bor;NÉBIH;

Tokaj-hegyaljai borászatokat ellenőrzött a Nébih

Két egység működését is felfüggesztették, készleteiket a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A hatósági vizsgálat a történelmi borvidék 12 településének 25 borászati egységére – borászati és alkoholosital-előállító üzemekre, borkimérésekre, illetve más vendéglátó és kereskedelmi egységekre – terjedt ki. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat tapasztaltak, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették, készleteiket pedig a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták – írja honlapján a Nébih.

Elsősorban azt vizsgálták, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek. Az ellenőrzés kiterjedt a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, valamint a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira is. Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is.