Ami igazán zavarja Orbánt, az a szerénység

Publikálás dátuma
2018.10.11. 17:08

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A miniszterelnök adta át a jövőnek a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. Magvas gondolatait a nem feltétel nélkül kormánypárti sajtó nem közvetíthette, ugyanis csak a lojális médiumok fértek be az új csarnokba.
Délelőtt tízkor kaptam a hírt, hogy Orbán Viktor, hazánk miniszterelnöke Pécsett van, és avatja a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát. Hívom a városházát, hogy tényleg igaz-e hír, ott megerősítik, hogy igen, de többet nem tudnak róla, mert az akadémia állami pénzből épült, így átadását se az - amúgy fideszes irányítású - város hoppmesterkedi. Elgurultam a pécsi vásártérrel szemközt álló akadémia két és félmilliárd forint közpénzből emelt épületegyütteséhez. Rendőrök, őrök, műanyagszalagos kordon. A szalag előtt újságírók. Senki se neheztel, hogy nem kapott meghívást, megszokták már, hogy ha a kormány akar valamit közölni, akkor csakis a hivatásos rajongókat engedi magához. Annyira automatikus ez már, mint ahogy szipogó ember nyúl a zsebkendőért. A nem kormánypárti újságírók üldözni kénytelenek a kormánypárti politikusukat, ha ki akarnak belőlük csikarni egy „nem nyilatkozom”-ot. A tavaszi kampány idején Kósa Lajos, nagyvárosi fejlesztésekért felelős miniszter kérdezőktől veszélyeztetett, idegesen kapkodó autója nekihajtott a pécsi városháza kapujának. A hivatal portását – aki nem kergetett elég messze egy, a befordulást gátló járművet – menesztették. Állítólag nem ezért, ám március óta még nem találkoztam emberrel, aki ezt elhitte volna. A nem kormánypárti újságírók társasága efféle történetekkel szórakoztatja magát, miközben várja, hogy történik-e valami. De semmi. Találgatunk, miről beszélhetnek odabent. Van-e migránsozás? Biztos nincs, rázza fejét egyikünk, hisz a magyar labdajátéksportok tele vannak külföldiekkel, még félreértenék.
Néha kijön a csarnokból egy híresség, és elhajt. Sasvári Sándor, színművész, énekes, aztán Udvardy György, püspök, a pécsi egyházmegye vezetője. Félt tizenkettőkor tárulnak a csarnok kapui, s a publikum ünnepélyes lassúsággal távozik. Fideszes polgármesterek, képviselők, egyetemi és pénzintézeti vezetők, jogászok, sportolók. Néhányan kezet nyújtanak, parolázásukban érzek némi szégyenkező bocsánatkérést, hogy ők bent, mi meg kint. Mondják, hogy Orbán szépen beszélt. Rábólintok, biztos úgy volt, ő hatásos szónok. Rátgéber László szólalt még meg odabent. Ő Pécsen igazi szupersztár. Kilencszer nyert a pécsi lányokkal kosárbajnokságot, s ott volt a csapat a kontinens legjobbjai között. Aztán elment, s külföldön nyert tovább, itthon meg kiderült, hogy nagy ára volt a menetelésnek, mert a klub mögött álló vállalkozás eladósodott, a csapat meg elszállt, repterét felszántották. Az akadémia ötlete egyébként Rátgéberé volt, s ő a szakmai irányítója a Pécsett folyó utánpótlás nevelésnek. Várjuk, hogy jöjjön Orbán, de a hír szerint fogadáson van. Már összeáll a kormányfői konvoj, a rendőrök ugrásra készen a kapunál. Megszólít egy ismerősöm, kérdi mi végre vagyok itt. Mondom. - Arra vársz, hogy Orbán elmenjen? – csodálkozik rám. – Én nyolc éve várok rá, de közben azért csinálok mást is, nincs időm lopni az időt. Menj haza te is - mondta. Hallgatok rá. Otthon szalonnás rántottát sütők, villázom már, miközben megjön a hír, hogy Orbán elment. Pécsről.

Mindenhol akadémia lészen

Vállalni kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, különben sosem lesz belőlünk nagy nemzet,  Orbán Viktor miniszterelnök a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia átadási ünnepségén. A miniszterelnök nem állhatja, hogy a magyar közéletben és sportvezetésben "egyfajta kötelező álszerénység" van, és "amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk". Orbán Viktor szerint kevés igazi minőségi akadémia van minden sportágban, de a kosárlabdában nem indokolatlan a Nemzeti Kosárlabda Akadémia névválasztása, mert ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember. A miniszterelnök emlékeztetett: a kosárlabdának régen is voltak hagyományai a városban, de "a diadalmenet akkor kezdődött igazán", amikor a magyar kosárlabdasport "fenegyereke", Rátgéber László Pécsre érkezett. Márpedig komoly akadémiákat csak nagy egyéniségek köré lehet építeni - mondta. Megjegyezte: e tekintetben most a kajakos Kovács Katalinnal dolgoznak együtt, és közel vannak a megállapodáshoz az úszó Hosszú Katinkával is.

Témák
Orbán

Folytatódik a meleg, napos idő – Akár 26 fokot is mérhetünk pénteken

Publikálás dátuma
2018.10.11. 17:05

Fotó: Shutterstock
Pénteken sem lesz szükségünk az esernyőre.
A Kárpát-medence időjárását továbbra is a kelet-európai anticiklon határozza meg. Száraz, enyhe léghullámok érkeznek térségünk fölé – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő lesz, de a délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 11 fok között várható, viszont az Északi-középhegység völgyeiben kissé hidegebb, a városokban és a hegyekben melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.
Szombaton is napos, csapadékmentes idő várható, a légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.
Vasárnap a napsütéses, száraz időt csak a helyenként megélénkülő szél zavarhatja meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul.
Szerző

Így fest a budapesti erősorrend

Publikálás dátuma
2018.10.11. 16:36

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A helyzet változatlan: az ellenzéké a többség, a kormánypárté az egység. Mégis, a klasszikus baloldalnak van esélye Budapesten, ha segítenek a kis pártok és az árvák.
Budapest pártprofilja más mint az országé: kevesebb a bizonytalan, érdemben visszafogottabb a Jobbik, és izmosabb a baloldal, és szabad szemmel láthatóak máshol alig észrevehető pártok. Abban nincs vita (még a kormányközeli közvélemény-kutatók is elismerik), hogy az ellenzék együttes támogatottsága veri a kormánypártét. 
A kérdés persze az, sikerül-e ezeket a táborokat – legalább részben – egy irányba mozdítani. Ráadásul időben.

Budapesten információink szerint mintegy 16-18 kerületben formálódik a megegyezés: melyik párt kivel repül együtt, illetve kinek nem vet gáncsot az önkormányzati választáson. A különböző ellenzéki formációk úgy számolnak, a kerületek többsége nyerhető. Ez persze nem jelent automatikus polgármester-cserét, hiszen a kerületvezetők egy része érdemben népszerűbb pártjánál – ám amennyiben sikerül megszerezni a közgyűlési többséget, akkor lényegében mindegy, milyen színű az első ember. Szóval az nem vitás, hogy a legerősebb párt Budapesten a Fidesz. A ZRI Závecz Research Intézet azt mérte, hogy a fővárosiak 33 százaléka szavazna a Fideszre, ez mintegy
462 ezer fő.
A budapesti ezüstérmes az MSZP – a pártot a Závecz Research szerint 12 százalék szereti, ehhez jön a Párbeszéd 2 százalékos kedveltsége. A két formáció természetes szövetségeseként kezeli a DK-t, utóbbi 6 százalékos népszerűséggel büszkélkedhet. Magyarán a szűken vett baloldal 
280 ezer főt
képes mozgósítani egyelőre. Formálisan a harmadik legizmosabb párt a Jobbik, a fővárosiak 7 százaléka (majdnem 100 ezer ember). Itt azonban érdemes átrendeződésre számítani. Egyrészt nehezen prognosztizálható, mennyire amortizálja a pártot a belharc (lásd: Volner János esete a vezetéssel), másrészt mennyire veszi be a még kitartó régi jobbikosok gyomra, hogy pártjuk egyre hevesebben dürrög a z LMP-vel. Ami a másik oldalról is kontraproduktív: az LMP szimpatizánsainak nagyobb része ugyanis balra húz. Nem csoda, hogy a párt kedveltsége Budapesten – ahol korábban kimondottan erős volt – 4 százalékra (nem egészen 60 ezer ember) apadt. Így a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is rázárt az LMP-re 3 százalékos (hozzávetőleg 42 ezres) támogatottságával. A Momentum pedig meg is verte, ez a formáció jelenleg 5 százalékot (körülbelül 70 ezer ember tud.
Következésképp amennyiben öt ellenzéki párt egymásra figyelve fut ki a budapesti pályára, akkor az LMP és a Jobbik nélkül is meg lehet szorítani a Fideszt az EP- és az önkormányzati választáson, sőt.

Ugyanis a Lehet Más a Politika és az egykori szélsőséges párt politikai árvái (vagy legalábbis egy részük) átzsilipelhetnek hozzájuk.
Szerző