Előfizetés

Akár 39 fok is lehet, idén először piros riasztást adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 07:12
Illusztráció
Fotó: AFP
Késő estére 23 és 28 fok közé hűl le a levegő. A hét második felében jellemzően már 30 fok alatt alakulnak majd a maximumok.
Hétfőn a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27 fok felett, a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli felén 29 fok körül alakul – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint általában derült, napos, száraz időre számíthatunk, de a déli szél az ország keleti felében megélénkül. A hőmérséklet maximuma 33 és 38 fok között várható, de egy-egy helyen a 39 fokot is elérheti a csúcsérték. Késő estére 23 és 28 fok közé hűl le a levegő.    Négy megyére – BaranyaBács-Kiskun, Somogy és Tolna – is a legmagasabb fokozatú piros riasztást adták ki a hőség miatt, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 29 fok felett valószínű. Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés lépett érvénybe, az ország többi részére pedig másodfokú riasztásokat adtak ki.
A hét második felében jellemzően 30 fok alatt alakulnak a maximumok, emellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. A következő napokban várható időjárásról itt írtunk bővebben.

Nem vesztette szem elől Orbánt a TEK

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.08.12. 07:00

Fotó: Facebook
A terrorelhárítást tájékoztatják a védett személy programjáról – közölte a szervezet annak kapcsán, hogy a kormányfő nemrég "egyszerű utasként" repült.
A közelmúltban két alkalommal is lefotózták Orbán Viktort – először a hvg.hu-nál, majd az Indexnél landolt egy olvasói felvétel –, ahogyan a kormányfő látszólag testőrök nélkül, átlagos turistaként vegyül a nép között. Az egyik képen a miniszterelnök fapados járatra várakozó utasként üldögélt a repülőtéren. A látvány azért is hatott furcsán, mert Orbán az utóbbi időben, amikor éppen nem a kormánygépnek használt honvédségi csapatszállítóval utazott, milliárdos üzletemberek luxusjet-jeit  vette igénybe külföldi útjai során. „Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni” – vágott vissza Orbán egy jobbikos képviselőnek, aki kifogásolta a kormányfő magángépes útjait. Mivel a miniszterelnök biztonságáért a Terrorelhárítási Központ a felelős, megkérdeztük a TEK-et: az említett két alkalommal is gondoskodott-e a miniszterelnök védelméről? Ha igen, akkor aligha lehet azt mondani, hogy Orbán egyszerű utasként járt-kelt a nagyvilágban. Ha viszont nem, akkor kérdés: a TEK megítélése szerint megengedhető kockázatot vállalt-e a kormányfő? Egyáltalán lehetősége van-e egy „különlegesen védett személynek” – jelesül Orbán Viktornak – úgy utazgatni, hogy arról nem tájékoztatja a TEK-et, a TEK pedig nem látja el a védelmét?
Válaszában a TEK felhívta rá a figyelmet, hogy a jogszabályok szerint a Terrorelhárítási Központ megszervezi és végrehajtja a miniszterelnök állandó védelmét. A vonatkozó kormányrendelet alapján a védelem kiterjed a miniszterelnök életének, testi épségének megóvására. A védelem a miniszterelnököt a külföldi utazásakor is megilleti. A miniszterelnök védelmének rendjét a TEK határozza meg. A miniszterelnök magánprogramjának időtartamára „meghatározott feltételek fennállása esetén” előzetesen írásban lemondhat a személyvédelem egyes elemeiről, ahogyan a részvételével bonyolított hivatalos programhoz kapcsolódó személyvédelem egyes elemeiről is. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez a kérdéses esetekben így történt-e.
A Terrorelhárítási Központ hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök hivatalos és magánprogramjait nem a TEK szervezi, ugyanakkor „a TEK minden esetben tájékoztatást kap a védett személy programjáról. A miniszterelnök védelmével kapcsolatos feladatok végrehajtása minden esetben az aktuális körülmények figyelembevételével történik.” Számunkra ebből kimondatlanul is az a következtetés adódik, hogy a TEK a szóban forgó két alkalommal sem hagyta védelem nélkül a miniszterelnököt.
Hétköznapi helyzetekben egy fokozott veszélynek kitett személy esetében különösképpen indokolt lehet golyóálló mellény viselése. Rákérdeztünk, hogy a miniszterelnökön volt-e ilyen mellény, de a TEK válasza nem tért ki erre a részletre.
A sajtóhoz kiszivárogtatott információk szerint a miniszterelnök mindkétszer a Wizz Air járatával utazott. Rögtön beindultak a találgatások arról, hogy valamilyen „közös biznisz” készülődhet a Fidesz és a fapados légitársaság között. A Miniszterelnökség erre nemrég hírül adta: a Fővárosi Kormányhivatal az elmúlt két hónapban összesen hét esetben folytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Wizz Air légitársasággal szemben, ezekből öt esetben állapított meg szabálysértést. Márpedig – szögezte le a Miniszterelnökség – ismétlődő jogsértés esetén a lehető legszigorúbb büntetésre számíthatnak a fogyasztókat megkárosító társaságok. Éppen ezért a kormányhivatal első fokon összesen 300 millió forint bírságot szabott ki a céggel szemben. A történetnek tehát szép íve van, kezdve onnan, hogy Orbán turistaként felbukkant a repülőtéren, egészen addig, hogy komoly büntetéssel sújtották azt a légitársaságot, amelynek a szolgáltatásait igénybe vette. Ha profi PR-akciónak szánták volna, akkor se sikerülhetett volna jobban. Végül a kormány megüzente Brüsszelnek: nálunk senkivel se kivételeznek. Akár még a miniszterelnöknek is lehetnek érintettségei, ha egy cég jogsértést követ el, akkor nem mentesülhet a következmények alól.

Földrengés volt Hevesnél

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.12. 06:22
A kép illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP
A földmozgást a lakosság is érzékelte.
Kisebb földrengés volt hétfőn hajnalban 1 óra 30 perckor Heves város közelében – tájékoztatta a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa az MTI-t. Szanyi Gyöngyvér ismertette: a földmozgás a Richter-skála szerinti 4,1 erősségű volt, a rengést a lakosság is érzékelte. Károkról egyelőre nem érkezett információ.