Szörnyű hőség terrorizálja a hétfőt, de keddtől szelídül a klíma

Publikálás dátuma
2019.08.11. 16:29
Illusztráció
Fotó: Masamine Kawaguchi / AFP
A jövő héten mérséklődik a kánikula, a hét második felében jellemzően 30 fok alatt alakulnak a maximumok. Emellett záporokra, zivatarokra is készülni kell.
Hétfőn jobbára derült, napos idő lesz csapadék nélkül, napközben 33-38 fokig melegszik a levegő - a meleg miatt idén először a legmagasabb fokozatú piros riasztást léptették érvénybe. Kedden napközben északnyugat felől időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és főként északon, északnyugaton alakul ki szórványosan zápor, zivatar, majd estétől megvastagszik a felhőzet és sokfelé várható csapadék. A szél eleinte a Dunántúlon, majd másutt is többfelé megerősödik, a Dunántúlon és zivatarok környezetében helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-24, a legmagasabb hőmérséklet 25-35 fok között alakul, nyugaton lesz napközben a hűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb. Szerdára virradó éjszaka sokfelé várható kiadós eső, zápor, zivatar, délelőtt inkább már csak keleten eshet, majd az összefüggő csapadék délutánra elvonul. Mögötte néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-20, a maximumhőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Csütörtökön eleinte többnyire derült, napos időre lehet számítani, majd nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 11-17 fok lesz, napközben 24-29 fokig melegszik a levegő. A több-kevesebb napsütés mellett pénteken főként a Dunántúlon és északon alakulhat ki szórványosan zápor, néhol zivatar, szombaton helyenként lehet zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 12-18 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet pénteken 25-28, szombaton 23-28 fok között valószínű. Vasárnap napos idő várható, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet 10-16, a maximumhőmérséklet 25-30 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben. 
Szerző

Erősen sajnálkozik a BKV a pótlóbuszokon mért gatyarohasztó hőség miatt

Publikálás dátuma
2019.08.11. 13:51
Az első vadonatúj Volvo, az Euro 6-os kibocsátási normának megfelelő, dízel-elektromos hajtású hibrid csuklós autóbusz halad a S
A klíma menet közbeni meghibásodása kiszámíthatatlan – írják azzal kapcsolatban, hogy pénteken 40,8 fokot is mértek egy Combino-pótlón.
„Nagyon sajnáljuk, hogy ennek ellenére utasainknak nem tudtuk a megfelelő hőmérsékletet biztosítani és ezzel kellemetlenséget okoztunk” - így válaszolt a BKV megkeresésünkre azzal kapcsolatban, hogy az utasok pénteken extrém hőséggel találkozhattak a 4-6-os villamospótló buszokon. A Népszava a Közlekedő Tömeg Egyesület Facebook-posztja nyomán számolt be róla, hogy péntek délután 12, hőmérővel bevizsgált pótlóbuszon is elképesztő forróság volt: a klímaberendezés az egyesület szerint egyik járművön sem működött, és a legalacsonyabb mért hőmérséklet is 30 fok felett járt, de volt busz, amelyen 40,8 foknál állt meg a digitális mérő kijelzője.
Kérdéseinkre - hogy miként fordulhatott ez elő; a klímaberendezések a kérdéses időpontban működtek, be voltak-e kapcsolva, és ha nem, miért; terveznek-e az ügyben felülvizsgálatot - a közlekedési társaság szabadkozva, de kitérően válaszolt.
 „Sajnos a berendezés menet közbeni meghibásodása előre kiszámíthatatlan, de azon vagyunk, hogy kivédjük az ilyen problémákat, ezért a megelőzésre törekszünk, azaz a járművek klímaberendezését rendszeresen ellenőrizzük. Amennyiben napközben meghibásodást észlel a járművezető és jelzi azt a műszaki szolgálatnak, és van klímával rendelkező tartalékjármű, a meghibásodott autóbuszt még a vonalon lecseréljük, a garázsba visszaérkező járművön pedig szakembereink azonnal elvégzik a szükséges javításokat” - írták. 
A menetközbeni meghibásodás persze előfordulhat, 
de azt nehéz elhinni, hogy a „meghőmérőzött” tucatnyi buszon- melyeket a Közlekedő Tömeg rendszám, időpont szerint is felsorolt - pont a mérés perceiben döglött be légkondicionálás.

A BKV-tól arra viszont választ kaphattunk, mi történik, ha valaki az ő járatukon, bizonyíthatóan az ő hibájukból lesz rosszul, kap hőgutát vagy szívinfarktust: utas-balesetbiztosításuk ugyan nincs, az okozott károkat azonban felelősségbiztosításukból rendezik, „a biztosítási szerződésben meghatározott kártérítési limit mértékéig.” A társaság hozzátette, ha valaki esetleg rosszul lenne valamelyik járatukon, a járművezető „az eddigi gyakorlat szerint” azonnal hívja a mentőket, hogy az utas mielőbb segítséghez jusson. 
Szerző

Megvan, kit indít rá az LMP az ellenzék közös, független jelöltjére Pécsett

Publikálás dátuma
2019.08.11. 12:21
Az LMP EP-listájának második helyén álló Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnökei az LMP 45.
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Nem volt ilyen szándékom - ezzel a felütéssel jelenti be Kóbor József biofizikus, hogy polgármester-jelöltként indul a pécsi önkormányzati választáson. Az LMP politikusa - jelenleg is aktív városi képviselő - szerint színre lépésre azért volt szükség, mert Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti, Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Viszont szerinte az ellenzék és a civilek közös jelöltje Péterffy Attila egy korábbi, bukott garnitúra embere, azaz győzelme esetén nem lenne jó csere. Megjegyzendő: a 2018 országgyűlési választáson Pécsett a baloldali ellenzék független jelöltje lenyomta a kormánypárt emberét, noha az LMP és a Jobbik akkor külön indult. (Utóbbi most besorolt Péterffy mögé).
Szerző
Témák
Pécs LMP
Frissítve: 2019.08.11. 21:32