Letartóztatták a késelés gyanúsítottjait, akik megöltek egy fiatalt a 28-as villamoson

Publikálás dátuma
2020.04.06. 19:39
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A két férfi többszörösen büntetett előéletű, a nő ellen több büntetőeljárás is folyik.
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. május 6-ig – elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását és 2020. augusztus 6-ig annak a nőnek a bűnügyi felügyeletét, akiket a 28-as villamoson elkövetett emberöléssel gyanúsítanak - írja a Fővárosi Törvényszék honlapján.    A 25 éves Gábor 2020. április 3-án, péntek éjjel a 28-as villamoson utazott kiskutyájával és legjobb barátjával, Márkkal. A villamosra felszállt egy három fős társaság. Márk azt nyilatkozta később a Blikknek, hogy minden nagyon gyorsan történt. A két férfi és a nő rögtön kiszúrta magának Gábort, elkezdték bökdösni a kutyát és piszkálni az orrát. Gábor azt kérte, hogy hagyják békén az állatot. Erre az egyik férfi leköpte Gábort, dulakodni kezdtek, majd a férfi elővett egy kést. Márk ezt észrevette és barátja védelmére kelt, de a másik férfi megütötte őt. A kést tartó gyanúsított ezután mellkason szúrta Gábort. Márk hiába próbálta elszorítani a sebet, a fiatal férfi a helyszínen életét vesztette.    A villamos vezetője a dulakodás miatt megállította a járművet, a gyanúsítottak ekkor futva elmenekültek. A nő átvette a kést, és később azt egy közterületi virágládában rejtette el. A rendőrség villámgyorsan, a gyilkosság után húsz perccel elfogta a tetteseket. A nyomozás kiderítette, hogy L. János (43) szúrta meg a férfit, őt emberölés bűntettével gyanúsítanak. Társa, D. Károly (25) bűnsegédként vett részt a bűncselekmény elkövetésében, míg D. Évát (28) bűnpártolással gyanúsítják. 
Az ügyészség indítványozta a két férfi letartóztatását és a nő bűnügyi felügyeletét. Hármójuk közül csak ketten rendelkeznek bejelentett lakóhellyel, azonban mindhárman hajléktalan életmódot folytatnak és bizonytalan egzisztenciális körülmények között élnek. Felmerült az is, hogy a női gyanúsított megélhetését prostitúcióból biztosítja.  A bíróság közölte azt is, hogy a két férfi esetében 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel, míg a nő vonatkozásában 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a bűncselekmény. Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottakkal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A két férfi gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, egyikük feltételesen 2020. január 5-én szabadult. Bár a nő büntetlen előéletű, de több büntetőeljárás folyik ellene. A végzés a női gyanúsított vonatkozásában végleges, míg a két férfi és védőik fellebbezést jelentettek be a döntéssel szemben. A támadás után Gábor kiskutyája, Pepsi ijedtében elmenekült, de később állatvédők megtalálták és visszavitték családjához. 

Helyreigazítás

„Lapunk elektronikus változatában megjelent, „Letartóztatták a kőbányai késelés gyanúsítottjait, akik megöltek egy fiatalt a 28-as villamoson” című cikkünkben azt a valótlan állítást tettünk, hogy a 28-as villamoson elkövetett megrázó bűncselekmény helyszíne Kőbánya volt. Ezzel szemben a valós tény az, hogy a bűncselekmény helyszíne a VIII. kerületben található Orczy tér volt.”

Szerző
Frissítve: 2020.04.17. 17:24

Letartóztatásban lévő férfi vette igénybe az ápolási díjat Csongrád megyében

Publikálás dátuma
2020.04.06. 15:47
Képünk illusztráció
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Se ő, se élettársa nem jelezte, hogy ápolási kötelezettségét nem tudja teljesíteni.
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli kistelepülésen élő férfival szemben, aki a letartóztatása előtt két nappal megítélt kiemelt ápolási díjat továbbra is igénybe vette, és ezzel az állami költségvetésnek 143.000 forint kárt okozott - írja az ügyészség. A vádirat szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makói Járási Hivatala a 2017 márciusában állapított meg a férfinak havi 55.800 forint kiemelt ápolási díjra való jogosultságot, gyermeke ápolása miatt. A határozat tartalmazta azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint a lényeges változásokat 15 napon belül be kell jelenteni, valamint a jogosultságot meg kell szüntetni, ha az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti. A határozatot a férfi és az élettársa is átvette.
Az ápolási díjra vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint meg kell szüntetni annak az ellátásra való jogosultságát, aki letartóztatásba kerül, illetve aki szabadságvesztését tölti.

A férfit 2017. március 6-án őrizetbe vették, két nap múlva letartóztatták, majd 2019. novemberi jogerős elítéléséig letartóztatásban volt, azt követően pedig a szabadságvesztését töltötte. Erről azonban se a férfi, sem pedig az ápolási díjat letartóztatása alatt felvevő élettársa nem tett bejelentést. A járási hivatal 2017 júniusában állapította meg azt, hogy a férfi nem jogosult ápolási díjra, és az időarányosan jogosultság nélkül folyósított 143.964 forint visszafizetését rendelte el a folyósítás megszüntetése mellett. Ezt azonban nem fizették vissza. A férfival és az élettársával szemben az ügyészség szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amelyet a férfi visszaesőként követett el. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. Az ügyészség a férfival szemben elzárás, míg a nővel szemben jóvátételi munka kiszabására tett indítványt.
Szerző

Hónapokon keresztül verte, terrorizálta feleségét egy marcali férfi

Publikálás dátuma
2020.04.06. 15:13

Fotó: Paul Biryukov
Utcai bántalmazás leplezte le a mindennapos családon belüli erőszakot, a férj a gyanú szerint gyerekük előtt verte feleségét.
Fényes nappal, az utcán is megverte feleségét a rendőrség szerint B. János: az 53 éves férfi tavaly áprilisban esett neki élettársának, aki könnyebben sérült a támadás során. Az ügyben vizsgálódó nyomozók kiderítették, hogy az ügy csak a jéghegy csúcsa volt: gyanújuk szerint a férfi kiskorú gyermekük szeme láttára hónapokon át rendszeresen bántalmazta, szidalmazta, fenyegette a nőt. B. Jánost ellen mindezek miatt kapcsolati erőszak, kiskorú veszélyeztetése, valamint zaklatás bűntett megalapozott gyanújával indult eljárás, és döntöttek ideiglenes megelőző távoltartásának elrendeléséről is. A rendőrség a napokban zárta le tavaly megkezdett nyomozást, a dokumentumokat pedig vádemelési javaslattal küldték tovább a marcali rendőrök az illetékes ügyészségnek.   A police.hu figyelmeztet: 
amennyiben bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre. Ha sérelmére bűncselekményt követtek el, jelentkezzen bármelyik rendőrkapitányságon, vagy tegyen bejelentést a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Ez különösen lényeges olyankor, amikor a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozások, az összezártság hatására csak fokozódik a családokon belüli feszültség: Franciaországban egy hét alatt harmadával nőtt a hozzátartozók ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma, brazil jogvédők pedig 40-50 százalékos növekedésről számoltak be. Növekedhet családon belüli erőszak kockázata Magyarországon is - de van kiút az áldozatok számára. Az érintettek hívhatják +36/80/205-520-as krízis telefonszámot is, ideiglenes elhelyezésükben pedig titkos menedékházak, krízisközpontok és a félutas házak segítenek.
Szerző