A Fidesz szerint rendben van, hogy néppártos holmikban kampányolnak

Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:01

Fotó: Soós Lajos / MTI
„Nincs ebben semmi meglepő” – szögezte le a párt sajtóosztálya.
Szombaton hivatalosan is elindult Magyarországon az európai parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak. Szombaton elsőként a 444.hu hívta fel a figyelmet arra: fideszes aktivisták az Európai Néppárt (EPP) logójával ellátott sapkákban, széldzsekikben gyűjtötték az aláírásokat. Ez abból a szempontból lehet meglepő, hogy március végén felfüggesztették a Fidesz tagságát az EPP-ben. Az Index most megkérdezte a párt sajtóosztályát, hogy mikor és mennyi ilyen repiholmit kaptak a Néppárttól, illetve nem tartják-e ellentmondásosnak, hogy egy olyan pártcsalád logójával kampányolnak az EP-választásra, amelyben felfüggesztették a Fidesz tagságát. Azt a választ kapták: „Nincs ebben semmi meglepő, ezek hivatalos EPP kampánytárgyak, melyeket az EPP minden tagpártja rendszeresen megkap, a Fidesz pedig az EPP tagpártjaként indul a választáson. Mi azért küzdünk, hogy visszafordítsuk az EPP balratolódását és megakadályozzuk, hogy a Néppárt beálljon a bevándorláspárti koalícióba. Ha ez sikerül, akkor ezek az EPP-s holmik a jövőben is jók lesznek valamire.
Szerző

„Az ígéretét nem teljesítette” – Nyílt levelet írtak Orbánnak a budaörsi tanárok

Publikálás dátuma
2019.04.08. 16:39

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Az egész országban aláírást gyűjtenek a pedagógusok között.
Összesen 273 budaörsi pedagógus írta alá azt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelet, melyben a tanárok egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök megszegte az ígéretét – derül ki a hvg.hu cikkéből.   „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” – kezdődik a levél. A pedagógusok felidézik: a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.
„Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette”

– teszik hozzá.

Az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett.
„Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el”

– fogalmaznak.

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben követelik, hogy
  • a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék,
  • jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét,
  • és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.
„Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést – fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya...stb. – érintenek.”

– hangsúlyozzák.

A nyílt levelet a beérkező aláírásokkal együtt a budaörsi pedagógusok április végéig át szeretnék adni Orbán Viktornak.
Szerző

Még kitart a kora nyári meleg, de erős szél és zivatar jöhet

Publikálás dátuma
2019.04.08. 16:21

Fotó: Shutterstock
Kedden akár 24 fokot is mérhetünk, ám a hét második felében jelentősen csökken a hőmérséklet.
A következő napokban helyenként zápor, zivatar lehet, majd a hét közepén kezdődik a lehűlés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kedden a többórás napsütés mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, a déli tájakon pedig felhősebb körzetek is lehetnek. Leginkább a Dunántúlon számíthatunk záporra, helyenként zivatarra, máshol inkább csak néhol lehet futó zápor. Csapadékra a Tiszántúlon van a legkisebb esély. Az északi, északkeleti szél megélénkül, északkeleten meg is erősödik, átmeneti szélerősödés zivatarban is lehetséges. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 12, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű.
Szerdán erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, de változó mennyiségű réteges felhőzet is lesz az égen. Szórványosan zápor, zivatar lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.
Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és jelentős mennyiségű csapadék valószínű, több helyen várható eső, zápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12, délkeleten, keleten 12 és 17 fok között várható.
Pénteken is erősen felhős, borult lesz az ég, és többfelé lehet eső, zápor. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.
Szombaton szakadozott felhőzet lesz felettünk, több-kevesebb napsütés is valószínű. Szórványosan alakul ki eső, zápor. Az északi szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között valószínű. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, és eső, zápor jöhet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.
Szerző