Előfizetés

Több Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban is tilos a látogatás

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.30. 14:15
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
A megyei kormányhivatal keddi tájékoztatása szerint az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a – százezer lakosra eső százötven fős betegszámot jelentő – járványküszöböt.
Látogatási tilalmat rendeltek el több Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban az influenzaszerű megbetegedések számának növekedése miatt. A Szolnokon levő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet valamennyi osztályán látogatási tilalmat vezetnek be péntek reggel 8 órától visszavonásig – közölte a kórház közleményben csütörtökön az MTI-vel. Szerda óta nem látogatható a karcagi Kátai Gábor Kórház kardiológiai osztálya, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermek, valamint szülészet-nőgyógyászati osztálya, továbbá az újszülött részleg – szerepel az intézmények honlapjain. A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet mozgásszervi rehabilitációs osztályának I. részlegén már január 24-e óta tilos a látogatás – olvasható az intézmény oldalán. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal keddi tájékoztatása szerint az influenzaszerű megbetegedések száma átlépte a – százezer lakosra eső százötven fős betegszámot jelentő – járványküszöböt.

Tavasztól lezárják az Arany János utca és a Ferenciek tere állomást a 3-as felújítása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.30. 14:07

Fotó: Népszava
A Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállón pedig júliustól haladnak át megállás nélkül a szerelvények.
Az M3-as metró rekonstrukciója az északi szakasz felújítását követően jelenleg a déli részen zajlik. Ez a tervek szerint idén őszre véget ér, így Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között is teljesen felújított, korszerű állomásokon keresztül lehet majd utazni. „A déli vonalrész átadása után, várhatóan az ősszel indul a középső szakasz felújítása: ekkor a Nagyvárad tér és a Lehel tér között zárják le a metróvonalat a forgalom elől. Azonban már ezt megelőzően elkezdődik négy megálló rekonstrukciója: az Arany János utca és a Ferenciek tere állomáson márciustól, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomáson pedig júliustól az őszi teljes lezárásig megállás nélkül haladnak át a szerelvények” – tették hozzá. Az egyes változásokhoz kapcsolódóan a BKK és a BKV Zrt. részletes tájékoztatást ad majd, kitérve az ajánlott útvonalakra és átszállási pontokra is.

Szél Bernadett: Logisztikai hadművelet az új iskolaérettségi rendszer

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.01.30. 13:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Oktatási Hivatalhoz január 28-ig több mint hétezer iskolahalasztási kérelem érkezett, ezek többségét szakértői bizottság vizsgálja.
Január 28-i adatok szerint 7220 kérelem érkezett az Oktatási Hivatalhoz (OH) a hatodik életévüket idén augusztus 31-éig betöltő gyermekek beiskolázásának halasztása ügyében – derítette ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerdán személyesen kereste meg az OH elnökét, Gloviczki Zoltánt, miután a kormányzat a mai napig nem adott megfelelő tájékoztatást az új eljárásrendről. Megírtuk: idén januártól már csak az OH dönthet arról, a törvények szerint tankötelessé váló gyermek egy évet még óvodai nevelésben részesülhet-e, vagy kötelezően iskolába kell mennie. A szülők január 31-ig kaptak időt, hogy kérelmeiket benyújtsák. Szél Bernadettet az OH elnöke úgy tájékoztatta, január 27-ig 6706 kérelemre küldtek ki végzést, az elfogadó döntések aránya 31,1 százalék. A kérelmek 63,8 százalékát küldték tovább szakértői bizottságoknak. Kifejezetten elutasító döntés csak az esetek 0,18 százalékában született. Nagyjából hasonló eredményekre jutott a Szülői Hang Közösség felmérése is. A szervezet képviselője, Miklós György ezzel kapcsolatban azt mondta: jól látszik, hogy az esetek többségében az OH nem tud önálló szakmai döntést hozni, csak a postás szerepét tölti be a szülők és a szakértői bizottságok között. Szél Bernadett is hasonló következtetésekre jutott, mint írta, az új rendszer „nem más, mint egy iszonyatos logisztikai hadművelet”. A folyamat a következő: a szülői kérelmek egy nagy központi érkeztetőbe kerülnek, ahol szkennelik az összeset, majd a területi Pedagógiai Oktatási Központokhoz (POK) kerülnek, ahol megtörténik a döntés-előkészítés. Ezt követően a dokumentumok visszakerülnek az OH-ba, ahol egy kibővült szakértői gárda segítségével döntés születik – az esetek kétharmadában arról, hogy a pedagógiai szakszolgálatok is vizsgálják meg a gyerekeket. A vizsgálat eredményét formalapon beküldik az OH-ba, ahol az elnök dönt, kivétel nélkül a szakvéleményben javasolt módon. – Ez az eset is világosan mutatja, mennyire értelmetlen és mekkora károkat okoz az ész nélküli, átgondolatlan, kapkodó központosítás – fogalmazott Szél Bernadett. Szerinte minél előbb vissza kellene vonni ezt a kudarcos szabályozást, és a szakmával, valamint a szülőkkel egyeztetve kellene kidolgozni a gyermekek érdekét szem előtt tartó óvoda-iskola átmenetet.