Patkányirtó-tender: Tarlós belső vizsgálatot indít, a közbeszerzési bizottság elnöke rendkivüli ülést hív össze

Publikálás dátuma
2019.09.17. 13:46

Fotó: Shutterstock
Belső vizsgálatot indít a fővárosi patkánymentesítés közbeszerzési eljárása ügyében Tarlós István főpolgármester. Trippon Norbert, a Fővárosi Önkormányzat Közbeszerezési Bizottságának szocialista elnöke rendkívüli ülésen tisztázná az ügyet.
A vizsgálat keretében - tekintettel arra, hogy az ügy érdemében a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottsága rendelkezett hatáskörrel - "meg kell hallgatni majd Karácsony Gergelyt is, aki a döntéshozó bizottság tagja, és aki az RNBH nyertességére szavazott fenntartás nélkül a Bábolna Bio Kft. ellenében" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Ahogyan arról tegnap az Index információjára hivatkozva mi is beszámoltunk: hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkánytenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben. A „A főváros patkánymentes állapotának a fenntartása” címmel kiírt közbeszerzési eljárást az RNBH konzorcium nyerte 2018 nyarán. A tevékenységet 47 évig végző Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. már a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, mivel álláspontja szerint a nyertes konzorcium referenciái több ponton sem feleltek meg a tenderkiírásnak, és a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő elmulasztotta tisztázni a nyertes ajánlattevő konzorcium által benyújtott referenciák meghatározó tartalmi elemeit.  Eredetileg a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Bábolna Bio jogorvoslati kérelmét, és ezután a Fővárosi Önkormányzat megkötötte a patkánymentesség fenntartásáról szóló ötéves szerződést az RNBH Konzorciummal. A Bábolna Bio a döntőbizottsági határozat ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken, mivel szerinte a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értékelte megfelelően az általa benyújtott szakvéleményt, bizonyítékokat, szakmai álláspontját, nem tisztázta megfelelően a tényeket, nem hallgatta meg ennek érdekében a feleket, így téves jogi álláspontra helyezkedett, amikor elutasította a kérelmét. A Fővárosi Törvényszék szeptember 10-én hirdetett ítéletet, melyben hatályon kívül helyezte a döntőbizottság határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a döntőbizottságot az ügyben. Szeneczey Balázs szerint a döntés gyakorlatilag a döntőbizottság jogorvoslati eljárását hosszabbítja meg, illetve éleszti fel. A bíróság nem foglalt állást a referenciák megfelelősége, az alkalmassági követelményeknek való megfelelőség tekintetében, az kizárólag eljárásjogi hiányosságokat állapított meg a Közbeszerzési Döntőbizottság részéről - olvasható a közleményben. A főpolgármester-helyettes közölte, az ítélet a Közbeszerzési Döntőbizottságra vonatkozóan tartalmaz kötelezést, a fővárosi önkormányzatnak, mint érdekelt félnek teendője ezzel kapcsolatban érdemben nincsen. A döntés a megkötött szerződés hatályát nem érinti, a megkezdett célzott intenzív irtás folytatható. 

Rendkívüli bizottsági ülést hív össze a közbeszerzési bizottság elnöke

Egy tipikus fideszes mutyi forgatókönyvének összes elemét látni lehet a fővárosi patkánymentesítésre kiírt közbeszerzési pályázatnál - jelentette ki Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Trippon Norbert, a Fővárosi Önkormányzat Közbeszerezési Bizottságának szocialista elnöke közölte, a testületet "nagyon durván becsapták", ezért kezdeményezi a bizottság rendkívüli ülésének összehívását az ügy tisztázása érdekében. A főpolgármester-jelölt azt mondta, a fideszes mutyi első eleme az volt, amikor azt mondták, hogy a pályázaton később nyertes konzorciumnak megvannak a megfelelő referenciái. A második elem az, hogy kiderült: hiába a legolcsóbb ajánlatot tevő cég nyert, valójában ő lett a legdrágább, mert a fővárosi adófizetők pénzéből meg kellett emelni a patkányirtásra szánt keretösszeget - hangzott el. Karácsony Gergely szerint félrevezették a közbeszerzési bizottságot azok, akik az előterjesztést készítették. Talán nem véletlen, hogy az előterjesztést készítő Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t megszüntették, vezetőjének a megbízását pedig még azt megelőzően visszavonták - jegyezte meg. A fővárosi ellenzéki képviselők többször szóvá tették az eljárás minden elemét, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték, illetve büntetőfeljelentést tettek - emlékeztetett. Trippon Norbert elmondta, a közbeszerzési bizottság rendkívüli ülésére beidézi Tarlós Istvánt, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest, továbbá a Közbeszerzési Kft. korábbi vezetőjét, aki kiszolgálta az igényeket, illetve a kft. bíráló bizottságának tagjait is. Amennyiben a fideszes képviselők határozatképtelenné próbálnák tenni az ülést, vagy az, aki az idézésre nem jelenik meg és nem mondja el az igazat, azt úgy tekintik, hogy a bűnösségét beismerte - jelentette ki. 

Szerző
Frissítve: 2019.09.17. 14:38

Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

Publikálás dátuma
2019.09.17. 12:56

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ezzel felülbírálták a VIII. kerületi választási iroda Fidesznek kedvező döntését.
Nem lehet kimondani a választási jogsértést mindössze két, feltételes módú újságcikk alapján – így döntött, és ezzel Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). A döntésről elsőként az Azonnali számolt be, később pedig Pikó András a Facebook-oldalán közölte: az FVB elfogadta az érvelésüket, két újságcikk nem bizonyíték a jogsértésre. Vagyis a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a helyi testület határozatát, és elutasította Kocsis Mátéék kifogását. „Az FVB hozzánk hasonlóan úgy látta: a választási jogsértés megállapításához nem szolgálhat kellő bizonyítékul két, feltételezéseken alapuló újságcikk, ráadásul a Helyi Választási Bizottság önhatalmúan változtatta meg a kormánypárti kifogás jogalapját.” 
Szerző
Frissítve: 2019.09.17. 16:26

Ingyen pörkölt, ingyen sztrádamatrica: Lengyel nem veszi fel a kesztyűt

Publikálás dátuma
2019.09.17. 11:45

A nyugdíjasoknak ingyen pörköltet adnak, minden városlakót gulyásozásra hívnak, az időseknek hajójegyet ígérnek, minden siófokinak ingyen sztrádamatricát – heves kampányba kezdett a Fidesz, hogy visszaszerezze Siófok öt éve elveszített vezetését a független, de ötpárti ellenzéki és civil támogatással újrainduló Lengyel Róberttől.
Egészen szürreális irányt kezd venni a kampány Siófokon az ingyen etetéssel-itatással és a csengő-bongó ígéretekkel, legalábbis a Fidesz részéről. Hosszú évek óta téma a déli elkerülő út hiánya, nyáron gyakran az elviselhetetlenség határáig fokozódnak a dugók a siófoki belvárosban. Az új Sió-híddal együtt tervezett állami beruházásnak 2014-ben már kivitelezője is volt, a Simicska-féle Közgép, ám az építkezés 2015-ös megkezdése előtt váratlanul pénzhiányra hivatkozva a szaktárca elállt a beruházástól – kis idő múlva következett a G-nap, Simicska és Orbán összeveszése… Siófok azóta is az elkerülő útra vár, öt éve is elhangzott az ígéret a Fidesz részről, ma már csak ingyen sztrádamatricát ígérnek a siófokiaknak az út elkészültéig – akiknek azonban ez nem oldaná meg a problémáját, az autópálya ugyanis nem tudja kiváltani az elkerülő utat, megszüntetni a belvárosi dugókat. „Nem szállok be az ígéretlicitbe – mondta Lengyel Róbert polgármester. – Mi, a Becsülettel Siófokért Egyesület csapata, nem vágunk marhát, disznót, nem hívunk "rendszerbarát" fellépőket sem. Sőt, Siófok „pénzeszsákjaitól” sem várunk „háttértámogatásokat", igaz, nem is ígérünk nekik semmit a város kontójára a jövőre nézve…Mi krumpli helyett tisztességet, pörkölt helyett becsületet, fellépő sztárok helyett korrekt választási programot kínálunk a siófokiaknak. Amúgy meg kicsit deja vu érzésem van. A 2014-es kampány idején kígyózó sorok álltak a városháza előtt a százmilliós nagyságrendben vásárolt és ingyen osztogatott okostelefonokért. Amikor megválasztottak, első dolgom volt leállítani ezt az esztelen pénzpocsékolást…” Lengyel amondó, a Fidesz által sztrádamatricákra szánt pénzt ő például inkább az óvodák felújítási programjának folytatására, a máig földes, vagy murvás utak szilárd burkolatúvá tételére, vagy a közvilágítás fejlesztésre fordítaná. „S szerintem nyugdíjasaink is inkább vágynak rendszeres jó szóra, vagy egy amolyan olvasós, zenehallgatós, beszélgetős, kulturális programos nappali intézményre, mintsem könyöradományokra...”
Szerző