Előfizetés

Felülvizsgálja a MÁV a mozdonyvezetők szolgálati beosztásait

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 18:35
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Céljuk, hogy a szerdaihoz hasonló eset a továbbiakban ne történhessen meg.
A MÁV-Start Zrt. haladéktalanul felülvizsgálja a mozdonyvezetők azon szolgálatait, amelyek ideje eléri a 12 órás határt – közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel. Céljuk, hogy a szerdaihoz hasonló eset a továbbiakban ne történhessen meg. Felidézték: szerda reggel Vácról a Nyugati pályaudvarra közlekedő S70-es személyvonat mozdonyvezetőjének, a vonat késése miatt menet közben lejárt a 12 órás szolgálata, ezért Rákospalota-Újpest állomástól nem vitte tovább a vonatot, és leváltót kért. A vasúttársaság kiemeli, hogy ezt a Munka törvénykönyve szerint – ami 12 órában maximalizálja a mozdonyvezetők munkaidejét – kötelessége volt megtenni. A MÁV-Start Zrt. szakemberei már szerdán megkezdték a szolgálatok felülvizsgálatát, és áttervezték azokat, amelyek hasonló problémákat okozhatnának vonatkésések esetén. A jövőben a vasúttársaságnál a szolgálati beosztások elkészítésekor törekednek majd arra, hogy a szolgálati idő 12 óránál rövidebb legyen, így hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Korábban Budapestet érintően négy olyan mozdonyvezetői szolgálat létezett, ahol ennyire feszes volt a szolgálati idő, de ezek átalakítását megkezdték a cég szakemberei – áll a közleményben.

Valaki fekete szigszalaggal ragasztotta le Pokorni nagyapjának nevét a Turul-szobron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 18:21

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Aztán tettét egy rádióműsorban jelentette be.
Ahogy arról a Népszava is beszámolt, Pokorni Zoltán nagyapjáról kiderült, hogy nyilas gyilkos volt, és hogy neve ennek ellenére szerepel a XII. kerületi Turul-szobron, amire az áldozatok névsorát vésték. Pokorni Zoltán, miután szembesült a ténnyel, újraválasztott polgármesterként első feladata volt, hogy kezdeményezze Pokorni József nevének eltávolítását az emlékműről. A jelek szerint azonban volt, aki ezt nem győzte kivárni, és fekete szigszalaggal egyszerűen leragasztotta a polgármester nagyapjának nevét. A leragasztás tényéről egyébként maga az elkövető mesélt az Sipirt FM egyik műsorában, ahová hallgatóként telefonált be, aztán az ATV-nek képet is küldött a szigszalaggal eltakart névről:

null

null

Pokorni Zoltán legutóbb egy hétfői megemlékezésen beszélt nyilvánosan a kérdésről, beszéde közben elsírta magát

Iványi Gábor és Setét Jenő is Wallenberg-díjat kapott

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 18:13

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Majsai Tamás, Kaczvinszky Barbara, Bogdán László és Szigeti Jenő is átvehette az elismerést.
Átadták a Raoul Wallenberg-díjakat szerdán Budapesten. A vészkorszakban magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést olyanok vehették át, akik „példát mutatnak humanizmusból” és sokat tettek a hátrányos helyzetű és diszkriminációt elszenvedő embertársaikért – ismertette Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke. Wallenberg-díjat kapott Majsai Tamás református lelkész, történész, akinek „életútját végigkíséri a zsidó-keresztény kapcsolatok és más zsidó tárgyú kérdések kutatása”. A laudáció szerint „kimagasló képviselője azon egyházi személyeknek, akik kitartóan keresik a választ arra, hogy a magyar társadalomnak milyen a szerepe a hazai zsidóság tragikus sorsában”.
A kitüntetettek között van Kaczvinszky Barbara újságíró, dokumentumfilm-rendező, aki készített filmet az esélyegyenlőségről, az örökbefogadásról, különböző vallási felekezetekről, kisebbségekről – hangzott el. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista azért részesült az elismerésben, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”. Díjat kapott Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi független polgármestere, cigány polgárjogi aktivista, aki a méltatás szerint sokat tesz a kisebbségi és többségi társadalom békés együttéléséért. Kitüntették Iványi Gábor lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökét, aki az indoklás szerint „méltó folytatója annak a humanista protestáns szellemiségnek, amelyre Raoul Wallenberg példája is tanít bennünket”.
Szigeti Jenő, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze, egyháztörténész, egyetemi tanár azért kapta a díjat, mert „egész életében kiemelten kezelte a kisebbségvédelmet”. Kovács István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: Raoul Wallenberg életútja a mai világban is példaértékű, hiszen világszerte vannak ma is üldözöttek, akik támogatásra, segítségre szorulnak. Ezért kiemelten fontos ez a díj, és mindaz, amit jelképez – mondta. „A múlt történéseiből okulva bízzunk abban, hogy a világ jobban működhet az együttműködésen alapulva. Higgyünk abban, hogy ezt a világot a normális többség számára teremtették” – fogalmazott a helyettes államtitkár. Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke arról beszélt: amikor egy kisebbséget vagy bármilyen társadalmi csoportot ellenségként állítanak be, azzal dehumanizálják őket. Ez ellen pedig csak humanizmussal lehet fellépni. Szólt arról is: a kisebbségekért, a hátrányos helyzetűekért küzdőknek sokszor nemcsak a külvilággal kell harcolniuk, hanem azokkal is, akiket ki akarnak mozdítani szegénységükből, megbélyegzett, rossz, de mégiscsak megszokott helyzetükből. Katarina Szécsi Asbrink, Svédország budapesti nagykövetségének első titkára kiemelte: nem válhat mindenki embermentővé, az azonban mindannyiunk felelőssége, hogy merjünk kiállni az emberi jogokért és felemelni szavunkat az igazságtalanság, a kirekesztés ellen.
A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, valamint az Emmi 2010-ben alapította a Raoul Wallenberg-díjat, amelyet azóta évente adnak át a svéd diplomata letartóztatásának és elrablásának évfordulóján. Raoul Wallenberg 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda. Szovjetunióbeli fogságának pontos története máig ismeretlen, egy 1957-es hivatalos moszkvai közlés szerint 1947. július 17-én halt meg a börtönben, de ezt máig sokan vitatják. A díjátadás után a résztvevők átvonulnak a XIII. kerületi Raul Wallenberg utcába, ahol megemlékezést tartanak a svéd diplomata emléktáblájánál.