Előfizetés

Nagyot bukott az elnökválasztáson, lemond a litván miniszterelnök

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:44
Saulius Skvernelis
Fotó: Petras Malukas / AFP
Komoly belpolitikai válság fenyeget Litvániában. Miután ugyanis Saulius Skvernelis miniszterelnök nem jutott be az elnökválasztás második fordulójába, melynek első felvonását vasárnap jelezték, a politikus bejelentette, lemond hivataláról. A balti államban új államfőt kellett választani, miután lejárt Dalia Grybauskaite elnökasszony tíz éve tartó mandátuma. Népszerűségét jól mutatja, ha ismét indulhatott volna, nagy többséggel, már az első fordulóban újraválasztották volna. Litvániában az elnök más uniós országokhoz képest valamivel kiterjedtebb jogkörökkel rendelkezik, meghatározza az ország külpolitikáját, s képviseli az országot az Európai Unió csúcstalálkozóin. Emellett a védelmi kérdésekben is övé a döntő szó. Grybauskaite Oroszország legnagyobb bírálói közé tartozik az EU-ban.
Az elnökválasztáson a gazdasági szakértő, a Kínához közeledni kívánó Gitanas Nauseda végzett az élen, 31 százalékkal, ám alig, mindössze 0,9 százalékkal maradt el mögötte a volt pénzügyminiszter, Ingrida Simonyte, így ők ketten mérkőznek majd meg az európai parlamenti választással egy időben rendezendő második elnökválasztási fordulóban. Saulius Skvernelis kormányfő jócskán leszakadva mögöttük lett harmadik, húsz százalékkal. A szavazatok összeszámlálása után bejelentette, július 12-én távozik hivatalából, lemond a miniszterelnöki tisztségről. „Az, hogy nem sikerült bejutnom a második körbe, értékítélet politikusi munkámról” – indokolta a döntést a litván állami televízióban. A voksoláson összesen kilenc elnökjelölt indult, a részvételi arány 56,5 százalékos volt. A választási kampányban elsősorban a szegénységről, a társadalmi különbségekről esett szó. A kevésbé tehetősek és a gazdagok közötti jövedelembeli különbségek Bulgária után Litvániában a legmagasabbak. A jelöltek mindegyike az Európai Unió és a NATO nagy híveként lépett fel. Az országban az észak-atlanti szövetség rendkívüli népszerűségnek örvend: garanciának tartják arra, hogy Oroszország ne indítson támadást Vilniusszal szemben. Az elnökválasztással egy időben két népszavazást is rendeztek. A litvánok megszavazták, hogy bevezessék a kettős állampolgárság intézményét, egyúttal a törvényhozás létszámának csökkentése mellett döntöttek.

Az olasz kormánypártokat támogató, álhíreket terjesztő oldalakat tiltott le a Facebook

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:44
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
A több millió követővel rendelkező oldalakon antiszemita, idegengyűlölő és oltásellenes tartalmak is voltak.
Offenzívát indított a Facebook az álhíreket terjesztő oldalakkal szemben, a jövő hétvégén esedékes európai parlamenti választás előtt. Mark Zuckerberg közösségi oldala összesen 23 olasz, politikai jellegű oldalt vett le a világhálóról, melyek összesen 2,46 millió követővel rendelkeztek. Olyan honlapokról van szó, amelyek a populista, a jobboldali radikális Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) alkotta kormányt támogatták – jelentették hétfőn olasz lapok. A Facebook azzal indokolta a döntést, hogy 
számos hamis információ jelent meg az érintett oldalakon, továbbá a szerzők nem riadtak vissza a rasszista, antiszemita bejegyzésektől sem.

A Facebook azt követően határozott a tiltás mellett, hogy feljelentést tett ellenük az amerikai internetes hálózat, az Avaaz, amely az interneten terjedő álhírekkel szemben lép fel. „Mindent elkövetünk azért, hogy – ami minket illet - biztosítsuk az európai parlamenti választások zavartalan lebonyolítását. Egy sor olyan oldalt töröltünk, amelyek megsértik a hitelességgel kapcsolatos politikánkat” - írta közleményében a közösségi hálózat. Ami az oldalak tartalmát illeti, egy sor hamis információ jelent meg ismert emberekről. Ám várhatóan további oldalakat zárnak majd be. Az Avaaz ugyanis további nyolcvan olyan oldalt azonosított, amelyek „fake news”-t terjesztenek. Ezért az amerikai hálózat felszólította a Facebookot, tegyen további lépéseket az álhíreket terjesztőkkel szemben. Előzőleg az Európai Unió igazságügyi biztosa, Vera Jourová azt közölte,
fennáll a veszélye annak, hogy külső erők – elsődlegesen Oroszországról van szó – próbálják meg befolyásolni az EP-választást.

 „Nem engedhetjük meg azt, hogy a választási eredményeket manipulálják, már csak azért sem, mert Európa szempontjából sorsdöntő voksolástól van szó” – fejtette ki német lapoknak adott interjújában. Mint a cseh politikus fogalmazott, a külföldi dezinformációs kampány célja, hogy még jobban elmélyítsék a társadalmakban létező szakadékokat. „Ezért sem könnyű gyorsan felismerni a dezinformációkat. Egyfajta digitális fegyverkezési versenyben élünk. Európának erre kell felkészülnie” – hangoztatta.

Elhunyt Doris Day

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.13. 15:23
Doris Day
Fotó:
A legendás filmsztár és állatvédő 97 éves korában halt meg.
A világhírű színész-énekesnő, Doris Day 97 éves korában elhunyt – írja az AP hírügynökség.  A szőke, csinos arcú, karcsú sztárért egykoron milliók rajongtak szerte a világon. Az ötvenes-hatvanas években rengeteg filmben szerepelt, a musicalektől kezdve a vígjátékon át egészen a thrillerig mindenféle műfajban. Legismertebb mozifilmjei a Bajkeverő Jane, az Egy kis ravaszság és Az ember, aki túl sokat tudott.