Tóth Bertalan: a Fidesznek nincs is európai parlamenti választási programja

Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:57

Fotó: Népszava
Sajnálatos Tóth szerint, hogy Trócsányi László Fidesz-KDNP-s listavezető megfutamodott, és nem áll ki vitázni vele, de program hiányában érthető is.
"A magyar választók megérdemlik, hogy pontos és világos képet kapjanak arról, hogy a két legnagyobb támogatottsággal rendelkező európai parlamenti választási lista vezetője hogyan gondolkodik az Európai Unió és benne Magyarország jövőjéről" - ezzel hívta vitára Tóth Bertalan, az MSZP és a Párbeszéd közös EP-választási listájának vezetője Trócsányi László Fidesz-KDNP-s listavezetőt szerdán.
Trócsányi László viszont nem vesz részt ezen a vitán. A Fidesz Tóth Bertalan kezdeményezését álságosnak tartja, hiszen a szocialisták listavezetője maga nyilatkozott arról, hogy valójában nem is akar európai parlamenti képviselő lenni, és nem is fogja átvenni a mandátumát - írták az atv.hu megkeresésére.
"Ha az álságos, hogy valaki úgy szerepel az EP-listán, hogy a mandátumot a későbbiekben nem kívánja átvenni, akkor Orbán Viktor és Semjén Zsolt jelenlétét a kormánypárti listán vajon hogyan minősíti?"

- reagált közleményben Tóth Bertalan. Mint írta, sajnálatosnak tartja, hogy Trócsányi megfutamodott, de egyúttal érthetőnek is: a Fidesznek ugyanis nincsen európai parlamenti választási programja. Feltehetően ezért nem képviselteti magát a Fidesz egyetlen nyilvános európai parlamenti vitán sem, teszi hozzá.
Szerző

"Ott van az elnök!" - most esőben ázó gyerekek százával ünnepeltette magát Orbán Erdélyben

Publikálás dátuma
2019.05.10. 19:35

Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Később "Viktor! Viktor!" skandálás közepette legalább négy hokicsapatnyi gyerek nyújtózkodik a miniszterelnök felé a 640 millió forint közpénzből épült jégkorongakadémia jegén.
"Egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete" - szögezte le április elején Székely László ombudsman. Azóta futószalagon szállítják a gyerekeket a Fidesz kampányeseményeihez: április 10-én Somogyi Tivadar győri fideszes alpolgármester banánokat osztott egy óvodában, a képeket a polgármester tette közzé. 16-án Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselőt kellett gyerekeknek néznie kapálás közben, 19-én Szentgyörgyvölgyi Péter kormánypárti I. kerületi polgármestertől óvodások kaptak almát, Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármestertől pedig aznap még a bölcsődések is, de talán nem túlzás a sorba illeszteni Nyitrai Zsolt március 15-i beszédét, amit cipőjüket néző kisiskolásoknak mondott el. A héten Salacz László kecskeméti fideszes képviselő is átadott egy sportpályát a kötelező kelléknek mondható helyi óvodásokkal.
Ám Orbán Viktor miniszterelnök mindannyiukon nevetve tesz túl, ha gyerekek biodíszletté silányításáról van szó. A májust máris azzal indította: egy 3-4 éves fiút a Parlamentbe hívott, hogy szülinapi ajándékot adjon neki. Alig telt el pár nap, és már Erdélyben láthatjuk a kormányfőt, amint meglátogatja azt a gyereket, akit 2017-ben jelenlétében kereszteltek meg. Ez történt csütörtökön,
pénteken pedig már több hokicsapatnyi kisfiú rajongja körül Orbánt, akikkel együtt énekli a székely himnuszt.

"Ott van az elnök!" - kiabálják a kisgyerekek a felvétel legelején, majd Orbán valóban megérkezik egy csoportnyi esőben ázó fiatal közé. Mindenkivel kezet fog, csak úgy, mint az éneklés után. A videó végén "Viktor! Viktor!" skandálás hallható, miközben a több száz gyerek mind a középen álló kormányfő felé tolakszik, kinyújtott kézzel. Mindez - saját felelősségre - alább látható. A pénteken közzétett felvételt jó néhány fénykép is kíséri, így a miniszterelnök rajongói arról sem kellett, hogy lemaradjanak, amint tizenéves sportoló lányokkal szelfizett Orbán.
Orbán Viktor pénteken a csíkkarcfalvi Székelyföldi Jégkorong Akadémiát látogatta meg, tette hozzá mindehhez este az MTI. A miniszterelnököt az akadémia növendékei fogadták, a kormányfő többükkel kezet fogott, és közös fényképek is készültek a mezt viselő jégkorongozókkal, írják. Az akadémia 640 millió forintos magyar közpénztámogatással épült fel.
Szerző
Frissítve: 2019.05.10. 20:40

Bekérették Svédország budapesti nagykövetét, mert félti az EU-t Orbántól a svéd miniszterelnök

Publikálás dátuma
2019.05.10. 18:31
Stefan Lövfen svéd miniszterelnök
Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik
Löfven szerint most egy szélsőjobboldali hullám van Európában, és a radikális szélsőjobbos pártokat Lengyelország, Románia, valamint Magyarország inspirálja.
Bekérette Svédország budapesti nagykövetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteken. Az államtitkár hangsúlyozta: hazugnak tartják a svéd miniszterelnök szerdai Magyarországot bíráló kijelentéseit. A minisztérium a svéd részről érkező folyamatos bírálat mögé "bevándorláspárti" motivációt vetít közleményében.
A svéd szociális miniszter februárban azt írta közösségi oldalán: a magyar politika bűzlik a '30-as évektől. A Minisztérium elértette a célzást, pénteki közleményében ezt a sérelmet úgy hánytorgatja fel: nácizmussal vádolták a magyar kormányt. A KKM szerint ebbe a sorba illik a svéd miniszterelnök szerdai bírálata.
Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerdán a parlamentben azt mondta: "az unió valójában demokratikus államok közössége is. Ezek olyan országok, amelyek tisztelik az emberi jogokat, a szólásszabadságot, a jogállamisági elveket, a szabad médiát, a szabad kutatást, és ezek az értékek most néhány tagállamban veszélyben vannak - Lengyelországban, Romániában, Magyarországon. A politika megzabolázza a médiát és egyetem(ek)et kényszerít bezárásra. Most egy szélsőjobboldali hullám van, és a jobboldali szélsőséges pártok a saját céljaikra kívánják használni az EU-t, ezektől az államoktól inspirálva".
Az utóbbi hónapokban több pofon is elcsattant a svéd-magyar diplomáciában. Augusztusban a Matteo Salvini szélsőjobboldali-populista olasz politikussal való barátkozása miatt bírálta Orbán Viktort Margot Wallström svéd külügyminiszter. Heléne Fritzon svéd migrációs miniszter pedig 1956-ra emlékeztette Szijjártó Péter külügyminisztert, amikor Svédország lelkesen fogadott be magyar menekülteket. Szijjártó válaszként bekérette a svéd nagykövetet. Erre - egy decemberi összeszólalkozás után - ismét sor került idén februárban, miután az "»igazi« magyar gyermek születését" megcélzó családtámogatási rendszeren megérezte a "'30-as évek bűzét" Annika Strandhäll szociális miniszter. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - akinek még mindig nyomoznak svédországi vadászkalandja miatt - sem maradt ki a birkózásból: kijelentette, amit Stranhäll, "az a szegény teremtés mondott, az maga az aberráció". Erre már a svédek is bekérették a magyar nagykövetet.