Meghalt két beteg, 10 újabb koronavírusos fertőzöttet regisztráltak

Publikálás dátuma
2020.06.03. 08:58

Fotó: koronavirus.gov.hu
Továbbra is Budapest, illetve Pest megye a legfertőzöttebb területek az országban.
Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, így már 534-en haltak meg a vírus következtében, 2190-en pedig már meggyógyultak - derül ki a kormányzat tájékoztató oldalról. Az aktív fertőzöttek száma 1207, és 41 százalékuk budapesti. Az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka szintén fővárosi. Kórházban 414 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.  Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el, ezért továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.
Szerző

„Időzített bombaként” kezelik a várandósokat

Publikálás dátuma
2020.06.03. 08:45

Fotó: Shutterstock
Az Amnesty International legfrissebb magyarországi kutatásában megállapítják: a magyar hatóságok nem tesznek meg mindent az anyák védelmében.
Ha egy munkavállaló bejelenti, hogy várandós, „a munkáltató úgy tekint rá, mint egy időzített bombára, amely előbb vagy utóbb robbanni fog”. Egy munkaügyi szakértő fogalmazott így az Amnesty International legfrissebb magyarországi kutatásában, amely azt térképezte fel, éri-e hátrányos megkülönböztetés a várandós dolgozókat vagy a munkahelyükre visszatérni akaró kisgyermekes anyákat. A válasz annak ellenére egyértelmű igen, hogy az amúgy ezen a téren hézagos hazai jogszabályok is tiltják ezt a diszkriminációt, csak éppen nem büntetik azt a munkahelyet, amely megalapozatlan indokokra hivatkozva, esetleg próbaidő alatt indoklás nélkül elküldi a kismamát, vagy a szülési szabadság után nem veszi őt vissza abba a munkakörbe, amelyben dolgozott. Előbbi esetekben ez a lépés az anya és a gyermek biztonságát veszélyezteti, mert a nők így gyakran elveszítik a jogosultságot egyes gyermekvédelmi támogatásokra és csak az alanyi jogon járó nagyon alacsony juttatásokat kaphatják meg. Láthatóan állapotos nőt pedig nem vesznek fel a munkahelyek. A jelentés azt is megállapítja, hogy a magyar hatóságok nem tesznek meg mindent az anyák védelmében. Az asszonyok ugyan a hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozva fordulhatnak az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) vagy a bírósághoz, de egyrészt a legtöbben nincsenek tisztában a jogaikkal, másrészt az elhúzódó pereskedés sokba kerül és – bár a jog szerint a munkahelynek kell bizonyítania, hogy megfelelő indokkal szüntette meg a várandós munkaviszonyát – a napi gyakorlatban a bíróságok mégis a kismamáktól várják az igazuk bizonyítását. Mindehhez hozzájárul a kormányzati kommunikáció hagyományos női szerepeket népszerűsítő hozzáállása – állapítja meg a tanulmány. Tamás-Sáróy Krisztina, az Amnesty International Magyarországgal foglalkozó kutatója határozottan állítja, hogy a válsághelyzet tovább rontotta a nők kiszolgáltatottságát, mert a bezárt óvodák és iskolák miatt sok édesanya kényszerült feladni a munkáját. Valamivel jobb helyzetben vannak azok, akik az elmúlt két és fél hónapban home office-ban tudtak dolgozni, hiszen bebizonyíthatták, hogy otthonról is el tudják végezni munkájukat. Víg Dávid, a nemzetközi jogvédő szervezet magyar igazgatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a járvány után azonnal szabályozni kellene ezt a területet, mert a jogi rendezetlenséggel is könnyen visszaélhetnek a munkaadók. A kormánynak címzett ajánlásaik hosszú listájában az is szerepel, hogy emeljék fel az EBH költségvetését, hogy több szakembert tudjon alkalmazni a panaszok elbírálására. 

Mirkóczki kontra Mirkóczki – Nem véletlen az időzítés

Publikálás dátuma
2020.06.03. 08:00

Fotó: Bernáth Dániel
Elpattant egy erős láncszem az egri ellenzéki együttműködés eddig szorosnak tűnő rendszerében.
A Jobbikot épp tegnap elhagyó polgármester, Mirkóczki Ádám megvált korábbi alpolgármesterétől, a szocialista Mirkóczki Zitától – aki másod-unokatestvére és az MSZP városi elnöke –, majd kinevezte helyette a szintén MSZP-s, de a politikai hadszíntéren kevésbé gyakorlott Farkas Attilát. Úgy tudjuk, annak, hogy Mirkócki Ádám épp tegnap távozott a Jobbikból, köze van az egri ügyekhez. A polgármester lapunknak megerősítette, ezzel a lépéssel akarta üzenni, hogy nincs helye a pártpolitikának ott, ahol egy városért kell dolgozni, ezt pedig már függetlenként hitelesebben tudja képviselni. Az időzítés azért sem lehet véletlen, mert információnk szerint még a héten várhatóan az ellenzéki erőkből összeállt Együtt a városért frakcióülést tart, ahol elemzik majd az alpolgármester felmentése miatt kialakult helyzetet. Heves vita várható, Egerben legalábbis többen úgy vélik, akár időközi választáshoz is vezethet a konfliktus.
Noha a polgármester elvileg nem borította fel az erőviszonyokat, a döntés mégis megbillentette az ellenzéki együttműködést. Főként, mert a „kirúgás” formailag sem volt rendben. Az egri önkormányzat oldalán ugyanis először az jelent meg, hogy Mirkóczki Zita lemondott az alpolgármesteri tisztségéről, később viszont azt jelezte a polgármester: adminisztratív hiba történt, nem lemondás, hanem a megbízás visszavonása szerepelt indokként. Ennek tisztázásra a volt alpolgármester az illetékes kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért.
Arról Mirkóczki Ádám és Mirkóczki Zita sem beszélt lapunknak, hogy mi vezetett a „szakításhoz”, rendre kitérő válaszokat kaptunk. Ugyanakkor a városban tudni vélik, hogy nem egy konkrét ügy vagy vita áll a háttérben, sokkal inkább az: két erős, de különböző személyiségről van szó, akik nem találták a közös hangot.
– Nem most áprilisban érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy nem a megfelelő alpolgármestert választottam a kulturális és szociális ügyek vitelére, ez már tavaly decemberben megfogalmazódott bennem – mondta a Népszavának Mirkóczki Ádám polgármester. Szavai szerint a jó cél érdekében nem esik nehezére konfliktusokat felvállalni: ezzel válaszolt is arra a sok egriben felvetődött kérdésre, miért vett a személycserével a nyakába egy politika balhét, ami ráadásul az ellenzéki összefogást is megrengette.
– Fel vagyok készülve minden eshetőségre és semmiféle pártpolitikai nyomásnak nem fogok engedni. Ugyanakkor bízom a frakció bölcsességében, s abban, hogy a többség megérti a döntésemet – mondta. Hozzátette: nemcsak vészhelyzetben, de „békeidőben” is joga van arra, hogy az alpolgármesterek feladatköreit módosítsa és illetményét csökkentse, most egy személyben gyakorolva a közgyűlés jogköreit döntött arról, hogy visszahívja a pozíciójából az alpolgármestert. – Az egri MSZP elnökeként és önkormányzati képviselőként évekig azért dolgoztam, hogy itt a városban hatékony ellenzéki együttműködés alakuljon ki, amely alkalmas arra, hogy legyőzze a Fideszt. Saját sikeremként is könyveltem el, hogy Egerben ez az egység az országban elsőként jött létre – mondta lapunknak Mirkóczki Zita. Közölte: a „rokoni szál”, – amit a Fidesz a kampányban is szívesen meglovagolt – semmilyen módon nem játszott szerepet a kinevezésében, a két család egyébként sem tartotta a kapcsolatot. Szavai szerint az elmúlt fél évben alpolgármesterként számos kezdeményezést indított el, de a vírus és a kormány által bevezetett rendkívüli veszélyhelyzet átírta a feladatokat. - Ebben a helyzetben tudomásul vettem, hogy a polgármester máshová teszi a hangsúlyokat a feladatmegosztásban is, jómagam pedig a jövőben egyéni körzeti képviselőként, bizottsági elnökként és a 26 éve működtetett vállalkozásomban fogok dolgozni – tette hozzá.
Úgy tudjuk, a korábbi alpolgármester 10 millió forintos kártérítésre perelte be az önkormányzatot a szerinte jogtalan kirúgás miatt. Mirkóczki Zita ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a veszélyhelyzeti rendelkezések meglehetősen pontatlan szabályozása miatt jogi probléma van közte és a önkormányzat, mint korábbi munkáltatója között, amelynek a megoldásán dolgoznak.

Fogynak a Jobbik meghatározó arcai

Jakab Péter elnökké választása óta több jobbikos politikus, országgyűlési képviselő is kilépett a Jobbik frakciójából vagy a pártból: korábban így tett Bana Tibor, Bencsik János budapesti elnök, és Szávay István a párt egyik alapítója is. A múlt héten Sneider Tamás korábbi elnök, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozott a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából. Mirkóczki Ádám esetében ezért is hangsúlyozták, hogy kilépésének nincs köze ezekhez az eseményekhez, nem politikai döntés született. Mirkóczki lapunknak is megerősítette: nincs harag, egyetért a Jobbik néppártosodásával, elveivel, de számára most Eger az első.

Szerző