglalkozó Ganz - még 2016-ban - egy konzorcium vezetőjeként megnyert egy euróban is milliárdos nagyságrendű, 700 darab vasúti kocsi gyártásáról szóló egyiptomi tendert, amelyhez az Eximbank a hitelígérvényt is megadta. Azonban az örömük korainak bizonyult, ugyanis ezt az ígérvényt a 100 százalékos állami tulajdonban lévő pénzintézet visszavonta, és az orosz cégnek átadta. Hogy az ügy a magyar kormány számára mennyire fontos volt, mi sem jelzi jobban, mint hogy az egyiptomi tender részleteiről Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyeztetett egymással. Történt ez annak ellenére, hogy a szállításról szóló tárgyalások kapcsán 2014-ben a külgazdasági és külügyi tárca még úgy nyilatkozott, hogy "a magyar vállalatok ajánlatát jóval versenyképesebbé teszi az eximbanki finanszírozás."

A Ganz így hoppon maradt, de az oroszok sem jártak jól, mert Egyiptom csak a magyar cégben bízik, s velük szerződne. Ez nem is csoda, hiszen a közel-keleti országban az 1960-as évek óta futnak a magyar vonatok. A Ganz Motor Kft. továbbra is részt vesz az egyiptomi szerelvények forgóvázainak szállításában. A korábban az Egyiptommal legmagasabb szinten folyó megbeszélések kapcsán Szijjártó Péter, akkor még külügyi államtitkárként a "keleti nyitás" egyik kiemelkedő eredményeként beszélt a Ganz konzorcium sikereiről.

A magyar kormány magatartását azért is értetlenül szemlélik a hozzáértők, mert a Ganz Holding az elnök-vezérigazgató és a dolgozók tulajdonában van, vagyis megtestesíti az Orbán Viktor kormányfő által számtalanszor hangoztatott kizárólagos magyar tulajdon eszméjét. A kormány manőverezését kívülről figyelők keserűen jegyezték meg, hogy látszik, a Ganz nem Mészáros Lőrincek vagy Tiborcz Istvánok tulajdona. Annyit megtudtunk, hogy a kedvezőtlen előjelek ellenére a Ganznál még mindig reménykednek, hogy fordul a kocka, és a kormány mégis csak arra utasítja az Eximbankot, hogy ismét álljon a magyarok mögé. A Ganz képviselői üzletpolitikai okokra hivatkozva nem nyilatkoztak. Kedd estig az Eximtől sem kaptunk kérdéseinkre választ.

Szerző
2018.04.25 07:20

4380 milliárd forint a magyarok éves "kártyapénze"

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:45
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Egy bankkártyás tranzakció átlagos összege 7 ezer forint.
Több mint 3900 milliárd forintra rúgott a bankkártyás forgalom az év első kilenc hónapjában, ami 24 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Azaz naponta átlagosan több mint 12 milliárdot költöttek a bankkártyások, írja a napi.hu. Egy bankkártyás vásárlás értéke pedig átlagosan több mint 7 ezer forint volt a harmadik negyedévben,. A hagyományos tranzakciók átlagértéke közel kétszerese az érintéses fizetéseknek, előbbieknél 11 ezer forint, utóbbiaknál 6 ezer forint volt az átlag, ez azt jelenti, hogy a kisebb értékű kártyás vásárlásoknál fölényben vannak az érintéses vásárlások.
2018.12.17 12:45

Fidesz: a Soros-hálózat politikusai agresszívan támadtak a köztévés dolgozókra

Publikálás dátuma
2018.12.17 12:24
Képünkön Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő, ahogy agresszívan fekszik a megfélemlített biztonsági őrök között
Fotó: Facebook/Szél Bernadett/
Hidvéghi Balázs ezt azután jelentette be, hogy biztonságiak erővel, jogsértően dobták ki Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a tévészékházból, Varju Lászlót pedig tettleg bántalmazták.
 Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.
Hidvéghi Balázs kifejtette: vasárnap éjjel ellenzéki politikusok behatoltak az MTVA székházába azzal az ürüggyel, hogy információt szeretnének kérni, ott aztán hamis tűzriadót idéztek elő, a televízió munkatársaira agresszíven rátámadtak, be akartak avatkozni a szerkesztőség munkájába – idézi szavait az MTI.
 Ezek jól ismert módszerek, "ezek a bevándorláspárti Soros-hálózat módszerei", így akarják megfélemlíteni azokat, akik nem értenek egyet velük - mondta Hidvéghi Balázs. 
A Fidesz kommunikációs vezetője egy alternatív valóságban élhet, hiszen Szél Bernadett Facebook-közvetítéséében vasárnap éjjel és hétfőn reggel tízezrek látták élőben, ahogy a MTVA székházában pont az ellenkezője történik
  • Az épületbe nagy nehezen beengedett parlamenti képviselők egyetlen szerkesztővel, újságíróval nem beszélhettek,
  • A fegyveres biztonsági őrök szinte minden lépésüket akadályozták, végül Hadházy Ákost, egy sikertelen lépcsőmászási kísérlet után szó szerint kihajították az épületből, de kilökdösték Szél Bernadettet is – mindezt törvénysértően,
  • Varju László DK-s képviselőt hat szekuritis lökte földre, falhoz az épületben,
  • A biztonsági brigád rendőröket sem engedett be a székház területére.
2018.12.17 12:24