Bukarest zöld pályán előzné Budapestet

Publikálás dátuma
2019.08.14. 14:42

Fotó: Jaap Arriens / AFP/Gabriela Firea
A román főváros polgármestere már 2020 januárjától kitiltaná a belvárosból a környezetszennyező autókat.
Gabriela Firea egy szerdai sajtóértekezleten mutatta be azt a határozat-tervezetet, ami egyrészt környezetvédelmi matrica beszerezésétől tenné függővé a metropolisz-övezeten kívül forgalomba helyezett autók behajtását a román fővárosba, másrészt kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező gépjárműveket - adta hírül az MTI. A főpolgármester egy 45 napos, a tervezetről szóló közvita után, szeptemberben szavaztatná meg a főváros önkormányzati testületével a határozatot, ami 2020. január 3-ától már életbe is lépne.  

Euro 3 alatt Bukarest tiltott terület

Így onnantól a más megyékben vagy országokban forgalomba helyezett autók csak egy Oxigen B elnevezésű elektronikus matrica beszerzése esetén hajthatnának be Bukarestbe. A napi e-matrica árát 10 lejben (690 forint) az éves matricáét pedig 1900 lejben (131 ezer forint) állapítanák meg. Firea a fővárost körülvevő Ilfov megyei gépjárművek tulajdonosait felmentené a matrica kiváltásának kötelezettsége alól, arra hivatkozva, hogy - hozzá hasonlóan - az ottani lakosok többsége is bukaresti, és Ilfov megye valójában Bukarest metropolisz-övezetének számít. A főpolgármester kitiltaná Bukarest központjából az összes olyan járművet, amelynek a légszennyezési besorolása nem éri el legalább az Euro 3-as szabványt. Az Euro 3-as autók csak egy Oxigen C elnevezésű matricával közlekedhetnének majd a központban, amelyet egy hónapra 75 lejért, egy évre pedig 900 lejért válthatnak ki.   

Na és hol tart Budapest?

Ez persze még nem jelenti azt, hogy a terv sikerül: két évvel ezelőtt a román kormány is azt tervezte, hogy németországi mintára környezetvédelmi matrica-rendszert alkalmazna a nagyvárosokban, amit azóta sem váltottak valóra. Ráadásul ezt a hamvába holt próbálkozást sikerült azzal alulmúlni, hogy eltörölték a környezetvédelmi illetéket, ami megnehezítette a környezetszennyező autók forgalomba helyezését. Ha Gabriela Firea főpolgármester sikerrel jár, és keresztülviszi az önkormányzati testületen az ügyet, akkor Bukarest zöld pályán előzi Budapestet, mert ugyan Tarlós István főpolgármester biztos benne, hogy nálunk is ki fogják tiltani a környezetszennyező autókat (leginkább a dízeleket) a fővárosból, de szerinte ez 2023 előtt egyáltalán nem várható. Egy év múlva azonban életbe lép a vonatkozó rendelet módosítása, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem lesznek használhatók Budapest területén. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta különböző - a gépkocsi korától vagy környezetszennyezési paramétereitől függő - adónemekkel és illetékekkel próbálta elejét venni annak, hogy az Európai Unió autótemetőjévé váljék, de a regisztrációs adó vagy környezetvédelmi illeték minden eddig kipróbált változatáról kiderült, hogy sértik az uniós jogot, és a román államnak vissza kellett fizetnie a járművek forgalomba íratásakor beszedett illetéket.
Szerző
Frissítve: 2019.08.15. 08:07

WWF: 50 év alatt felére csökkent az erdőben élő gerincesek száma

Publikálás dátuma
2019.08.14. 11:43

Fotó: Henglein and Steets / AFP
Több mint felére csökkentek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt - derült ki az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF) vezetésével készült első globális állapotfelmérésből.
1970 és 2014 között a 455 vizsgált populáció 53 százalékkal csökkent. A legnagyobb veszteségeket a trópusi erdők, köztük az amazonasi esőerdők állatai szenvedték el, ahol a legnagyobb számban élnek erdőlakó gerincesek - állapította meg a nemzetközi környezetvédelmi szervezet által kiadott Below the canopy (A lomsbsátor alatt) című jelentés, amelynek készítői 268 erdőben élő gerinces fajt vizsgáltak, ezek 75 százaléka trópusokon élő erdőlakó. 
Az erdőirtás, az illegális vadállat-kereskedelem, a nem fenntartható vadászat, az invazív fajok megjelenése, a klímaváltozás és a betegségek mind veszélyt jelentenek ezen fajokra - olvasható a WWF honlapján közzétett jelentésben. Élőhelyük elvesztése, az erdők állapotának romlása - amelyekért elsődlegesen az ember okolható - az erdő és az erdőben élő fajokra leselkedő veszélyek 60 százalékát jelentik.
A hatalmas veszteség hatása túlnő a vadvilágon. 
Az erdőlakó fajok egészsége összefügg az erdők általános egészségi állapotával és az emberek, valamint a bolygó egészségi állapotával

- hívták fel a figyelmet a szerzők.

 Az erdők jelentik a szárazföldi gerincesek több mint felének otthonát, ezek a fajok biztosítják az erdők egészségét, létfontosságú feladatokat látnak el, beporozzák a növényeket, elterjesztik a magvakat. Az egészséges erdők tisztítják a levegőt és a vizet, meggátolják az áradásokat, élelmiszerrel és munkahellyel látják el az embereket. Megkötik és tárolják a szenet, a szénelnyelő képességük védi a bolygót a klímaváltozás hatásaitól. Ha vissza akarjuk fordítani a biodiverzitás csökkenését világszerte és el akarjuk kerülni a klímaválságot, meg kell védeni az erdőket és a benn élő fajokat - figyelmeztetnek a kutatók.
A WWF jelentése beszámolt ugyanakkor fajmegőrző programok sikerességéről is, köztük a Costa Ricában élő mellényes bőgőmajom és a közönséges csuklyásmajom, valamint a Közép- és Kelet-Afrikában élő gorillák számának növekedéséről. Utóbbiak egyedszáma ezerre nőtt köszönhetően a helyi lakossággal való együttműködésnek, a vadorzók elleni fellépésnek és az ökoturizmus szabályozásának.
Szerző
Frissítve: 2019.08.14. 11:46

Megint akciózik az aleppói macskamentő

Publikálás dátuma
2019.08.14. 11:18

Fotó: Anas Alkharboutli / AFP
Ezúttal az ostrom alatt álló Idlíb tartományban segít a magukra hagyott, éhező macskáknak, kutyáknak. Mohammed Aláa Al-Dzsalíl menhelyet is létesített, ahol 85 gyerek is él.
Újra akcióba lépett az a mentős, aki pár évvel ezelőtt azzal vált ismertté az interneten, hogy az ostromlott Aleppóban magukra hagyott macskákat és kutyákat vett a szárnyai alá. Ezúttal Idlíb tartományban próbál segíteni az egyedül maradt és éhező állatokon.
"Pár hónapja felhívtak vidéki mentők Idlíbből, hogy az embereket igyekeznek kimenteni, de az éhező állatokon nem tudnak segíteni. Így hát úgy döntöttem, ismét belevágok"

- mondta el Mohammed Aláa Al-Dzsalíl a dpa német hírügynökségnek.

 Idlíb déli, felkelők kezén lévő része április óta ostrom alatt áll, és mintegy 400 ezer ember menekült el a környékről. A 44 éves Dzsalílnak már bevált módszere van; hajnali 5 és 7 óra között érkezik, amikor ritkák a légicsapások, és nekiáll felkutatni a magukra maradt állatokat. "Jártam Hán Sejhúnban, Maarat al-Numánban, Kafr Nabilban, pedig lőtték a városokat, és bár nehéz volt, de a legtöbb éhező macskát sikerült kimenekítenem" - mondta el a férfi, aki több mint 200 macskát hozott magával az ostromlott területekről.
Dzsalíl 2014-ben kezdte menteni a macskákat. Akkor szülővárosában, a kormányerők által ostromlott Aleppóban igyekezett segíteni a magányos állatokon, amelyeknek menhelyet is létrehozott. "Kiskorom óta szeretek macskákról gondoskodni" - mesélte a férfi, aki elmondta, hogy régen hentesektől vásárolt maradékot, és azzal etette az utcán élő, kóbor állatokat. "Nekem ez a hobbim. Az utcán élő kutyákat és macskákat etetem, mert tudom, hogy ők is éhesek" - tette hozzá Dzsalíl.
"Az ősök arra tanítottak, hogy akinek könyörület van a szívében az emberek iránt, annak minden élő iránt könyörületesnek kell lennie"

- magyarázta a macskamentő.

Dzsalíl menhelyén egy időben 170 macska élt Aleppóban, de a helyet találat érte 2016 végén, és a legtöbb állat vagy elpusztult, vagy elmenekült. 22 macskával sikerült a város másik részébe menekülnie, ahol közösségi gyűjtés révén és a történetét elmesélő könyv bevételeiből sikerült egy farmot vásárolnia, ahol ma nem csak állatok találnak menedékre. Árvaház, orvosi szoba és óvoda működik a tanyán.
"85 gyerek él ott, 13-an közülük az édesapjukat és az édesanyjukat is elveszítették"

emelte ki.

A mentő arra számít, hogy a hamai és idlíbi harcok fokozódásával még több gyerek fog elárvulni.
"A gyerekek és az állatok szenvedik a legtöbbet a szíriai háborúban. Ezért én továbbra is segíteni fogok rajtuk"

- húzta alá Mohammed Aláa al-Dzsalíl.

Szerző