Két férfi koronavírus-fertőzés gyanújával ment kórházba Szlovákiában

Publikálás dátuma
2020.01.31. 09:20
Képünk illusztráció
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP
Mindketten nemrég tértek haza Kínából, és a fertőzés tüneteit vélték felfedezni magukon.
Koronavírus-fertőzés gyanújával ment be az egyetemi kórházba két férfi csütörtökön Zsolnán. Mindketten nemrég tértek haza Kínából és a koronavírus-fertőzés tüneteit vélték felfedezni magukon, ezért csütörtökön bementek a kórházba – írja a parameter.sk a kórház szóvivőjének közlése alapján. Lenka Záteková a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a férfiak „megfordultak olyan térségben, ahol megjelent a vírus, légzési nehézségeik vannak”. A két férfi csütörtökön 18 óra körül ment a kórházba. „A portán azt mondták, hogy Kínában jártak és gyanús tüneteket észlelnek magukon. A nővér azonnal izolálta őket, nem kerültek érintkezésbe a többi beteggel” – mondta Záteková. A Regionális Közegészségügyi Hivatal elrendelte átszállításukat a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba. 
A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítése szerint kétszáztizenháromra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel, 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett. Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a tüdőgyulladás-járványt.
Szerző

Nem ad ki nemzetközi körözést Morales ellen az Interpol

Publikálás dátuma
2020.01.31. 09:03
Evo Morales volt bolíviai elnök
Fotó: Muhammed Emin Canik / AFP / Anadolu Agency
A bolíviai főügyész közölte: fontolgatják egy új kérelem előterjesztését a nemzetközi rendőri szervezetnek.
Az Interpol elutasította Bolívia kérelmét, hogy nemzetközi körözést adjanak ki a hazájában terrorizmussal vádolt Evo Morales volt elnök ellen – közölte csütörtök este Juan Lanchipa bolíviai főügyész.
„Választ várunk az Interpoltól, hogy pontosan milyen indokkal utasították el kérésünket”

– idézte a Página Siete című helyi lap a főügyészt.

Lanchipa egyben megjegyezte, hogy fontolgatják egy új kérelem előterjesztését a nemzetközi rendőri szervezetnek.
„Mi úgy értelmezzük, hogy ez még nem a végleges döntés. A körülmények alakulásának függvényében új kérelmet terjeszthetünk elő”

– mondta a vádhatóság vezetője.

Arturo Murillo, Jenine Ánez ideiglenes bolíviai elnök belügyminisztere novemberben indítványozta az ügyészségnél büntetőeljárás indítását terrorizmus gyanújával Moralesszel szemben. Murillo szerint az új bolíviai hatóságok kezébe került egy felvétel, amelyen a tömegtüntetések hatására lemondani kényszerült államfő egy hívének tanácsokat ad, miként szigeteljék el La Pazt. A volt elnök támogatói ugyanis Morales kényszerű lemondását követően fontos bolíviai nagyvárosokba vezető útvonalakat torlaszoltak el, s ezeket a településeket légi úton kellett ellátni élelmiszerrel. Murillo szerint Morales ezzel terrorista és az emberiesség elleni bűncselekményeket követett el. Bolívia decemberben letartóztatási parancsot adott ki az időközben Argentínába menekült Evo Moralesszel szemben lázadásra való felbujtás, terrorizmus és terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt. Január 8-án pedig az Interpolhoz fordult, hogy a szervezet nemzetközi körözést adjon ki. A 2006 óta hatalmon volt Morales novemberben kényszerült lemondani, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült. Az Unitel bolíviai televízió szerint a La Paz-i vezetés engedélyt adott a Morales-kormány mexikói nagykövetségre menekült két egykori tagjának, César Navarro volt bányászati miniszternek és Pedro Dorado, mezőgazdasági fejlesztésért felelős volt miniszter-helyettesnek az ország elhagyására. Navarro és Dorado jelenleg a La Paz-i mexikói nagykövet rezidenciáján tartózkodik. Az új bolíviai vezetés biztosította számukra, hogy szabadon távozhatnak a számukra menedéket nyújtó Mexikóba. A Morales megbuktatását követően felállt új bolíviai hatóságok szerint a mexikói nagykövetségre a Morales-kormány kilenc magas rangú tisztségviselője, politikusa menekült, és négyük ellen letartóztatási parancs van érvényben. Utóbbiakat „lázadás, terrorizmus és terrorizmus pénzelése” gyanújával akarják őrizetbe venni. Értesülések szerint a diplomáciai képviselet területén tartózkodik Juan Ramón Quintana, Morales volt kabinetfőnöke is, akit lázadás szítása és terrorizmus vádak miatt köröznek, illetve Vilma Alanoka volt oktatási miniszter is, aki szintén körözés alatt áll.
Szerző

Már 213 áldozata van az új koronavírusnak

Publikálás dátuma
2020.01.31. 07:21
Fekete ruhás egészségügyi alkalmazottak mérnek testhőmérsékletetet a Hangzhou Vasútállomáson, ahova egy vonat futott be Vuhan városából
Fotó: STR / AFP
Hivatalosan közel tízezer fertőzöttet tartanak számon Kínában, a járvány miatt nemzetközi vészhelyzetet is hirdettek.
Kétszáztizenháromra nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma és 9692-re a fertőzötteké péntekre virradóra Kínában - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb összesítésében. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban csütörtökön 42-vel, 204-re nőtt a vírusos megbetegedésben elhunytak száma. A járvány kitörése óta ez volt az egy nap alatt regisztrált legtöbb haláleset. A hupeji egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint a tartományban 1220 újabb fertőzöttet azonosítottak, így számuk 5806-ra emelkedett. Csütörtökig Kínában 171 ember halt meg és több mint 8200-an fertőződtek meg a tüdőgyulladást okozó nCoV-2019 nevű koronavírussal. Kínán kívül a járványnak nem volt halálos áldozata, de húsznál több országban már száznál is több beteget tartanak nyilván - írja az MTI. Kína biztos abban, hogy képes győzelmet aratni a koronavírussal szembeni harcban - jelentette ki Hua Csunjing kínai külügyi szóvivő arra reagálva, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön a tüdőgyulladás-járványt. Mint mondta, Peking együttműködik a WHO-val és más országokkal, hogy fenntartsák a globális és a regionális egészségügyi biztonságot.

Rómába is eljutott a fertőzés

Két, Rómában járó kínai turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, őket egy római szállodából kórházba szállították - közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján. Az olasz kormány leállította a Kínába tartó és innen érkező repülőjáratokat.  Egy idős kínai házaspárnál mutatták ki a megbetegedést, a férjet és feleséget a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják. A pár január 23-án érkezett meg Vuhanból a milánói Malpensa repülőtérre, ahonnan egy kínai turistacsoporttal, több város - köztük Parma - érintésével jutottak el Rómába. A csoportban ők voltak az egyedüliek, akik az új koronavírus gócpontjának tartott kínai térségből érkeztek. Rómában a belvárosban, egy a Colosseumhoz közeli hotelben szálltak meg. Szerdán lázas tünetekkel szállították őket a Spallanzani kórházba. A kórházban leállították a betegfogadást. A szállodaszobát hermetikusan lezárták.    A kínai turistacsoport többi tagját is ellenőrizték, de nem bizonyultak fertőzöttnek. Az olasz kormányfő a pánik elkerülésére intett hangsúlyozva, hogy a helyzet "ellenőrzés alatt van". Conte egyben bejelentette, hogy lezárták az Olaszország és Kína közötti légifolyosót. A római kormány pénteken rendkívüli ülésen dönt a további teendőkről.
Ugyanakkor negatív eredményt mutattak annak a kínai nőnek az első tesztjei, aki csütörtök reggel a Róma közeli Civitavecchia kikötőjébe Palma de Mallorcából tengerjáró hajón érkezett meg. Az ellenőrzés lezártáig mintegy hétezer embert nem engedtek leszállni a hajóról.
Szerző