Lefújták a fővárosi patkányirtó tendert

Publikálás dátuma
2019.09.16. 15:11

Fotó: Patrick Lefevre / AFP
A bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi határozatot, új eljárást kell lefolytatni a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzésnél.
Noha korábban a főpolgármester és helyettese mindenben jogszerűnek nevezte a budapesti patkányirtás ügyében folytatott közbeszerzési eljárást, a Fővárosi Törvényszék most mégis a 47 év után leléptetett cégnek adott igazat. Az ítélet alapján tényleg nem volt minden rendben a ma – botrányoktól övezve, jelentős pluszforrással – irtó cégcsoport referenciáival. Mit lép Tarlós patkányügyben? Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkánytenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben, értesült az Index.
A Budapest patkánymentesség fenntartására kiírt közbeszerzési eljárást az RNBH konzorcium nyerte 2018 nyarán, emlékeztet a portál. Azóta, noha a Főpolgármesteri Hivatal „A főváros patkánymentes állapotának a fenntartása” címmel írta ki és folytatta le a közbeszerzési eljárást, Tarlós István már azt is megkérdőjelezte, hogy Budapest valaha patkánymentes volt, főként miután botrány lett abból, hogy az addig dolgozó Bábolna Bio leléptetése után alig néhány hónap alatt elharapózott, tavaszra pedig robbanásszerűen megnőtt a fővárosi patkánypopuláció. Az észlelések, azaz a patkány-előfordulás lavinát indított el a nyilvánosságban, amit pénzzel igyekezett kezelni a főváros.   
A tevékenységet 47 évig végző Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. azonban már a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, mivel álláspontja szerint a nyertes konzorcium referenciái több ponton sem feleltek meg a tenderkiírásnak, és a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő elmulasztotta tisztázni a nyertes ajánlattevő konzorcium által benyújtott referenciák meghatározó tartalmi elemeit. Ebből arra lehet következtetni:
a főváros és döntőbizottság sem ellenőrizte a referenciák valóságtartalmát.

Ha ezt megtették volna, akkor kiderül, hogy a nyertesnek nincsenek meg teljes körűen a pályázatban elvárt szakmai tapasztalatai, erősítette a bírói döntés a Bábolna álláspontját.  Eredetileg a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította a Bábolna Bio jogorvoslati kérelmét, és ezután a Fővárosi Önkormányzat megkötötte a patkánymentesség fenntartásáról szóló ötéves szerződést az RNBH Konzorciummal. A Bábolna Bio a döntőbizottsági határozat ellen jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken, mivel szerinte a Közbeszerzési Döntőbizottság nem értékelte megfelelően az általa benyújtott szakvéleményt, bizonyítékokat, szakmai álláspontját, nem tisztázta megfelelően a tényeket, nem hallgatta meg ennek érdekében a feleket, így téves jogi álláspontra helyezkedett, amikor elutasította a kérelmét. A Fővárosi Törvényszék szeptember 10-én hirdetett ítéletet, melyben   
hatályon kívül helyezte a döntőbizottság határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a döntőbizottságot az ügyben.

A bíróság ugyanis az eljárásban beszerzett dokumentumok alapján úgy ítélte meg, hogy a közbeszerzési kiírás szerint a pályázóknak olyan referenciákat kellett bemutatniuk, amelyek azt igazolják, hogy a patkánymentesség fenntartási munkáik az érintett települések magánterületeire is kiterjedtek, ugyanakkor a bíróság által bekért dokumentumokból az derült ki, hogy Miskolcon és Szegeden ez a tevékenység nem terjedt ki magánterületekre. A bíróság szerint a döntőbizottság ebben a kérdésben nem tett eleget a tényállás-tisztázási kötelezettségének, így ezt új eljárásban kell megtennie – írja az Index. Ezen felül a bíróság szerint a döntőbizottság a kiírásban szereplő, a Bábolna Bio által vitatott több más szakmai kérdést sem vizsgálta meg, így például azt, hogy a nyertes konzorcium által benyújtott technológia megfelel-e a szakmai előírásoknak, illetve alaposak-e a Bábolna Bio ezekkel szembeni ellenvetései. Mivel a bíróság szerint e kérdésekben a döntőbizottság nem tett eleget az értékelési kötelezettségének, ezt is egy új eljárásban kell megtennie. Az ítélet jogerős, de a Kúriához még lehet felülvizsgálati kérelemmel fordulni ellene. A nagy kérdés azonban mégis az, hogy mit lép ezek után a Tarlós István által vezetett Fővárosi Önkormányzat, amely alig néhány hónapja még – Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes aláírásával – azt állította:a szerződés megkötésére egy minden szempontból jogszerű közbeszerzési eljárás eredményeképpen került sor.
Szerző

Berúgja az ajtót ősz: a héten érkeznek az első talajmenti fagyok

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:48

Fotó: Komka Péter / MTI
Szerdától lesz igazán ősziesen hűvös, már a csúcsérték is 20 fok alatt marad. Aztán jövőhéten ismét melegebb lehet.
Ezen a héten jelentős lehűlésre, de alapvetően száraz időjárásra lehet számítani, és a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
 
Kedden érkezik a hűvös levegő első hulláma, majd szerdán a következő, de csak nagyon kevés csapadékkal. Legfeljebb délnyugaton eshet számottevő mennyiség, de területi átlagban ez is 5 milliméter körül marad. A keddi felhős idő után nagyrészt többnyire napos, száraz idő következik.
A hőmérséklet szerdától jelentősen visszaesik: már a csúcsérték is országszerte 20 fok alatt marad gyakorlatilag egész héten. Helyenként már megjelenhetnek az első gyenge talajmenti fagyok. Erre esély a derült, szélcsendes éjszakákon van, különösen az Északi-középhegység és a Dél-Dunántúl völgyeiben, valamint a homoktalajok fölött. A jelenlegi számítások szerint
fagyveszélyes lehet a csütörtök, a péntek és a szombat hajnal.

A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a következő héten jelentősen melegszik az idő, de csapadék nem érkezik.
Múlt hét kedd óta számottevő csapadék nem hullott az országban. Az elmúlt 30 napban északon, északnyugaton esett komoly mennyiség, míg délen és keleten jelentős, 20-60 milliméteres csapadékhiány alakult ki. A talaj sokat szikkadt, száradt az elmúlt napokban, de az ország döntő részén még megfelelően nedves a fölső réteg, ugyanakkor főleg északkeleten nagyon száraz a talaj. A mélyebb rétegekben országszerte jelentős a nedvességhiány.
Frissítve: 2019.09.16. 15:01

Búcsú Rajk Lászlótól

Publikálás dátuma
2019.09.16. 14:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A család csendes emlékezésre hívja Rajk László sírjához október 6-án temetőnyitástól zárásig mindazokat, akiknek fontos, ahogyan Ifjabb Rajk László élt, amit alkotott, és amiért küzdött.
Végakaratának megfelelően, a nyílvánosság mellőzésével, szűk, családi körben temetik el a múlt héten 71 éves korában elhunyt Rajk László építészt, látványtervezőt, a magyar demokratikus ellenzék egykori tagját, volt SZDSZ-es politikust. Sírja a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleum közelében, a 10. parcellában, egy platánfa alatt lesz. A család csendes emlékezésre hívja a sírhoz október 6-án temetőnyitástól zárásig egy szál virággal, kaviccsal vagy apró emlékkel mindazokat, akiknek fontos, ahogyan Ifjabb Rajk László élt, amit alkotott, és amiért küzdött: a szabadság, az emberi jogok, a szolidaritás, a kultúra sokszínűsége, az önkényuralommal szembeni ellenállás, a harmadik Magyar Köztársaság és szeretett városa, Budapest. Október 6-a, az a nap, amikor 1956-ban – hatalmas tömeg jelenlétében – újratemették idősebb Rajk Lászlót, a Rákosi-korszak koncepciós perében halálra ítélt, majd kivégzett egykori kommunista belügyminisztert.
Szerző
Témák
Rajk László